onsdag den 28. december 2016

Forslag til lækker nytårsmad - Del 2: Kransekage og natmad

I dag får du andet og sidste indlæg med forslag til den lækre nytårsmad :) Temaet for i dag er kransekage og natmad. Ved både kransekagen og natmaden har jeg angivet hvilke af forslagene, der kræver mest og mindst tid i køkkenet. Det kan jo være meget rart at vide på forhånd, da der også er en del andre lækre ting, der skal forberedes til nytårsaften :)


Kransekage:

Kransekage skal der være, og jeg har gennem årene lavet flere forskellige slags. Alle er lige højt elsket, så det er svært for Christian at vælge fra år til år, hvad han helst vil have nytårsaften. Kransekagen kan laves på forhånd og fryses ned, før du dypper i chokolade og putter glasur på. Det bliver den kun bedre af :) Her kan du se alle mine opskrifter på kransekage, hhv. kransekagetårn (ringe), kransekagestænger med nougat og kransekagekonfekt :)

Kransekagekonfekt:
Det hurtigste at lave er klart kransekagekonfekten, da kransekagemassen ikke skal på køl, men kan sprøjtes ud, lige når du har lavet den :) Opskriften finder du her: Kransekagekonfekt med nougat og hasselnødder.

Kransekagestænger med nougat:
Christian er vild med marcipan-nougat-kombinationen, og derfor har jeg ofte lavet disse kransekagestænger med indbygget nougat ;) De er lidt nemmere at lave end ringene, da man ikke i samme grad skal måle præcist af eller sørge for at lave helt runde ringe, når man kun laver stykker :) Opskriften på kransekagestængerne kan du se her: Kransekagestænger med nougat.

Kransekagetop:
Kransekagetoppe er noget af det flotteste og lidt af et mesterværk. Og så smager de naturligvis også skønt :) Lidt ekstra imponerende at sætte på bordet sammen med champagnen :) Se opskriften her: Kransekage.


Natmad:

Det kan være lidt forskelligt, hvor meget man ønsker at gøre ud af natmaden. Omfanget af den kommer også meget an på, hvor meget der ellers er blevet indtaget i løbet af aftenen. Herhjemme har vi de seneste år bare nøjedes med at spise lidt forskellige kiks med gode oste og lidt vindruer, fordi vores maver har været så fulde fra resten af de gode ting, vi har spist i løbet af aftenen, men holder man stor nytårsfest med masser af drinks, eller har man spist en relativ let aftensmad, kan det blive nødvendigt med noget mere solid natmad. Herunder kan du se forslag til forskellig lækker natmad delt op efter hvor meget tid og arbejde, der skal lægges i de enkelte opskrifter.


Hjemmelavet højtbelagt smørrebrød:
Da jeg var barn, fik vi altid torsk nytårsaften, og måske en lille forret og dessert. Derfor var maven ikke så tungt fyldt i løbet af aftenen, så der var plads til aftenens egentlige højdepunkt: min mors hjemmelavede smørrebrød. Min mor lavede mange fade med lækkert smørrebrød, som blev sat på bordet, når vi havde været ude og skyde fyrværkeri af og igen havde en god appetit. Det var så lækkert at komme ind til. Efterfølgende blev der så serveret kiks med ost.

Jeg har selv lavet smørrebrød mange nytårsaftener, efter jeg er blevet voksen, for det er en dejlig tradition, og noget af det bedste ved det er faktisk, at der er så mange rester, så man ikke skal tænke på maden dagen efter (nogle gange rækker det faktisk et par dage efterfølgende, hvis vi ikke var gået for hårdt til den). Det er skønt bare lige at kunne snuppe et stykke højtbelagt smørrebrød med ind foran fjerneren, når man er dødtræt dagen efter nytårsaften :)

Da jeg i år har kørt et tema med hjemmelavet smørrebrød, kan I her få en overordnet guide til at lave det, samt opskrift på hvert enkelt stykke, så det er lige til at gå til :) Jeg plejer at lave pålæg (svinekam, bacon, champignons mv.) dagen før og så ellers smøre smørrebrødet nytårsaftensdag. Så er det til at overskue :)


Guide til hjemmelavet smørrebrød - tips og tricks:
I første omgang får I en guide til det praktiske omkring planlægningen, da det kræver lidt koordination at få lavet pålægget og andre praktiske ting. Den guide kan du se her: Hjemmelavet smørrebrød - en guide.
Og så til de enkelte stykker :) Herunder kan du på de enkelte overskrifter gå ind på hvert stykke smørrebrød og se, hvordan det skal laves, og hvilket pålæg du skal bruge:

Dyrlægens natmadFlæskesteg med sprød sværRoastbeefLeverpostej med baconÆg og rejer
Pulled pork i hjemmelavede burgerboller:
En knap så ambitiøs natmad, men dog stadig en, hvor der skal lægges lidt arbejde i forberedelsen og en del tid pga. lang tilberedning, er hjemmelavede burgere med pulled pork. Du kan dog sagtens nå det inden nytårsaften. Kødet skal marinere ca. et døgn og derefter i ovnen, til det næsten falder fra hinanden :D Se min tidsberegning i opskriften.

Pulled pork kan laves længe i forvejen og bare tøs op og varmes, når det skal serveres. Burgerbollerne kan på samme måde bages og fryses ned på forhånd.

Marinaden til pulled pork laver du ved at smage en barbecuesauce til med dine favoritkrydderier. Det kan du næsten undgå at skulle bikse med ved at finde en med røgsmag (f.eks. Sweet Baby Ray's hickory, som af og til kan købes i Rema1000 og større supermarkeder), men ellers kan du smage en almindelig bbq-sauce til med f.eks. røget paprika (brug ikke for meget, for det er stærkt!), og lidt ekstra sirup eller brun farin (se opskriften, hvor du kan læse, hvad jeg plejer at blande i). Giv under alle omstændigheder marinaderne et godt skud salt, som der står i opskriften, for det er nødvendigt. Server pulled pork i de hjemmelavede burgerboller med snittet salat og barbecuesauce til at putte på (gerne en med røg - hickory) med lidt franske kartofler til.

Her kan du se opskriften på pulled pork lavet i ovn: Pulled pork og på burgerbollerne: Hjemmelavede burgerboller.

Det er dog ikke alle, der lige har overskud eller tid til at stå og lave smørrebrød eller pulled pork til nytårsaften. Nogle gange vil man gerne have noget, der bare lige er nemt både at proppe i munden, dvs. noget, man kan stå op og spise om nødvendigt, men også noget, der er nemt for værten at servere. Derfor kan det anbefales at lave noget, som kan fryses ned på forhånd og bare lige skal tøs op nytårsaften og lunes i ovnen, før det serveres. Her er et par forslag til den slags:


Pølsehorn:
De her pølsehorn er verdens bedste! Superbløde og lækre, og brøddelen er meget luftig. Et hit til enhver natmad: Superluftige pølsehornPizzasnegle:
Nemme at lave, nemme at lune og servere. Og så smager de dejligt. Server dem evt. sammen med pølsehornene, så der er lidt forskelligt at vælge imellem  Pizzasnegle.
Meatlover pizza:
Superlækker pizza, som kan laves på forhånd og fryses ned. Til midnat skal den bare smides i ovnen og lunes, til bunden er sprød (hold øje med, at fyldet ikke brænder på - varm den evt. i den nederste halvdel af ovnen af hensyn til fyldet - løgene kan nemt blive sorte). Husk at sætte pizzaen på noget bagepapir, når du fryser den ned, så den er nem lige at smide i ovnen. Meatlover pizza med pølse, bacon og løg

Jeg håber, at mine indlæg med forslag til nytårsmaden har kunnet give lidt inspiration til, hvad du/I skal servere nytårsaften :) Jeg vil slutte af med at ønske jer en rigtig god nytårsaften. Pas på jer selv!


Ingen kommentarer:

Send en kommentar