torsdag den 4. juli 2013

Grillede kebabspyd og jordbærsalat med slikærter, feta og jordbærdressing

Nu, hvor vi er midt i jordbærsæsonen, synes jeg, det er passende med endnu en opskrift, hvor de skønne bær kan indgå. Denne gang er det som en del af aftensmaden, hvor de indgår i en frisk salat sammen med søde slikærter og feta. Det hele bindes sammen med en jordbærdressing :)

Da jeg læste det sidste nye MAD!, faldt jeg over en opskrift på kebabmarineret lam på grillspyd, og fik lyst til at prøve marinaden. Jeg bryder mig dog ikke om lammekød, så jeg valgte at lave det med svinemørbrad i stedet. Man kan også bruge oksekød og nok også kylling, hvis man ikke er så meget til svinekød, men det blev virkelig godt. Det er en skøn marinade, jeg dog gangede op. Der vil blive 4 grillspyd med kebabmarineret svinemørbrad af nedenstående opskrift. Meget anbefalelsesværdig! Vær ikke bekymret, fordi der er kanel i opskriften. Smagen af den er meget diskret og komplementerer resten af krydderierne rigtig godt :)

Den nedenstående opskrift på marinaden rækker til en svinemørbrad (ca. 500 g kød). Jeg marinerede dog kun halvdelen af svinemørbraden (i halvdelen af marinaden), da jeg lavede barbequemarinerede grillspyd til mig selv, fordi jeg ikke tåler stærke krydderier særlig godt. Men jeg fik lov at smage Christians kebabspyd, og smagen var virkelig god. Så opskriften er klart en keeper! Det passede i øvrigt godt sammen med den lette salat. Vi fik også lidt nye, kogte kartofler til, hvilket måske ikke passer supergodt som tilbehør, men jeg ville gerne have lidt mere fyld til. Jeg vil foreslå, at man i stedet serverer retten med noget godt brød.

Hvis man ikke er den store fan af feta, kan man i jordbærsalaten skifte den ud med tern af en god, mellemlagret ost.

Jeg har i øvrigt en opdatering om Tot, min venindes kat, jeg har prøvet at hjælpe med at finde et nyt hjem til. Det kan I læse mere om efter opskrifterne herunder :)


Grillede kebabspyd og jordbærsalat med slikærter og feta (2 pers)

1 svinemørbrad (ca. 500 g)

Kebabmarinade:
6 tsk stødt spidskommen
4 spsk stødt koriander
2 tsk stødt kanel
2 tsk fint salt
4 spsk olie (jeg brugte bare rapsolie)
4 fed hvidløg
4 grillspyd af træ

Afpuds mørbraden og skær den i store tern. Bland ingredienserne til kebabmarinaden og put den i en frysepose sammen med kødet. Vend det hele godt rundt og slå en knude på posen. Lad kødet marinere i marinaden nogle timer, gerne natten over.

Læg grillspyddene i koldt vand i 20-30 minutter. Fordel herefter det marinerede kød på spyddene og grill dem, til de er gennemstegte.

De marinerede spyd lægges på grillen.

Mine spyd med barbequemarinade (brugte bare en færdig bbqsauce).

Spydene er ved at være færdige.Jordbærsalat med slikærter, feta og jordbærdressing

1 stor hjertesalat (eller 1½ mindre)
Ca. 1 dl frosne slikærter (eller efter lyst)
½ blok feta (salatost. Alternativt ca. 1 bøtte feta i tern - kan udskiftes med mellemlagret ost, hvis du har lyst)
Ca. 250 g jordbær

Jordbærdressing:
3 mellemstore jordbær eller 4 lidt mindre
½ spsk sukker
½ spsk hvidvinseddike
½ spsk olie (jeg brugte rapsolie)
1/4 tsk fint salt

Vask salaten og bræk den i lidt mindre stykker. Læg den i en skål.

Put de frosne slikærter i en skål og overhæld med kogende vand. Lad dem stå lidt, og hæld så vandet fra. Gentag skoldningen. Hæld igen vandet fra og overhæld dem herefter med iskoldt vand. Lad dem stå og køle lidt ned, før du hælder vandet fra. Bland ærterne med hjertesalaten.

Skær fetaen i mindre stykker og bland i salaten. Herefter kan den opbevares på køl indtil serveringen.

Rør jordbærdressingen ved at mose jordbærrene med de øvrige ingredienser. Smag til med lidt ekstra hvidvinseddike og salt om nødvendigt. Jeg gav min lidt ekstra.

Inden serveringen renses og halveres jordbærrene og fordeles i salaten (hvis de står på køl, mister de en del af smagen). Hæld lidt af dressingen over salaten og server resten ved siden af, så der selv kan tages ekstra, om nødvendigt.

Den færdige jordbærsalat.

Aftenens tallerken.Jeg er vildt glad for mit abonnement på MAD!, som jeg fik i fødselsdagsgave af Christians fætter og kæreste. Pga. min sarte mave er det desværre ikke så meget, jeg får lavet direkte af opskrifterne, men de giver mig inspiration til at lave mine egne retter med nogle af ideerne fra bladet, tilpasset hvad jeg kan tåle. Eller nogle gange som noget nyt og lækkert til Christian (f.eks. den her kebabmarinade).

Det er dejligt at lege og være lidt kreativ i køkkenet, for pga. mit helbred cykler vi nemt rundt i de samme retter. Så det er dejligt med lidt inspiration, og jeg har også mere mod på at prøve nye ting, når vi ikke har så mange sociale arrangementer, vi skal til (fordi jeg pga. spisningen ved den slags skal sørge for, at min mave ikke udsættes for noget "farligt" op, så jeg kan deltage i maden).
Det varer ikke så længe, inden mit gaveabonnement løber ud, men jeg er sikker på, at jeg selv vil fortsætte med at købe bladet. Jeg ved ikke, om det bliver med abonnement eller bare i butikkerne, men jeg vil i hvert fald fortsætte med at købe det :)

Ellers går det lidt sløvt herhjemme. Jeg sover dårligt for tiden, så jeg har svært ved at hænge sammen i dagene. Det betyder, at jeg får bevæget mig for lidt og derfor skal kæmpe med fremprovokerede piskesmældssmerter. Så jeg håber på bedre søvn snart. Måske når årsdagen for min mors dødsdag er overstået...

Jeg vil slutte af med at fortælle om Tot, som lovet. Der har været mange, der har været søde at dele mit blogindlæg om ham, så der har heldigvis været et par henvendelser. Først fra et par, der i forvejen havde katte, men ville snakke om at adoptere ham også, men de endte desværre med at springe fra. Derfor har jeg haft gang i at få delt indlægget igen, og det gav pote ret hurtigt, heldigvis. Jeg fik en mail fra en sød kvinde, der var lun på Tot, så jeg satte hende i forbindelse med Marianne, Tots ejer. Hun boede forholdsvis tæt på, så hende og sønnen var forbi og besøge dem samme aften. Det var kærlighed ved første blik, og de endte med at tage ham med hjem den aften. De havde ledt efter den helt rigtige kat noget tid, har Marianne fortalt, og der var vist ingen tvivl om, at det var Tot, da de mødte ham.

Så det er jo en lykkelig slutning på den historie. Der er i hvert fald ingen tvivl om, at han vil blive elsket. Han er enehersker af huset, og har mulighed for at komme udenfor, ligesom han gerne vil.

Tak til alle jer, der har delt indlægget og vist interesse. Det har været en kæmpestor hjælp! Jeg har lovet at hilse fra Marianne også og sige tusind tak for den store hjælp. Når hun nu desværre er nødt til at skulle igennem den smertefulde oplevelse at miste sine kattebørn, er det en stor trøst, at de får de helt rigtige hjem og nogen, der elsker dem.

Totten, der nu har fået nyt hjem :)

2 kommentarer:

 1. Åhha, det ser bare sommerlækkert ud!

  - Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, det var også en dejlig let og smagfuld ret :)

   Slet