mandag den 4. april 2016

Hjemmelavet smørrebrød: Leverpostej med bacon

I sidste uge fik I her på bloggen en generel beskrivelse af processen med at lave hjemmelavet smørrebrød. I dag skal vi så tage fat på, hvordan man så rent faktisk laver de enkelte stykker. Som overskriften siger, er fokus i dag på smørrebrød med leverpostej og bacon, hvilket er en af mine personlige favoritter.

Man skal ikke være nærig, når det kommer til fyldet på smørrebrød. Samtidig skal man finde en balance, så det ser smukt ud og det er muligt at pynte smørrebrødet til sidst, uden pynten falder af. Det handler også om at finde smage, der komplementerer hinanden. Fyldet på dette stykke smørrebrød i min version består af leverpostej af god kvalitet, rødbede, stegte champignoner og selvfølgelig bacon samt pynt.

Det æstetiske udtryk betyder en del. Derfor vælger jeg sædvanligvis en fransk leverpostej, når jeg laver denne type smørrebrød, da en grovhakket ikke bliver nær så pæn, når den skæres i skiver. Dog betyder smagsoplevelsen mere, så kan du bedst lide grovhakket leverpostej, så vælg den. Du skal bare være klar over, at resultatet så ikke bliver lige så smukt, da den har en tendens til at "gryne" lidt i overfladen af skiverne.

Nok snak, nu til opskriften :) Her kan du se et billede af det færdige stykke smørrebrød med leverpostej og bacon:





Smørrebrød: Leverpostej med bacon (9-10 stk.)

1 stor bakke leverpostej (jeg bruger Stryhns, helst fransk leverpostej men vælg efter foretrukken smag)
2 glas champignon i skiver
1½-2 pakker bacon i skiver
8-10 skiver syltede rødbeder

Derudover:
5 skiver groft rugbrød (jeg bruger sædvanligvis skovmandsbrød eller lignende)
Smør
Hovedsalat
Agurk
Karse

Tidligere på dagen eller dagen før: steg baconen sprød på en pande og læg det på fedtsugende papir. Smelt lidt smør eller margarine i en gryde. Hæld vandet fra champignonerne og steg dem i smørret, til de falder lidt sammen og væden er fordampet fra skiverne. Det tager lidt tid og skal gøres ved medium varme under gryden. Drys til sidst med lidt salt. Opbevar den sprøde, afkølede bacon i en lufttæt bøtte i køleskabet. Champignonerne pakker jeg sædvanligvis i et stykke sølvpapir. De skal naturligvis også i køleskabet.

På dagen for produktionen af smørrebrødet: start med at rydde køkkenbordet, så der er god plads til at arbejde. Sørg for, at det er rent nok til at stille maden på.

Smør rugbrødet med smør og del skiverne i to, så du har 10 halve stykker rugbrød. Vask ca. 5 store blade hovedsalat og dup dem tørre. Del dem i to og læg et stykke øverst på hver stykke rugbrød. Fold gerne de afrevne sider ind under resten af salaten, så det ser pænt ud.

Vend leverpostejen ud på et spækbræt. Skær meget tynde skiver af den, så der bliver 27-30 skiver, når du er færdig. Læg 3 skiver leverpostej på skrå på rugbrødet, så de netop overlapper hinanden.

Læg skiverne af rødbede på et stykke køkkenrulle og dup den værste væde fra. Skær dem i stave a ca. 1 cm i bredden. Fordel 2-3 stave forrest på smørrebrødet.

Fordel de stegte champignons midt på smørrebrødet. Pynt herefter med baconen, ca. 2 skiver pr. stykke. Man kan godt putte mere på, hvis man synes, men det skygger for resten af fyldet og gør det svært at placere pynten til sidst.

Slut af med at skære 10 relativt tynde skiver agurk. Skær en ridse 2/3 igennem agurkeskiverne. Fordel dem oven på smørrebrødet ved at vende "benene" på agurkeskiverne hver sin vej. Det kaldes en "springer". Slut af med at pynte med lidt karse.

Note: baconen vil blive blød i det, når smørrebrødet har stået i køleskab et døgns tid. Lav det derfor på dagen, det skal serveres eller vent med at pynte med bacon, agurk og karse, til det skal serveres, hvis du ønsker baconen sprød.





Hverdagen er igen over os, og jeg har masser af ting, jeg skal nå i dag. Er godt i gang med madplanen, og der skal handles en smule ind i dag, tror jeg. Skal vist også have kigget på noget vasketøj.

Weekenden har stået på en tur til Slagelse, da Christian skulle have købt lidt vin, og vi var efterfølgende en tur i Vestsjællandscentret, hvor vi begge fandt lidt tøj. I går var vi i haven med kameraet for at fange lidt forårsbilleder. Vores bed bagerst i hjørnet af haven lyser virkelig op med forårsblomster lige nu, primært krokus og blå anemoner, og det er rigtig smukt. Det har insekterne også opdaget, så der var lidt bier og andre smådyr fremme i går. Her kan du se et af de billeder, jeg tog; en mariehøne med lille krokus i baggrunden:




Ozzy har spist ret pænt de sidste dage. Lactulosen hjælper hans mave rigtig meget. Desværre er den stadig til den hårde side, selvom vi løbende har sat dosen op, og i dag har han haft kvalme igen. Jeg overvejer, om det kan være, fordi han spiste græs i går, for det er den eneste ændring, der er sket. Derfor tror jeg, at vi fjerner græsset igen for at se, om det har en effekt. Senere i dag sætter jeg hans dosis lactulose op. Det hjælper forhåbentlig også.

Jeg skal have snakket med dyrlægen om, hvordan vi får hans mave på ret køl igen generelt. Måske skal han tilbage på Hill's w/d, som han tidligere har spist det meste af sit liv (han får pt. allergikost af samme mærke), da der er betydeligt mere fiber i, hvilket skulle hjælpe på hård mave, men vi er lidt bekymrede for, om det forstopper ham yderligere, og vi ved ikke, hvordan det påvirker hans mundbetændelse. Han er skiftet over til udelukkende at få allergikost i den periode, hans mund er blevet bedre, så det er svært at sige, om det også har haft en positiv effekt på munden. Så vi er lidt betænkelige ved at skulle skifte tilbage til w/d. Men et eller andet skal der jo ske for at få hans mave i bedring og ham af lactulosen på sigt.

Lige nu ligger han her hos mig i sofaen og ordner pelsen efter en tur i haven :) Han har heldigvis lyst til at gå til foderbolden, hver gang han kommer ind, så appetitten er da ikke helt væk. 

Min smukke model i haven i sidste uge <3


Jeg har som sagt en del, der skal nås i dag. Mangler stadig et par dage på madplanen, og skal have fisket et par hjemmelavede færdigretter op af fryseren til os, så jeg må hellere komme i gang :)

4 kommentarer:

  1. Det er sådan en god ide med en vejledning til smørebrød og du har virkelig beskrevet det godt :-D Jeg eleesker smørebrød, men laver det alt for sjældent.

    SvarSlet
  2. Tak skal du have :) Ja, jeg har det på samme måde. Min mave er dog glad for, at jeg ikke gør det alt for tit.

    SvarSlet
  3. Tusind tak, fordi du laver en vejledning. Jeg elsker også smørrebrød, men har aldrig prøvet at lave det - og med din grundige beskrivelse, er jeg sikker på, at leverpostejmaden er hjemme �� Og jeg glæder mig til de næste stykker ‼️
    Tusind tak.

    SvarSlet
    Svar
    1. Dejligt at høre, at det giver dig blod på tanden mht. at komme i gang :) Det kan være ret uoverskueligt at komme i gang med, når man ikke har prøvet det før, så jeg er glad for at høre, at min vejledning kan bruges til noget :)

      Slet