mandag den 11. april 2016

Hjemmelavet smørrebrød: Dyrlægens natmad

Vi fortsætter smørrebrødstemaet med endnu en opskrift på lækkert smørrebrød. I dag får I opskriften på dyrlægens natmad. Det er et pudsigt navn til et stykke smørrebrød, men navnet peger tilbage på oprindelsen af maden. I 1920'erne blev den serveret for en lokal dyrlæge hver aften på Oskar Davidsens restaurant i København. Dengang dog uden løg. Restauranten har været et familieforetagende gennem over 100 år, og senere internationalt kendt med verdens længste smørrebrødsseddel med mange forskellige varianter, heriblandt mange selvopfundne stykker smørrebrød. I dag er restauranten drevet af den kendte smørrebrødsjomfru Ida Davidsen, Oskar Davidsens oldebarn. Dyrlægens natmad er en af de mange varianter af smørrebrød, som blev opfundet på restauranten, og den er stadig en del af Ida Davidsens smørrebrødsseddel, som i dag tæller omkring 250 forskellige stykker smørrebrød.

I dag får I min opskrift på dyrlægens natmad. Den er toppet med rå løg, som jeg synes, det hører sig til. Selvom det ikke var en del af den originale opskrift på dyrlægens natmad, er det efterhånden mest udbredt at servere den med rå løg. Smagsmæssigt passer det også rigtig godt til maden. Opskriften nedenfor passer til ca. 9-10 stykker med dyrlægens natmad. Oftest laver jeg dog ikke så mange ad gangen, når jeg smører smørrebrød, da der skal være lidt af hvert, og de stykker, der bliver spist flest af, oftest er leverpostej med bacon og flæskestegsmaden. Af en stor bakke leverpostej bliver der ca. 9-10 stykker dyrlægens natmad. Vil du ikke lave så mange stykker, kan resten af leverpostejen fryses ned eller bruges til andre stykker smørrebrød.

Da leverpostejen er mere eller mindre skjult af saltkødet, kan du fint bruge en grovhakket postej her, hvis du ønsker det, fordi skiverne af leverpostej ikke er så synlige. Til f.eks. leverpostej med bacon bruger jeg gerne en fransk eller anden finhakket postej, da skiverne ser pænere ud på det færdige smørrebrød. Vælg frem for alt det, du allerbedst kan lide at spise, da smag trods alt kommer før udseende :)






Smørrebrød: Dyrlægens natmad (ca. 9-10 stk.)

1 stor bakke leverpostej (modsat leverpostej med bacon går den grovhakkede fint her, da den er delvist skjult af saltkødet)
18-20 stykker saltkød (ca. 3 pakker vil jeg skyde på - beregn 2 stykker saltkød pr. mad)
Kraftsky uden champignons
Rødløg (ca. 3 mellemstore)

Derudover:
5 skiver groft rugbrød (jeg bruger sædvanligvis skovmandsbrød eller lignende)
Smør
Hovedsalat
Agurk
Cherrytomater
Karse

Smør hver skive rugbrød med smør og del dem på midten, så du har 10 halve skiver rugbrød. Skyl 5 store blade hovedsalat og dup dem tørre. Del dem i to og fordel hvert stykke salat på en skive rugbrød. Fold de afrevne sider af salaten ind under sig selv, så det ser pænt ud.

Vend leverpostejen ud på et spækbræt og skær den i relativt tynde skiver. Du skal have ca. 20 skiver leverpostej, og der vil nok være lidt tilovers, hvis du ikke skærer alt for tykke skiver. Fordel to skiver på skrå på hver skive rugbrød, så de netop overlapper hinanden.

Fordel to skiver saltkød på hvert stykke rugbrød oven på leverpostejen. Det gør ikke noget, at man kan se lidt af leverpostejen nedenunder. Jeg plejer at lave en lille fold i den ene ende af saltkødet, så det ser pænt ud, når det ligger på smørrebrødet (se billederne af smørrebrødet).

Pil rødløgene og skær dem i ikke alt for tynde skiver. Fordel 3-4 flotte ringe rødløg på hvert stykke smørrebrød.

Slut af med at skære 10 ikke alt for tykke skiver agurk. Skær en ridse 2/3 igennem agurkeskiverne og sæt en agurkeskive som en springer på hvert stykke smørrebrød ved at vende "benene" på hver agurkeskive hver sin vej. Det er lidt af en balancekunst oven på løgene, så det kræver lidt tålmodighed. Skær vaskede cherrytomater ud i 4 både pr. tomat. Fordel en båd på bagsiden af agurkespringeren og en tot karse på forsiden (se billedet).

Dyrlægens natmad ses f.eks. nederst i højre hjørne.



Mens jeg skriver dette, holder kattene og jeg tvungen siesta for forårssolen. UV-indekset er efterhånden over 3, og da Christian kunne mærke at have fået sol i ansigtet i går efter en kort tur i haven, er vi kommet frem til, at vi nok hellere må starte siestaen på de mest skyfrie dage af hensyn til Ozzys næse. Sidste sommer blev den voldsomt forbrændt, da han fik noget medicin, som gjorde ham ekstra solfølsom, så vi har siden været meget påpasselige med at udsætte ham for solen. Nu, hvor UV er oppe i et højere niveau igen, er det tid til at passe ekstra på ham. Heldigvis er hans næse blevet rigtig pæn igen, men nok stadig sart, så vi tager ingen chancer. Jeg forventer dog, at vi inden for de næste timer igen kan gå ud, når UV-indekset er faldet lidt.

Vi har haft nogle dejlige dage i haven med kattene i weekenden. Vi har haft kameraerne lidt med ude, og kattene har nydt selskabet. Resten af tiden har vi primært slappet af. Jeg brugte dog en del af lørdagen på at bage lækkerier til Christian og fryseren, så der igen er fyldt lidt op derude. Det tager ikke lang tid at tø en lille kage op derfra, så det er dejligt lige at kunne tage op, hvis der kommer gæster eller Christian vil have kage til sin aftenkaffe i weekenden.

I dag er starten på en ny uge, og jeg skal i gang med madplanen. Heldigvis er jeg allerede startet og ved, hvad vi skal spise i dag og i morgen, men jeg skal have kigget på resten. Ville også gerne kigge på noget vasketøj, men jeg har problemer med ryggen i dag, så det kan godt være, jeg er nødt til at udsætte det. Maden i dag står på de sidste rester af den fantastiske langtidsstegte svinekam, jeg lavede i fredags. Lørdag fik vi rester af den med det samme tilbehør som fredag (kartofler, gulerødder, grønne asparges og god sovs), og i går lavede jeg smørrebrød til mig selv og biksemad til Christian af resterne. I dag står den så på de sidste rester af smørrebrød og biksemad :) Dejligt nemt. Det er faktisk utroligt, hvor mange gode ting man kan få ud af sådan et stykke steg.

Vil slutte af med et enkelt forårsbillede fra vores haveture i weekenden. Phoebe, min smukke model, foran bedet med påskeliljer i haven :)


5 kommentarer:

  1. Uhhmmm helt sikkert et af mine yndlingstykker af smørebrødet. Igen rigtig godt beskrevet og sikke en smuk tallerken :-D

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak skal du have :) Jeg er også vild med den tallerken. Samler i det hele taget ind af alt, jeg synes er pænt, så jeg har lidt forskelligt at tage billeder på :)

      Slet
    2. :-D Det gør jeg osse, har efterhånden samlet en pæn stak af forskellige ting til bloggen

      Slet
    3. Det er også rart med lidt forskelligt at arbejde med :)

      Slet
  2. jo ser fint ud,, men en lang forklaring for at lave en mad, he he, men jeg ville bara sige at for 50 år siden, havde den natmad osse löj på hvor en du så den, skulle ikke ha den uden, og jeg var hos Davidsen på söpavilijongen, og så var den osse i Alle ABC,s foretninger, med löj, så jeg ved ikke engang at den har väret uden, det sa Davidsen inget om,, men god er den, som det meste danske smörrebröd, syn at de ikke gör det normale rugbröd og som för, lyst eller mörkt i passende skiver, nu er der alt blandet i og tykke så man blir mät för man har smakt på fler slags, ha det så godt, hilsen master kokken,

    SvarSlet