mandag den 2. september 2013

Jordbærmacarons med hvid chokoladeganache

Nu er det efterhånden ved at være nogle uger siden, vores ferie sluttede, så jeg tænkte, at jeg hellere må få samlet op på mit sidste hængeparti derfra, nemlig de jordbærmacarons, jeg har lovet jer opskriften på. Derudover kan I sidst i indlægget se vores store køb fra ferien. Vi glæder os sådan til at få dem hjem!

Vi havde Christians forældre oppe til kaffe en af de sidste dage i ferien, hvor jeg som bekendt bagte citronmånen, men også disse små lækkerier. De var virkelig skønne, både i konsistens og smag. Dog er jordbærsmagen noget diskret i forhold til, når man bruger frysetørrede hindbær, da de ikke har lige så kraftig en smag. Så det er ikke en intens smag af jordbær, disse macarons har, selvom jeg puttede dobbelt mængde jordbær i i forhold til hindbær i mine sidste macarons. Men den diskrete smag er alligevel lækker, ikke mindst sammen med ganachen.

Macaronsne gjorde da også stor glæde, og Christian mente, at disse var endnu bedre end mine sidste macarons. Ikke mindst pga. konsistensen. Og han syntes, at ganachen minder om smagen af den hvide chokolade i Kinderæg :D Sjovt, hvordan man kan huske sådan noget. Der var også Kinderæg til vores lørdagsslik, da jeg var barn, og jeg elskede dem! Og det var endda ret lødig chokolade, selvom det var til børn. Det synes jeg tit, man ser, det ikke er i børneprodukter, f.eks. de billige chokoladejulekalendere, der stadig kan fås.

Anyway... Jeg tænker, at macaronsne måske har godt af at sætte sig lidt med ganachen, hvilket de ikke helt nåede sidst, og måske også af turen i køleskabet. De stod der nogle timer i en bøtte, før vi fik gæster. Man kan jo nå at tage dem ud og lade dem stå og temperere lidt, før de serveres :) Alt i alt var det en stor succes, og det er jo altid dejligt, når noget lykkes. Så kan helt sikkert anbefale nedenstående :)

Jordbærmacarons med hvid chokoladeganache (ca. 9 samlede macarons)

43 g mandelmel (købt eller lav din egen)
75 g flormelis
4 spsk frysetørrede jordbær
1 stor æggehvide
25 g sukker

Evt. lidt pastafarve (jeg brugte en rosa fra Wilton - Rose Icing Color)

Hvid chokoladeganache
80 g hvid chokolade
40 g piskefløde
½ tsk vanillesukker

Blend mandelmel, flormelis og frysetørrede jordbær i en blender, til det er et fint pulver. Si pulveret over i en skål for at få evt. klumper og frø siet fra.

Bland herefter æggehviden med sukker. Pisk ved lav hastighed 1 minut, til sukkeret er optaget i æggehviden. Pisk herefter et par minutter ved høj hastighed, til marengsen er stiv og danner bløde toppe, der falder over, når du trækker piskeriset op af skålen.

Hvis du vil tilsætte farve, er det nu. Brug spidsen af en tandstik til at tilføje farven, da der ikke skal meget til for at farve kraftigt! Brug en ren tandstik, hvis du skal tilføje mere. Farven skal være lidt kraftigere, end du ønsker det færdige resultat, da den bliver lidt mindre intens efter bagning. Vend farven meget forsigtigt ind i den luftige æggehvide, bare et par gange. Det behøver ikke være helt optaget fra starten. Det vil blandes færdigt ind i massen, når mandelmelblandingen vendes ind efterfølgende.

Put mandelmelblandingen ned i marengsen. Vend det meget forsigtigt sammen ved at presse dejen mod siden af skålen med en ske eller dejskraber. Stop, når melet er optaget i marengsen. Det er meget vigtigt, at man ikke får rørt for meget i marengsen, da man ellers får slået al luften ud af den. Det tager ca. 35 vendinger mod siden af skålen med en dejskraber, før det hele er optaget. Du kan teste, om dejen er færdig ved at tage en klat af dejen op og lade den falde ned i resten af dejen. Der skal den helst smelte sammen med resten i løbet af dejen i løbet af 20-30 sekunder.

Put dejen i en sprøjtepose ned en rund tyl (ca. 1 cm i diameter) og sprøjt den ud til små runde cirkler på en bageplade med bagepapir. Lav dem ikke for tæt, da de flyder lidt ud under bagningen (ikke meget, bare en smule). Jeg fik 18 cirkler ud af ovenstående dej, lidt flere end sidst jeg lavede macarons. Ville gerne have dem lidt mindre denne gang. Hvor mange man får ud af portionen, kommer naturligvis an på, hvor store cirkler man sprøjter ud.

Hold bagepladen vandret og bank den mod bordkanten for at få eventuelle luftbobler ud af dejen. Lad herefter de ubagte macarons stå og tørre i ½ time et sted uden for meget træk.

Bag macaronsne i ovnen ved 160 grader. Efter ca. 6-7 minutter er det en god ide at holde øje med macaronsne. De skal have nogle minutter yderligere, men skal ud af ovnen, før de begynder at blive brune/gyldne ovenpå. Ovnlågen kan godt snyde lidt med farven, så åbn lågen og kig ind i ovnen. Mine fik måske et sted omkring 9 minutter, og da ovne oftest varmer forskelligt, er det en rigtig god ide at holde øje. 
 
Før bagepapiret med de færdige macarons over på en rist og lad dem stå, til de er kølet helt af. Løsn derefter forsigtigt macaronsne fra papiret. Opbevar i en lufttæt dåse (ikke i køleskabet), til de skal lægges sammen og spises.
 


Hvid chokoladeganache
Hak den hvide chokolade fint og læg den i en bøtte eller varmefast skål. Giv fløden et opkog og hæld den over chokoladen. Lad det stå lidt, før du rører i det. Rør herefter roligt, til fløden har smeltet chokoladen, og massen er ensartet. Herefter røres ½ tsk vanillesukker i.

Sæt ganachen kortvarigt i køleskabet uden låg (vi snakker minutter, måske 10, hold øje) og sætte sig, til den er tyknet en smule og til at sprøjte ud. Den må ikke blive for hård, for så er den svær at arbejde med. Men den er for flydende før afkølingen.

Put ganachen i en sprøjtepose med en 1 cm rund tyl og sprøjt den ud på halvdelen af bundene (ikke helt ud til kanten, de det flyder ud, når toppen af macaronsne lægges på og trykkes lidt ned). Læg toppene på, og tryk lidt ned, så ganachen flyder ud og fylder knap ud til siderne.

Opbevar macaronsne i en tætsluttende bøtte i køleskabet, til de skal spises. 

Nogle af de færdige, samlede macarons.


Den her weekend er fløjet noget forbi. I lørdags var vi til 40 års fødselsdag hos Christians fætter. Det var en rigtig hyggelig aften. Desværre har jeg jo problemer med at spise rigtig mange ting, så det var noget nervepirrende at spise ude. Maden var rigtig lækker, en buffet, og jeg prøvede at spise af det, jeg bedst kunne tåle. 

Jeg har desværre fået et tilbagefald med problemer med mavesyren/irritation af mavesækken op til fødselsdagen, hvilket var rigtig frustrerende, eftersom jeg har passet meget på med maden, og i øvrigt også som bekendt har problemer med smerter fra tarmene for tiden. Jeg er ret sikker på, at problemerne med mavesækken skyldes, at jeg har været meget stresset og udkørt den sidste uge. Primært fordi jeg ikke har fået sovet ret meget. Og fredag blev jeg terroriseret af naboens larm (de spiller næsten stadionhøj musik, og det var meget stressende med den larm. Jeg kunne næsten ikke have havedøren stående åben, og selv da den var lukket, kunne jeg høre hvert ord, der blev sunget i de sange, de hørte). Det stressede mig virkelig meget, og de blev ved hele dagen fra kl. tidligt (det vækkede mig efter alt for få timers søvn) og til sent på aftenen. Det gjorde faktisk, at vi ikke engang kunne koncentrere os om at sidde og se en film :( Øv. 

Al den stress har provokeret min sygdom, så jeg bare har haft det rigtigt ringe. Og det var også ret hårdt at skulle afsted til den fest i weekenden, men vi havde glædet os, så vi ville gerne afsted. Det gik også okay. Dog var maden hård for min mave, så måtte døje med lidt smerter undervejs. Det hjalp sikkert heller ikke, at jeg bare måtte smage æblekagen med den skønneste vanilleis og spise lidt snacks, der kom på bordet senere på aftenen. Min viljestyrke er ikke altid så stærk. Men det er også svært at undlade at spise af noget, der bliver sat lige foran en, som man elsker. Især når jeg altid skal undvære pga. mit dumme fordøjelsessystem. Men jeg nød det :)

I går måtte jeg så døje noget med smerter og ubehag, og maven er stadig træls i dag. Men det er jo konsekvensen, hvilket jeg godt ved. I nat har jeg fået op imod 10 timers søvn, hvilket har været hårdt tiltrængt. Jeg håber, at jeg kan blive ved med at sove så længe de næste dage, så jeg kan få det lidt bedre.
Mere ro hjælper forhåbentlig også på mine nakkesmerter. Mit piskesmæld er provokeret pga. stressen i sidste uge, og jeg døjer meget med de smerter for tiden. Det fører også til migræneagtig hovedpine, hvilket jeg har lige nu og har haft, siden jeg lagde mig til at sove. Håber, det damper lidt af i løbet af dagen. Ellers må jeg prøve med noget medicin, når jeg har fået lidt mad i maven.


Det er jo mandag, så jeg skal i gang med at lave ugens madplan. Ikke nemt, når mave og tarme driller, men vi skal jo spise noget. 

Jeg kan ikke huske, om jeg har vist jer, hvad det er for nogle sofaer, vi har købt? Det har jeg vist ikke. Vi købte nye sofaer i ferien, som vi gerne skulle få leveret inden for den næste måneds tid. Vi glæder os super meget til at få dem hjem. Man sidder bare så godt i dem! Det er en 3-personers med chaiselong, en 2-personers og en puf (så vi begge kan sidde med benene oppe), samt 2 armpuder (som vist i sofaen) og 3 nakkestøtter (det er supersmart! De sidder fast på nogle bøjler og kan flyttes rundt efter behov). Jeg var ærlig talt noget betænkelig over at skulle have ny sofa, da de nyere og pæne modeller er meget lave og ingen nakkestøtte giver (af hensyn til mit piskesmældssmadrede nakke - vores sofaer står frit i rummet, altså ikke op af en væg). Så det var en lettelse at se, at man kan få løse nakkestøtter til sofaerne, for det hjælper meget. 

Og så er de blå! Sofaerne altså. Vi var i Idemøbler og kigge i ferien og prøve en masse sofaer, og kom til sidst til en ret så blå sofa, men da vi havde prøvet alle de andre, tænkte vi, at vi nok også lige måtte prøve den blå, selvom den altså var blå. Og det var klart den bedste sofa, vi havde siddet i den dag. Åh, hvor var den skøn! Den fås en masse forskellige farver og stoffer, men efterhånden groede den blå farve på os, og vi kunne da heller ikke finde nogen anden farve eller noget andet stof, vi syntes, der passede til "vores" nye sofa. Ikke mindst fordi strukturen i stoffet er lækker og lige rigtig. Og farven er ikke bare én farve men har et farvespil i sig. Så det endte altså med at blive blå sofaer :D Vi var endda så heldige, at der var 30% rabat på det hele, da vi vendte tilbage til butikken, så vi endte med at spare en masse :D

Vi skulle gerne få dem hjem omkring 1. oktober, hvor de så lige skal behandles med noget smudsafvisende, før de kommer ind, men Christian vil vist ringe og høre om en mere præcis leveringsdato inden så længe.
Nu bliver næste udfordring at finde et sofabord, der passer til. Det er straks meget værre ;) Vi har kigget på nogle bønneborde, men har ikke besluttet noget endnu. Vi har heldigvis også lidt tid at løbe på endnu :) 


Christian tog et par billeder af sofaen, da vi var der, så vi kunne se dem, når vi kom hjem, hvor den skal stå :)


4 kommentarer:

 1. De macaroons ser rigtig fine ud. Jeg skal også have prøvet kræfter med dem igen på et tidspunkt. Jeg har kun prøvet én gang, men de flød for meget ud (smagen var nu fin nok). Jeg tror jeg rørte for meget i det, eller også var mit mandelmel for groft (jeg forsøgte mig med at lave mit eget). Men nu har jeg fået en melkværn til min køkkenmaskine, så nu kan jeg lave lige så meget nøddemel som jeg har lyst til. :-)

  Sofaen ser også rigtig fin ud. Vi har noget der minder lidt om, vores er bare sandfarvet. Jeg kan godt lide når der er chaiselong på, så kan man rigtig ligge og flyde i sofaen, og der er plads til alle kattene ved siden af. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er faldet for de små lækre kager. Ikke mindst fordi man kan lege meget med farver og indhold ud fra en simpel grundopskrift, og det er jeg vild med. Har i dag lige bestilt en stor portion Wilton-farver hjem (og lidt andet sjov), som jeg glæder mig til at få hjem og lege med i nærmeste fremtid :)

   Hvis man sier melet, undgår man de der lidt for store mandelstykker i melet. Jeg blender melet med flormelis og evt. tørret frugt, så det hele er godt pulveriseret sammen, og sier så det hele. Synes, det giver et okay resultat.

   Vi kan også godt lide at flyde, men det er mest mig, der gør det ud over Christian. Han savner at kunne sidde med benene strakt, men der er håb forude, for måske kan vi allerede få sofaerne midt på måneden her. Vi glæder os så meget til at få dem hjem :) Om de så dør ved katteklo, må vi se. Håber det ikke, men vores tonser rundt i sofaerne og jævnligt med kløerne fremme :s men de må holde, så længe de kan.

   Slet
 2. Vi fik nogle gratis lædersofaer af nogle bekendte for ikke så længe siden. Prisen var at vi selv skulle hente dem - og det var så alligevel lidt en omkostning, når de skulle transporteres fra Sæby til Odense. :-) Men kattene var meget glade for lædersofaerne da de ankom, og den ene af sofaerne stod med ryggen ud i rummet. Den fik en del rifter indenfor meget kort tid, men så købte vi et par billige kradsetræer og satte dem op imod sofaens ryg, og siden da har kattene ikke kradset der. Måske det var en mulighed, hvis jeres katte bliver lidt for glade for de nye møbler. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Sådan et har vi allerede. Kattene laver ikke rifter i sofaerne, fordi de hvæsser kløer, men fordi de drøner rundt og er vilde og fanger hinanden på dem. Så flere kradsetræer tror jeg ikke, vil virke. De har i øvrigt også huset fyldt op af dem. Begge sofaer står frit, da det ikke kan være anderledes her desværre. Vi må bare tage det, som det kommer, tror jeg.

   Slet