fredag den 13. februar 2015

Fredag den 13.

Der er et eller andet omkring den dato, noget skummelt. Selvom det færreste i dag nok vil indrømme, at de er overtroiske, er jeg ret sikker på, at der ikke er ret mange, der ville lægge store livsbegivenheder netop den dag. Og hvorfor så ikke?

Det er en overtro, som går igen i mange lande, at fredag den 13. er en særlig uheldig dag. Nogle henfører det til Jesu død, der skulle være foregået på en fredag, og den sidste nadver havde 13 gæster. Andre tilskriver det tempelriddernes tilfangetagelse fredag den 13. i 1307 i Frankrig, hvor mange blev tortureret og brændt på bålet (på baggrund af rygter omkring tempelriddernes hemmelige indvielsesritual). Der er flere andre teorier om, hvordan denne særligt uheldige dato er opstået, men faktum er, at den først er kommet ind som en udbredt overtro inden for de seneste par hundrede år. I hvert fald som et sammenfald mellem fredag, der gennem historien har været anset for at være en særligt uheldig dag, og tallet 13. Tallet 13 er faktisk stadig anset for at være så uheldigt, at man i visse byen slet ikke har en 13th Street, og man nogle gange helt har undgået at lave en 13. sal i høje bygninger. Det er postuleret (af Nathaniel Lachenmayer, forfatter af bogen "Thirteen: the story of the world's most popular superstition"), at fredag den 13. som et samlet begreb først rigtigt har vundet frem efter 1907, hvor bogen "Friday, The Thirteenth", en bog om en børsmægler, der udnytter overtroen til at skabe panik på Wall Street på en fredag den 13., blev udgivet.
 

Hvorfor hænger det så så godt ved hos os i dag, der lever lang tid efter udgivelsen af bogen, og hvor langt de færreste er særligt religiøse eller historiebevidste? Det kan vi nok takke filmen "Fredag den 13." for. Selvom den er udgivet i 1980, har den sat dybe spor i folks bevidsthed, i hvert fald mht. datoen. Da jeg var barn i 80'erne, var det i hvert fald et begreb, der satte os en skræk i livet. Filmen er senere blevet genindspillet, men som med de fleste genindspilninger, vil originalen ofte være klart den bedste.

Som man nok kan se, er begrebet "fredag den 13." noget, som har ankret sig i vores bevidsthed, om vi vil det eller ej. Det ligger underbevidst hos os alle som en del af en lang tradition. I dag lægges bryllupper og barnedåber jo oftest i weekenden, så man kommer uden om den dato, men ville du lægge dit bryllup fredag den 13., hvis det kom til stykket? Og ville du turde at sidde 13 til bords? Myten foreskriver, at hvis man sidder 13 til bords, vil en af gæsterne dø inden for et år (ledt tilbage til den sidste nadver - 13 til bords, og Jesus døde herefter).

Lad os slippe historien om fredag den 13. for nu og fokusere lidt mere på nutiden. Denne lidt uhyggelige dato er en rigtig god undskyldning for at lave en gyserfilm-maraton. Men hvad skal man se? Valget af film afhænger naturligvis også af, hvor stærke ens nerver er ;) Vi har en ret stor filmsamling efterhånden, men den indeholder ikke ret mange gyserfilm. Det er desværre sådan med mange film af den genre, at når man først kan huske deres handling, så mister de lidt deres skrækværdi. Derudover har vi de seneste år oplevet, at nogle gysere, der var rigtigt lovende og uhyggelige i starten, mister deres gys, når man får afklaring for, hvad det uhyggelige element er. Det er super ærgerligt. Jeg vil dog komme med lidt anbefalinger, hvis I sidder derude og godt kunne tænke jer at se et godt gys :) Jeg deler filmene op efter "uhyggelighed", så kan I selv vælge, hvad I tør se ;)

Lidt uhyggelig
- The Craft (teenagegys til den bløde side)
- Beetlejuice (mere komedie end gys. En af mine absolutte favoritfilm. Det er nok mere børn end voksne, der får gys ud af den her film, dog ;))
- Sleepy Hollow (lidt mere uhyggelig end de to andre, måske på kanten til en mediumuhyggelig film. Den er velspillet og flot lavet).

Medium:
- Alien-filmene (Alien, Aliens, Alien 3 og Alien: Resurrection)
World War Z (en enkelt zombiefilm skal der jo være plads til ;) )
- The Cabin in the Woods

Meget uhyggelig:
- Mama
- Paranormal Activity
- Drag Me to Hell
- New Nightmare (rigtig uhyggelig for os, der er vokset op med skrækken af Freddy Krueger!)

Det kan jo være meget forskelligt, hvad man bliver skræmt af. I min lille oversigt har jeg kun valgt film ud, der har gjort et indtryk på mig. Der findes uendeligt mange andre film, også af den gode slags, som jeg selv mangler at se. F.eks. The Conjuring, som skulle være en af de mest uhyggelige film nogensinde, hvis man skal tro folks reaktioner efter at have været i biografen, da den gik for 1½ års tid siden. Jeg glæder mig til at se den, når jeg engang får nerverne samlet nok til at kaste mig ud i det ;)

Der er heller ingen skam i at kaste sig over klassikerne. Selvom de varierer i "uhyggelighed", er der nu noget særligt ved at se en klassiker. De klassiske film kunne f.eks. være Friday the 13th, A Nightmare on Elmstreet, Halloween, Poltergeist, The Exorcist og mange flere. Men vælg for guds skyld at se klassikerne, ikke deres remakes!

Jeg er sikker på, at der findes mange flere gode og uhyggelige film derude, der er værd at se. Hvad er din favorit-gyser? Smid din anbefaling i en kommentar herunder :)


For at vende tilbage til datoen i dag, nemlig fredag den 13., kan jeg berette, at jeg endnu ikke har været udsat for nogen uheld. Det er der dog andre her i huset, der har. Ozzy og Phoebe skal sædvanligvis lige gå deres middagstur i haven, før de skal sove til middag. Phoebe elsker at stå og skælde fuglene ud med sin pippe-gøen, og har da også været optaget af fuglene udenfor i dag. I dag har fuglene åbenbart fået nok, så Phoebe kom ind med en fugleklat på ryggen :D Om det så er uheld eller held, ved jeg ikke, for man siger jo, at det betyder held, hvis man bliver klattet på af en fugl ;) Ulækkert var det nu, og jeg har naturligvis fjernet den fra hendes pels.
Krydsede fingre, banken under bordet og salt over skulderen for, at ingen af jer derude bliver ramt af fredag den 13.'s uheld ;)
-------------

Vil lige slutte af med at minde om, at i morgen er Valentines day for jer, der gider den slags. Jeg synes, det er en fin tradition for at få lidt mere fokus på romantikken i hverdagen. Herhjemme er det dog ikke noget, vi fejrer fast, men ind imellem er der da blevet lavet lidt ekstra lækkerier eller faldet blomster af, og jeg synes nu, at det er en hyggelig tradition, importeret eller ej. Vil du gerne gøre lidt ud af det, kommer jeg med et par søde anbefalinger hevet frem fra gemmerne på bloggens Facebookside senere i dag eller over middag i morgen :)

4 kommentarer:

 1. Fine anbefalinger :) Noget andet, som kunne stå på listen er film som The Ring og The Grudge (hvad enten det så er de originale eller amerikaniserede udgaver :) ). De har i hvert fald en god chokeffekt begge to.
  Noget helt andet, som jeg syntes var mega uhyggeligt, da jeg så (lidt af) den, var Sharknado! Men det var så af helt andre årsager ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, du har ret. Nu har jeg ikke set The Grudge i den originale version, men den amerikanske er rigeligt uhyggelig til mig! 0.o Så den er i hvert fald nok på min mest uhyggelige film-liste. The Ring har jeg set både original og remake, og den originale er klart den mest uhyggelige. Desværre går lidt af uhyggen af, fordi teknologien i dag er mere udviklet, så vi ikke længere bruger VHS-bånd, og der ikke længere er flimmer på skærmen.

   Haha, ja, Sharknado var uhyggeligt dårlig :D

   Slet
 2. Kan anbefale dig at se The Others med Nicole Kidmann, nøj den er spændende og hendes bedste rolle efter min mening. Ellers er The Ghostship heller ikke så ringe :-) men mine favoritter er Ondskabens øjne og Stephen Kings Misery. Tak for spændende læsning. :-)

  Vh Lykke

  SvarSlet
  Svar
  1. The Others har jeg set. Den var vist helt ok, som jeg husker den. Har ikke set Ghostship, den må jeg undersøge nærmere :) De to andre er mere thrillere, men jeg er enig med dig i, at man kommer til at sidde på kanten af stolen, når man ser dem 0.o Tak for de pæne ord i øvrigt :)

   Slet