fredag den 8. februar 2013

Gullaschsuppe med hjemmebagt brød

På vores favoritspisested, Restaurant Oksen i Horsens, serverer de en suppe, som Christian er fuldstændig vild efter. Det er en gullaschsuppe med oksekød og en kraftig og fyldig smag, som jeg forstår det på Christian.
Nu bor jeg jo ikke i Horsens længere, så der går lang tid imellem, at vi kommer på Oksen. Derfor fik jeg lyst til at prøve at lave en gullaschsuppe til Christian  herhjemme, så han kunne få stillet sin lyst lidt. Selvom jeg jo godt ved, at det er svært at lave præcis den samme suppe. Men jeg kunne jo givet det et forsøg :)

Jeg tog udgangspunkt i James Prices opskrift på gullaschsuppe, og resultatet blev egentlig ret vellykket, synes jeg. Christian kunne godt lide den, og fik da også spist flere portioner af den i går. I forhold til Oksens gullacshsuppe smager den ret meget som den, mente Christian, men Oksens suppe er lidt tykkere i konsistensen og måske også lidt stærkere. Det kan man jo sjusse sig lidt frem til senere ved at jævne suppen uden kødet med de kogte kartofler og tilsætte mere af den stærke paprika og måske mere spidskommen. Men det må blive et fremtidigt projekt. Jeg tilsatte mere kød til suppen, da jeg syntes, at 200 g til to mennesker var lige lidt nok (eller til to x aftensmad til Christian, for jeg kan jo ikke tåle noget så krydret - han spiste halvdelen og resten er frosset ned. Hvordan kartoflerne taget at være frosset, må tiden så vise).

Det er et stort arbejde at lave suppen, da der er en del forberedelsestid med at skære grøntsager ud og sådan. Men det hjalp så heller ikke, at jeg havde købt en klump kød (oksebov, mener jeg), jeg selv ville skære ud, da vi fik den til en god pris (ca. 30 kr pr. ½ kg i Kvickly denne uge). Men når grøntsagerne var klargjorte, passede suppen sig selv, hvilket jo er meget rart.
Gullaschsuppen blev serveret med hjemmebagt surdejsflute (jeg havde et i fryseren) og en klat creme fraice. Sådan endte suppen med at se ud :)
Gullaschsuppe (2 personer)

250 g oksekød (f.eks. bov eller klump eller lignende)
50 g bacon i tern
1½ løg
2 fed hvidløg
1 gulerod
1/4 knoldselleri
4 mellemstore kartofler
1 rød peberfrugt
1 ds flåede tomater
7,5 dl (0.75 liter) oksebouillon
1 spsk edelsüss paprika
½ spsk rosenpaprika
1 tsk røget paprika
½ tsk stødt spidskommen
Salt og peber

Pil løg og hvidløg, og skær dem i små tern. Læg dem på en lille tallerken for sig.

Skræl guleroden og rens sellerien, og skær dem i små tern. Læg dem på en lille tallerken for sig.

Skræl kartoflerne, og skær dem i mellemstore tern. Rens peberfrugten, og skær den den i tynde strimler. Læg kartoffeltern og peberfrugtstrimler på en tallerken og sæt den i køleskabet til senere.

Skær kødet ud i mundrette stykker. Bland de tre slags paprika i en skål eller dyb tallerken, og vend kødet rundt i det.

Kog 7.5 dl vand og hæld det over 1½ oksebouillonterning, hvis du ikke har en bouillon færdig i fryseren eller lignende. Rør, til det er opløst.

Varm en suppegryde (jeg bruger en støbejernsgryde med slip-letbelægning) op, og steg baconen, til det har fået farve. Tag det op. Svits løg og hvidløg i fedtet (jeg måtte tilsætte lidt ekstra fedtstof i form af olivenolie, da der ikke kommer meget fedtstof ud over 50 g bacontern), til de er klare og tag dem op. Jeg slukkede for gryden, mens jeg svitsede løgene, så gryden kunne nå at køle lidt, før kødet skulle på. Paprika brænder meget nemt på, så der må ikke være for hård varme, når man har det i gryden.

Put lidt olivenolie (eller anden madlavningsolie, f.eks. raps) i gryden og brun kødet af i det. Rør grundigt imens, så paprikaen ikke brænder på. Hvis du har haft slukket gryden som mig, kan du evt. tænde på 3 (vores komfur går op til 9) - lav varme, hvis du synes, at gryden bliver for kold. Når kødet har brunet lidt, tilsættes gulerod og selleri og bruner med lidt.

Put bacon og løg tilbage i gryden og krydr med spidskommen. Tilsæt bouillon og flåede tomater og lad det hele stå og småkoge i 1 time.

Når tiden er gået, tilsætter du kartofler og peberfrugt og lader det koge med (det skal bare stå og simre), til det er godt mørt. Smag suppen til med salt og friskkværnet peber. Server varm med creme fraice og godt brød.

Den færdige suppe serveret med creme fraice og hjemmebagt brød.Det var ellers lige før, at jeg ikke havde fået lavet den her suppe. Jeg burde også have ladet være, set i bakspejlet, for det tog længere tid, end jeg lige havde regnet med, og i går var bare en virkelig hård dag.

Den startede for mig kl 4 om natten, efter tre timers søvn, hvor der blev skrabet som en sindssyg i kattebakken. Jeg var inde og kigge, og nogen havde problemer med maven. Jeg gik ud fra, at det var Ozzy, for det sker jævnligt pga. hans sarte mave, men det var det ikke, kunne jeg konstatere en time senere, da den var gal igen. Det var Phoebe, der ellers har en stærk mave, og hun blev ved med at løbe i bakken.

Kl 6 snakkede jeg med Christian om det, og vi blev enige om at starte hende op på medicin mod giardia, da der var en overvældende sandsynlighed for, at hun var ramt af det igen. Symptomerne lignede pga. de mange bakkebesøg, og vi ville gerne være sikre på at komme i gang med behandlingen så tidligt som muligt, så kattene kom i behandling, før de alle blev syge.

Jeg sov ikke fra kl 4 til kl 9, hvor jeg skulle op, da jeg skulle til lægen og have tjekket knuden på halsen og modermærkerne. Var sindssygt træt, da jeg måtte op igen efter at have kæmpet med at falde i søvn så længe, men jeg skulle jo afsted. Det gik heldigvis godt. Knuden på halsen og de andre mange knuder, jeg har der, er lymfeknuder. Heldigvis. Hun fandt heller ikke grund til bekymring med modermærkerne, men vi aftalte at få fjernet et af dem, så jeg er henvist til en hudspecialist nu. Så skal jeg bare selv ringe og få en tid, når jeg lige kan overskue det.

På vej hjem fra lægen var jeg omkring apoteket for at få noget Zoolac til Phoebe (mælkesyrebakterier, der hjælper med at genetablere tarmenes helbred). Hjemme igen måtte jeg i gang med det helt store postyr, som vi jo desværre kender alt for godt fra december, hvor de sidst var syge. Skolde skåle, fjerne alt legetøj, vaske alle senge, tæpper og alt andet, de har ligget i - jeg vaskede omkring 5 maskiner i går, vaske og skolde kattebakken og stille nogle mindre frem til kattene (de er nemmere at håndtere, når de skal vaskes og skoldes dagligt end deres store bakke), og vaske alle overflader af. Det var oven på det her, jeg syntes, jeg skulle i gang med at lave den suppe, hvilket er totalt åndssvagt set i bakspejlet, men jeg er en temmelig stædig person, og vil gerne gøre det, jeg har sat mig for, selvom jeg burde tage mere hensyn til mig selv.

Christian støvsugede huset meget grundigt, da han kom hjem. Det er jeg glad for, for jeg var rimelig flad i går oven på at lave den suppe. Han tog også opvasken efter min madlavning, hvilket var en fantastisk hjælp.
Omkring halv ti var vi endelig klar til at sidde og slappe af, møgtrætte. Vi endte med at sidde og glo tv et par timer, før vi fandt vores seng - nu alene, for det er ikke til at holde til at skulle ordne soveværelset dagligt, så ingen katte i sengen eller soveværelset, før de er raske igen.


Jeg har sovet omkring 10 timer i nat. Det var godt nok tiltrængt. Jeg var ret bange for, at jeg skulle få et epileptisk anfald i går pga. den manglende søvn, og maven gjorde også problemer pga. det. Min krop kan ikke tåle at være stresset, og begynder at skabe sig pga. det. Så jeg er rigtig glad for, at jeg ikke selv skulle køre ud til lægen. Christians far er som regel chauffør for mig, når jeg skal den slags, hvilket er en stor hjælp.

På trods af den forholdsvis lange søvn er jeg meget træt i dag. Det var en ekstrem dag i går, og det tager noget tid at komme ovenpå igen. Samtidig skal jeg jo stadigvæk gøre al rengøringen. Det skal vi i 8 dage + lidt ekstra efterfølgende, ligesom sidst. Endnu mangler jeg at vaske og skolde bakkerne, men det må blive senere. Jeg har skoldet og vasket skåle og vasket af på borde og sådan, og kattene har fået deres medicin. Så jeg er i gang.

Senere skal jeg i gang med at lave salatbar til os, for vi har bestemt os for en lækker okseculotte i aften og de næste dage. På søndag skal den indgå i en salat som den, vi fik til vores møllehjul (brydebrød) efter min fødselsdag, regner jeg med. Det smagte bare supergodt, så det er planerne med resterne fra de næste dage. Forhåbentlig finder jeg også energien til at bage brødet til.

Heldigvis er det fredag, så Christian har lidt tidligere fri, og kan hjælpe lidt til. Måske, for han har haft overarbejde nogle gange i denne uge, og vi har snakket om, at han skal i Maxizoo efter arbejde for at finde en lidt større bakke til kattene, da erstatningsbakkerne her i perioden er lige små nok til 3x stor mis. De savner klart deres store bakke. De bliver også holdt inde, mens det her står på, så de keder sig bravt. Det er synd, så vi glæder os til at lukke dem ud igen.
Jeg vil slutte af med lidt billeder af kattebørnene fra de sidste dage. Kan I have en rigtig dejlig weekend derude :)

Phoebe fanget i min leg med stor blænde på kameraet den anden dag.

Cirkus-Putte'n stor på to ben for sin "far".

Man tillusker sig lidt tæt kontakt med Ozzy i vinduet.


Phoebe i haven i forgårs.

4 kommentarer:

 1. Hej

  Jeg ledte efter spændende idéer til Pandekagens Dag på tirsdag og et af dine indlæg dukkede op, og så faldt jeg for din blog titel. :-) Jeg elsker billeder af mad og katte (ikke nødvendigvis samtidig!), og du har nogle flotte varianter af begge dele. :-) Vi har to maine coon katte, som også fylder en del i landskabet. Jeg håber dine katte bliver raske snart, jeg kan heller ikke klare det når mine fejler noget.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej MissPancake,
   Tak for de venlige ord om mine billeder og de gode ønsker til kattene. :) Ja, jeg er vist lidt kattegal, det kommer jeg ikke udenom ;) Phoebe, vores yngste, der også er maine coon, har det meget bedre.

   Hendes mave fik det meget bedre allerede inden for den første dag med zoolac og ormekuren, hvor bakkebesøgene blev færre, og dagen efter var maven helt fin igen. Vi er fortsat på stor rengøringsarbejde, om ikke andet så forebyggende, hvis det skulle ske at være giardia igen. Så er vi i hvert fald på den sikre side. Nej, vi kan heller ikke klare, at de ikke har det godt. Heldigvis har de det godt, og springer rundt og er frække, som de plejer, hvilket er en trøst i hele det her rengøringsprojekt, vi er i nu :)

   Ja, det er jo snart pandekagens dag :) Tror måske, der bliver lavet lidt pandekager til aftenguf på tirsdag her.

   Slet
 2. Nåhrr, I har også maine coon. :-D De er så nusselige. Snakker jeres også hele tiden? Er de to andre almindelige huskatte? Jeg kan godt lide ved maine coon katte at de er så pelsede at de har bukser på. De er lidt mere anstændige end de fleste andre katte. :-) Vi har så to hankatte (brødre), der er cirka 2½ nu, så de er stadig små killinger på 7 kilo.

  Katte er jo noget af det bedste her i verden - det er de så også udmærket selv klar over. :-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, Phoebe er en maine coon :) Ozzy opfører sig som en :D Hans far var maine coon, og moren var en perser/skovkat, men han er klart mest maine coon i opførsel. Putte er en skovkat/huskatteblanding, og har klart mest skovkattesind. Meget klog og meget sin egen.

   Ja vores snakker også meget, faktisk allesammen. Det kan jeg rigtig godt lide. Phoebe "pipper" nærmest :D Hehe ja, de opfører sig jo oftest stadig som killinger, maine coons, selvom de bliver ældre.

   Ja det er de helt sikkert. Vi kunne ikke undvære dem ❤

   Slet