mandag den 28. december 2015

Racletteopskrifter til nytårsaften

Maden nytårsaften er ofte af den type, man gerne vil sidde og hygge med rigtig længe, og derfor er det oplagt at tænde for racletten nytårsaften. Derudover er der mulighed for at variere maden, man laver på den, og tilbehøret i det uendelige, så man behøver ikke spise det samme hver gang :)

Herunder kan du se en liste af forslag til kød, grøntsager og marinader samt tilbehør, som vi skifter lidt imellem. Vores miniburgere er meget populære og meget lækre. Derudover er det noget, vi startede med, før det blev gængs, at man kunne købe såkaldte "sliders" (små burgerboller) i supermarkederne, så jeg har naturligvis også en opskrift på bollerne til jer :) Miniburgerne er et stort hit hos store som små :)





Det er en god ide at have et stort bord, når man laver raclette, for der er meget tilbehør. Både af ting, som skal på racletten, men også det andet lækre tilbehør, som man bare spiser til. Vi foretrækker at lave så meget som muligt på racletten, men hvis man er mange omkring maskinen, er det måske en god ide at tænke i flere slags færdige tilbehør, som ikke skal steges. Det kunne f.eks. være nogle forskellige fyldige salater og brød.

Hvis jeg skal fiske et par forslag frem af opskriftindekset på brød og salat, vil jeg anbefale mine lækre møllehjul, som er runde brød, der hænger sammen og er drysset med krydderier på toppen efter eget ønske. Rosmarin/salt-kombinationen er ret populær herhjemme. Det smager skønt med fetacreme at dyppe i (den er også god til kød og grøntsager generelt). Derudover vil jeg foreslå en couscoussalat som en af de mere fyldige salater, man kan servere som tilbehør, da den smager godt både kold og varm (jeg ville undlade nødderne, når den skal serveres som tilbehør i det her tilfælde), og kan laves dagen før, hvis man ønsker det (kan varmes i mikroovnen for nemheds skyld før servering).

Nedenfor kan du finde links til opskrifter på ovenstående, samt opskrifter på miniburgere, marinader og en enkelt ny opskrift i raclettesammenhæng her på bloggen, nemlig hvidløg-citronmarinerede rejer. Det smager rigtig dejligt på racletten og er nemt at forberede og hurtigt at tilberede på racletten. Det har jeg gjort mange gange tidligere, men billedet må I desværre undvære, da jeg ikke har kunnet støve sådan et op. Men prøv det, hvis du kan lide rejer og hvidløg. Det smager dejligt :)

Af andre ting, vi tidligere har lavet på racletten, som også smager godt, kan jeg nævne cocktailpølser i svøb. Det er ret lækkert, men vi gik væk fra at lave det, fordi det simpelthen sprutter for meget, når baconen steges på raclettepanden. Det er ikke så oplagt at skulle sidde og få sit fine nytårstøj sprøjtet til, så dem ville jeg nok gå udenom nytårsaften.










Kød, grøntsager og tilbehør til raclettehygge:

Kød
Små hakkebøffer (til burgerne)
Tynde skiver af oksemørbrad, oksefilet eller lignende mør udskæring
Tyndeskiver kyllingebryst
Hvidløg-citronmarinerede rejer

Grøntsager til racletten
Kogte kartofler i tern
Et fad med skiver af gulerødder, strimler af rød peber, rå løg og dampet broccoli

Andet tilbehør
Miniburgerboller
Et fad med grønt og små skiver ost til burgerne, samt dressing, ketchup mv. efter eget valg
Tortillachips (til nachos - meget populært herhjemme!)
Revet mozzarella (til nachos og kartofler)
Salsa
Saltflute lavet lidt tyndere end normalt, så skiverne passer i spaderne
Krydderolier til at pensle kød, grøntsager og saltflute med
Feta (brug dem i salaten eller steg dem bløde og lækre i racletten)
En blandet salat (eller grøntsagerne hver for sig, så man selv kan blande sin egen salat)
Couscoussalat 
Møllehjul (brydebrød)
Fetacreme

Møllehjul og fetacreme (til venstre) fra et salatbord, vi fik til aftensmad tidligere.

Couscoussalat.



Krydderolier

Chili-/paprikaolie
5 spsk smagsneutral olie (jeg brugte rapsolie)
1-2 tsk tørrede chiliflager
1-1½ tsk paprika (jeg brugte rosenpaprika)
½ tsk salt

Hvidløgsolie
5 spsk smagsneutral olie
2 store fed pressede hvidløg
Et lille skvæt citronsaft
½ tsk salt

Rør ingredienserne til olierne sammen. Lav dem gerne dagen før, de skal bruges, så de får lov at trække lidt. Vi bruger oftest marinaderne til at pensle på kartofler og saltflute, før de bliver bagt i raclettespaderne. Det smager rigtig dejligt.





Hvidløg-citronmarinerede rejespyd

125 g gode rejer (f.eks. Royal Greenland)
5 spsk smagsneutral olie (f.eks. raps)
2 fed pressede hvidløg
½ tsk salt
1-2 tsk citronsaft (smag til!)
Tandstikker eller små spyd

Dryp de optøede rejer godt af i en sigte og klem overskydende væde fra dem. Rør marinaden sammen og smag til med citronsaft. Marinaden må godt have en lidt syrlig smag, men ikke være for sur. Hæld marinade og rejer i en frysepose og vend rundt. Slå en knude på posen og lad rejerne trække i marinaden nogle i køleskabet før servering (gerne omkring 4 timer).

Ved klargøring af maden til racletten sættes 3-4 rejer fast på en tandstik. Steg rejerne kortvarigt på raclettens stegeplade (får de for længe, bliver de lidt gummiagtige).

I mangel af billede af rejerne får I lige et gammelt nytårsbillede af racletten og det lækre tilbehør :)



Miniburgere (ca. 18 stk. a 6 cm i diameter)

2½ dl lunkent vand
13 g gær
37 g sukker
8 g havsalt
450 g hvedemel
38 g smør eller margarine
Sesamfrø

Derudover
Ca. 750 g hakket oksekød
Icebergsalat
Toastost
Cherrytomater i skiver (jeg brugte cherryblommetomater, da Rema1000 havde dem på tilbud i den her uge)
Agurk i skiver
Et par små løg eller tre i skiver
Div. dressing

Rør gæren ud i vandet og rør sukker og salt i. Rør melet i og ælt det godt sammen. Skær smørret ud i små tern og ælt det grundigt ind i dejen. Min dej fik ca. 8 minutter i røremaskinen.

Stil dejen til forhævning lunt og tildækket en time.

Del dejen i to og tril til pølser. Del hver pølse i 9 stykker og tril hver til en bolle. Fugt evt. bollen en smule, hvis den er svær at trille. Dyp herefter hver bolle i lidt sesamfrø og læg dem til efterhævning på en bageplade med bagepapir tildækket ½ time. Brugte to bageplader til mine 18 miniburgerboller.

Når bollerne har havet den halve time, trykkes en bageplade ned mod bollerne, så de bliver helt flade. Lad dem herefter hæve tildækket og lunt 1 time.

Bag burgerbollerne midt i ovnen ved 220 grader i ca. 10 minutter. Hold øje, da de har en tendens til at blive lidt mørke under bunden hurtigt. Lad dem køle af på en rist.

Jeg fik 13 minihakkebøffer ud af 500 g hakket oksekød, så jeg vurderer, at der skal 750 g til at fylde alle 18 boller. Del de 750 g hakket oksekød i 18 lige store stykker. Ælt dejen lidt sammen med hånden og form til en lille kugle. Mas den flad med håndfladen mod bordet og form til en bøf, så den er ret flad og lidt større end burgerbollerne (den skrumper, når den bliver stegt).
Laves de på panden, krydres de godt med salt og friskkværnet peber, når de er næsten færdige, og der lægges et stykke toastost ovenpå, hvis man ønsker en cheeseburger. Lad det smelte lidt, før burgerbøfferne serveres.

De her burgere er virkelig mini, også med fyldet. Der kom små tomatskiver af cherrytomat i og miniløgringe, så det hele skulle passe sammen ;) Her er billeder af boller, fyld og den færdige burger :)

Bollerne formes og dyppes i sesamfrø.

Efter kort forhævning trykkes bollerne flade.

Efter endt forhævning.

De færdige burgerboller.

Burgerbøffer lavet efter størrelsen på bollerne.

Tilbehør til burgerne: små stykker salat, agurk, skiver af cherrytomat, små løgringe og små skiver toastost.

Den færdige burger.


Jeg håber, at ovenstående forslag kan give lidt inspiration til jer, som har lyst til at kaste jer over raclette nytårsaften :) Inden længe vender jeg tilbage med lidt lækre desserter, så følg med her på siden eller på bloggens Facebookside, hvis det kunne have interesse :)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar