mandag den 8. februar 2016

Rødvinsbraiseret nakkefilet med kartoffelmos og timianbagte rodfrugter

Der har været lidt stille på bloggen den seneste tid. Det skyldes, at jeg har ligget underdrejet med influenza den sidste uge. Det er næsten overstået nu, heldigvis, så nu skal der lidt gang i bloggen igen :) Inden vi går i gang, vil jeg lige minde om, at i morgen er pandekagens dag. Kig forbi bloggens Facebookside i morgen eftermiddag og find lækre pandekageopskrifter, både pandekager, som kan spises til aftensmad, og den mere søde slags (nogle sværger dog til at spise pandekager med syltetøj og sukker til aftensmad ;) I morgen er alt tilladt, bare der er pandekager involveret :D).

Det er efterhånden lang tid siden, at der er kommet en ny opskrift her på bloggen, så det må vi hellere lave om på :) I dag får I opskriften på noget fantastisk lækkert, som vi afsluttede vores seneste ferie med. Den består af en lækker, langtidssimret, rødvinsbraiseret nakkefilet serveret med kartoffelmos og timianbagte rodfrugter. Derudover en superlækker rødvinssauce, der lige var prikken over i'et. Det var virkelig, virkelig lækkert, og jeg drømmer stadig om den her ret. Kan varmt anbefales, når du skal have gæster eller bare forkæle jer selv lidt ekstra derhjemme :)

Som gæstemad er den også god på den måde, at det er et relativt prisbilligt måltid. Nakkefilet kan ofte købes til under 20 kr pr. ½ kg, og kartofler og rodfugter koster heller ikke en bondegård i indkøb. Retten passer godt til årstiden eller de kolde måneder generelt, da det er solid, god kost. Derfor ville jeg heller ikke planlægge en tung dessert til at efterfølge måltidet, hvis du serverer den for et selskab. Vælg i stedet lidt, men godt, eller noget let i smag og konsistens som f.eks. citronfromage.

Jeg brugte et stykke nakkesteg på ca. 1 kg, hvilket passer til 4 personer, da man sædvanligvis afsætter omkring 250 g kød pr. person, når man planlægger indkøb. Det skrumper dog en smule, men det er ikke en ret, hvor man kører uanede mængder kød ned, da der er så meget andet tilbehør, så jeg vil vurdere, at det passer fint med mængden til 4 mennesker. Er du i tvivl alligevel, kan du sagtens bruge et stykke på 1200-1300 g i stedet uden at ændre på resten af ingredienserne :)






Rødvinsbraiseret nakkefilet med kartoffelmos og timianbagte rodfrugter (ca. 4 personer)

Nakkefilet (ca. 1 kg)
8 fed hvidløg
3 laurbærblade
1 tsk tørret timian
2 tsk groft salt
3 dl vand
2 dl rødvin

Derudover:
Kaffefløde (ca. 1 dl)
Sovsejævner (eller maizena)
Salt og lidt sukker

Kartoffelmos:
12 store kartofler
Smør
Mælk
Salt og peber

Timianbagte rodfrugter:
4 store gulerødder
4 store rødløg
1 knoldselleri
1 spsk olie
Salt
Frisk timian

Bind nakkefileten sammen med lidt madsnor og brun den af i en stor gryde sammen med de pillede hvidløgsfed. Tilsæt vin, vand og krydderier. Lad nakkefileten simre under låg i 2-2½ time.

Til rodfrugterne skrælles og pilles grøntsagerne og skæres i mundrette stykker. Put grøntsagerne i en pose med 1 spsk olie og vend godt rundt. Hæld dem ud i et stort fad med bagepapir i bunden, drys med lidt salt og ved dem med masser af frisk, skyllet timian. Bag dem i ovnen ved 200 grader, til de er møre. Det tager ca. en time, men kommer an på, hvor stor stykker dine grøntsager er skåret ud i. De skal gerne falde lidt sammen og blive lækkert bløde i konsistensen (især sellerien bliver meget blød ved bagning).

Til kartoffelmosen skrælles de store kartofler og skæres i tern. Kog dem i saltet vand i 20-25 min. Hæld vandet fra og sæt gryden tilbage på det nu slukkede blus. Rør lidt rundt i kartoffelternene, mens den sidste rest af vand dampes fra.
Tak gryden af og tilsæt et par store klatter smør. Lad det smelte i de varme kartofler og rør lidt rundt. Pisk kartoflerne til ensartet mos med en håndmikser. Tilsæt mælk lidt ad gangen, til mosen har den konsistens, du ønsker. Smag til sidst til med salt og peber og evt. lidt ekstra smør.

Når nakkefileten er færdig, tages den op og holdes lun i et stykke sølvpapir, mens du laver sovsen.
I gryden lader du væsken fra stegen koge op. Jævn den med sovsejævner og smag til med kaffefløden. Jeg bruger ca. 1 dl kaffefløde til denne rødvinssauce. Jævn evt. sovsen yderligere, hvis det er nødvendigt. Tilsæt lidt madkulør, til sovsen har den rette farve. Den bliver nemlig lidt bleg, når man tilsætter fløden. Fløden runder sovsen af og er nødvendig, da væsken i gryden efter stegen har en stor syrlighed pga. rødvinen. Smag sovsen til med salt og et lille nip sukker.

Fjern madsnor fra nakkestegen og skær den i skiver med en meget skarp kniv. Brug evt. en elkniv, hvis du ligger inde med sådan en. Det giver de pæneste skiver :) Stegen er meget mør, så den falder nemlig let fra hinanden. Det lykkedes dog mig relativt nemt at skære min steg i pæne skiver. Jeg bilder mig selv ind, at det hjælper lidt, at stegen har været snøret ;) Server stegen straks med mos, grøntsager og rødvinssauce.

Grøntsagerne, før de kommer i ovnen. Selleri er skåret i stave, gulerødder i skå skiver og rødløg i store både. Brug rigelig timian :)

Så er der serveret! Uhm!




Pyha, sikke en omgang! Jeg har godt nok mange gange i løbet af den sidste uge forbandet, at jeg ikke valgte at blive vaccineret mod influenza i december, som jeg ellers var lige ved at blive. Valgte det fra pga. stress og fordi jeg sjældent bliver ramt af influenza alligevel. Men tingene er lidt ændrede her i det nye år, fordi Christian nu arbejder i ét stort kontor med masser af andre mennesker, og han endte så med at fange en omgang influenza selv og fik smittet mig. Jeg har dog været meget værre ramt end ham, da jeg har et betydeligt dårligere immunforsvar. Var nærmest på dødens rand de første dage ;)

Men for at være helt alvorlig, så var det en virkelig slem omgang. Havde høj feber de første dage, og da jeg forsøgte at få et bad, var jeg ved at besvime og endte med at kaste op af det. Det var bare for stor en kraftanstrengelse. Heldigvis har der været søde mennesker omkring mig, som har hentet mad og andre ting til mig ude i byen (Christian og hans forældre), og det har ikke været nogen lille opgave for Christian, da jeg har haft virkelig meget kvalme og madlede i løbet af ugen, så jeg aldrig vidste, hvad jeg kunne klare at spise. Nu er jeg efterhånden mere frisk og kæmper kun med lidt hoste og manglende energi.

Jeg har ellers været bekymret for, om jeg var nødt til at flytte min fødselsdag, som vi holder på lørdag. Men jeg er lidt mere optimistisk nu. Jeg ved dog godt, at jeg ikke har ret mange kræfter oven på at have været ret syg (det har jeg jo ikke i forvejen), så jeg har planlagt bagværk, hvor jeg kan forberede noget af det i løbet af ugen, og Christian har lovet at lave en lagkage. Så jeg håber, det går. Glæder mig i hvert fald. Skylder også folk en ønskeseddel. Jeg har bare ligget totalt brak den seneste uge, og der har ikke engang været kræfter til at blogge, så jeg skal lige have kigget på den i dag og sendt den ud.

Det er ikke kun søde mennesker, der har passet mig, mens jeg har været syg. Jeg har også fået overraskende megen omsorg fra Phoebe den seneste uge. Jeg har seriøst frosset om natten og slet ikke kunnet få varmen. Det har virket, som om hun godt vidste det, for hun kom op og lagde sig på mine tæer, så jeg kunne få varmen og falde i søvn. Hun plejer ellers at komme brægende op i sengen midt om natten og jokke rundt på maven af mig og kræve nus, før hun falder i søvn på min brystkasse, men det virker til, at hun godt vidste, at jeg ikke kunne klare det :) Om eftermiddagen har hun også ligget i sofaen hos mig nogle gange, noget hun ellers ikke plejer. Så der har været masser af TLC fra alle sider :)





Ugen herhjemme står således på forberedelse af fødselsdagen på lørdag. Jeg skal have kogt mere æblemarmelade, da en af de store fornøjelser, jeg tager mig den dag, er at spise en af mine lækre lynboller med stærk ost og æblemarmelade. Jeg spiser sjældent kage, så det er mest for gæsternes (og Christians) skyld, det kommer på bordet. Sådan en bolle med ost er også rigelig udfordring for mit helbred, men jeg vil have den fornøjelse. Så må jeg betale prisen og have det dårligt bagefter.

Jeg burde også lave madplan, så vi kan få handlet ind, men vi har heldigvis allerede lidt hjemme at lave mad af, så de første dage behøver vi ikke handle så meget ind til. Jeg skal også lige have lavet en liste over, hvad vi skal bruge til på lørdag.

Nu må jeg hellere komme i gang. Skal lige have lidt at spise og så i gang med planlægningen. Husk at kigge forbi bloggens Facebookside i morgen, hvis I vil have lidt inspiration til pandekagedagen :)

4 kommentarer:

  1. Wow hvor ser det lækkert ud....*savle*

    Hvor er det dejligt at du har dejlige mennesker og dyr der passer på dig <3

    God at høre du har fået det bedre, det lyder til at have været rigtig slemt :-(

    Kram

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak skal du have :) Det smager sindssygt godt!
      Ja, det sætter jeg stor pris på. Det var en rigtig hård omgang, og jeg kæmper stadig en del med energien. Så det er dejligt at have en køkkenhjælper (Christian). Vi har lige sat æblemarmeladen over at koge :)

      Slet
  2. Det er så hyggeligt at være i køkkenet sammen, det gør vi osse meget.

    Tror faktisk jeg har en nakke i fryseren. Og en flaske rødvin i reolen...måske man skulle..... :-D

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det er det :) Det gør vi dog ikke så meget. Højst når der er gæster, og der skal laves ekstra mange ting. Christian står oftest for oprydningen, hvilket også er en kæmpe hjælp.
      Det lyder son en god ide. Det smager virkelig dejligt :)

      Slet