torsdag den 6. september 2012

Danske vikinger - morgenstykker med øl og honning

Folk, der følger godt med herinde, ved, at jeg er lidt af en bagebogsfanatiker, og at der jævnligt kommer en i kurven, når vi er ude og handle. For nylig røg Rikke Grybergs Byens bedste brød og kager i kurven, efter jeg havde stået og bladret lidt i den og fundet den interessant. Ikke mindst fordi der er en del interessante brødopskrifter i den, og jeg er altid glad for at eksperimentere lidt med brød. Især efter vi har fået Kitchenaid'en, der gør det store æltearbejde :)

Nåh men i går skulle vi have besøg af Christians forældre til en kop kaffe om aftenen, så det var jo en god anledning for at få afprøvet en opskrift. Valget faldt på en opskrift på noget, der hedder "danske vikinger", som er en slags morgenbrød med øl og honning. Der skal en mørk øl i, så jeg var i Rema1000 og fandt en black ale fra Thisted Bryghus, som så ud til at kunne bruges. 




Første forsøg med bollerne var ikke nogen succes. Der var ikke nok hvedemel angivet i opskriften, så dejen blev ligesom bare sådan en grød. Den blev dog langsomt arbejdet sammen i røremaskinen, så jeg gav det en chance, men den blev aldrig sammenhængende nok, og til sidst var den rørt for meget, så den splattede ud igen, æv. Måtte sætte gang i en ny portion, og den her gang allierede jeg mig med Meyers Bageri, bogen der efterhånden er min Bibel, når det kommer til fremgangsmåder, der giver frihed til at improvisere. Efter at have kigget i hans forskellige opskrifter, kunne jeg se, at der skulle 150 g mel i pr. dl væske, så det omregnede jeg i forhold til opskriften på de danske vikinger, og endte med at putte noget mere hvedemel i.
Det er koldhævede boller, og den slags er ofte forholdsvis flydende, men ifølge opskriften var det meningen, at man skulle trille boller ud af dejen, og det er jo umuligt af en mere eller mindre flydende dej.

Til efterhævning gav jeg dem også lidt ekstra tid. Opskriften hed 1½-2 timer, men jeg gav dem lige over 2½ time, hvilket også er fremgangsmåden i Meyers Bageri, så de kunne blive lidt mere luftige, nu der var en del mel i.

Jeg synes egentlig resultatet blev meget godt. De var ikke helt vildt massive, selvom der var kommet en del mere mel i, men de var heller ikke den form for luft med skal, man oftest oplever med købte rundstykker.
De havde en rigtig fin konsistens og krumme, syntes vi. Smagen var ret kraftig pga. øllet, der gav bollerne en lidt bitter smag, men de smagte godt med pålæg, hvilket var en stærk ost og noget pølse. Jeg tror dog, at pølsen sagtens kunne have været kraftigere i smagen i forhold til bollerne (det var en mild kartoffelpølse). Så vil I prøve noget til morgenbordet, der er ret meget anderledes end de gængse boller og rundstykker, kan de anbefales. Bare sørg for at have noget passende pålæg til, for alene uden pålæg er smagen i hvert fald for kraftig for min smag.


Danske vikinger (8 stk.)

12 g gær
2 dl koldt vand
1¼ dl kold, mørk øl
1 tsk salt (jeg brugte havsalt)
1 tsk honning
170 g rugmel
250 g hvedemel (jeg brugte 317 g pga. ovenstående)
25 g blød margarine eller smør

Rør gæren ud i vand og øl. Rør salt og honning i. Rør rugmelet i og tilsæt hvedemelet. Kør det på køkkenmaskinen, til dejen er sammenhængende. Skær margarinen ud i mindre stykker og put det i dejen. Kører på køkkenmaskinen, til margarinen er helt optaget i dejen, og til dejen er rørt glat og smidig.

Rører du dejen sammen i hånden, rører du rugmelet i og tilsætter så hvedemelet lidt ad gangen og ælter det sidste i. Ælt derefter margarinen i brødet og ælt, til dejen er glat og smidig.

Læg dejen i en skål og dæk skålen med flere lag vitavrap, så skålen er helt tæt. Ellers vil vand fordampe fra dejen og gøre den tør. Sæt den i køleskabet natten over. Jeg havde min dej klar omkring midnat og den stod til næste eftermiddag.

Del dejen i 8 lige store stykker og tril til boller. Læg dem på en bageplade med bagepapir og lav et mønster i bollerne (jeg skar et kryds i mine). Lad dem efterhæve tildækket til dobbelt størrelse (mine hævede omkring 2½ time).

Sæt en bradepande nederst i ovnen og tænd på 230 grader. Når ovnen er varm, skrues ned til 200 grader, og bollerne sættes ind midt i ovnen. Hæld et glas iskoldt vand i bradepanden. Luk hurtigt lågen, så dampen forbliver i ovnen. Bag dem 10-12 minutter, til de lyder hule, når du banker på dem. Afkøl på rist.

Bollerne kan lunes igen, når de skal bruges, og jeg er sikker på, at de kan fryses ned også :) Spis med en god, kraftig pølse eller stærk ost.

Før efterhævningen skæres et mønster i bollerne.

De færdige boller.


Jeg bagte også hindbærsnitter i går. Christians far har gået og sunget for dem længe, så jeg tænkte, at det ville være et godt tidspunkt. I går kunne Christians bror have blevet 40 år, så det var selvfølgelig en hård dag for dem allesammen. Og det påvirker naturligvis også mig. Han er her måske ikke mere, men han lever rigtig meget videre i minderne. 
Jeg har hørt meget om ham, han og Christian var meget tætte, så jeg føler efterhånden, at jeg kender ham rigtig godt. Så godt som man nu kan kende nogen, man aldrig har mødt. Og jeg kan relatere til sorgen, de må føle, da jeg selv har mistet min mor alt for tidligt, og vi var meget knyttede til hinanden. Måske er det ikke helt den samme form for sorg, men tabet og smerten helt ind i brystkassen kender jeg. Og de hårde mindedage.

Vi var en tur på kirkegården, inden Christians forældre kom herop, og der var overvældende mange blomster. Der var mange, der havde tænkt på Morten i går. Der var rigtig smukt deroppe. Der er mange, han betyder noget for, og det er tydeligt, når man ser, hvor mange der har været i løbet af dagen med blomster.

Min mors gravsted er ikke lige så velbesøgt. Måske hænger det sammen med, at min familie ikke er samlet lige så meget, som Christians er, hvor alle stort set bor i byen her. Det er kun lige Faster (som hun kun hedder, også når jeg snakker om og til hende. Christians faster), der bor inde ved København. Min egen familie er spredt for alle vinde, og nu bor jeg også langt væk selv. Jeg håber, at vi snart kan komme derover, for jeg trænger til at kunne besøge hendes gravsted igen og have lidt blomster med. 

Et gravsted er jo kun en form for fysisk platform, hvor man kan komme og mindes. Det er jo ikke der, de er mere, så det er mere for de levende end de døde. Dem, vi har mistet, bor lige så meget i hjertet på os, hvor minderne lever. Men det er rart at have et sted at gå hen og mindes dem også, og det savner jeg rigtig meget at have. For min egen skyld. Så håber, at vi snart har muligheden for at komme afsted. 
Men nu må vi se. Det er lidt svært at overskue, fordi jeg er på hospitalet så ofte på den anden side af Sjælland, og det ikke varer så længe, inden vi får en ny kat i huset. 


Det har været et par intense dage, synes jeg. Jeg fik lavet en masse herhjemme i tirsdags, så jeg var helt kvæstet, da jeg gik i seng, og i går var også en helt fyldt dag, hvor jeg havde stået i køkkenet hele eftermiddagen, hvor vi skulle spise tidligt for at nå på kirkegården og hvor vi havde besøg i aftes. Jeg sluttede dagen af med et par times chat med en gammel veninden på Facebook, der havde det rigtig dårligt, så jeg kunne ikke rigtig lade være med at skrive til hende. Så gik den sidste tid af dagen med det. Den tid, der skulle have været "mig-tid", hvor jeg skulle have blevet taget mig lidt af, forsvandt der. 
Jeg endte med næsten ikke at kunne mærke min krop, især mine arme, da jeg gik i seng. Det er et tegn på slem udmattelse for mig, når jeg er så træt fysisk og mentalt især, at jeg nærmest ikke har nogen kontrol over min krop. 

Det er lidt svært, når man gerne vil være superwoman og klare det hele. Det betyder meget for mig, at jeg kan gøre noget godt for Christian og hans forældre, så de kommer nemmere gennem sådan en møgdag, som mindedage ofte er, og jeg kunne heller ikke lade min gamle Facebookveninde sidde og have det så skidt, når jeg følte, jeg kunne gøre en forskel. Det gjorde jeg heldigvis også, så det har ikke været et tidsspilde, men jeg trængte bare til, at dagen havde sluttet lidt anderledes i går.

I dag er det forhåbentlig anderledes. Der er planlagt nem mad, og vi har ingen planer for at skulle noget. Det er meget godt, for jeg har det ikke ret godt i dag. Jeg har egentlig et par madprojekter, der fylder en del de næste dage, men hvis jeg ikke kan holde til det, må vi lave noget andet. Sådan er det bare. Christian er heldigvis en stor hjælp, når jeg ikke kan klare det, men jeg vil jo også gerne selv kunne lave noget. Det skal bare helst blive meget bedre i morgen, for ellers bliver det nok til noget andet mad, end jeg lige har planlagt.

Nogle gange kunne det bare være rart, hvis man kunne snuppe noget take out, men det kan ikke rigtigt lade sig gøre, fordi jeg er syg. Maven kan ikke klare det, så det er ikke det værd. Men det havde nu været rart at kunne komme nemmere om ved maden nogle gange.


Nu vil jeg slutte for i dag. Det blev også en længere roman. Slutter lige af med et billede af en helt særlig hindbærsnitte fra i går, som jeg lavede til Christian. De andre blev bare almindelige firkantede snitter, men den her var lavet helt specielt til ham :)


2 kommentarer:

  1. Hold nu op, hvor ser de lækre ud - dem skal jeg helt klart bage :-)

    Mange hilsner
    Birthe

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak skal du have, Birthe :) Som jeg skriver, har de en lidt bitter smag pga. øllet, så noget kraftigt pålæg passer bedst til dem :)

      Slet