tirsdag den 1. november 2011

Rigtig mad!

På trods af at jeg har haft en dum dag i dag, fik jeg samlet mig om at lave ordentlig mad. Den mad, vi har fået, mens jeg har været syg, har mest været hurtig mad (pastaretter, suppe, risengrød og den slags), fordi jeg har ondt rigtig meget af tiden eller bare er helt vildt udmattet efter smerterne.
Men i lørdags var jeg ude og handle med Christians far (som var så flink at køre mig i Rema, da Christian jo ikke har været hjemme det meste af weekenden), og der fandt jeg en lille steg af sammensnørret nakkesteg, som jeg tænkte, vi kunne fryse ned, hvis jeg ikke orkede at få det lavet, inden holbarheden løb ud.


Det var også meningen, vi skulle have haft noget andet i dag, men vi trænger til noget ordentlig mad, så jeg bestemte mig for, at i aften ville jeg altså lave den, selvom jeg ikke havde det store overskud. Og det blev bare rigtig lækkert. Heldigvis har jeg en sød kæreste, der gider vaske lidt op efter min madlavning, så det var jo rigtig dejligt. For energien slipper hurtigt op for tiden.

Jeg rødvinsbraiserede den og lavede ovnbagte rodfrugter til. Da stegen var færdig, lavede jeg rødvinssauce af væsken. Jeg bruger i øvrigt samme fremgangsmåde, når jeg laver gammeldags oksesteg, fordi sovsen bare bliver suveræn af det :)


Rødvinsbraiseret nakkesteg med ovnbagte rodfrugter
En snørret nakkesteg (vores var måske omkring 700-1000 g - vi skal have rester i morgen)
6-8 fed hvidløg
3 dl vand
2 dl rødvin
2 tsk salt
3 lauerbærblade
½-1 tsk tørret timian
Kaffefløde (måske omkring 1 dl, men smag til)

Rodfrugterne:
3-4 meget store gulerødder eller flere mindre
1 knoldselleri
5-6 store rødløg
1-2 bagekartofler eller 4 mellemstore almindelige
Ca. 1 spsk. olie (raps eller solsikke)
Lidt salt
Kviste af frisk timian


Stegen:
Pil hvidløgene. Brun stegen af i en stor gryde sammen med hvidløgene. Tilsæt vand og vin, salt, lauerbærblade og timian, og lad det hele småkoge i 2-2½ time (en gammeldags oksesteg får lov at simre i 3 timer).
Når stegen er færdig med at simre, tages den op og holdes varm under sølvpapir. Si hvidløgene og lauerbærbladene fra og jævn sovsen, f.eks. med sovsejævner eller maizenamel rørt ud i lidt kold vand eller fløde. Smag sovsen til med fløden. I sig selv er den ret bitter, og fløden runder den af. Hvor meget fløde man vil tilsætte, er nok en smagssag. Tilsæt lidt madkulør, hvis den bliver for bleg.

Ovnbagte rodfrugter:
Skræl og pil grøntsagerne. Skær dem ud i lige store stave (ikke alt for tynde, for de svinder ret meget ind, men heller ikke kæmpe store stave, for så tager det meget længe at få dem færdige) og kom dem i en 4 liters frysepose (det passer med en portion til to mennesker).
Tilsæt olien til posen, og vend grøntsagerne godt rundt. Hæld dem ud på en bageplade med bagepapir og fordel dem, så de ligger i et jævnt lag. Drys med lidt salt, og læg rigeligt med timiankviste ovenpå.
Bag grøntsagerne i ovnen ved 200 grader i ca. en time. Bagetiden kommer meget an på, hvor store stave, grøntsagerne er skåret ud i og hvor tykt et lag, de ligger i. Når de er færdige, er de gyldne, og gulerødder og selleri er svundet lidt ind








Vi har også fået købt ind her til aften. Det er stadigvæk efter en madplan, hvor tingene ikke tager alt for lang tid og energi at lave, men det er ret sund kost, som sædvanlig. Det er rart at have tingene hjemme. Så kan jeg bytte lidt rundt på dagene, hvis det er nødvendigt, eller vi har lyst til noget andet end det, der står på madplanen den dag.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar