mandag den 9. september 2013

Tærte med kylling, grønne asparges og champignon

For et par uger siden købte jeg endelig en tærteform med løs bund. Jeg har gået og kigget lidt efter sådan en, da jeg synes, det er noget nemmere at få en tærte pænt ud af sådan en form, og en metalform i øvrigt giver et mere sprødt og lækkert resultat. Den har stået og grint af mig i køkkenet siden da, for jeg havde ikke lige fået taget mig sammen til at afprøve den, men da jeg i sidste uge havde nogle grøntsager til overs og i øvrigt havde meget svært ved at få stykket en madplan sammen, fik jeg lyst til at improvisere en tærte.

Jeg er ellers ikke så meget til tærter. Synes nemt, der går lidt for meget æggekage i den, især hvis æggeblandingen bliver for fremtrædende, så jeg var ikke superoptimistisk omkring, at jeg ville komme til at elske at skulle have tærte til aftensmad. Den bekymring blev totalt gjort til skamme! Det var simpelthen bare lækkert! Jeg havde valgt at fylde den med kylling skåret i mindre stykker og stegt med krydderier, før det røg i tærten, friske asparges, champignons, rødløg og hvidløg. Derudover blev den oven på æggemassen drysset med revet parmesanost, da det passer supergodt til asparges, og det var en rigtig god ide. Det smagte bare superskønt, og jeg nød den virkelig.

Bunden var også superlækker og sprød. Jeg er bare lidt dum til at rulle sådan en tærtedej ud, så nåede at få lidt grå hår undervejs. Prøvede først at gøre det mellem to stykker bagepapir, men det gik ikke rigtigt, så jeg måtte gøre det på bordet med lidt mel. Til sidst fik jeg beklædt tærteformen, så det lykkedes heldigvis :) De få revner, der blev i tærtedejen pga. mine ringe udrulningsevner, blev lappet sammen med æggemassen, så den blev fint sammenhængende, så man skal ikke fortvivle, hvis ens bund ikke er helt perfekt
:) (man skal helst rulle dejen ud i ét stykke. Lapper man f.eks. kanten ved at klemme dejen sammen, kan den revne, fordi dejen blev stukket lidt, måtte jeg sande). Opskriften til tærtedejen er fundet i bogen God mad, Let at lave. Jeg har justeret en smule på den. Sådan her så den færdige tærte ud (mit første stykke):

Tærte med kylling, grønne asparges og champignon (ca. 3 personer)

Tærtebund:
150 g mel
75 g margarine (eller smør)
½ tsk salt
1 æggeblomme
2-3 spsk vand

Fyld:
260 g kyllingeinderfilet (du kan også bruge kyllingebryst)
1 bundt friske grønne asparges
200 g champignons
1 rødløg
3 fed hvidløg
Salt
Krydderi til kyllingen (f.eks. tørret barbequekrydderi eller paprika)

Æggemasse:
3 æg
2 dl mælk
1 lille tsk salt

Derudover:
Ca. 50 g revet parmesanost

Smuldr margarinen ud i melet sammen med salt (eller kør det på køkkenmaskinen, til det er smuldret fint sammen). Tilsæt æggeblommen og vand og ælt, til du har en fast masse. Form til en kugle, som du presser lidt flad. Put den i en frysepose og i køleskabet. Lad dejen hvile, til den er blevet mere fast i det (ca. ½ time).

Rul dejen ud til en stor cirkel, der er større end din tærteform (måske 5 cm større). Smør tærteformen med lidt smør eller margarine og beklæd den med dejen. Lad formen stå i 10 minutter og hvile. Forbag herefter bunden i 10 minutter ved 225 grader. Dette gøres, fordi fyldet til sådan en tærte er vådt i det. På den måde får med en sprød bund i stedet for en snasket :) Tag den forbagte tærtebund ud af ovnen.

Til fyldet vaskes og renses grøntsagerne. Skær champignonerne i ikke for tykke skiver, skær asparges i skrå, mundrette stykker, rødløg i tykke ringe og hak hvidløgene. Steg grøntsagerne på en pande i lidt olie, til champignonerne har afgivet deres vandindhold (de skifter farve, bliver stegte/brunlige i farven og er mere faste i det) og løgene er blødere i det. Drys grøntsagerne med lidt salt.

Skær kyllingen i mundrette stykker og steg den på en pande i lidt olie, til den er nogenlunde gennemstegt. Krydr herefter med lidt salt og valgfrit krydderi. Jeg brugte noget tørret barbequekrydderi, og det var rigtig fint til det. Har man ikke det, kan man sagtens bruge paprika.

Til æggemassen piskes æggene sammen med mælk og salt. Fordel grøntsager og kylling på tærtebunden. Hæld derefter æggemassen over og slut af med revet parmesanost, så tærten er dækket af et lille lag ost. Jeg målte ikke mængden af, men tror, at 50 g er passende. Bag tærten ca. 30 minutter ved 200 grader, til æggemassen er stivnet. Server tærten lun med en god salat som tilbehør. Vi nøjedes med en god portion rå gulerødder den aften.

Fyldet puttes på den forbagte tærtedej.

Derefter hældes æggemassen over, og der drysses med revet parmesanost.

Den færdigbagte tærte.

Mit første stykke - fra en anden vinkel :)Det har været en lidt travl weekend. Vi får jo vores nye sofaer hjem om nogle uger, og der skulle gerne være plads i garagen, til at de kan stå der og tørre, efter de er sprøjtet med noget vandafvisende, før de skal ind i huset, så vi tænkte, at vi hellere måtte få ryddet lidt op der. Der var mange ting, der skulle på genbrugspladsen, især pap, så vi lånte Christians forældres trailer og brugte lørdagen på at rydde ud i garagen og komme af med alt det andet i huset, der lå og ventede på at blive kørt væk. Vi har ikke jordens største skraldespand, så vi forsøger at genbruge, hvad vi kan. Så vi kom afsted med masser af pap, papir, aviser, glas og plastikflasker den dag. Nu er der noget bedre plads på det værelse, vi pt. bruger til opbevaring, så jeg føler mig lidt mere motiveret til at gå i gang med at kigge mine kasser med ting igennem og måske få noget mere frem og pakket noget andet om. Glæder mig til at komme i gang med det en dag, hvor energien og lysten lige er til det.

Efter vi havde været på genbrugen, svingede vi forbi Christians onkel med noget kattemad, vi havde i overskud (pga. Ozzys overfølsomhed og noget killingefoder, som Phoebe ikke får længere, da hun jo er en voksen kat nu). Han fodrer vilde katte nede på havnen hver morgen (for sine egne penge), så han bliver rigtig glad for sådan et tilskud. Og så er der jo også nogle, der får glæde af maden, så vi er glade for at kunne bidrage lidt :)

Søndag ordnede vi akvariet med frisk vand, ryddede op i planterne og lavede vandprøver. Og jeg fik ordnet kattebakken. Og så var energien ligesom også brugt den dag.

Søndag var også den dag, jeg har haft det allerbedst i meget lang tid. Den eneste dag, jeg kan huske i flere år, hvor jeg ikke havde særligt mange negative symptomer. Kunne nøjes med den sædvanlige træthed og nakkesmerter, men maven havde det godt, både mavesæk og tarme. Utroligt nok, for lørdag aften havde jeg spist noget, der ellers plejer at tage livet af min mave (det er svært at leve af lasagne og vand alene, man vil jo også gerne ind imellem have lidt lækkert), men jeg havde det bare rigtig godt dagen efter. Måske er det mit 7-9-13-held (datoen i lørdags, der var udråbt som århundredes heldigste)? Hvem ved. I hvert fald var jeg så glad for det og så kry, at jeg tænkte, at måske var det hele overstået nu? Det føltes jo så godt. Naivt, og jeg vidste nok også godt, at det ikke ville holde. I dag er min mave så tilbage til den gamle gænge med ubehag og smerter :-| men nød det da så længe, det varede.

I dag er jeg så tilbage på lasagnetoget. Vi har mælk, der skal bruges, og maven er heller ikke så glad for mig. Ej heller vægten, der prompte straffer mig, så snart jeg kigger på noget usundt. Jeg kunne nu nok godt leve med at veje et par kg. mere, hvis jeg bare kunne slippe for de her maveproblemer. Vægten kommer nok ned igen, for jeg skal jo tilbage til min mere sikre mad godt med grøntsager og ikke for meget fedt, brød og sukker. Så går det som regel helt automatisk.

Jeg skal have lavet en madplan, der sikkert indeholder asparges, for sæsonen er snart ved at være slut, desværre, og vi skal nyde dem helt til det sidste. Måske snupper vi sådan en tærte her igen? Den var i hvert fald meget lækker. Ellers skal jeg have fundet gaver til min far og Marianne, der begge har fødselsdag inden for den næste uges tid. Så vi skal lige have sendt dem lidt :)

Slutter af med billeder af en papkasse, vi ikke nænnede at tage med på genbrugen. Phoebe er blevet ret glad for den og bærer sit legetøj derind :D Og får nogle gode lure der også.

Z-z-z-z-z-z-z.

Mon ikke hun snart er færdig med det kamera?

Nåh, nu kan jeg jo lige så godt stå op. Gaaaab!

4 kommentarer:

 1. Hvor ser den god ud, elsker tærter - alt kan ryge i!

  - Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have. Vi er faktisk så vilde med den, at den er på madplanen til i morgen igen :D

   Slet
 2. Nu har jeg skrevet længere oppe ved din giwe away, så hopper lige herned. Dejlige billeder af både mad og dyr. Jeg kom til at tænke på om du kender det med at afløse tærte dejen med frisk pasta....jeg køber den billige pasta i fakta og klipper den ukogt i 3-4 cm stykker og breder den ud i den let smurte tærte form. Man kan godt få det lidt op af siderne men ikke som rigtig tærte dej. Og så bare i med fyldet (Bruger det kun til mad tærter, ikke kager....) Der kan osse bruges grov pasta, man slipper for det fedt stof der er i en æltet tærtedej....
  Måske vi skulle ha´ tomat/skinke tærte til aften ??????

  Nå alt dette var bare lige en tanke jeg ville dele. Go´ dag herfra. Hilsen Joan M.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Joan.
   Nej den metode kender jeg ikke lige :) Til en hurtig vending lyder det rigtig smart. Jeg vil tro, at der er mindre olie i pasta end i en købe-tærtedej (uden jeg dog har noget at have det i), så det er da et godt alternativ. Jeg elsker dog den her tærtebund nok til at gide kæmpe med dejen, men vil huske dit råd, tak for det :)

   Også god dag til dig :)

   Slet