onsdag den 30. april 2014

Frihed!

Der har været stille på bloggen de sidste uger, da vi har haft ferie, så jeg har ikke brugt så megen tid ved computeren. Christian holder ikke så meget ferie om sommeren, så der er plads til også at holde en uge eller to i sammenhæng med påsken. Det kom meget belejligt i år oven på at have arbejdet med at sikre katteindhegningen med strøm i over en måned, hvor al vores fritid har gået med det. Vi nåede desværre ikke at blive færdige inden ferien, så de første fire dage måtte også gå med at knokle for at blive færdige. I indlægget her kan du læse om processen og se billeder fra arbejdet og af kattene, da de blev lukket ud i haven efter at have haft stuearrest under arbejdet i 1½ måned :)

Vi mødte en del problemer undervejs i processen, som jeg har skrevet om her på bloggen. I første omgang var det, at haven er så skæv, så volierenettet, som vi har sat uden på det eksisterende hegn for at få noget, der kunne sættes til jord, hvorved der bliver jordforbindelse, når kattene rører det, kunne ikke sættes på i ét stykke. Det gav lidt hovedbrud, fordi der skal være forbindelse mellem alle stykker volierenet, for at det kan sættes til et jordspyd. Vi havde min far med på råd over telefonen, da han er elektriker, og han mente, at det var nok, hvis bare stykkerne var krampet ind over hinanden med metalkramper. Heldigvis viste det sig at virke, da vi satte strømmen til, da vi var færdige, så det var en stor lettelse.

Christian og hans far i gang med at sætte volierenet op.

Så blev vi færdige med at sætte volierenet op.Da vi var færdige med at sætte isolatorer på, fandt vi ud af, at skråhegnet desværre var alt for slapt, så når en kat ville klatre i det, ville den hive det ned og kortslutte eltråden :| Det har givet os et kæmpe hovedbrud, for det var svært at spænde skråhegnet op, så det ikke kunne trækkes ud. Vi købte først nogle beslag at sætte en jerntråd igennem på bagsiden af skråhegnet med planen om at binde skråhegnet op til det, men det viste sig, at det var for små beslag, så hegnet alligevel kunne trækkes ud. Derefter prøvede vi med længere beslag, hvilket så ud til at virke. Problemet var bare, at tråden skulle være ret stram, hvilket var et problem, for træpælene, som hegnet sidder på, kan give sig ret meget. Christian havde heldigvis købt nogle trådstrammere, der kaldes Gripple, som kan bruges til at stramme op med, og det endte heldigvis med at virke. Dog måtte vi binde beslagene sammen i hjørnerne, for trækket på dem fik dem til at bøje i øst og vest :|

Isolatorerne sættes op.

En Gripple. Der trækkes en trådende ind fra hver side, som låses med det samme i Gipplen. Jo længere de trækkes igennem, desto
strammer bliver trådene på hver side. Her er det et billede af en Gripple på en strømtråd.Vi har et hjørne i haven, der gå indad, og som er lavet dumt, for der skulle isolatorerne langt ud fra overhegnet for ikke at røre ved volierenettet. Det kunne vi ikke gøre med almindelige isolatorer, men skulle bruge nogle, der var længere. Desværre skulle de så ret langt ind i brættet, som overhegnet er fæstnet på, hvilket de ikke kunne, da brættet ikke var ret tykt. Så der endte vi med at sætte en lægte på, så de lange isolatorer kunne skrues ind i. Desværre vidste vi ikke dengang, at den ikke er imprægneret, så nu skal vi altså have givet det noget træbeskyttelse på et tidspunkt. Jeg håber, det kan gøres uden at klatte for meget ind i haven, for kattene spiser græs derude, så det er noget, der gør mig ret nervøs. Jeg regner med, at vi får det gjort i løbet af sommeren.

Vores sidste hovedbrud kom, da vi troede, at vi havde fundet løsningen på problemet med det slappe overhegn. For det viste sig, at hegnet alligevel kunne hives ud, især længere nede på overhegnet, hvor der var kortere til eltrådene. Så det var tilbage til tegnebrættet igenigen. Vi endte med at binde volierenettet ind til det grønne overhegn, hvorved det ikke kunne trækkes helt så langt ud. Det var et kæmpe arbejde og gav ødelagte og smertende fingre.

Ozzy var ret ked af, at han ikke måtte komme ud i haven til os, da vi gik og lavede hegn.

Duerne havde totalt overtaget haven, mens kattene var inde. Jeg måtte vaske kattenes
klatretræ grundigt af, før de kom ud, for det var totalt overklattet, efter duerne
havde indtaget det som deres nye dueslag :|Det gik heldigvis ret nemt med at trække eltråden, og Christian brugte Gripples til at spænde den op med også. Det var nødvendigt, for tråden kunne også presses ind. Det kan den nok stadig, men vi satser på, at kattene har kontakt med trådene på vej op ad skråhegnet og får stød, før det kortsluttes. Der løber 4 tråde, så det skulle være ret sandsynligt.

Til sidst lavede vi jord på volierenettet med et enkelt jordspyd, som fint forsyner hele volierenettet med jordforbindelse. Endnu et jordspyd blev sat til stødgiveren, og strømmen blev trukket fra stødgiveren til strømtrådene. Det blev rigtig fint, synes jeg. Noget af det sidste, vi lavede, var at føre jordforbindelse til indhegningens døre. De har jo ingen forbindelse til resten af volierenettet, da det er et stykke net, der er klippet af og sat på dørene. Derfor er der sat et jordkabel fra hegnets volierenet over på dørens. Vi fik et tip fra Poda, hvor Christian har købt en stor del af materialerne, om at man kunne vikle jordkablet om et kosteskaft for at få en spiral, hvorved kablet ikke blev belastet, så det knækker, når man åbner og lukker døren, da kablet bare vil følge med, og det fungerer rigtig godt.

Strømmen tilsluttes. Der forbindes en tråd mellem hver strømtråd, så der er forbindelse
hele vejen op. De er sat på med nogle trådsamlere, der også er købt hos Poda,
hvor to tråde kan forbindes. Langs pælen ses strømkablet, der føres op i et isoleret kabel.

Løsningen til døren. Når døren åbnes, kører jordkablet med rundt i spiralen, så kablet ikke knækker. Igen hæftet med trådsamlere.

Det færdige overhegn med strømtråde.

Så blev hegnet helt færdigt :)Søndag, påskedag, var vi endelig færdige til at kunne lukke kattene ud. Det havde vi virkelig glædet os til. Phoebe gik ud, som om hun aldrig havde været lukket inde, men Ozzy var kun lige ude og vende, og så gik han ind igen. Han var noget nervøs, og der gik længe, før han gik ud og ind normalt. Men det kom i løbet af den første dag, og kattene stornød at komme ud i haven igen. Det var også lige i sidste øjeblik, for det var en ulidelig varm dag, og der har været mange varme dage siden. Så vi sætter stor pris på at kunne åbne døren ud i haven igen og lufte ud.

Nervøs Ozzy, efter døren blev åbnet. Billedet er taget ude fra terrassen.

Phoebe er hurtigt ude og se sig om i haven.

Man fandt en skyggeplads.

Hegnet patruljeres.


Kattekys.

Phoebe belejrer indhegningens jordspyd. Nyopgravet jord er skønt at ligge på, og det var ikke en plads, hun var villig til
at opgive, som det ses på ovenstående billede ;)


Mere hegnpatruljering.Christians far har hjulpet os rigtig meget, især med at sætte volierenettet op og stramme jerntråden, så han og Christians mor skulle selvfølgelig op og se kattene i haven, slutresultatet, hvilket de kom op og så samme aften. Der fandt vi ud af, at fuglene er blevet ret uforsigtige, mens kattene ikke har været ude, så der var en solsort, der har bygget rede i tujaerne lige op ad hegnet. Det fandt kattene lidt for interessant, og vi troede faktisk, at de ville tage turen op i hegnet allerede første dag. Det blev ikke mindre interessant, da fru solsort blev vred og kom ud og skældte kattene ud. De var helt oppe at køre over det. Heldigvis er der ikke sket mere. Hun skælder ud af og til, men ligger ellers mest i reden. Kattene kigger ind til hende ved at stå op ad hegnet, og Phoebe pipper lidt ad hende nogle gange. Og så skiftes kattene til at ligge og belejre reden under træet inden for hegnet.

Phoebe kigge ind til solsortereden. Meget spændende!

Fru solbrun i sin rede.

Hvad glor du på??Men de har opført sig ret pænt, efter de har fået lov at komme ud. Ingen har klatret endnu. Dog har Ozzy haft en flugttur ud i indhegningen, selvom der var låst kattelem, kattehus og stol for, da vi var på ferie! Chok!. Så nu skal vi altså finde en anden mulighed for at gøre, så han ikke kan komme til kattelemmen. Han er lidt for god til at låse den op. Uartige dreng! Heldigvis fik Christians forældre kattene ind igen.

Kattene nyder, at vi har haft ferie, så der har været selskab i haven. I går sad vi ude og spillede et brætspil, og det kan man ikke gøre på jorden, uden Phoebe skal være med :D Hun blev ved med at stjæle min brik, tossekat.


Haps!

Christian og Phoebe i haven den dag, kattene fik lov at komme ud for første gang.

Første udetur dokumenteres. Og der holdes i pote <3Endnu har vi ikke fundet nogen ristede fugle derude. Vi har været bekymrede for, om de ville blive grillet på strømtrådene, da deres haler kan gå ned og røre jordforbindelsen, mens de sidder på strømtrådene, men endnu ser det ud til, at det ikke er så sandsynligt, at det kan ske. Vi håber, det bliver ved sådan. Vi endte i øvrigt med at bytte stødgiveren til en med mindre styrke, for vi var lidt bekymrede for, at det ville være for hårdt et stød for kattene med den større. Da vi skulle teste strømmen med den mindre stødgiver, efter vi var færdige, syntes vi ærlig talt, at det var jo så lidt, at man næsten ikke kunne mærke det. Øv. Men vi måtte hellere også teste i bare tæer, for vi stod jo i sko, der isolerer, og så skal jeg da lige love for, at der kom rap på! Det var sådan, at man kunne mærke det helt ud i tæerne! 0.o Jeg er ret sikker på, at kattene giver slip på hegnet og ikke lige med det samme har lyst til at klatre i hegnet, hvis deres ører møder sådan et rap. Vi er alt i alt ret godt tilfredse med at have købt en mindre strømgiver.

Det er bare superskønt at være færdige. Nu kan vi bruge vores tid på noget andet. Det kostede dog nogle dages 100% ro oven på arbejdet, før vi kunne klare at tage nogen steder. Det har været en hård omgang. Forhåbentlig er vi nu sikrede mod katteflugt i fremtiden. Vi håber også at kunne holde en fremtidig ny kat inde. Vi satser på, at det bliver en norsk skovkat næste gang, og de er "lidt for kloge", dvs. at der er ret stor sandsynlighed for, at sådan en vil prøve at komme over hegnet. Så vi håber på, at strømmen vil virke og holde kattene inde. Endnu har ingen kat været oppe og teste strømmen, og det må gerne blive ved sådan. Men det er rart at vide, at vi har den ekstra sikring, hvis de skulle få den ide.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar