søndag den 22. september 2013

Skildpadde-cupcakes med romkaramelcreme

I dag fylder bloggen 2 år, hurra hurra! Ingen fødselsdag uden kage, så jeg har været i gang med at lave en helt særlig og lækker kage, som I får opskriften på her.

Jeg havde gjort mig mange overvejelser over, hvilken kage jeg skulle lave for at fejre bloggen, og har været igennem mange forskellige kager og kombinationer, når jeg har ligget med mit tankemylder om natten de sidste uger og ikke kunnet sove. Det endte med, at jeg gerne ville lave noget, der havde en "skildpaddesmag", som de lækre chokoladeskildpadder med vanille- og romcreme, som jeg elsker. Eller jeg foretrækker nu isen, for jeg er tosset med romcremen og synes, der er for meget chokolade i forhold til creme i skildpadderne ;)

Dernæst måtte jeg overveje, hvad jeg ville lave med den smag. Jeg bestemte mig for at lave nogle cupcakes med frosting, der smager af skildpaddecremen. Da jeg vidste, de skulle stå i køleskabet, før de skulle spises, og kage nemt bliver tør i køleskabet, valgte jeg at lave chokoladecupcakes med squash, da det giver en virkelig svampet kage, som holder på fugten. Eftersom frostingen som regel er meget sød, valgte jeg at lave en chokoladecupcake, som jeg undlod at lave for sød. Hvis man laver de har cupcakes og spiser dem uden den søde frosting eller kun med lidt glasur, ville jeg vælge at tilsætte mere sukker. Enten 3 1/4 dl eller 350 g, hvis det skulle være lidt sødere.

Vi snakkede om, at der gerne måtte have været lidt mere chokoladesmag i kagerne, hvilket nogle gange kan være lidt svært at få kun ved at bruge kakaopulver, så man kan tilsætte lidt grofthakket mørk chokolade, hvis man har lyst. Gør man det, vil jeg også anbefale, at man tilsætter mere sukker, da smagen ellers kan blive noget bitter.

Kagerne blev virkelig lækre! Så svampede, og romkaramelcremen var uovertruffen! Helt sikkert en opskrift, der skal bruges igen. Karamelcremen lavede jeg ved at røre en karamelsauce lavet på kondenseret mælk med romessens. Noget af karamelsaucen blev rørt i en superluftig smørcreme, som jeg havde lavet ekstra cremet med past. æggeblomme.

Jeg forsøgte at lave swirls med skildpaddecremen, hvor der skulle ligge romkaramelsauce langs kanten af dem, hvilket man gør ved at lægge lidt karamelsauce langs kanten af sprøjteposen, inden man tilsætter smørcremen, men det fungerede ikke 100%, da min karamelsauce var lidt for varm og flydende, tror jeg. Det var nødvendigt, fordi den skulle stå fremme for at få samme temperatur som smørcremen, da de skulle vendes sammen. Hvis du bruger den metode, skal du måske lige køle romkaramelsaucen lidt, før du putter den i sprøjteposen, så den er lidt stivere. Jeg fordelte lidt karamelsauce oven på de frostede cupcakes efterfølgende, da jeg ikke syntes, der var nok pga. ovenstående problem. De blev rigtig fine og lækre alligevel, så fortvivl ikke, hvis du ikke kan få det til at fungere :)

Frostingen rækker til ca. 15 cupcakes i den mængde, jeg har sprøjtet den ud. Vil man have den til at række længere, skal man sprøjte et lidt mindre lag på, selvsagt :) Husk at tage dem ud af køleskabet i god tid, før de skal serveres, så de kan blive tempererede og cremen kan blive lidt blødere.

Skildpadde-cupcakes med romkaramelcreme (ca. 18 stk.)


Chokoladecupcakes med squash (18 stk.)
200 g blød margarine (eller smør)
2½ dl sukker
2 æg
1 stor squash, fintrevet (ca. 5 dl uden du presser det revede sammen)
4½ dl hvedemel
3 tsk bagepulver
1½ dl kakao
1 dl mælk
1 dl koldt vand

Romkaramelsauce:
1 dåse kondenseret mælk (f.eks. Nestlé, sødet kondenseret mælk)
Romessens

Smørcremefrosting:
250 g blødt smør
230 g flormelis
1½ past. æggeblomme
1 dl romkaramelsauce

Chokoladecupcakes:
Rør margarinen sammen med sukkeret. Tilsæt æggene og rør, til det er en ensartet masse uden for mange store klumper.

Rens squashen og halver den. Fjern de værste kerner (de sidder i midten og kan lige fjernes med en ske). Riv squashen fint og rør den i dejen.

Bland mel og bagepulver og tilsæt det til deje sammen med mælk og vand. Rør til sidst kakaoen i.

Fyld muffinforme 3/4 op med dejen og bag kagerne i den nederste halvdel af ovnen ca. 30? minutter. Test med en gaffel, om de er gennembagte. Lad dem stå og køle lidt af i formen, før de flyttes over på en rist eller lignende.

Romkaramelsauce:
Den skal laves på forhånd, da den skal nå at køle ned. Pil mærket af dåsen med kondenseret mælk og læg den i en stor gryde. Hæld vand i, så dåsen er godt dækket. Den skal være 100% under vand hele tiden under kogningen, da den ellers risikerer at eksplodere! Når vandet koger, skal den koge i 3 timer. Spæd til med vand under kogningen, så den hele tiden er dækket.

Tag dåsen op af gryden efter 3 timer og lad den stå og køle af nogle timer, til den er til at håndtere. Hæld derefter karamellen op i en skål og pisk med en håndmikser, til karamellen er jævn og glat. Pisk herefter romessens i lidt ad gangen og smag til løbende, til du har den styrke romsmag, som du synes, karamelsaucen skal have. Jeg brugte knap en flaske (Dr. Oetkers romaroma, som den hedder nu). Put romkaramelsaucen på et skoldet glas og sæt den i køleskabet. Der kan kan holde sig nogle uger.

Smørcremefrosting:
Tag smørret ud af køleskabet i god tid. Lad det ligge på køkkenbordet, til det er meget blødt (uden det ligefrem løber væk ;)). Tag også romkaramelsaucen ud af køleskabet, så det bliver tempereret. Put smørret i køkkenmaskinen eller en skål og pisk det rigtig længe, til det skifter farve og bliver mere hvidligt og fluffy.

Sigt imens flormelissen over i en skål. Når smørret er pisket hvidt og fluffy, piskes flormelissen ind i smørret lidt ad gangen. Pisk til sidst æggeblomme i. En smørcreme kan ikke piskes for meget, så gå bare til den, til den er rigtig luftig og lækker :)

Pisk til sidst 1 dl romkaramelsauce i frostingen.

Pyntning:
Put et par spsk karamelsauce langs den ene side i en sprøjtepose med en stor stjernetyl (jeg bruger en 1M fra Wilton). Fyld derefter smørcremen i og klem lidt, så luften kommer ud af posen og frostingen når ud til spidsen. Lav et drej på posen i den modsatte ende, så cremen ikke kan glide tilbage. Sæt posen med spidsen opad i en skål eller piskeglas og sæt den i køleskabet lidt, så cremen lige får lov at sætte sig, måske 15 minutter.

For at lave en rose starter du med at lave en stjernedup lidt forskudt for midten af kagen (kanten af duppen skal røre centrum). Derefter løfter du sprøjteposen lidt op, mens du stadig klemmer cremen ud, og kører rundt om stjerneduppen og videre ud mod kanten. Det er rigtig nemt, når man lige får afprøvet det lidt. Du kan slutte af med at fordele lidt mere romkaramelsauce over kagerne, hvis du synes, der er for lidt efter frostingen. Bare gør det forsigtigt, så roserne ikke går i stykker.

Opbevar kagerne i køleskabet i en lufttæt boks, til de skal spises. Når de skal serveres, så tag dem ud i lidt god tid, så de kan stå og blive tempererede, og frostingen kan blive lidt blødere. Fordi den består så meget af smør, bliver den ret stiv, når den bliver kold.

De færdige skildpadde-cupcakes med roseswirl.

Set oppefra.

Et kig ind i skildpadde-cupcaken. Supersvampet kage :)I dag er det to år siden, jeg begyndte at blogge. Jeg startede egentlig bloggen med den tanke, at det skulle være for mine venner og familie primært, så de kunne følge med i vores liv, selvom jeg nu bor på Sjælland (flyttede herover fra Jylland i 2010, da jeg flyttede sammen med Christian). Men min madinteresse fylder rigtig meget i mit liv, og derfor havde jeg lyst til at dele den med andre madglade også, så nogle kunne få glæde af mine opskrifter, så i starten af 2012 begyndte den at komme lidt mere ud til et bredere publikum.

Der er sket lidt med bloggen siden dengang. Der er kommet bedre billeder af maden, hvilket betyder en del for præsentationen, og jeg forsøger at bygge indlæggene overskueligt op. Det er stadig en personlig blog, der handler om mit liv med det, der fylder og betyder noget; madlavningen, fotografi, kattene ikke mindst og mit liv med kronisk sygdom. Det er et åndehul og et sted, hvor jeg dyrker mine interesser. Sætter stor pris på, at der er nogle, der har lyst til at følge med i det :)

Husk, at jeg har en giveaway i anledningen af bloggens fødselsdag. Du kan deltage frem til og med på onsdag, hvorefter jeg trækker en vinder, som kan vælge mellem en af de to bøger, jeg udlodder :)


Skildpadde-cupcakes'ne blev faktisk allerede lavet tidligere på ugen. De blev bagt torsdag og opbevaret i en lufttæt dåse i køkkenet, til de skulle pyntes fredag og senere spises. Der skal jo helst være nogle til at spise den kage, jeg bager, og Christian kan ikke lige spise 18 cupcakes :D Derfor lavede jeg dem, så de kunne serveres i fredags, hvor vi skulle have de nye sofaer hjem. Da sofaerne er noget tunge, kunne vi ikke bære dem selv, så vi fik hjælp af noget af Christians familie. Da arbejdet endelig var overstået, og møblerne stod, hvor de skulle, serverede jeg skildpadde-cupcakes'ne og to slags friskbagt, hjemmelavet brød med forskelligt lækkert pålæg. Det hele gjorde glæde og var hårdt tiltrængt oven på det hårde arbejde.

De er rigtig fine, de nye sofaer. Man skal nok lige vænne sig til, at de er blå, men de er virkelig flotte! Vi tilbragte det meste af i går i dem, da vi var trætte oven på en noget stressende uge, og man sidder rigtig godt i dem. Jeg har brug for en ret hård sofa pga. mine rygproblemer, og den her er lige tilpas. Dog bliver man lidt øm bagi, når man har siddet i den en hel dag, kan jeg berette, men vi sad også i den hele dagen i går. Den skal vel afprøves med maner ;) Nu mangler vi "bare" at finde de rigtige sofabord til, hvilket er noget sværere. Så vi må på jagt :)

Jeg vil stoppe her for i dag og pleje mit hoved. At sidde i sofaen hele dagen er hårdt for min nakke, da det provokerer mit piskesmæld, så er noget smadret i nakke og hoved i dag. Så jeg trænger til at komme i gang med at røre mig lidt. Kan I have en rigtig god søndag :)

4 kommentarer:

 1. Wow, de lyder lækre :D Og tillykke med bloggens fødselsdag :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Carina. De var også skønne. Ikke mindst frostingen. Kunne seriøst spise romkaramelcremen med en ske! :D

   Slet
 2. Åh mums, nogle lækre kager! Kan man overhovedet få for meget romcreme?

  Håber alle to- og firbenede er ok ovenpå stressen med de nye møbler.

  Kram, Lisa

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have. Nej jeg kan i hvert fald ikke. Er sikker på, at den er supergod til is også, så det skal jeg i hvert fald lave noget med i fremtiden :)

   Jo tak, vi havde en rolig weekend, og kattene elsker, at vi igen har en stofsofa :)

   Slet