tirsdag den 23. juli 2013

Projekt klatretræ

Det var jo egentlig meningen, at vi skulle have været i tivoli med min far og Marianne her i weekenden, men det måtte vi som bekendt aflyse, da jeg blev syg med mine maveproblemer, så vi måtte blive hjemme. Men vi ville gerne have noget ud af weekenden alligevel, så vi bestemte os for at gå i gang med projekt klatretræ.

Vi (især jeg) har længe ønsket os et klatretræ til kattene i haven, så de kunne få lidt udkigsposter. Som nogle måske har set herinde, er Ozzy tosset med at ligge i fuglehuset og holde udkig, så vi vidste, at han ville elske at få en udkigspost til sig selv. Og så slipper vi også for at få ham ind totalt indklistret i fuglefrø ;)

Vi har været i tvivl om, hvordan træet skulle være, og har overvejet at grave træstammer ned i haven og lave platforme på, da vi har set det andre steder, men det var ret uoverskueligt at skulle i gang med, syntes vi. Jeg lavede en tråd på et katteforum i mandags i håb om, at folk derinde ville vise deres klatremuligheder i deres kattehaver, og der kom bl.a. et billede, hvor en havde bygget platforme i brædder sat på pæle. Det var lige den form for klatretræ, vi var på udkig efter, for det var nemt at bygge og skaffe materialer til.

Jeg havde tænkt, at ja, det kommer vi måske i gang med i løbet af sommeren, men Christian satte sig hurtigt ned og tegnede en 3D-model i et CAD-program, og så var projektet ligesom i gang. Og da vi så alligevel ikke skulle i tivoli, bestemte vi os for at dedikere weekenden til at få bygget klatretræet. Det tog dog noget længere tid, end vi havde regnet med. Vi havde troet, at der nok var en chance for, at træet allerede var færdigt lørdag, men reelt var det først helt færdigt mandag aften efter 2½ lange arbejdsdage for Christian og hans far i haven. Men resultatet er superflot, og jeg er sikker på, at kattene kommet til at elske det!

Christian har brugt klatretræet fra katteforummet som inspiration, men lavet platformene større (vores katte er jo ikke helt små, og de må gerne kunne ligge flere pr. platform), brugt runde pæle, da vi synes, det er pænere end de firkantede, og så har han udbygget det med en udkigskasse under andenøverste platform, så kattene kan gå i skygge, og fordi den er lidt fuglehusagtig, som Ozzys elskede tidligere udkigspost i haven :D

Jeg sørgede for mad og drikkevarer undervejs til de hårdtarbejdende mænd. Jeg vil vende tilbage til maden i et senere indlæg, for det her skal primært handle om bygningen af kattenes nye klatretræ :) Herunder kan du se
Christians CAD-model af klatretræet og de billeder, jeg har taget af deres hårde arbejde i løbet af de sidste dage, samt det endelige resultat :)

Putte hjælper Christian med at bore huller til pælene.

Og med at undersøge, om trillebøren nu er god nok.

Pælene sættes i jorden.

Putte mellem pælene. Det ekstra jord fra hullerne til pælene er skønt at tage støvbad i, synes han.

Brædderne til platformene og understøttere skæres ud.

Platformene samles.

Christians far laver indhug i de runde pæle, så de understøttende brædder kan sidde bedre fast.

I mellemtiden et andet sted i haven...

Der skæres hul i platformene til pælen. Phoebe synes, de larmer lige højt nok med den sav! (Hun er i venstre hjørne).

Den første platform sættes på klatretræet..

... og bliver godkendt.

(Tjek lige abekattehalen under platformen :D Tvivler på, at den kan gribe fast om noget, hvis han er ved at falde ned :D).

Christians far laver indhug i de andre pæle til platform nr. 3.

Phoebe hjælper Christian med at klargøre platformene.

Hvad laver du egentlig deroppe?!

3. platform sættes på pælene. Der måles og justeres.

Så er den ved at være der.

Under spisepausen må Phoebe lige op og undersøge det nye klatretræ.

Holder udkig, mens Christian og hans far skærer understøttere til i baggrunden.

Dag 2 er slut, og den øverste platform (i 2 meters højde) er sat på.
Phoebe nåede lige et kig ud over kvarteret, før det blev helt mørkt.

Mandag formiddag. Putte er oppe og undersøge det nye klatretræ.


Han kom dog ikke højere end 3. platform. Endnu er det kun Phoebe, der har været øverst oppe.


Mandag aften. Christian og hans far konstruerer kassen, som skal hænge under 3. platform.

Så er klatretræet endelig færdigt. Ozzy hænger ud på nederste platform.

Phoebe tester kassen.

Det færdige klatretræ set forfra.

Fra den ene side.

Og den anden.

 

Det var en slem varme for dem at arbejde i, for det har været nogle af de varmeste dage denne sommer. Men Christians far havde en stor parasol med, så de kunne stå og arbejde i skygge noget af tiden, hvilket hjalp en del. De var noget trætte i går, da det endelig stod færdigt, hvilket man virkelig godt kan forstå. Hele weekenden er gået med at bygge klatretræet, så der har ikke været megen tid til at slappe af. Men nu er det færdigt! Og rigtig flot og lækkert.

Det er bygget i sibirisk lærketræ (platformene), og kassen består af almindeligt lærketræ i siderne (lidt tyndere og mindre brædder med mellemrum, så der kan komme lidt luft ind i kassen) og bunden af sibirisk lærketræ ligesom platformene. Højden på træet er hhv. ½ meter for laveste platform, derefter 1 meter, 1½ og til sidst 2 meter for højeste platform. De store platforme er 140 cm lange og lige over 46 cm brede. Øverste platform er 50 cm lang og  ca. 48 bred. Kassen er ca. 60 cm lang (med trinbrættet, der stikker udenfor) og 38 cm bred (indvendige mål).


Det er allerede taget lidt i brug, som billederne viser, men der er varmt i haven, så det er mest om aftenen, det skal udforskes. Er sikker på, at det vil blive flittigt brugt i fremtiden :)

2 kommentarer:

  1. Hvor er det bare fedt! - Jeg er sikker på at dine katte elsker at bo hos dig!:o)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja det er virkelig lækkert. Jeg tror også, kattene har det ret godt her ;)

      Slet