søndag den 15. januar 2012

Julen varer lige til påske - og et bageprojekt

Det er der i hvert fald nogen, der siger. I hvert fald stod aftensmaden i aften på risengrød. Vi havde noget mælk, der skulle bruges inden for de næste dage, og risengrød er en forholdsvis nem aftensmad at lave.

Risengrød (2 pers.)

2 dl vand
2 dl grødris
1 1/4 liter mælk
1/4 tsk salt

Hæld vandet i en tykbundet gryde og tænd for kogepladen. Når vandet koger, puttes risen i og der skal røres rundt, til vandet er næsten forsvundet.
Tilsæt mælken lidt efter lidt og lad det varme langsomt op til kogepunktet. Hvis der er for meget knald på varmen, kan den brænde på.
Lad det simre i ca. 45 minutter, fra mælken småkoger. Rør ofte, så der bliver holdt øje med, at mælken ikke tager bunden.
Tilsæt salten lige inden risengrøden serveres.




Til gengæld har jeg så brugt kræfter på noget andet i dag: at afprøve vores nye køkkenmaskine. Jeg har drømt om at kunne bage brød, der var endnu saftigere, seje og sprøde længe, men det er jo begrænset, hvor mange kræfter jeg har til at ælte dej med. Jeg kan sagtens stå og ælte en dej i kortere tid, men skal dejen være rigtig god, skal man jo stå i måske et kvarter eller mere, og det orker jeg altså ærlig talt ikke.

Lysten til at bage den slags brød blev heller ikke mindre af, at Christian sidste år engang forærede mig bogen Meyers Bageri. Der er så utroligt mange lækre opskrifter i den bog, men jeg har ikke haft mod på at bage noget af det før nu, hvor jeg har køkkenmaskinen. Derfor gik jeg også all in og var en tur i Superbest for at købe noget kvalitetsmel. For at lave et ekstragodt brød er det ikke nok kun at have en maskine, der kan ælte det længe. Det handler også om, hvad man putter i det. Mel med et højt glutenproteinindhold giver et bedre brød, da glutenproteinet danner det netværk i sammenhængen på brødet indeni, der er med til at holde på luften og fugten i brødet.
Kom hjem med Økologisk bornholmsk hvedemel ekstra. Er overhovedet ikke økofanatiker, men det så ud til at være et godt mærke og indeholdt mest protein af de meltyper, jeg kiggede på. Jeg købte også rug-, fuldkorns- og grahamsmel til fremtidige bageprojekter.

Jeg kastede mig over en opskrift på fletbrød, da den som en af de få i bogen ikke behøvede surdej. Sådan en surdej skal jo stå længe, før den er klar til brug. Men sådan en havde jeg ikke lige. Jeg har dog sat en over efter opskrift fra bogen, men jeg er meget skeptisk, om den vil ende med at virke, for jeg har læst om rigtig mange, der har prøvet, hvor den bare ikke kommer til at fungere. Bliver dårlig. Men nu må vi se. Man har jo lov at være heldig.

Nåh men jeg gik i gang med dejen i eftermiddags. Det var et heldagsprojekt, da det er en dej, der skal hæve rigtigt længe. Og af den grund er det også en god ide at bruge noget mel, der giver et ordentligt resultat. Og det skal jeg da lige love for, at det gav! Fletningen blev desværre ikke så tydelig, som jeg havde håbet, for det var svært at flytte det forsigtigt over på spaden til bagestenen og få det til at være der, men brødet blev virkelig lækkert. Det har en sej og saftig krumme og en lækker, sprød skorpe. Så det er absolut ikke sidste gang, jeg bager det brød.
Det tager lang tid at lave det, men det er helt sikkert hele tiden værd. Vi har lige siddet og guffet noget af det for nogle timer siden, og vi er begge meget begejstrede.


Fletbrød (Meyers bageri)

3 dl lunkent vand
5 g gær
10 g havsalt
450 g hvedemel (jeg brugte Økologisk bornholmsk hvedemel)
Sammenpisket æg til pensling.

Rør gæren ud i vandet og rør salten i. Tilsæt halvdelen af melet og kør det på lav hastighed på køkkenmaskinen (eller rør det ind i væsken med en grydeske). Tilsæt resten af melet og lad maskinen ælte dejen i 10-15 minutter (eller ælt dejen i hånden så længe, som du overhovedet orker).

Sæt dejen til at hæve tildækket i 2 timer.

Hæld dejen forsigtigt ud af skålen på et let melet bord. Del den i tre og tril hver del til en 30 cm lang pølse. Lad pølserne hvile på bordet i 10 minutter.

Flet dejpølserne sammen til en fletning. Start fra midten og arbejd ud mod hver ende. Saml enderne let og vend samlingen ind under brødet. Læg brødet på et stykke bagepapir, du har melet godt, så det ikke hænger i.
Lad dejen hæve tildækket til dobbelt størrelse, 2-3 timer.

Sæt bagestenen i ovnen og tænd på 220 grader. Når ovnen er godt varm (har været varm nok i 5-10 minutter), flyttes brødet meget forsigtigt over på en melet pizzaspade og over på den brandvarme bagesten. Bag i ca. 20 minutter (vores fik omkring 15). Jeg er sikker på, at det også kan bages uden bagesten. Bagestenen hjælper på brødets hæveevne i ovnen og giver en sprødere skorpe. Men en bageplade kan sagtens bruges i stedet.

Afkøl brødet på en rist.





1 kommentar:

  1. Jeg kan bekræfte, at brødet var virkelig lækkert! :-) Smagte rigtig godt med en god ost på.

    SvarSlet