fredag den 19. september 2014

Hyldebærsaft

Hvor er det dejligt at se, at så mange har lyst til at deltage i min giveaway. Det er jeg glad for. Har du endnu ikke deltaget, kan du nå det endnu, da konkurrencen løber til og med på søndag. Præmien er som bekendt bogen Chokolade af Claus Meyer med de lækreste opskrifter på bagværk, desserter, brød og meget andet med chokolade. Husk også at deltage om sidegevinsten, der er en lille kattehyggepakke.

Jeg har længe haft lyst til at lave hyldebærsaft. Det er sådan en skøn efterårsdrik og perfekt, når man er lidt sløj eller kold. Troede faktisk, jeg skulle prøve det sidste år, men der skete så meget, og så var tiden løbet fra det. Jeg satsede på at prøve at lave det i år i stedet, men har været ret optaget af pasning af syg kat den sidste måneds tid. Så troede ikke, jeg ville nå det. Efter Ozzy havde en god dag i mandags, tog jeg dog chancen og smuttede ud en times tid i området, hvor vi bor, og plukkede hyldebær. Der var heldigvis en del at finde, så jeg endte med at komme hjem med 1½ kg hyldebær (vægt, efter de var blevet rippet), hvilket var en ret flot portion, når jeg selv skal sige det. Der var heldigvis flere steder i nærheden med hyldebær, som jeg ikke havde opdaget, da jeg var på rov efter hyldeblomster i forsommeren, for når man plukker blomsterskærmene, kommer der naturligvis ikke hyldebær. Men nu har jeg da fundet flere gode steder, hvis jeg mangler et sted at finde blomster næste sommer :)

Det var overraskende nemt og hurtigt at lave hyldebærsaften, så hvis I har hyldebær i nærheden, så prøv endelig at lave en omgang saft. Jeg lavede den med æbler, hvor jeg brugte 4 købte æbler, jeg havde liggende herhjemme, og 2 fra haven. De 4 æbler var af en meget sød sort, mens de 2 fra haven var mere syrlige. Æblerne giver sødme og syre til saften, og hvis du bruger søde æbler, skal der måske mindre sukker i. Min saft er lavet med 50 g lyst rørsukker pr. dl færdig saft, og den blev til den søde side. Næste gang vil jeg prøve først at tilsætte højst 40 g pr. dl og så smage til. Så det vil jeg anbefale jer at gøre. Fordi saften var ret sød, valgte jeg også at tilsætte saften fra en hel citron. Står du med en saft, der er mindre sød, kan du nøjes med saften fra ½ citron.

Nu var det mit første forsøg med at lave hyldebærsaft, men jeg synes, det blev rigtig vellykket. Jeg fik et sted mellem 1½ og 2 liter færdig saft (efter tilsat sukker) ud af de 1½ kg hyldebær. Jeg er dog overrasket over, hvor lidt koncentreret saften er. For både Christian og jeg kan godt lide den kraftig i smagen, og vil man have den sådan, skal man altså ikke tilsætte ret meget vand til den. Vi kommer nok kun til at drikke den varm, for det er en super god drik til ondt i halsen og sløje kroppe eller på en rigtig ruskedag. Trænger du en dag til en mere krydret udgave, kan du koge den færdige saft op med lidt krydderier, f.eks. kanel og/eller nelliker. Den kan også godt klare et skvæt rom, hvis du er til den slags. Det kommer vi i hvert fald til at prøve, er jeg sikker på :) Husk i øvrigt, når du arbejder med bærrene, at de smitter sindssygt meget af, så pas på med at tabe dem på gulvet eller at få dem på tøjet.





Hyldebærsaft (lige over 1½ liter færdig saft)

1½ kg rippede hyldebær (inkl. lidt små stængler)
6 æbler (jeg brugte en blanding af nogle søde, jeg havde liggende, og nogle let syrlige æbler fra haven)
7½ dl vand
Lyst rørsukker (40-50 g pr. færdig dl saft)
Saften af ½-1 citron (+ evt. lidt ekstra til at smage til med. Jeg brugte saft fra 1 hel citron).
Evt. atamon (½ tsk pr. liter færdig saft)

Skyl hyldebærrene og klip bærrene af så tæt på dem som muligt ned i en stor gryde (og jeg mener STOR. Min portion var for stor til en 4 liters gryde, så jeg brugte min 6 liters stegegryde til formålet). Det gør ikke noget, at der kommer en smule stængel med.

Vask æblerne og fjern kernehusene. Skær dem i grove stykker, og put dem i gryden til hyldebærrene. Tilsæt vandet og kog op. Skru ned for varmen og lad det hele småkoge, til bærrene splatter ud, ca 25-30 minutter.

Kør saften igennem en sigte over i en anden beholder, f.eks. en gryde. Mål af, hvor meget saft du har. Kog saften op med højst 40 g rørsukker pr. dl saft til at starte med samt saft af ½ citron. Kog op, til sukkeret er opløst. Smag til. Hvis du vil have din saft sødere, kan du tilsætte mere sukker. Jeg puttede 50 g rørsukker i pr. 1 dl, og jeg synes, saften var til den søde side for min smag, så næste gang vil jeg tilsætte lidt mindre og så smage til, som jeg anbefaler her. Sødmen af saften hænger også sammen med hvor søde æbler, du har brugt. 4 af mine var som sagt ret søde, så det har sikkert også noget at sige. Så jeg vil anbefale, at du tilsætter en mindre mængde rørsukker til at starte med, og så smager til. Husk at koge op, hver gang du tilsætter sukker. Smag i øvrigt også til med mere citronsaft, hvis du har lyst. Jeg brugte saft af 1 citron, da min saft var meget sød.

Si saften endnu engang over i en beholder. Du kan evt. gøre det gennem et klæde, men jeg gjorde det bare gennem en sigte. Det kan sagtens lade sig gøre, men giver måske en lille bitte smule bundfald. Det er dog slet ikke farligt :) Lad saften køle lidt af, hvis du vil tilsætte atamon til dem. Atamons virkning ophæves, når temperaturen er over 100 grader. Tilsæt ½ tsk pr. færdig liter saft. Hæld saften på skoldede flasker og opbevar på køl. Kan også fryses ned.

Saften er som sagt ikke ret koncentreret, synes jeg, så den skal ikke fortyndes supermeget. Fortynd den mest, hvis du drikker den kold. Varm kan den f.eks. drikkes med lidt rom i, og du kan koge den op med krydderier senere, hvis du vil have den mere krydret. 


Bær og æbler koges op med vand i en stor(!) gryde.

Den færdige, lune saft serveret med en
citronskive :)



Glæder mig utroligt meget over, at vi bor så tæt på naturen, at jeg kan gå ud og finde sådan nogle skønne bær og frugter til at lave saft, kage og marmelade mm. Og ikke mindst gå nogle dejlige ture i, uden vi er nødt til at skulle ud at køre for at komme ud i naturen. Sidste år faldt jeg over et gigantisk træ med kræger, som jeg lavede til en marmelade med muskatvin, der kom ind i hjemmelavede chokoladetærter a la Anthon Berg-tærterne.

Der er dog også det med naturen, at når man er en klodsmajor, som jeg jo som bekendt er, kommer man hjem med lidt ekstra ud over de lækre frugter. Denne gang lykkedes det mig at brænde mig op ad den ene arm indtil flere gange på brændenælder, mens jeg prøvede at komme frem til de lækreste og største klaser bær, og jeg sluttede af med pludseligt at forsvinde i det høje græs på marken, da mine ben forsvandt under mig. Var trådt ned i et hul, og så lå jeg der. Et par sekunder lå jeg og frygtede, at jeg nu havde forstuvet foden, for det kunne ligne mig, men heldigvis slap jeg med et par grønne knæ og en øm ankel. Så det var et okay offer at give for de mange, lækre bær, jeg kom hjem med.

Men der er også ting ved naturen, jeg godt kunne undvære. I hvert fald når den kommer med hjem. Havde utallige kryb og andre smådyr med hjem i hyldebærrene. Det må man ligesom leve med, for det er jo deres levested, man ødelægger ved at plukke dem, men de må godt holde sig fra at kravle på mine bare arme! Især ørentvisterne! Irks! Det er ikke den eneste natur, vi har inden for dørene herhjemme for tiden. Der kommer også andre kryb, vi ikke har inviteret indenfor. Havedøren står åbent dagen lang, når det er lunt og kattene går ude, og det får det til at myldre ind. Gennem de sidste måneder har vi fanget ret mange GIGA store jagtedderkopper herinde! Jeg er ret bange for edderkopper, så det kunne jeg godt undvære. Det sker ikke så sjældent, når vi sidder og ser tv om aftenen, at der pludseligt løber en kæmpe edderkop hen over gulvet! I forrige måned var det store stankelbensagtige edderkopper, der troede, de skulle bo i sofaen og kravle på mig om aftenen! Ikke rart. Heldigvis er Christian efterhånden ret øvet i at fange dem og sætte dem ud. Det når han som regel, før Phoebe har nedlagt dem.

Jeg er ellers ret glad for insekter, når det kommer til min fotohobby, men de må gerne blive ude i haven!



Den anden morgen havde vi så besøg af noget andet. Christian havde været oppe og fodre katte om natten, som han plejer, og han havde som sædvanligt lukket døren til soveværelset bagefter, så vi får lidt ro til den efterfølgende søvn. Jeg lå og kunne ikke sove efterfølgende, og var sikker på, at jeg kunne høre, at der var sneget sig en kat ind under sengen, som lå og vaskede sig og møffede rundt. Der var i hvert fald en del lyde. Lige før Christians vækkeur skulle ringe, blev han pludseligt vækket af lydene, og satte sig hurtigt op. Han var ret sikker på, at ingen katte var kommet med ind i soveværelset, og nu syntes vi, at lyden kom ovre ved siden af klædeskabet, hvor der er et lille mellemrum, hvor vores kamerastativer står, sammen med tasker og et par plastikposer med ting. Vi var ret bekymrede for, at der var kommet rotter eller mus ind, uh!

Det var med forsigtighed og anspændthed, at Christian gik i gang med at fjerne tingene i mellemrummet. Der var bare ikke rigtigt noget at se. Jo en stort dims bagerst derinde, men vi regnede egentlig med, at det var en nullermand. Men da Christian kom med lygten, kunne han se, at det var en kæmpemæssig sort bille! Det er altså den, der har kravlet rundt og larmet i poserne derinde! Utroligt, at den kunne skabe så meget larm. Med stort besvær fik Christian den ud og satte den udenfor. Er temmelig glad for, at det ikke var en rotte! o.0

Dagen er startet lidt tidligt for mig i dag, for jeg kunne ikke sove ret længe. Det påvirker også Ozzys døgnrytme, for han plejer ikke at stå op særligt ofte, før han får vådkost og medicin, men i dag var vi altså oppe noget tidligere. Han har været og spise lidt tørkost et par gange, før han skulle have medicinen, for han havde sidst spist i nat. Så han er nogenlunde med mht. maden i dag endnu. Men det betyder også, at der har været noget ventetid for dem i dag, før de kunne komme i haven. For Ozzy skal have medicin, før han skal ud, hvilket han får på samme tidspunkt hver dag, og jeg skal lige sikre mig, at den ikke kommer op igen, så han bliver holdt inde lidt, efter han har fået medicinen. Det er keeeedeligt, synes kattene. Ikke mindst Phoebe, der har ligget totalt punkteret og flad i vinduet ved akvariet i formiddag. Man kan nærmest se, hvordan det lyser ud af hende af kedsomhed. Hun er også en højlydt kat på flere måder, så man er ikke i tvivl om, hvis hun er træt af en situation. Så sukker hun så højt, så man kunne mistænke, at det var kæresten :D Det sker f.eks., når hun keder sig, eller hvis vi vælger at lege med Ozzy, mens hun lige skal vente. Det er altså hårdt, synes hun. Sådan her lå hun i vinduet her for lidt siden. Nu er de dog blevet lukket på udgang, så der er nok lidt mere tilfredshed nu :)

Punkteret Pip. Gab, det er kedeligt!

Seriøst, mor?! Luk nu bare døren op.


Nu er det vist min tur til at få noget at spise. Satser på en rolig dag oven på for lidt søvn, og vi har heldigvis også nem mad i form af rugbrød i aften. Jeg giver fisk (fiskefrikadeller og tun) en ny chance, og håber, jeg tåler det bedre end sidst. Kører jævnligt lidt sur i at spise de samme få slags pålæg, jeg tåler, så trængte til noget variation. Det er dejligt, det er fredag, så vi er tæt på weekenden. Har ingen planer ud over at slappe af, men kan være, der skal laves lidt i haven. Har købt nogle flotte lyngplanter til at sætte ved Putte og Milles gravsteder, som jeg skal have plantet. Det er lidt af en tradition med lyngen efterhånden, da den holder farven så pænt her i efteråret, og den giver farve derude, når naturen begynder at blive lidt kedelig og grå.

Vil ønske jer en rigtig god weekend. Husk nu at kigge forbi konkurrencen, inden den slutter søndag aften :)

4 kommentarer:

  1. Det der med kryb og kravl som kommer tættere på end man bryder sig om, kan være værre endnu.....min kat har i sensommeren haft sit livs to første flåter....ADR! Meget vænner man sig til at skulle håndtere, når man har kat, men at skulle fjerne en flåt (og lede småpanisk efter om der er FLERE et eller andet sted....) er bare så VÆMMELIGT :( :(

    SvarSlet
  2. Jeg er enig! Flåter er noget af det værste. For nogle år siden tabte en af kattene muligvis en flåt i stuen, og jeg turde/havde slet ikke lyst til overhovedet at gå på gulvet en hel uge efterfølgende i frygt for at blive bidt :-s Lidt pinligt, men jeg er en kylling, når det gælder de kryb! Jeg er dog ikke bleg for at hive dem af, når de er på katten, for de skal bare af med det samme. Heldigvis er vi nogenlunde forskånede for flåter her, hvor kattene er i indhegnet have. Jeg tror ikke, nogen af dem har haft en flåt, mens vi har boet her. Heldigvis!

    SvarSlet
  3. Hej, endte her da jeg søgte på Google efter om katte kan tåle hyldebærsaft. For har 5 katte, og den ene virker ret interesseret i saften i kruset når jeg lige har lavet et krus varm hyldebærsaft. Har siden jeg var barn altid fået hyldebærsaft og hyldebærsuppe. Vores nabo i sommerhuset havde en MASSE hyld stående langs grunden. Og de brugte det ikke, men vi havde altid et godt forhold til naboen der, så vi gik altid lov at rippe buskene. Så i en del år fik vi altid go suppe om vinteren og saft til youghurt som jeg elskede at blande i en youghurt naturel(A38/ymer) Hyldebærsaft forhindre virus i at formerer sig, og så bruger man kamillete som antivirusmiddel og både kamillen og hylden virker osse antibakteriel.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Mike.
      Tak for din hilsen. Hyld kan bruges til mange dejlige ting, det er der ingen tvivl om, og det er godt for helbredet for os mennesker, ikke mindst som en lindrende drik lavet af bærrene til en vintersnue.
      Katte tåler dog ikke hyld i nogen form, da hele plantet inkl. blomster og bær er giftig for katte. Så jeg vil anbefale, at du holder saft og plantedele væk fra dine katte.
      Siamis har en udmærket og meget udførlig guide til giftige planter for katte, som du kan se her:
      A-K: http://siamis.com/Helse/giftigeplanter.html
      L-Å: http://siamis.com/Helse/giftigeplanter2.html

      Slet