tirsdag den 10. juni 2014

Cheesecake med jordbærtopping

I forbindelse med Christians fødselsdag i maj lavede jeg den her cheesecake med jordbærtopping. Jeg har længe haft lyst til at prøve at lave og ikke mindst smage cheesecake. For noget tid siden var jeg forbi Rebelsig-bloggen, hvor jeg lurede en cheesecake med gelétopping lavet med hindbær. Jeg gemte opskriften dengang og faldt over den, da jeg stod og skulle planlæge kage til gæsterne til Christians fødselsdag. Jeg valgte at lave cheesecaken, da den så ud til at være nem at gå til, hvilket den også var. Jeg valgte dog at skifte hindbær ud med jordbær, og jeg puttede lidt ekstra flødeost i fyldet, da jeg syntes, det var ret sødt. Kan se, at Rebelsig også selv har tilføjet mere flødeost i forhold til den originale opskrift. Opskriften nedenfor er hendes med mine tilføjelser og ændringer :) Med den ekstra spsk flødeost bliver smagen lidt mere frisk. Vil man gerne have en sødere cheesecake, kan den ekstra spsk flødeost undlades.

For nemheds skyld lavede jeg kagen over flere etaper. Jeg lavede kiksebunden og fyldet onsdag aften, inden jeg gik i seng. Toppingen kom på torsdag eftermiddag, og så fik kagen lov til at stå og stivne til fredag eftermiddag, hvor den blev serveret. Det fungerede fint for mig, og så kunne jeg fordele arbejdsbyrden lidt.

Næste gang vil jeg overveje at toppe kagen af med friske jordbær i stedet for (eller sammen med) geléen, for vi syntes, at der var for lidt bærsmag i toppingen. Men den gav en fin syrlighed til kagen, som klædte den godt. Bunden med den hvide chokolade er virkelig fantastisk lækker. Og geléen kom til at ligge så flot på toppen. Er ret godt tilfreds med resultatet, eftersom det var den første cheesecake, jeg nogensinde havde lavet :)


Cheesecake med jordbærtopping

200 g digestivekiks
50 g hvid chokolade
100 g smør

300 g flødeost naturel + 1 god spsk ekstra (fuldfed, ikke light!)
2 dl creme fraice 18%
125 g flormelis
1 vanillestang
2½ dl piskefløde
6 blade husblas

Jordbærtopping:
500 g jordbær
Ca. 2 spsk sukker
4 blade husblas

Put kiksene i en frysepose og mas dem til små krummer. Jeg lukkede posen med en knude og brugte en kagerulle til at banke lidt på posen og derefter køre frem og tilbage for at mase det hele godt.
Hak chokoladen i små stykker og bland i kiksene. Put kiksekrummerne i en skål og bland dem med smeltet smør. Alle krummerne skal blive fugtige. Gør de ikke det, efter du har vendt det hele godt sammen og mast med bagsiden af en ske, kan du tilsætte en lille smule smeltet smør yderligere.

Pres kiksemassen ned i bunden af en springform.

Udblød husblasen i en skål med koldt vand i 5-10 minutter, mens du laver fyldet.

Rør flødeost sammen med creme fraice, flormelis og vanillekorn (gem vanillestangen), til det er en ensartet masse. Jeg vendte som skrevet i opskriften en stor ekstra spsk flødeost i blandingen, fordi jeg syntes, den var alt for sød. Kan forestille mig, at den oprindelige opskrift har været ultrasød, for Rebelsig har allerede tilsat 100 g flødeost yderligere end end oprindelige opskrift. Jeg gav den så lige en ekstra skefyld flødeost også. Undgå at piske for meget i det. Pisk fløden til skum og vend det i.

Smelt den udblødte husblas over vandbad og tag skålen af. Rør en skefuld af fromagefyldet i med en jævn og hurtig bevægelse. Fortsæt med at røre lidt i, til husblasen har ca. samme temperatur som fromagefyldet. Sørg for at røre ret godt i husblasen, hver gang du tilsætter noget, så det ikke klumper. Rør herefter husblasblandingen i fromageblandingen i en tynd stråle, mens du rører godt til, dog uden at piske al luften ud af fromagen. Gør du det på den her måde, burde det ikke klumpe, som husblas nogle gange godt kan gøre.

Fordel fromagefyldet over kiksebunden. Dæk formen over med husholdningsfilm eller lignende og stil den i køleskabet i mindst 4 timer. Jo længere jo bedre, for fyldet skal være godt koldt og stift, så det ikke flyder sammen med toppingen, når den bliver hældt på.

Når kagen er helt afkølet (mindst 4 timer i køleskab eller natten over), laves toppingen. Jordbærrene koges sammen med sukker, til de er kogt lidt ud. Giv dem evt. en tur med en stavblender. Lad det køle lidt ned. Jeg lod mit køle, til det var lidt varmere end lunkent. . Udblød husblasen i koldt vand i 10 minutter. Smelt det med det vand, der hænger ved, over vandbad. Tag det af vandbadet og tilsæt lidt af jordbærfyldet til husblasen, mens du rører i husblasen. Tilsæt derefter husblasen til jordbærfyldet i en tynd stråle, mens du rører godt til, så det ikke klumper. Hæld jordbærgeléen over den kolde cheesecake, dæk formen til igen og stil den tilbage i køleskabet mindst 4 timer eller natten over.


Da jeg skulle løsne kagen fra formen, kørte jeg en uskarp kniv langs kanten af geléen, da den ellers gerne ville revne. Så det kan jeg anbefale, at man gør :)

Kiksemassen presses ned i formen.

Den færdige cheesecake.Vi har haft nogle fridage sammen her i sammenhæng med grundlovsdag og pinsen. Christian har fri grundlovsdag og tog en fridag i fredags, så han havde nogle sammenhængende fridage. Det har været rart at have lidt ekstra tid sammen, for der bliver pres på de næste weekender. Men jeg kunne godt have tænkt mig, at vi havde brugt lidt mere tid på at slappe af. I torsdags var vi forbi hans far med en farsdagsgave, fredag var vi ude og bytte noget tøj, Christian havde købt og på planteskole for at købe blomster. Lørdag i Bilka for at bytte en gave, han fik til sin fødselsdag. Så der har været lidt for meget fyld på, men der er jo ting, der skal nås, så man er nogle gange også nødt til at få lavet lidt. Søndag skulle vi så endelig slappe af, men det var ikke særligt afslappende, fordi vi ikke rigtigt kunne finde på noget, vi gad lave, og vi er begge ret påvirkelige af varmen i de her dage. Vi har det dårligt i varmen, så det er bare ikke rart her pt.

I løbet af dagene har vi fået plantet blomsterne, og Christian har ordnet terrassen, så der er klart til, at havemøblerne snart kan flytte derud. Jeg er i gang med at gøre dem klar til at få olie. Jeg er dog lidt bekymret for det regnvejr, de har lovet til i morgen, for møblerne skal gerne stå og tørre i 48 timer, og det kan jo ikke lade sig gøre, når det skal regne. De er vasket nu, og senere skal de så have olie. Sidder bare og venter på, at de tørrer.

Det er dejligt med nye blomster, der lyser op på terrassen og i haven. Jeg tog lidt hurtige billeder af dem i går aftes.

Citrontimian. Tæt på at springe ud.

Merian.

Lavendel.

Basilikum.

Lyserød staude. Kan desværre ikke huske navnet.

Hortensia.

Hvid marguerit.


 

Aftenerne er de bedste, for der er det til at være til, hvis man vel at mærke bevæger sig ud i haven. For i stuen er der omkring 29 grader frem til omkring spisetid, før temperaturen falder igen. Kattene er også ret slappe i varmen. Har faktisk næsten ikke set dem hele dagen i dag. Håber, de har fundet sig en skyggeplads. Skal vist lige ud og se, om jeg kan finde Phoebe, for hende har jeg ikke set i en del timer. De er jo lidt plaget af at have lang pels, især Phoebe, som har fået en god vinterpels, som hun ikke har smidt endnu, så det er hårdt for dem.


Ozzy nyder en Phoebe-vasketur.

Poterne op!Nu må jeg vist hellere videre i programmet. Skal have lavet en madplan og ud og se, om havemøblerne er tørre til at få olie. Og måske have noget at drikke. Her er ulideligt varmt i dag. Eneste fordel er, at ting som havemøbler og vasketøj tørrer hurtigt. Har en maskine tøj, der skal ud inden så længe. I aften skal vi grille og har salat fra i går, så det er heldigvis relativt nemt. Har marineret et par nakkekoteletter med barbeque til os, og der er også lidt pølser, salaten og brød, så der er ikke så meget, der skal forberedes. Det er meget rart på en dag, hvor man har meget andet at se til.

6 kommentarer:

 1. Uhm, den er bare SÅ lækker! Kan være jeg snart skal lave den igen - vil prøve med kiwi eller passionsfrugt top næste gang :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja den var ret god :) Vi prøver med frisk frugt næste gang, tror jeg.

   Slet
 2. Tror i den kan fryses, også med jordbær topping?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg må være dig svar skyldig, for det er ikke noget, jeg har prøvet. Jeg er som skrevet ret ny i cheesecake-verdenen, så jeg har ikke eksperimenteret med at fryse den ned, da der ikke var noget tilbage efter fødselsdagen. Min bekymring i forhold til frysning ville dog nok være toppen, som jo ikke som sådan er fæstnet til flødeostdelen, så jeg ville være bekymret for, at den ville glide af eller gå i stykker pga kondens under optøning. Jeg vil tro, at kagen godt kan fryses ned uden geléen, og nok helst i formen, især hvis du skal lægge geléen på efter optøning, så den vil lægge sig pænt oven på kagen.

   Slet
 3. Jeg kan varmt anbefale denne kage med lidt stjerneanis tilsat bunden. Det er super lækkert!!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for tippet, det lyder spændende :)

   Slet