tirsdag den 31. marts 2015

Nem blomme i madeira

Puh, det har været et hårdt døgn, synes jeg. Oven på den triste besked i går valgte jeg alligevel at gå i køkkenet for at lave påskeæg, for jeg syntes ikke rigtigt, at jeg kunne holde ud bare at sidde og glo med hovedet fyldt af tanker. Jeg burde nok have ladet være, for jeg havde ikke rigtigt hovedet med i det, og det drillede urimeligt meget, synes jeg. Alligevel endte jeg ud med et færdigt produkt, som blev ret lækkert, så det var jo heldigt nok trods alt.

Jeg ved, at Christian elsker mine påskeæg højere end dem, man kan købe (han har fået mange gennem årene fra forskellige producenter, når jeg ikke selv har kunnet holde til at lave påskeæg), så jeg ville gerne glæde ham med noget hjemmelavet i år. Han elsker dem med rom og nougat, som jeg sædvanligvis laver, men jeg havde i år også lyst til at lave noget andet. Jeg har tidligere selv lavet en "blomme i madeira"-variant med kræger i muskatvin, som var virkelig lækker. Det er dog ikke sæson for kræger, og jeg havde ikke lyst til at stå og lave blommemarmelade som base for blomme i madeira denne gang, da jeg skulle bruge så relativt lidt til påskeæggene, så jeg valgte at gøre et forsøg med at lave blomme i madeira med svesker. Svesker er jo tørrede blommer, så jeg tænkte, at det kunne lade sig gøre. Jeg havde ikke nogen opskrift at gå ud efter, så det er helt min egen kreation.

Resultatet blev simpelthen så lækkert, og smager ret autentisk af blommer i madeira, synes vi begge herhjemme. Sveskerne har generelt en lidt kraftig smag, da den jo er koncentreret ved tørringen, så måske smager de lidt mere igennem, end hvis man havde kogt marmelade af friske blommer, men det smager ret skønt, og tager ingen tid at lave, hvilket helt klart er et plus. Ud af min portion på 200 g svesker blev der et lille glas svarende til ca. 2½-3 dl færdig blomme i madeira. Jeg lavede det dagen før påskeæggene, så det kunne køle af og sætte sig lidt i køleskabet inden brug. Jeg brugte kun en smule til påskeæggene, så der er en del tilbage til fremtidige lækkerier. Det kan spises som tilbehør til pandekager, bruges til hjemmelavede minitærter a la Anthon Berg-tærterne (som jeg lavede med mine kræger i muskatvin) og meget andet, så mon ikke det får ben at gå på? :)

I indlægget her får I opskriften på blomme i madeira. Opskriften på påskeæggene følger en af de kommende dage inden påske.


Nem blomme i madeira (1 lille glas)

200 g svesker uden sten
Vand
35 g rørsukker
1,25 (1 1/4) dl madeira
Evt. ½ tsk atamon

Put sveskerne i en lille gryde eller kasserolle, der lige passer til mængden af svesker, og hæld vand ved, så sveskerne netop er dækket. Bring gryden i kog og lad sveskerne simre i vandet, til de har suget det meste og kan moses med bagsiden af grydeskeen, måske 10-15 minutter.

Tag gryden af blusset og blend sveskerne sammen med den smule vand, der er tilbage, med en stavblender. Du kan også nøjes med at mose sveskerne med en ske eller gaffel, så bliver det dog ikke helt så ensartet.

Rør rørsukkeret i. Smag til. Rør godt rundt i gryden, så sukkeret bliver opløst. Lad de purerede svesker køle en smule af, før du rører madeiraen i. Jeg brugte 1.25 dl, men du kan tilsætte lidt ad gangen og stoppe, når du synes, det er passende. Hæld blomme i madeiraen på et skoldet glas. Skal det holde over længere tid, kan der tilsættes ½ tsk atamon, inden du hælder marmeladen på glas. Opbevar den færdige blomme i madeira i køleskabet.

Den færdige blomme i madeira. den har en rigtig skøn farve, synes jeg.
Jeg tror nok, at jeg vidste, at jeg burde have ladet være med at gå i køkkenet i går, efter jeg havde fået den triste besked, men jeg valgte at ignorere det og gik i køkkenet, efter jeg havde bestilt en bårebuket til Netes begravelse. Det resulterede dog i, at jeg endte med at stå i køkkenet og kæmpe med påskeæggene i over 5 timer, og at vi ingen aftensmad fik. Jeg havde ingen appetit, og kunne nærmest ikke mærke mig selv. Christian kom hjem til en super stresset kæreste og et kaotisk køkken. Som den fantastiske mand, han er, brugte han to timer på at få styr på det hele igen og spiste en portion havregryn til aftensmad :| Det har jeg ærlig talt noget dårlig samvittighed over, men jeg kunne simpelthen ikke hænge sammen i hovedet i går oven på beskeden om min venindes død. I stedet valgte jeg at knokle mig halvt ihjel i køkkenet. Var først færdig til at sætte mig ned kl 21 i går.

Det har været en urolig nat. Kunne ikke sove og lå bare og gloede op i loftet. Har også ligget søvnløs et par timer i morges, efter vi blev vækket af kattene, der skulle have mad. I dag har jeg så været afsted hjemmefra, da jeg skulle på kommunen og have lavet mit pas om, fordi nogle idioter ikke kunne finde ud af at sætte fingeraftryk på det, jeg fik lavet i sidste uge! Det er jeg noget stram over, for jeg havde lige fået det hjem, og jeg skal måske bruge det inden så længe. Og nu er det ikke sikkert, jeg når at få det. De ville ikke engang tage nye (bedre!) billeder til passet, det skulle man betale for. Så meget for service, men det er der ikke meget af i den branche, tror jeg. Synes, det var det mindste, de kunne gøre, når de selv havde kludret så meget op i det, men man skal åbenbart bare være glad for ikke at skulle betale for at få lavet passet igen :|

Havde jeg vidst, de ikke ville tage et nyt billede, havde jeg nok brugt tid på at spise morgenmad, før jeg skulle afsted, i stedet for at kæmpe med at komme til at se præsentabel ud. Det drillede også, så jeg fik ikke tid til at spise noget, inden Christians far kom og hentede mig. Ud over kommunen var vi på posthuset (eller postbutikken) med en pakke, som vi sender hjem til min far og Marianne med lidt påskelækkerier, og jeg var en tur på apoteket samt i Ostehuset for at få ost til Christian. Hjemme igen har jeg fået fodret fuglene udenfor, for vi får jævnligt besøg af "haltepip", en due med en dårlig fod, som har holdt til her det sidste år, så der skal være mad, når "han" kommer forbi igen. Og jeg har fået smidt en svinekam i ovnen til langtidsstegning, for vi trænger til noget ordenligt at spise. Dårlig eller ingen mad er dårligt for moralen, og vi har begge brug for noget at stå imod med de her dage.

Christian har heldigvis snart ferie. Det glæder jeg mig meget til. Kan mærke, at det påvirker humøret positivt. Føler i hvert fald, at det triste humør, jeg har hængt fast i den sidste måned, er ved at vende lidt. Det er dog svært ikke at lade sig påvirke af tabet af en god veninde, men det skal der være plads til. Det er naturligt at være ked af det og trist, når man har mistet nogen, man holder af.
Vi ved ikke endnu, om vi kommer nogen steder i ferien, men jeg vil alligevel gerne have mit pas, så vi har mulighed for at køre over grænsen, hvis det er det, vi vil. Vi afventer lige og ser, hvordan det går med Ozzy, når han ikke får aloe vera. Han fik sidste gang i torsdags, og endnu ser vi ingen negativ effekt af at stoppe, men der skal gå mere end en uge, før vi ved, om han får et tilbagefald med munden efter stoppet. Klarer han sig fint, tager vi måske afsted hjemmefra et par dage. Christians forældre har lovet at flytte ind heroppe og passe kattene imens, så det er jo dejligt. :)

I søndags kørte vi en tur på Røsnæs for at få lidt frisk luft. Vi gik en lille tur, og det var dejligt, selvom det var meget koldt. Der blæste en halv pelikan derude, så det var ikke ligefrem behageligt vejr. Vi havde begge kamera med, men jeg følte mig ikke så inspireret. Fandt dog kameraet frem, da vi kom om til Edderfuglen, der er en café derude, som har høns til at gå frit rundt og får og geder i en lækker indhegning, som man må gå ind i. Hanefar stillede sig an for fotografen, og fårene og gederne var meget kælne. Mange af dem kom hen for at blive kløet. Et får havde særlig stor kærlighed til mig. Så meget at jeg til sidst syntes, at det var lige ved at blive for meget, hehe. Var lidt nervøs for, om den ville tage en bid af min jakke. Men hun ville vist kun kløes på hovedet :) Her kan du se de billeder, jeg tog i søndags:

Strike a pose :D Han var virkelig flot, ham hanefar.


Det er godt med en stor, varm pels i kulden.

Genert får, der vendte røven til, så snart jeg tog kameraet frem, og hun ville heller
ikke nusses. Nåede dog at fange det her billede af hendes flotte, brune pels.

Det ville hende her til gengæld. Hun var helt syg for at blive kløet på hovedet
og var ret nærgående :D

Der var også en ged, der kastede sin store kærlighed på Christian. Måske følte den, at de havde noget tilfælles? (De har i hvert
fald samme farve overfrakke på ;) ).


Det bliver alt herfra i dag. Nu vil jeg hvile mig lidt, for dagen har været ret fyldt for mig. Husk at kigge forbi bloggen senere på ugen, hvor du får opskriften på mine påskeæg med blomme i madeira :)

6 kommentarer:

 1. Der er simpelthen så skønt på Røsnæs! Det lyder som den helt rigtige udflugt ovenpå en dårlig dag. Bare stille og roligt derudaf.
  Jeg er vild med blommer i madeira, og glæder mig til at se påskeæggene.

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er især dejligt om sommeren, synes jeg. Det var nu i søndags, vi var på Røsnæs, så det var ikke lige oven på en dårlig dag, vi var derude, men det var rart at komme ud og få noget luft.
   Blomme i madeira er en skøn spise. Jeg ved ikke lige, om jeg får taget noget tværsnitsbillede af ægget, for de er faktisk alle sammen givet væk (dog nogle af dem til Christian). Men i hvert fald kommer der en guide med fremgangsmåde og et billede af de færdige æg :)

   Slet
 2. Skønne billeder af meget fotogene dyr :) ....ønsker jer en god påske :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have. Også rigtig god påske til dig :)

   Slet
 3. Jeg er rigtig ked af, at høre at din veninde er gået bort - håber at du trods sorg og tungsind kommer igennem en svær tid <3 Håber dog, at du alligevel kan finde tid og kræfter til køkkenet, som du har bevist med Blommer i Maderia - ser lækkert ud. Varme hilsner og god Påske, Rikke :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have, Rikke. Jeg har heldigvis Christian som en god støtte og til at snakke med, og det hjælper en del. Men det er en mærkelig virkelighed, når man ved, at jeg aldrig skal høre fra hende mere. Køkkenet har jeg dog ikke helt forladt på trods af det hele, så jeg får stadig lavet lidt. Kræfterne rækker ikke altid så langt, men jeg får da lavet noget. Har heldigvis hjælp fra Christian til oprydningen, når energien slipper op, og det hjælper noget på det. Tak for de pæne ord om mine blommer i madeira. Du må også have en rigtig dejlig påske :)

   Slet