mandag den 9. juli 2018

Gammeldags marmorkage

Tiden flyver virkelig afsted, og det er efterhånden virkelig længe siden, jeg har skrevet noget her på bloggen. Men det er der en årsag til. Der er virkelig sket meget herhjemme, og det vil jeg fortælle jer om senere i indlægget her :) Først dog til en ny opskrift.

Eller faktisk er det en gammel opskrift. En af de ældste, jeg bruger. Kagen her har jeg bagt, lige siden jeg var en ganske lille pige, der elskede at være med i min mors køkken <3 Opskriften stammer fra Lademanns internationale madleksikon, som jeg har bladret tynd som barn pga. de mange smukke billeder af bagværk deri, og udgaven af opskriften, som I får her er med ganske små tilrettelser fra min side, da det er en fantastisk kage.

En marmorkage er en slags sandkage. Den er af pund-til-pund-typen og derfor en meget fast, men lækker kage. Derudover har den altid fascineret mig, fordi den er så smuk. Man kan tegne sit eget mønster i den, og der er ikke to marmorkager, der er ens. Derfor er det altid ekstra spændende at se resultatet, når man skærer skiver hele vejen igennem kagen :)

Gammeldags marmorkage

200 g blød margarine
200 g sukker
4 æg
200 g mel
25 g kakao
Ca. 2 spsk mælk

Derudover:
En brødform, ca. 30 cm lang*

Pisk margarine og sukker sammen til en ensartet masse. Pisk herefter æggene i et ad gangen. Pisk godt ved hvert æg, så dejen bliver ensartet og ender med at være rimelig glat efter sidste æg.

Tilsæt melet og pisk, til det netop er optaget i dejen.

Tag 1/3 af dejen fra over i en anden skål og bland med kakao. Pisk, til kakaoen netop er optaget. Tilsæt mælk for at gøre dejen lidt mindre stiv. Jeg brugte ca. 2 spsk.

Put bagepapir i din form og fordel halvdelen af den lyse dej deri. Derefter fordeles den mørke dej ovenpå og til sidst resten af den lyse, så dejdelene ligger lag på lag. Slut af med at trække en kniv gennem dejen for at lave marmoreffekten.

Bag kagen midt i ovnen ca. 50 minutter ved 170 grader. Tjek med en gaffel eller strikkepind eller lignende ved at stikke ned midt i kagen, om den er færdigbagt. Der må ikke sidde ubagt dej på, når du trækker gaflen ud. Kagen vil også have en flot, gylden farve ovenpå, når den er færdigbagt. Når kagen er færdig, tages den ud af formen og stilles til køling på en rist.

* Kagen kan også bages i en brødform, der er kortere end den, jeg har angivet, hvis man ønsker lidt mere højde på kagen. Skifter du ud til en kortere form, skal kagen bages i længere tid end angivet her. Hold derfor godt øje med kagen og prik i den af og til for at se, om den er færdigbagt.

Den færdige smukke marmorkage <3Der er som sagt sket meget herhjemme, siden jeg sidst skrev her på bloggen. Der skete det fantastiske, at jeg endelig begyndte at have effekt af LDN, min medicin mod smerterne, så jeg har haft meget travlt med at lave meget af det, jeg ikke har kunnet de sidste to år pga. mine nerveskader i armene. Jeg har lavet mad (helt selv!), købt ind, købt blomster og plantet krukker til, vandet haven, lavet havearbejde i det hele taget og ordnet hus, og jeg har virkelig nydt det! Det er et mirakel for mig! Derfor har jeg haft meget travlt med at leve mit liv fuldt ud, nu smerterne var mindre.

Desværre har jeg overvurderet, hvad jeg kunne, så da jeg troede, jeg kunne klippe den ene side hæk, der vender ind i katteindhegningen, som jeg plejede, før jeg fik smerterne, gik det galt. Min gode effekt af LDN forsvandt pga. overbelastningen, og jeg har været bombet næsten helt tilbage til starten af mine smerter :( Det har simpelthen været så hårdt. Og jeg har ikke kunnet ret meget.
De seneste fjorten dage har jeg prøvet at få styr på smerterne med en ekstra dosis LDN om dagen, og jeg er nu også steget i dosis, så jeg håber, at jeg snart får den gode effekt igen. Jeg kan mærke, at der er bedring, så forhåbentlig er det bare et spørgsmål om tid.

Der er dog også andre ting, der har taget al min (vores) tid den seneste måned. Nemlig Julius, som flyttede ind her i huset 8. juni <3 Vi har virkelig skullet været på tæerne for at holde øje med ham, da han har krudt bagi og virkelig er nysgerrig. Meget skal gumles på, pilles ved og løbes rundt på, så vi har lige skullet være ekstra opmærksomme den første tid.. Han har skullet lære rigtig meget, men er faldet så godt til efterhånden. Det gjorde han faktisk lige fra dag 1, men her en måned senere har han lært rigtig meget om, hvordan det er at leve her i huset, og han har lært haven bedre at kende, så han nu kan færdes derude uden snor på (dog stadig med os med rundt derude). Jeg vender tilbage og laver et langt indlæg med masser af billeder - killinge-spam! - for der er så meget at fortælle, og jeg har taget tonsvis af billeder af den smukke dreng, mens han har boet her den seneste måned :) Jeg kan sige så meget, at vi er utroligt glade for ham, og det går så godt mellem ham og de to andre katte. Så det er bare rigtig dejligt :)Ud over at skulle holde lidt øje med ham og give ham den ekstra opmærksomhed, en ny kat har brug for for at falde til at føle sig tryg, er vi også ude i haven med ham (og for at passe på, at Ozzy ikke går i solen pga. sin soloverfølsomhed) et par timer hver aften, så det tager en masse energi og tid.
Men jeg har ikke glemt bloggen. Jeg har flere opskrifter liggende klar til jer, og i dag fik I en af dem, jeg har glædet mig mest af alt til at dele med jer. Det er virkelig hårdt både at lave mad og bage og ikke mindst at lave billeder af maden efterfølgende, når jeg har de udfordringer, jeg har, så det er med ekstra stolthed, når jeg her på bloggen kan vise det frem, jeg får lavet. :)

Nu er det vist snart tid til lidt frokost til den lille fyr, så jeg vil stoppe her for i dag. Men vender som sagt tilbage og fortæller mere om den dejlige dreng <3 Rigtig god dag til jer :)

2 kommentarer:

 1. Så skønt at høre fra dig <3 Hvor er det godt at du har god effekt at din medicin og kender alt for godt det der med at "man tror pludselig at man kan alt". Håber at du så næste gang kan stoppe inden det går helt galt. Pas på dig <3

  Tillykke med den lille fyr, hvor er han skøn, glæder mig til at læse indlægget om ham <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, vi er vist desværre ret ens på det punkt. 😘 Jeg forventer, at effekten kommer tilbage på et tidspunkt. Må bare være lidt tålmodig.

   Jeg glæder mig også rigtig meget til at fortælle om ham. Livet er bestemt ikke kedeligt med sådan en springfyr i huset. I dag han han igen skullet reddes med fra æbletræet 🙄 Det er bare sååå sjauw at skulle derop og ikke selv kunne komme ned igen 😂🙄

   Slet