mandag den 26. december 2016

Hjemmelavet smørrebrød: Flæskesteg med sprød svær

Her på falderebet af 2016 får I den allersidste opskrift på mit hjemmelavede smørrebrød, som jeg kørte et tema på tidligere på året, nemlig opskriften på smørrebrød med flæskesteg og sprød svær.

Der er nok mange, der, som os, står tilbage med lækker flæskesteg fra juleaften. Så god steg er lidt synd udelukkende at lave til biksemad, synes jeg, så her får du et forslag til, hvad sådan en lækker steg også kan bruges til. Har du ikke i forvejen et stykke god, færdigstegt svinekam, kan du i opskriften se, hvordan du laver en lækker, saftig og sprød svinekam til formålet :)

Hjemmelavet smørrebrød: Flæskesteg med sprød svær

1 stykke svinekam med svær og uden ben

Rødkål
Agurkesalat (eller syltede agurker i skiver)
Appelsin

Derudover:
Groft rugbrød (jeg bruger gerne skovmandsbrød eller lignende i skivestørrelse og grovhed)
Smør
Hovedsalat
Karse

Dagen før smørrebrødet skal smøres, steges svinekammen. Forvent, at der går 1½-2 cm færdig steg til et stykke smørrebrød (stegen skrumper en lille bitte smule under stegningen, men ikke meget). Rids sværene helt gennem fedtet ned til, hvor kødet starter. Drys salt mellem hver svær. Placer stegen i et ovnfast fad og fordel stykker af kartoffel eller sølvpapir under stegen, så sværen ligger helt lige. Stik et stegetermometer ind midt i stegen.

Sæt fadet med stegen i ovnen ved 90 grader og steg flæskestegen, til den er 65 grader (stegetiden afhænger af størrelsen, men afsæt i hvert fald mindst 4 timer til stegetid, hvis du skal planlægge). Tag fadet ud af ovnen. Dæk det over med sølvpapir imens, så stegen ikke taber varmen. Skru ovnen op til 250 grader og tænd for ovnens grill. Når ovnen er varm, sættes stegen igen i ovnen (uden sølvpapir ovenpå), og sværen grilles sprød. Hold godt øje, da det kan gå hurtigt.

Den færdige steg får lov at køle lidt ned utildækket på et spækbræt, før køddelen pakkes ind i sølvpapir (lad sværen være fri, eller bliver den blød!) og sættes i køleskabet til dagen efter.

På selve dagen, du skal smøre smørrebrødet gør du følgende:

Løsn forsigtigt med en kniv sværen fra stegen og læg den til side. Skær evt. overskydende fedt af toppen af stegen. Skær stegen i tynde skiver med en skarp kniv. På hvert stykke smørrebrød skal der fordeles 3 stykker steg, så du kan se, hvor langt stegen rækker ved at tælle skiverne undervejs, eller når du er færdig.

Smør rugbrødet med smør og del skiverne i to. Skyl hovedsalaten og dup dem tørre. Fordel et halvt af de større blade på hvert halve stykke brød.

Fordel 3 skiver steg på skrå på madderne, så de lige overlapper hinanden. Afdryp agurkesalaten på et stykke køkkenrulle. Fordel tre skiver agurkesalat på hvert stykke smørrebrød, enten forrest eller bagerst på maden (jeg lægger dem oftest bagerst, men det skifter lidt efter humør, som man kan se på billederne). Fordel herefter rødkål i forlængelse af agurkesalaten.

Slut af med at pynte madderne. Skær ikke for tynde skiver appelsin og skær en ridse i hver skive. Evt. kerner pilles ud. Sæt skiverne på som springere (vend "benene" på de opskårne skiver hver sin vej - se billederne) på tværs af maden og pynt med en tot karse på bagsiden af appelsinskiven.

Til sidst skal der sprøde svær på. Tag dine afskårne svær fra stegen og fjern så meget af fedtet på bagsiden som muligt. Del sværene fra hinanden og skær dem ud i stykker a ca. 4 cm i længden. Fordel 2-3 flotte, sprøde svær forrest på smørrebrødet.

Som med andre sprøde ting på smørrebrød (f.eks. bacon og ristede løg) vil flæskesværene blive bløde, når de har ligget på maden noget tid, så hvis du vil være sikker på, at sværene er sprøde ved servering, kan du enten sørge for at servere smørrebrødet den dag, det er smurt eller vente med at lægge flæskesværene på, til smørrebrødet skal serveres (og indtil da opbevares utildækket i et stykke sølvpapir i køleskabet).

 I de næste dage op til nytårsaften vender jeg tilbage med forslag til lækker nytårsmad, inklusiv desserter og kransekage, så hæng på, hvis du har brug for lidt inspiration :)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar