mandag den 8. juli 2013

Hindbærlimonade

Som jeg skrev sidste weekend, har jeg haft gang i at lave hindbærlimonade. Det er en fantastisk kølende sommerdrik, som passer virkelig godt til det varme vejr, vi går i møde nu.
Jeg lavede den i første omgang som en del af gaven til Christians faster. Vi var til fødselsdag hos hende i fredags, et uformelt grillarrangement her i byen, hvilket var rigtig hyggeligt. Hun fik i samme omgang min hjemmelavede æblemarmelade med kanel, som jeg også kogte sidste weekend, og nogle af de populære chocolate chip cookies. Dem bagte jeg i torsdags.

Opskriften på hindbærlimonaden har jeg fundet i Animas nye kogebog, som jeg faldt over for nylig. Der er virkelig megen god inspiration at hente i den til det grønne tilbehør og andre lækre, kødløse ting, så jeg vil anbefale jer at prøve at hente den. Den er helt gratis :) Jeg har dog valgt at justere lidt på ingredienserne i limonaden, og resultatet blev rigtig godt, synes jeg.

Jeg valgte at bruge frosne hindbær, selvom der er godt med friske bær i butikkerne nu, af den årsag, at der skulle bruges så forholdsvis mange hindbær og de er virkelig dyre at købe friske. Da limonaden skal have et opkog for, at sukkeret opløses, er det intet problem at bruge frosne bær. Smagen var rigtig fin, selvom jeg brugte frosne bær, og jeg skal faktisk allerede i gang med at koge en ny portion snart, da det har fået ben at gå på virkelig hurtigt. Faster fik ½ liter og Christians forældre en flaske med lidt mindre. Vi beholdt selv 1 liter. Vi er allerede igennem halvdelen af vores flaske, ikke mindst fordi der er blevet klippet hæk her i weekenden (vi er dog ikke færdige endnu), og det er en virkelig forfriskende og kølende drik, lige som man har brug for, når man har det rigtig varmt.

Kan varmt anbefale jer at koge denne limonade. Det tager endda ikke ret lang tid at lave den, så det er bare at komme i gang :) Den skal blandes med vand eller danskvand (det giver lige lidt ekstra lækkerhed) i forholdet ca. 1:3.

Hindbærlimonade (ca. 1 3/4 liter)

5½ dl frosne hindbær
5½ dl sukker
Saft og skal fra 1½ appelsin
Saft og skal fra 3 citroner
1½ liter vand
Evt. Atamon

Put de frosne hindbær i en mellemstor gryde sammen med sukkeret.

Vask appelsiner og citroner grundigt, og riv skallen. Undgå at få det hvide med, da det er bittert. Pres citronerne og 1½ appelsin, og put skal og saft op i gryden. Tilsæt til sidst 7½ dl (750 ml) af vandet.

Lad det hele koge op og koge, til sukkeret er godt opløst. Da der bruges frosne hindbær, skal de skoldes grundigt.

Si limonaden over i en skoldet skål og pres så meget af hindbærrene igennem sien, som du kan. Kasser det, der ikke kan gå gennem sien. Si det derefter en sidste gang tilbage i gryden.

Tilsæt de sidste 7½ dl vand sammen med 1 tsk Atamon (det konserverer) og hæld limonaden på skoldede flasker. Bland limonaden med vand eller danskvand i forholdet 1:3, når den serveres.

Et dejligt, køligt glas limonade, ah!Vi har som sagt haft travlt med at klippe hæk denne weekend. Eller dvs. at Christian har. Min energi har været i minus efter fødselsdagen i fredags, så lørdag stod den på nem mad fra fryseren (til mig og burgere til Christian). Jeg hjalp med at feje det afklippede hæk sammen og køre det ud af haven, det kunne jeg lige klare.

Christian fortsatte med hækken i går, og er nu ude af katteindhegningen. Så er det kun resten af grunden, der mangler. Hans forældre var forbi og hjalp med at køre murbrokker væk, som vi har haft liggende efter bygningen af katteindhegningen. Der var et højbed, som måtte sløjfes, fordi det stod for tæt på hegnet, og vi fandt ud af, at dem, der havde anlagt det, havde fyldt det op med resterne af et nedbrudt badeværelset og alt muligt andet bras 0.o Rimelig træls at finde ud af. Men dem var vi endnu ikke kommet af med, så det var rart at få dem afsted nu.

Samtidig var jeg en tur i det lokale plantecenter for at finde lidt nye blomster at sætte på Milles gravsted (det er snart et år siden, vi mistede vores gamle missepige), og kom hjem med nogle virkelig flotte, mørkelilla krysantemum. Jeg kunne ikke helt nære mig for at købe lidt andet også, så faldt over en ny rød solhat (Christian elsker den blomst, og vi satte også både hvid og rød solhat sidste år, men de er desværre blevet spist af snegle i vores hjørnebed >:-( Så denne gang bliver de plantet et andet og mere tørt sted i håb om, at sneglene ikke kan komme til dem). Og så også en stor, ualmindeligt flot dahlia i nogle virkelig fantastiske farver (intens pink og gul i bunden). De er ikke plantet endnu, men det får vi nok gjort inden så længe.

I fredags var det også 9 år siden, jeg mistede min mor. Utroligt som tiden går. Jeg forstår det ikke. Det har været en rigtig hård tid op til dagen, og det tydede på, at fredag bare skulle blive en rigtig møgdag, da vi torsdag aften kunne se, at Ozzy ikke kunne spise. Han tabte al maden ud af munden, selvom han var rigtig sulten. Han har rødligt tandkød bagerst i munden, kunne dyrlægen konstatere, sidst han var afsted, men desværre kan vi ikke skifte til tørfoder med større knaser, da han ikke kan tåle andet end det, han får nu. Så vi prøver at holde øje. Vi tænkte, at det nok var det, der gav problemerne og gjorde os klar mentalt på, at jeg skulle til dyrlæge med ham om fredagen.

Jeg var utrolig stresset over det, og at han ikke kunne spise, så jeg havde det rigtig elendigt torsdag aften. Jeg prøvede at lave opblødt tørkost til ham, og han fik en smule ned af det, heldigvis. Christian skulle ringe til dyrlægen fredag morgen for at bestille en tid, men kunne konstatere, at Ozzy nu var helt sig selv. Han skovlede mad ind og havde intet problem med det. Så krisen var afblæst, pyha! Vi tænker, han måske er blevet stukket af noget i munden eller har bidt sig selv i tungen, for han skulle ud og tygge al maden i siden af munden (han plejer at sluge i hvert fald mere end halvdelen af sin mad). Vi holder øje med ham, så vi er sikre på, at han får spist, men endnu går det rigtig godt, så det er jo dejligt.

Ozzy i haven i weekenden. Han fandt en plads i skyggen :)


I går fyldte Putte 9 år. Han er efterhånden en halvgammel dreng, hvilket jo ikke er så rart, da katte ikke lever evigt, men vi håber, at han bliver 20 år, som nogle katte godt kan blive. Kan slet ikke forestille mig livet, uden han er her. Men han skulle naturligvis fejres. Han startede som "enebarn" hos mig, så han har været vant til at få meget særbehandling og får det også stadigvæk. Han skal kun have sovs fra portionsposerne og i sin egen skål, og når kattene får slik, skal han have sin egen portion. Vi joker lidt med, at han tror han er/gerne vil være et rigtigt menneske, for han vil gerne behandles sådan :D Han ruller nærmest også øjne af folk, når de taler baby-kattesprog til ham (som Phoebe og Ozzy godt kan lide), for han er jo ikke en kat! ;) Han skal tiltales som et menneske.

Vi var ude og kigge efter nye stammer til hans (eget personlige) kradsetræ, men måtte gå forgæves. Så vi har bestemt, at vi skifter det gamle ud med et nyt, når det ikke kan mere. Det er et killingetræ, som han har haft, siden han var killing, altså samme model. Desværre laves det originale ikke mere (der er en hul platform i midten af træet, hvilket er svært at skaffe), men vi fandt et lignende i Harald Nyborg for et par år siden. Så må vi leve med kattepotemønster på træet og at det skal skiftet ud hurtigere pga. dårlig kvalitet af stoffet. Men han elsker det, så det er jo det vigtigste :)

Han skulle jo have et eller andet, så han fik lidt ekstra guf, en pelsmus og en hjemmesyet katnip-pude. Dem elsker kattene, så det er altid et hit. Vi er lidt pjattede med kattenes fødselsdag, det ved jeg godt, men de betyder utroligt meget for os, og de nyder lidt ekstra opmærksomhed, slik og små gaver, selvom de selvfølgelig ikke ved, der er noget, der hedder fødselsdag, så på den måde markeres dagen lidt.

Putte med sin katnip-pude på sin fødselsdag sidste år :)

Putte i haven for et par dage siden.


I dag er det jo starten på en ny uge, så jeg skal have lavet madplan. Vi har dog mad til de første dage, da jeg lavede en culottesteg med stor salatbar til i går, og der er rester til i dag og nok også i morgen, regner jeg med. Salatbaren skal bare spædes lidt op løbende. Så kan jeg også slappe af i dag, fordi der ikke er så meget arbejde i maden.

Jeg overvejer at sætte nogle dage på med grill, da vejret bliver meget varmt og solrigt den næste uge. Næsten for varmt. Føler allerede, at den er kvælende, og huset bliver bare så varmt. Det måtte gerne være bare lidt koldere. Men så må vi jo nyde, at vi kan grille lidt mere, og det er jo godt nok :) Jeg skal bare have fat i et godt stykke nakkesteg, så vi kan få nogle koteletter til at grille. Det er Christians favorit på grillen, tror jeg, og de smager også virkelig skønt marinerede og stegt på grillen. Nu vil jeg komme videre med madplanen :)

2 kommentarer:

 1. Jeg overvejer at gifte med mig den limonade, hæhæhæ :-D

  Kan godt forstå, du bekymrer dig om kattene - de bliver jo ret vigtige i ens liv, når de er omkring en hver dag :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Har du prøvet at lave den? Kan anbefale lidt mere frugt og sukker næste gang, ligesom jeg gjorde her, hvis du ikke selv har opjusteret. Den er virkelig god! Jeg har 3 citroner tilbage efter sidste gang og en del hindbær, så jeg mangler sådan set bare appelsinerne for at lave en ny portion. Og et par nye flasker. Men venter lige, til vi har drukket det sidste i flasken, så den er klar til at fylde op igen :)

   Christians forældre er også rigtig glade for limonaden, så de kommer nok og får deres flaske fyldt op igen. Det har de i hvert fald fået lovning på :)

   Ja det er de. Især når jeg jo går hjemme sammen med dem. De skal helst være her og have det godt. Det har de heldigvis pt., så det er jo dejligt. De nyder de kølige aftener i haven, og bruger dagene på at snorke på skyggefulde pladser derude eller indenfor, hvis det bliver for varmt.

   Slet