onsdag den 11. februar 2015

Børnevenlige opskrifter til vinterferiehygge i køkkenet

I mit sidste indlæg lovede jeg jer jo lidt inspiration til gode og hyggelige madprojekter, som I kan lave med børnene her i vinterferien. Jeg har siddet og kigget mine opskrifter igennem, og har valgt nogle ud, som man kan være fælles om. De fleste er af den søde slags, men der er også lidt aftensmadsopskrifter imellem. Brug dem, som de er, eller som inspiration til lidt ekstra forkælelse af ungerne i vinterferien, hvor de selv får lov at være en del af processen omkring at lave maden :)

Jeg lægger ud med inspirationen til aftensmadsopskrifter, som de fleste børn vil elske, og som de samtidig kan være med til at lave :) Efterfølgende vil jeg komme med forslag til de lidt sødere og mere snack-agtige opskrifter, som jeg også er sikker på, vil falde i god jord ;)


1. Hjemmelavede burgerboller.

Her finder du opskriften på nogle af de bedste hjemmelavede burgerboller ever! De er superluftige og med en rigtig god smag. Derudover er de nemme at lave, og dejen er til at arbejde med. Det er bare lidt sjovere at spise en burger, når man selv har været med til at lave det hele :) De mætter også lidt bedre end købeboller, så man spiser generelt lidt mindre af den årsag. Fyldet bestemmer du selv. Det kan være den klassiske hakkebøf, men prøv også med kylling, eller hvad med frikadeller til en frikadelleburger? Kun fantasien sætter grænsen :) Børnene kan også fint være med til at lave det grønne fyld til burgerne. Burgerbollerne kan i øvrigt fint fryses ned, og de kan også laves til miniburgere.


2. Pandekager med kødfyld..

De her pandekager smager ret meget som de forårsruller, man kan købe færdige. De smager rigtig dejligt, og man kan være fælles om at lave pandekagerne og lukke dem om fyldet. Er det lidt større børn, kan de også være med til at lave selve fyldet, hvor der skal snittes hvidkål, og det hele skal steges i en gryde.

3. Pitabrød.

Da jeg var barn, var pitabrød ret populære. Både som aftensmad og som madpakke i skolen. Hvorfor ikke prøve at bage dem selv? Det er supernemt, og man kan få lige den størrelse, man ønsker. Derudover er det som med burgerbollerne, at når man bager dem selv, mætter de også betydeligt bedre end de købte. Fyldet kan varieres i det uendelige. I min opskrift er de fyldt med köfte, der er en slags tyrkiske frikadeller. De er rigtigt lækre, men hvis man vil have noget, der er lidt mindre krydret, kan man selvfølgelig lave almindelige frikadeller. Eller I kan skære kylling i mundrette stykker, krydre dem mildt (f.eks. med salt og lidt barbecuekrydderi, en smule karry eller hvad barnet nu synes om) og stege dem møre på panden. Som med burgerbollerne er det kun fantasien, der sætter grænsen. Hjemme hos os, da jeg var barn, fik vi oftest tun i sammen med salat og forskelligt grøntsagsfyld. Og så naturligvis en slags dressing. Til tunen har vi oftest bare fået thousand island-dressing, men som voksen foretrækker jeg en creme fraice-dressing.


4. Pirogger.

Lækkert fyld indbagt i en gærdej. Fyldet kan varieres rigtig meget, men til børn vil jeg anbefale den version, der bare hedder "med hakket oksekød" i min opskrift, da den har en mild smag. Kan børnene lide krydret mad, kan man jo variere det, som man har lyst til. De er i øvrigt meget handy, og kan bruges både i madpakke og på en tur ud i landet. Derudover kan de fint fryses ned.


5. Hjemmelavet pizza.

En måde at få en pizza, der er lidt sundere end dem, man køber. Eller man kan lave dem så usunde, som man har lyst til. Når først dejen er rullet ud, er det nemt for ungerne at pynte den med tomatsovs, ost og kød. Eller prøv en kartoffelpizza, der også smager supergodt. Som mange af de andre ting, jeg foreslår her, kan det varieres rigtig meget efter, hvad man nu godt kan lide.


Her slutter forslagene til aftensmadsopskrifter, og vi hopper over i det søde køkken. Vi starter dog ud i lidt crossover-opskrifter, da de første opskrifter i princippet også kan bruges til aftensmad eller madpakke, dog af den lidt mere usunde udgave :)


1. Pølsehorn.

De her pølsehorn er bare verdens bedste. Brøddelen er så luftig og lækker og smager bare rigtig godt. Derudover er jeg sikker på, at ungerne vil finde det sjovt at være med til at rulle pølserne ind i dejen. Er det for svært med trekanterne af dej, kan dejen i stedet rulles til en meget tynd pølse, som snoes rundt om pølserne og klemmes lidt sammen.

2. Pizzasnegle.

Et alternativ til egentlig pizza og meget madpakkevenlig. Derudover også fryseegnet. Lad børnene hjælpe med at rulle dejen ud og putte fyldet på. Måske skal du selv skære sneglene ud, når det foregår med en skarp kniv, og den rullede dej er lidt porøs pga. fyldet. Men børnene kan selv være med til at klemme sneglene lidt fladere på bagepladen før efterhævning. Superlækker snack :)

3. Fastelavnsboller.

Ikke til at komme udenom i vinterferien. Det hører sig bare til. De her er af den gammeldags slags, en gærbolle, som lukkes om lækkert fyld. I min opskrift er de med en superlækker creme, som er nem at lave. Det her er en af de lækkerier, jeg har lavet igen og igen hos min farmor, når jeg var på vinterferie hos hende. Du kan selv variere fyldet efter smag, men cremen er en klassiker, man aldrig går fejl af :) Server dem lune med glasur (gerne kakaoglasur). Kan også fint fryses ned (uden glasur).

 4. Kokosmuffins med chokolade.

Det her er nogle af de nemmeste og mest lækre muffiins, man kan lave. Børnene kan være med hele vejen, lige fra at røre ingredienserne sammen, til at fylde dej i formene. Det bliver ikke nemmere. De her kokosmuffins er desuden dejligt saftige pga. kokossen.

5. Kanelkage med kaffe-kakaoglasur.

Endnu en af de absolut nemmeste kager. Denne gang i en bradepandeversion. Alle ingredienserne skal bare piskes sammen, og så skal dejen i en form og bages. Glasuren sætter prikken over i'et, og kaffesmagen er ikke særligt gennemtrængende. Det kan undlades, hvis ungerne absolut ikke kan lide den, men jeg vil tro, at det er noget, de fleste godt kan lide. 

6. Bananmuffins med chokolade.

Endnu en opskrift på gode muffins. Vil du have dem sødere, kan du putte lidt ekstra most banan i. Jeg vil anbefale at holde lidt igen med chokoladen (måske nøjes med 50 g til opskriften), da der er rigeligt i denne opskrift, så det ikke bliver for overvældende i smagen. Med mindre man selvfølgelig er helt vild med mørk chokolade. Igen er det en opskrift, hvor børnene kan være med til langt det meste. Og de her muffins smager rigtig dejligt. Derudover er de sødet med banan, så der er lidt mindre sukker i end i almindelige muffins, hvilket helt sikkert er en fordel, og bananen holder muffinsne fugtige og lækre og friske længe :) 

7. Romkugler.

Nu til den allersidste opskrift. Den bliver på romkugler, som mange børn elsker. Og det er faktisk utroligt nemt at lave. Man skal som udgangspunkt lave en chokoladekage. Jeg plejer bare at lave dejen til de her chokolademuffins og bage den i en bradepande, til den er gennembagt, måske omkring 40-45 minutter. Når kagen er kølet af, kan den bruges til at lave romkugler med. Det er supernemt, og ungerne kan fint være med i hele arbejdet med romkuglerne, lige fra samlingen af dejen med smørcremen og tilsmagningen (som naturligvis ikke består alkohol men romessens), til at trille de færdige kugler i krymmel. Lav evt. romkuglerne lidt mindre (24 mindre romkugler af ovenstående portion), så de er lidt mere børnevenlige. Du kan også skære ned på portionen, så du ikke ender med så stor en portion færdige romkugler. Resten af chokoladekagen kan sagtens fryses ned, så der er til romkugler en anden gang, eller bare til at spise, som den er - dog gerne med lidt glasur på :)
Jeg håber, de her ideer kan være med til at inspirere til mange hyggelige stunder i køkkenet sammen med ungerne i løbet af vinterferien. De kan naturligvis også bruges andre gange, hvor der er ekstra god tid til at hygge med børnene i køkkenet. Jeg er sikker på, at de fleste børn vil elske at være med til at lave mad og bage. Det giver en særlig stolthed og glæde, når maden skal indtages bagefter, når man selv har været med til at lave den :) Og det giver dejlige minder, som jeg selv har mange af. Bliver varm om hjertet, når jeg tænker tilbage på at have stået i køkkenet sammen med min mor og farmor som barn, og de minder er noget, der i dag betyder rigtig meget for mig.

Vil slutte af med at ønske jer en rigtig god vinterferie :)

2 kommentarer:

 1. -Kanon gode billeder og lækre opskrifter. Jeg er vild med dine minut-ure forøvigt :-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Tina :) Håber, det kan give inspiration til at tage børnene med i køkkenet. Mine bageminder fra min barndom betyder i hvert fald rigtig meget for mig, så den slags under jeg også andre at få :)
   Ja, jeg elsker dem også :D Jeg faldt for dem, fordi de har en "Putte-attitude", sådan lidt overlegen "pfff"-holdning, haha. Han er højt savnet, men vi har da stadig minuturene til minde om ham. Det ene er desværre gået i stykker, men nænner ikke at smide det ud. Det står jo stadig og pynter fint :)

   Slet