mandag den 11. februar 2013

I morgen er det pandekagens dag!

Tirsdag efter fastelavn er det pandekagens dag, hvilket vil sige i morgen. Har man lyst til at læse lidt om, hvorfor man holder pandekagens dag, er det kort beskrevet her.
Igen i år har jeg planer om, at der skal laves lidt pandekager. Denne gang bliver det til nogle søde pandekager, har Christian valgt, nemlig amerikanske pandekager, som jo ellers er noget, jeg ofte laver om morgenen. Men i morgen bliver det til desserten :)




Sidste år valgte vi at lave pandekager til aftensmad. Derfor lavede jeg i stedet nogle madpandekager med fyld af hakket oksekød og hvidkål samt forskellige krydderier. De er supergode, og kan klart anbefales. Har man lyst til andet krydderi, f.eks. karry eller chili, kan man sagtens skifte ud i krydderierne. De bliver gratinerede i ovnen med lidt revet ost, og smager meget hen ad forårsruller. Rigtigt lækre. De kan klart anbefales. Opskriften findes her.






Vil man blive i det lidt mere utraditionelle hjørne, er der jo også rispandekager, som man bruger til sommerruller. Dem stiftede vi bekendtskab med sidste år, og er noget, der jo også kan varieres i en uendelighed, både med fyld og dip. Sådan lavede vi dem sidst. Selvom det jo ikke er en pandekage, som vi kender den fra det danske køkken, er det trods alt en pandekage. Så hvis man ikke gider de tunge traditionelle udgaver, kunne det her være en mulighed :)



Men der er jo også den helt klassiske pandekage. Jeg laver min med øl i dejen for at få en sprødere pandekage, og det giver også smagen et lille pift :) Jeg serverer dem enten med sukker og syltetøj (eller marmelade - det bruges vist efterhånden om det samme produkt, selvom marmelade oftest er stivere end syltetøj) eller med is (og evt. syltetøj). Da jeg var barn, fik vi det nogle gange til aftensmad. Det var næsten altid min far, der lavede dem, men han er også helt vild med pandekager :)



Ja, der er muligheder nok, men i morgen bliver det de amerikanske, jeg bager til Christian :) Vi skal bare have en let aftensmad, så han har plads til at spise et par pandekager senere på aftenen.


For lige at runde, hvordan det går herhjemme for tiden, så kan jeg sige, at det går godt med kattene. Der har ikke været nogen tilbagefald, og vi arbejder hårdt med rengøringen. I går var det tid til den store støvsugning igen, og vi skulle også ordne akvarium og det hele, så jeg er meget træt i dag. Så det kunne have været rart, hvis der ikke var så meget mere på programmet i dag. Men jeg mangler at ordne kattebakkerne endnu, og sidder og bryder min hjerne med, hvad vi skal servere på lørdag, hvor jeg holder fødselsdag for familien. Noget er på plads, mens andet ikke er, og vi skal også have købt ind.

Heldigvis er maden ret nem i dag, da vi stadig kører på rester fra weekenden. Der er stadig lidt culottesteg tilbage, som vi spiser i en salat i dag. Med hjemmebagt møllehjul/brydebrød og fetacreme/dip med hvidløg som tilbehør. Jeg bagte brødet og lavede dippen i går, så i dag skal jeg bare friske salaten lidt om med nyt og have kogt et æg ekstra. Det er lækker og nem mad, så det er dejligt :)

Brødet, jeg bagte i går. Der er nogle med hhv. chili og oregano, rosmarin og salt og en enkelt med sesam.

Sidste gang vi lavede salaten. Det er en gentagelse af succesen, så det er ca. det samme, vi får denne gang, bare uden kylling


Jeg har fået taget lidt nye billeder af kattene, men de kommer i et senere indlæg en af de næste dage, satser jeg på :)

8 kommentarer:

  1. Årh, pandekagedag! Det havde jeg helt glemt - naaams :D

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er jo en dejlig tradition :D Og en god undskyldning for at smovse pandekager ;)

      Slet
  2. Mmm, pandekager. :-D Vi er ret glade for tortillas. Det er en super nem aftensmad, og også rigtig god til restemad, som vi er meget dygtige til hjemme hos os. Rispapirsruller er også fantastiske og nemme. Dem laver jeg nogle gange til at tage med i madpakken, gerne med lidt sød chilisauce ved siden af.

    Men når det kommer til fejring af Pandekagens Dag, så er det altid med de søde pandekager! Da jeg voksede op, var det også altid min far, der bagte pandekager (og i mange år fik min søster og jeg hver fredag pandekager hos mine mormor). Det var en af de eneste retter, min far kunne finde ud af at lave. :-) Det er min mor, der har kokkehuen på hjemme hos dem.

    Jeg eeeeeelsker pandekager, så jeg forsøger altid at finde på lidt nyt hvert år. I år får vi hjemmelavet vanilleis, guf (mest fordi det er længe siden vi har fået det), lun hjemmelavet jordbærkompot og hjemmelavet lemoncurd (egentlig halvt appelsin, da jeg brugte en appelsin og en citron). Derudover også det sædvanlige syltetøj, sukker, sirup og nutella.

    Vi har før serveret lun kompot til, og det giver altså lige lidt ekstra end bare syltetøj!

    Derudover laver jeg også en omgang æblepandekager, for at prøve lidt nyt på den front, og så sikkert med lidt kanelsukker til, tænker jeg. :-)

    Uha. Jeg kan snakke længe om pandekager. :-D

    Jeg vil også rigtig gerne prøve brydebrød på et tidspunkt! Jeg kan dog godt lide at lave meget fugtige boller, da jeg udelukkende ælter dejen på min køkkenmaskine, og derfor kan jeg holde lidt mere tilbage med melet. Så sætter jeg bollerne på bagepapir med skeer. Det gør så også at de ikke bliver så flot runde, og de ville nok flyde lidt for meget sammen til ét stort brød, hvis jeg forsøgte at gøre som du gør. :-) Men jeg synes brydebrød ser så hyggeligt ud, især med forskelligt drys på toppen. På et eller andet tidspunkt bliver jeg nødt til at gøre noget ved det. :-)

    Jeg glæder mig til at se billeder af kattene. >^.^<

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg elsker også tortillas, og vi plejede at få det meget førhen, men får det ikke så tit mere, da jeg ikke kan tåle krydderierne eller hakkede tomater pt. :( Ligesom så meget andet mad, desværre.

      Herhjemme er vi vist mest traditionalister med pandekagerne :D Så jeg er sikker på, at Christian skal have sirup på sine amerikanske pandekager i morgen. Men det lyder fancy og lækkert, jeres fyld :)

      Jeg bager oftest vådere deje, når jeg bager med ølandshvedemel, da det kan optage mere vand end almindeligt hvedemel, og alligevel være til at håndtere. Eller hvis jeg laver koldhævet brød, da den slags deje oftest er vådere. Men så længe man langtidshæver brød og ikke overmætter med mel, bliver resultatet oftest rigtig godt, også selvom det er en dej, der er til at håndtere :)

      Billederne kommer en af de næste dage, regner jeg med :)

      Slet
  3. Godt jeg har spist mine pandekager, inden jeg kom forbi din blog. Ellers havde jeg haft endnu sværere ved at vælge. Vi har indtil videre fået to slags, som ikke er nævnt her, og nu er jeg i gang med at lave en omgang af de traditionelle til manden. Desværre bliver det uden øl.

    Det burde helt klart være pandekagedag noget oftere. Så skulle det vre franske galetter næste gang og vietnamesiske forårsruller næste gang igen. Og gratinerede spinatpandekager og...


    Mmmmmm

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja Tabitha nævnte også tortillas, som jeg godt kunne have taget med, hvis jeg havde husket det :) Pandekager er vist ret internationalt og varieret fra verdensdel til verdensdel, så jeg er sikker på, at der er mange måder at få pandekager på :) Tak for de pæne ord :)

      Hehe :D Det er jo næsten ikke til at stoppe igen, når man først har fået tankerne på alle den slags pandekager, man kan lave. Ham herhjemme er bidt af en gal pandekage, så vi (eller dvs. han, for jeg kan ikke så godt tåle det) får det en del gange i løbet af året (de søde, og måske lidt oftere pandekager i form af tortillas).

      Slet
  4. Hehe - selvom det er et ældre indlæg af dine, jeg har fundet, så er det vældig interessant :-) Jeg var dog på udkig efter en opskrifr, hvor jeg kunne bruge en rest varmtkrydret ris - cayennepeber og gurkemeje - som en pandekagelignende ting - eventuelt med noget oksehak som fyld :-) Tror bare, at jeg alder fantasien råde, og prøver det her:

    2-3 æg
    Risresten ( ca 300 gr.)
    1-2 bananer
    mel eller havregryn som tykningsmiddel

    350 gr oksehak - krydret og stegt let på pande, og blandet med lidt maj.

    Jeg vil så purere risresten, og blande den med æggene og den/de godt moste bananer, inden jeg tilsætter mel eller havregryn.

    Når blandingen føles tyk/tynd nok, tilsmager jeg den med en smule salt/peber og en kende vaniliesukker, inden jeg ser hvordan de vil komme til at se ud, når jeg bager dem :-)

    Naturligvis sørger jeg for at have noget smeltet smør - eller skulle det måske være kokosolie istedet? - parat til at stege i.

    Derfra bliver det spændende at se, om jeg kan rulle risrestpandekagerne om kødet - og putte dem i et fad, der skal ind i ovnen med en god håndfuld ost drysset ovenpå.

    GGG - det er dæleme dejligt, at finde frem til en opskrift, efterhånden som man skriver den ned ;-)

    SvarSlet
  5. Det er altid sjovt at eksperimentere med nye opskrifter i køkkenet. Håber, du havde succes med dine rispandekager 😊

    SvarSlet