tirsdag den 17. februar 2015

Lækre, fluffy amerikanske pandekager

I dag er det pandekagens dag eller bare pandekagedagen, som den også kaldes. Der er en masse historie omkring den her dato, der hænger sammen med den kristne faste, men i dag er den for de fleste blevet til en hyggelig tradition, der mere handler om at spise pandekager af lyst end af nødvendighed (da mange kristne i dag ikke faster og derfor ikke skal have brugt de madvarer, der ikke holder fasten igennem). Pandekagedagen falder i dag mere ind i rækken af datoer, hvor elsket mad efterhånden har sneget sig ind til at blive en moderne tradition som f.eks. den ret nye Nutella-dag (5. februar) og Pi day (14. marts - March 14th - 3.14 = Pi ~ pie = tærte - get it?), tærtedagen. Alle de her dage er udmærkede undskyldninger for at lave lækkerier, og jeg er ikke for fin til at bruge pandekagedagen om en undskyldning for at afprøve en opskrift på nogle seriøst savlfremkaldende pandekager, som jeg for nyligt så et billede af på en af de blogs, jeg følger.

For nogle dage siden så jeg hos Hverdag på Æblelunden nogle super flotte amerikanske pandekager , og jeg har simpelthen ikke kunnet få dem ud af hovedet siden! Var bare nødt til at prøve at lave dem, og jeg har absolut ikke fortrudt. Hold nu op, hvor er de lækre og luftige! I dag er det jo som sagt tilmed pandekagens dag, så det var en god undskyldning for at lave en ordentlig stak :)

Jeg bagte pandekagerne i går, så det bare skal lunes senere, når der skal guffes. Vi har inviteret Christians forældre op til pandekager, som vil blive spist med frisk frugt, sirup, hjemmelavet chokoladesauce (opskriften får du nedenfor) og naturligvis marmelade og sukker til dem, der helst vil have den slags.

Jeg bagte en mægtig portion, så der var rigeligt at tage billeder af også. Fik en 8-10 pandekager, ca. 10 cm i diameter, ud af den originale opskrift. Jeg fulgte opskriften, men brugte bare minimælk i stedet for sødmælk, hvilket fungerer helt fint. Pandekagerne er virkelig lækkert luftige, nærmest som æbleskiver indeni, der jo også er lavet med stift piskede æggehvider, og jeg vil tro, at hvis man er lidt eventyrlysten, så vil det også smage dejligt med lidt kardemomme i dejen :) Det kan jo være en overvejelse til fremtidige pandekager.

Fluffy amerikanske pandekager (8-10 stk)

3 æg
120 g hvedemel
1½ dl mælk
1 tsk bagepulver
1 nip sukker
1 nip fint salt

Del æg og hvider. Vær omhyggelig med delingen, så der ikke kommer blomme med i hviderne. Pisk æggehviderne helt stive.

Pisk i en anden skål blommer med mælk, mel, bagepulver, salt og sukker. Vend herefter forsigtigt de stive æggehvider i dejen, til de er helt optaget.

Varm en pande op til medium varme. Du kan stege i smør eller margarine, hvis din pande er slidt eller ikke slip-let, men de kan ellers sagtens steges uden fedtstof. Jeg stegte to pandekager ad gangen, for det var det, der var plads til på min (Christians) pandekagepande. Hæld dejen på panden og lad den bage lidt, til den er gylden den nedadvendte side. Vend den herefter, og bag pandekagen på den anden side, til den også er gylden. Du kan trykke pandekagen lidt midt på for at se, om den er færdig. Den må gerne give lidt efter, men ikke flyde ud, når du trykker.

Server pandekagerne direkte fra panden eller lad dem køle lidt ned, før de opbevares i køleskabet, til de skal spises. Bliver der nogle tilovers senere i dag, kan det være, jeg prøver at fryse dem ned for at se, om det fungerer. Det burde det gøre, eftersom man kan fryse æbleskiver, så I kan jo prøve jer frem, hvis I laver en ordentlig stak.

Server pandekagerne med frugt og sirup, hvis det er som morgenmad. Er det som en snack eller dessert, kan du derudover servere f.eks. chokoladesauce, karamelsauce og/eller hakket chokolade som tilbehør.Chokoladesauce:

1 dl piskefløde
100 g mørk chokolade (ca. 55% kakao)

Hak chokoladen groft og put den sammen med fløden i en gryde. Varm fløden op, mens du rører i gryden. Tag gryden af varmen, når chokoladen er smeltet sammen med fløden til en jævn sauce. Fløden må endelig ikke bulderkoge, for så risikerer du, at saucen skiller.

De færdige pandekager med sirup og en klat smør :) Chokoladesaucen må I desværre tænke jer
til, da jeg først laver den i aften, inden Christians forældre kommer.Det var faktisk rigtig hyggeligt at gå i køkkenet og lave pandekagerne i går. Det var noget nemmere at gå til, end jeg havde frygtet, og det gik hurtigt med bagningen, da jeg kunne have to pandekager ad gangen på panden. Har man en større pande, kan man måske endda bage tre ad gangen, og så er det arbejde jo hurtigt klaret. Jeg var dog alligevel glad for min Kitchenaid køkkenmaskine, fordi den lige tager toppen af arbejdet ved at piske, uden jeg selv skal stå med en håndmikser og gøre arbejdet, og det er meget godt, når kræfterne ikke rækker så langt. Nu er pandekagerne pakket sammen i i køleskabet, klar til i aften, hvor de bare lige skal lunes. Christians forældre var så søde lige at svinge omkring et supermarked for at købe friske hindbær til min fotografering. Det sætter jeg stor pris på. Bærrene på billedet har jeg guffet, og resten af de store, flotte bær kommer på bordet i aften.

Her er det også første gang, I stifter bekendtskab med min nye, allerede højt elskede tallerken. Jeg fik den her flotte tallerken til min fødselsdag, og den har endnu ikke skuffet, når jeg har skullet tage billeder. Den er simpelthen bare så fin og gør billederne lidt mere interessante. Regner også med, at den kan bruges som et lille fad til kager eller cookies, når vi har gæster. Skal have fingre i en tallerken i en anden farve også, men elsker allerede den her virkelig højt. Den er så smuk <3

Jeg tror, det har været lidt hårdt for Christian at komme hjem til duften af pandekager i hele huset og mig, der fortalte om, hvor superlækre og luftige de her pandekager er (jeg spiste en, mens jeg lavede dem), uden han har fået lov at spise en ;) Han er meget glad for pandekager, så det er vist lidt tortur. I aften får han dog lov til at gå amok i alle de pandekager, han overhovedet kan spise, så det hjælper forhåbentlig lidt på det :)

Skal du have pandekager i aften? Hvis du ikke er vild med de tykke amerikanske, har jeg også en opskrift på nogle amerikanske pandekager, som er lidt mindre tykke. De har været en favorit hos Christian længe, og jeg laver dem af og til som lidt forkælelse på morgenbordet. Opskriften finder du her.
Hvis du bedre kan lide den sædvanlige variant, den tynde slags, kan jeg anbefale at lave dem her, der indeholder lidt øl. Det gør pandekagerne noget mere sprøde og giver god smag. Du kan udskifte øllet med mælk, hvis du ønsker dem alkoholfri. Opskriften finder du her.

Vil du hellere spise dine pandekager som aftensmad (hvis du da ikke allerede gør det med de søde ;) ), kommer her et par forslag til aftensmadspandekager. De første her er med oksekød og hvidkål og smager lidt hen ad forårsruller, efter de er gratinerede i ovnen, hvor de bliver sprøde i overfladen. Opskriften finder du her. Fyldet kan naturligvis skiftes ud, hvis du ønsker det, ligesom det ikke er strengt nødvendigt at gratinere pandekagerne.
Ud over reelle pandekager går pandestegte fladbrød og wraps jo også an som pandekager. Jeg har lavet flere versioner af dem, men her får du nogle af mine favoritter. Den første er på pandestegte fladbrød med oksecuvette, og smager sindssygt godt. Opskriften finder du her.
Er du ikke så meget til oksekød, kan jeg anbefale de her wraps med kylling og fetacreme. Opskriften finder du her. Fetacremen er rigtig smagfuld, rund og kraftig. Fyld dine wraps med de grøntsager, du bedst kan lide, og stegt kylling.
Ellers sker der ikke så meget herhjemme. Ozzy spiser pænt de fleste dage og er begyndt at kunne gabe meget større, så vi afventer lige og ser, om der sker en bedring i hans rødmen i munden, før vi skal i gang med yderligere behandling. Min mave er stadig totalt ødelagt, og jeg har mange smerter. Jeg håber, at det snart må være overstået, for det er meget frustrerende. I nat har jeg dog haft det lidt bedre for første gang i mange dage, så jeg håber, det er et tegn på, at det går fremad.

Vi prøver herhjemme at komme "i træning" til næste weekend, hvor der er Oscar-uddeling. Det ser vi jo sædvanligvis, og vi prøver at få set så mange film, som vi overhovedet kan, inden uddelingen. Jeg var faktisk gået i gang med at skrive omkring min oplevelse af film og nomineringer her i indlægget, men det blev ret langt, så jeg synes, det er bedre at samle det i et indlæg for sig selv. Det kommer senere på ugen. I mellemtiden kan du gå ind og se de nominerede her.Det bliver alt herfra i dag. Nu vil jeg finde mig noget at spise og tjekke, om vandet er kommet tilbage. Blev advaret i en sms i går fra forsyningen om, at der ville være lukket for vandet mellem 9 og 11, men vandet var stadig ikke tilbage over middag, hvilket kom ret ubelejligt for mig. Kunne så se, at der var tikket endnu en sms ind om, at vandet ville være lukket til efter kl 13 pga. "akut ledningsarbejde". Hvor ville det være dejligt, hvis de havde lidt mere styr på det. Forhåbentligt er det snart helt på plads, så jeg kan få et bad også.

Rigtig god pandekagedag til jer derude :)

13 kommentarer:

 1. I lige måde <3

  Og sikke en smuk tallerken, at dække et helt bord med dem kan kun være en fryd for øjet :-D

  Dejligt at det går lidt fremad med O. Håber snart du har det bedre - håber I får en hyggelig aften med lækre pandekager - de ser gode ud.

  Kram

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have :) Ja, det ville være skønt at kunne dække et helt bord med dem. De er så smukke. Ja, vi må se, hvordan det går fremadrettet med missen og med mig og så håbe det bedste.

   Slet
 2. Åh hvor ser det dog lækkert ud. De opskrifter skal helt sikkert afprøves.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have :) Vi har lige sat knap 20 pandekager til livs. Uhm, de var gode!

   Slet
 3. jeg er lige begyndt og bruge denne her opskrift og selv om at jeg havde nogen fejl, blev de her panekager noget af de bedste jeg har smagt!!! de fluffy men krispe uden på panekager er som at være i himlen.

  SvarSlet
 4. Hej! jeg har lige begyndt at bruge din opskrift og den er virkelig god!! det er næsten som at være i himlen når jeg spiser dem!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak, vi synes også, at de er helt fantastiske :)

   Slet
 5. Kan man godt lade dejen stå i køleskabet natten over? :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Charlotte. Jeg må indrømme, at det ikke er noget, jeg har afprøvet, men jeg tænker, at noget af luftigheden, som kommer fra de stiftpiskede hvider, vil forsvinde ud af dejen, når den får lov at stå længe, før den bliver bagt til pandekager. Derfor ville jeg nok vente med at vende de stiftpiskede hvider i dejen, indtil du er klar til at bruge den.

   Til gengæld kan jeg varmt anbefale at bage en stor portion af de fluffy amerikanske pandekager og fryse dem ned, når de er kølet af. De smager fuldt ud lige så godt som friskbagte, og vi plejer bare at tø dem op og/eller lune dem hurtigt i mikrobølgeovnen. De kan i øvrigt holde sig ret længe i fryseren :)

   Slet
 6. Hejsa - vil bare lige hører har du prøvet med kærnemælk eller gør det ingen forskel? kan bare se mange bruger det men ved ikke hvorfor

  mvh charlotte - ps er lige faldet over din side og der er da mange ting vil skal have gang i kan jeg se - mums

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Charlotte.
   Tak for din søde kommentar :)Det er dejligt at høre, at du kan finde lidt inspiration på siden her.

   Jeg har ikke prøvet med kærnemælk lige til de her pandekager, men har tidligere bagt amerikanske pandekager med kærnemælk, og jeg synes ikke, der er en stor forskel. De her er også luftige og bløde, og jeg tror, at luftigheden især hænger sammen med, at man vender stiftpiskede æggehvider i dejen (ligesom når man laver æbleskiver). Faktisk er jeg ret glad for, at der netop ikke skal kærnemælk i dem her, fordi vi altid har almindelig mælk hjemme, så jeg kan lave pandekagerne, lige når jeg har lyst uden at skulle en tur i supermarkedet efter kærnemælk :)

   Slet
 7. Kan man lave dem aften før og så varme dem op i ovnen dagen efter til brunch? :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Sagtens! Vi varmer dem bare hurtigt i mikroovnen, og de kan også fint fryses.

   Slet