onsdag den 25. november 2015

Mors karrysalat med flødeskum

Jeg har aldrig været den helt store fiskespiser, hvilket opskriftindekset her på siden nok vidner om, men lige siden jeg var helt lille, har jeg elsket marinerede sild med min mors karrysalat. Min far snakker faktisk stadig overrasket om, hvordan lille "Stine" kunne spise sild og karrysalat fra hun var lillebitte :D En stor del af æren for det tilfalder min mors fantastiske karrysalat. Den er så simpel, luftig og lækker, og slet ikke fyldt med "mærkelige" ting, som er sure og knaser, f.eks. syltede agurker. I stedet kommer syrligheden fra den marinerede sild, når man spiser karrysalaten oven på sådan en lækker fisk.:) Luftigheden, som gør karrysalaten til noget helt særligt, skyldes, at den til sidst vendes med flødeskum. Det lyder måske mærkeligt, men det er simpelthen så lækkert! :)

Uheldigvis har jeg mistet min mors opskrift, og da hun jo ikke er her hos os i dag, kan jeg ikke så godt spørge hende om den. Jeg har dog selv prøvet at lave den engang for omkring 10 år siden, så jeg havde en fornemmelse af, hvordan den skulle hænge sammen. Jeg har derfor kunnet rekonstruere min mors opskrift, så karrysalaten blev lige så lækker som hendes :) Jeg lavede den for et par uger siden, da vi havde Christians forældre oppe til en minijulefrokost. Christian var vild med karrysalaten og spiste den også oven på en æggemad, så det kan man altså også sagtens, hvis man ikke bryder sig om marinerede sild.

Karrysalaten er ultra simpel og hurtig at lave. Man kan selv bestemme intensiteten af karrysmagen ved at tilsætte lidt karry ad gangen, når den skal smages til. Det er i øvrigt værd at huske, at nyligt åbnede, friske krydderipulvere (som f.eks. karry) er stærkere end dem, der har været åbnet og stået i skabet et år eller to. Så start med at tilsætte lidt ad gangen, og smag så til med ekstra til sidst om nødvendigt.

Opskriften herunder giver en færdig mængde på ca. 2½ dl karrysalat. Det er svært at sige, hvor mange det rækker til, da det jo kommer an på hvor mange sildemader, der spises, og hvor meget folk tager på, men jeg vil forvente, at den nok kan række til 4-6 personer, hvis de hver spiser 1-2 halve med sild og karrysalat.

Spis den oven på en rugbrødsmad med marinerede sild og evt. skiver af rå løg. Det smager skønt! :)

Mors karrysalat med flødeskum (en mindre skål, ca. 2½ dl)

4 spsk mayonnaise
2 hårdkogte æg
1-1½ tsk karry
1 dl piskefløde
Salt

Rør mayonnaise sammen med karry. Start med kun at røre 1 tsk karry i, da det kan variere lidt, hvor stærk karryen er. Hak æggene. Det nemmeste er at dele dem med en æggedeler først på den ene led og derefter på den anden. Rør de hakkede æg i mayonnaisen.

Pisk fløden til skum og vend flødeskummen i æggesalaten. Smag til sidst til med lidt salt og evt. ekstra karry. Jeg brugte 1¼ tsk karry i alt. Server den, som den er, eller pynt med lidt purløg.


Jeg er rigtig glad for at have rekonstrueret min mors karrysalat. Det er en af de opskrifter, som bare gjorde min mors køkken til noget helt særligt. Jeg har været så ked af at have mistet opskriften, så det er en stor glæde for mig, at jeg nu igen har mål at gå ud fra. Jeg håber, at I har lyst til at prøve karrysalaten, for den er virkelig himmelsk :)

Vi fik også andet at spise til vores minijulefrokost, men det vil jeg vende tilbage til i senere indlæg. Der kommer et par opskrifter mere og lidt forslag til andre opskrifter, som passer sig til julefrokostbordet.

Nu er det jo meget snart december, så jeg har haft ret travlt med at forberede årets adventskalendere. Jeg har vist ca. Christians færdig (det kan ske, at jeg falder for et eller andet hen ad vejen, som bare være en del af kalenderen også). Derudover har jeg i år deltaget i en adventskalenderroulette, hvor vi er en flok, der indbyrdes trækker en tilfældig person, som vi skal lave kalender til. Jeg modtog min i går, og åh, den er fin <3 Glæder mig til adventssøndagene allerede! Jeg har også afleveret mit eget bidrag og håber, at modtageren bliver glad for indholdet. Derudover lavede jeg en lille spontan adventskalender til en veninde i sidste uge, fordi jeg syntes, hun trængte til lidt at se frem til i december, der bliver en stresset måned for hende. Så jeg er for længst blevet dybt begravet i jul, som I ser :) Senere på ugen skal der pyntes op og julehygges, så vi er klar til første søndag i advent. Julesokken skal jo helst op at hænge og være klar til på søndag :)

I dag skal jeg prøve at bage pebernødder, så der er lidt lækkert at guffe, når vi skal pynte op til jul. Det har jeg dog ikke prøvet siden folkeskolen, så jeg er spændt på, hvordan det kommer til at gå. Har hele natten haft mareridt om hvor stor en fiasko, det blev, men jeg håber, at jeg er lidt mere heldig her i vågen tilstand ;)

Som afslutning i dag får I lidt nye billeder af Phoebe, som jeg fangede i haven i sidste uge. Kattene er ellers ikke meget for at være ude i kulden, så der bliver sovet meget lange middagslure eller jagtet lidt rundt indendørs. De har faktisk lidt drønet rundt efter hinanden gennem huset, og det er jo dejligt, at de kan være lidt aktive, selvom det efterhånden er vinter :)


2 kommentarer:

  1. Jeg har også lavet karrysalat som du gør. Og, ja det er godt😋

    SvarSlet