mandag den 28. juli 2014

Hvepse er nogle røvhuller!

Det har været et ret intenst døgn her, det sidste døgn. Som jeg har skrevet i et af mine sidste indlæg, er Phoebe vild for at jage sommerfugle, og hvad der ellers færdes i haven, dog mest sommerfugle.. I går var det dog noget andet, der havde interesse. Hun fik interesse for nogle hvepse, der var i gang med en dåse fra noget, vi havde drukket tidligere på dagen men ladet stå i haven for at få skyllet hvepsene ud senere, inden dåsen skulle ind i huset igen. Da jeg så, hun viste den interesse, gik jeg straks hen og fjernede dåsen, så hun ikke skulle komme til skade med hvepsene. Desværre havde hvepsene ikke fattet, hvor dåsen blev af, så de blev ved med at hænge ud i samme område.

Pludseligt fes Phoebe rundt i haven, som om hun havde noget stort og farligt efter sig. Jeg kunne slet ikke få hende til at falde til ro. Hun endte øverst på klatretræet, hvor hun sad og slikkede sig konstant om munden, så jeg kunne godt regne ud, at hun var blevet stukket i munden af en af hvepsene!

Phoebe er desværre lidt for god til at stikke næsen for langt frem. Det gik så galt i går.


Det gav en smule panik, for det kan være meget farligt at blive stukket i munden af en hveps. Tungen kan hæve op, så man bliver kvalt i sin egen tunge, og sådan er det også for dyr. Jeg skyndte mig at læse om det, for at vide hvor farligt det var. Vi undersøgte hende derefter i munden for at se, om hun hævede op umiddelbart bagefter, men det gjorde hun ikke. Derefter ringede vi til vagtdyrlægen, som fortalte, at der oftest ikke sker noget, men at vi skulle holde øje med hende, gerne natten over. Derefter skulle faren være overstået. Så vi gik og holdt øje med hende nogle timer, hvor hun relativt hurtigt kom ind og ville spise, og var ude og gå i haven, som hun plejede.

Jeg var lidt i tvivl, om jeg burde holde mig vågen og holde øje med hende om natten, men jeg var simpelthen så utrolig træt. Derfor snakkede jeg igen med vagtdyrlægen, nu en anden i røret, som mente, at der oftest kom en reaktion inden for ½ time til en time, og eftersom der på det tidspunkt var gået ca. 2 timer, burde der ikke ske noget. Vi aftalte med dyrlægen lige at kigge hende i munden, før vi gik i seng. Der var heldigvis ikke noget at se, og Phoebes mund hævede ikke op. Vi var dog oppe og kigge til hende om natten, når vi alligevel var oppe og skulle fodre Ozzy eller på toilettet. Der havde hun det fint. 

I dag virker hun ret frisk. Er allerede gået i haven og jager sommerfugle. Jeg er sikker på, at hun ikke har lært noget af i går. Hun er lidt tungnem på den måde, desværre. Men nu kan vi trække vejret roligt igen, pyh.

Phoebe med et lidt mere ufarligt bytte.


 
Nu skriver jeg i overskriften, at hvepse er nogle røvhuller, men jeg ved godt, at de primært bare forsvarer sig, når sådan en som Phoebe prøver at æde den. Eller når nogle mennesker kommer for tæt på. Men de er ret trigger-happy dyr, fordi de kan overleve at stikke, da deres brod ikke falder af ved det. Så hellere stikke en gang for meget end en gang for lidt. Jeg er rædselsslagen for hvepse selv, og det var ret svært at sidde i haven og spille kort i går, da de var meget omkring os, fordi vi sad og fik noget koldt at drikke samtidigt, som hvepsene var meget interesserede i. Det er nogle ret aggressive dyr, der er meget "in your face" hele tiden, hvis man har noget, de er interesserede i. Derfor har jeg det også ret anstrengt med at sidde ude og spise, fordi de er så nærgående. Der var da også nogle stykker, der var ret nærgående, da vi sad ude og spiste i Tivoli Friheden forrige weekend. Så mit eget forhold til hvepse påvirker selvfølgelig også overskriften.

De virker bare ikke på samme måde som nyttedyr i forhold til bier. Her hos os vil hvepsene gerne bygge bo oppe på loftet, og vi kan sidde og høre dem gnave i træværket om aftenen. Det er en uhyggelig lyd. Bier er fredelige det meste af tiden, og det er sjældent, de stikker. Og de ødelægger ikke huset. Dog har vi haft brumbasser i jorden på et tidspunkt, men de er vist flyttet igen. Det gav helt sig selv, for de boede i højbedet, som blev nedlagt, da vi skulle lave indhegning. Vi var lidt bange for, at vi ville blive stukket, da vi skulle fjerne det, men det skete heldigvis ikke. Til gengæld var myrerne i højbedet hysteriske over at få nedlagt deres tue, så jeg blev bidt af dem op ad benet. Det gør virkelig nas, skal jeg lige hilse at sige!

Men jeg ved godt, at hvepse bare er dyr, der følger deres natur og forsvarer sig, når de føler sig truet. Og jeg er blevet mere rolige med dem, så længe de ikke selv flyver i nærheden af mig, efter jeg er begyndt at tage makrobilleder. Men jeg er stadig ret bange for dem, og ville helst have, at de slet ikke var i haven. Heldigvis endte det godt med Phoebe, men det kunne virkelig være gået galt. Har læst om katte, der falder døde om på stedet, når de bliver stukket pga. en allergisk reaktion, og man bliver da bange. Men det var godt, hun slap så forholdsvis billigt.

Jeg fik Ozzys blodprøvesvar i starten af sidste uge, og har været i gang med at kigge dem efter. Efter hvad vi var igennem med Putte sidste år, vil jeg selv se prøverne igennem og læse om dem, så jeg er sikker på, at tingene er, som de skal være. Stoler ikke mere på dyrlæger, selvom jeg er glad for vores nuværende. Jeg har siddet og kigget på de nye og de gamle blodprøver. I den nye udvidede er der nogle ekstra tal, man kan se, og nogle af dem er forhøjede. Det er tal, der bl.a. kan tyde på FIP, en forfærdelig og dødelig sygdom hos katte. Den er i øvrigt meget svær at diagnosticere, fordi symptomerne er så uspecifikke. Han slog dog ikke ud på den virus, der muterer til FIP hos katte, men det betyder ikke nødvendigvis, at han ikke har det, for det kræver, at kroppen danner antistoffer, og hos nogle katte stopper kroppen med det på et tidspunkt. Men vi regner nu ikke med, at det er FIP. Satser på, at virustallets negative udslag betyder, at han slet ikke har coronavirus.

Tallet, der er forhøjet, er gamma globulin, hvis nogle skulle være interesserede, er et forfærdeligt tal at have forhøjet, har jeg indset, når jeg læser om det. For alt det, som der kan være til grund for det, er sådan nogle alvorlige ting. Som f.eks. lymfekræft og knoglemarvskræft. Der lader ikke til at være nogle godartede grunde til sådan en forhøjelse, så jeg har ærlig talt været noget i panik, siden jeg har læst om det. For jeg er så bange for, hvad det betyder. Jeg har haft ringet til dyrlægen i slutningen af sidste uge for at snakke med hende om hans tal, men hun havde ferie og kommer først tilbage den 4. august, så det er en ret angstfyldt periode for mig.

Ozzy i haven en aften for nogle dage siden, hvor han nyder den kortvarige kølighed.  Han elsker at ligge på "bunker" i haven.


Jeg har også andre spørgsmål omkring hans prøver, da jeg kan sammenligne med de tidligere, for jeg kan se, at hans levertal er steget stødt siden sidste sommer. Her fra april til juli er det steget lige så meget, som det har gjort fra sidste sommer til april, så jeg er bekymret for, om det skal blive ved med at stige fremadrettet. Der er stadig et stykke vej op til den maksimale værdi, der må være i blodet, men det skal jo ikke blive ved med at stige. Derudover er hans lymfocytter (en type hvide blodlegemer) faldet rigtig meget siden april. Jeg ved ikke, om det kan være, fordi han lige har haft en forkølelse, det håber jeg. Selvom jeg ikke tror på FIP, er der nogle af hans tal, der godt kan pege i den retning, bl.a. lymfocytterne. De er dog stadig inden for normalen endnu, men de skal helst ikke falde.

Det er rigtig ubehageligt, at jeg ikke kan komme til at snakke med vores dyrlæge før næste mandag. Mit angstniveau er virkelig forhøjet pt. pga. de her prøver, og det ville være rart at have hendes mening omkring prøvesvarene, som jeg er bekymret for. At få det snakket igennem. Det er virkelig udmattende at gå og være så bange hele tiden. Ozzy virker dog det meste af tiden ret normal. Men der er de små ting. Hans kalden om natten nogle gange, hvor han ikke ved, hvad han vil, når vi så står op til ham. Eller som den anden dag, hvor han var på gæstetoilettet og lede efter noget, virkede det som om, hvor han endte med at stå og afgive et frustreret mjauw bagefter. I dag er han lidt bims. Når han skal rundt i haven, løber han, som om han er rigtigt bange. Jeg håber, det kun er pga. varmen. Den påvirker os i hvert fald rigtig meget herhjemme alle sammen.

Aftenerne er det bedste. Så er missen glad. Pt. ligger han i buskadset, hvor der er lidt køligere. Varmen er ulidelig.


Uanset hvad er der ikke så meget at gøre. Han er undersøgt grundigt med blodprøver og en grundig fysisk undersøgelse. Det eneste, vi kan gøre, er at tage nye blodprøver løbende for at tjekke hans tal igen og så håbe på en bedring. Han skal nok have ordnet tænder, inden han skal vaccineres næste år, så jeg satser på, at vi får lavet en komplet blodprofil der igen. Håber, det bliver inden for det næste halve år, for jeg vil gerne have kigget på de blodprøver relativt hurtigt igen. Det vil jeg ikke vente næsten et år med.

Det er da klart noget, der påvirker stressniveauet. Mit mentale overskud er meget lille pt. pga. det her, men endnu er stressen heldigvis ikke vendt 100% tilbage. Håber, jeg undgår det. Jeg kan bare ikke klar at skulle igennem at miste endnu en kat, nu vi har mistet to de sidste to år. Det er bare ikke fair! Ozzy skal blive en gammel kat og leve mange år endnu. Så vi håber det bedste.

Vi kan heldigvis se frem til, at Christian snart har ferie, så det er da trods alt en positiv ting lige nu. Vi trænger begge til mere tid sammen, men jeg håber sådan på køligere vejr, for vi kan slet ikke holde ud at lave noget, når det er så varmt, så vi får ikke meget ud af dagene. Er bare rigtig skidt tilpas pga. af den. Det er vi alle sammen her i huset. Jeg hader sommer! I hvert fald når den er sådan her. Kan ikke vente, til vejret bliver køligere. Håber, den varme snart skrider langt væk herfra.

 

Det er jo mandag, så jeg skal have kigget på en madplan. I dag er menuen dog fastlagt. Fandt et par flotte herregårdskoteletter i Føtex i weekenden, så dem har jeg marineret med frisk rosmarin, presset hvidløg og lidt citronsaft. Det smager superdejligt. Til det skal vi have lidt salat, ovnbagte kartoffelbåde og en kold bearnaisesauce, som jeg har fundet opskriften på hos Piskeriset. Glæder mig rigtig meget til at smage den. Skal nok give en tilbagemelding omkring den på et tidspunkt :)
Nu vil jeg have lidt at spise og så i gang med madplanen. Er glad for, at Phoebe er okay efter i går. Det var dælme skræmmende!

4 kommentarer:

 1. Puha, jeg bliver også helt manisk, hvis jeg tror, der er noget i vejen med vores misser eller goggen (hunden). Godt, at Phoebe ikke fik mén - og så krydser vi fingre for Ozzy <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have, vi håber også det bedste. Må prøve at se, hvordan det går med ham. Synes, han trækker vejret lidt tungt, men håber, det mest er pga. varmen. Det er noget, vi virkelig skal være obs på, da tung vejrtrækning ofte ses hos katte med FIP :( Men vi håber, det mest er pga. varmen. Vi prøver at holde øje med ham og se, hvordan det går.

   Slet
 2. Ak ja vi skal alle lære det... Stakkels kat :-) Konen griner også tykt af mig hvergang der er en hveps i nærheden, for jeg gør alt for at undvige dem :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er da ikke noget at grine af ;) Er dødsens angst for hvepse, så jeg er på samme måde. Heldigvis har jeg lidt hjælp fra Christian til at komme væk fra dem, når de er for nærgående, for han er ikke bange for dem. I år har vi haft besøg af kæmpehvepse, hvilket har været noget skræmmende. Har haft en kæmpegedehams på 5 cm inde i huset! Vi har set dem nogle gange i løbet af sommeren. Håber ikke, det skal til at være en fast vane, at de skal være her i området. Vil nødig stikkes af sådan en i hvert fald!

   Slet