mandag den 22. oktober 2012

Efterår og æbletærte

Vores æbletræ i haven bugner af æbler lige nu, og det må man jo hellere udnytte :) Vi havde egentlig tænkt, at vi ville gemme de fleste til fuglene, men vil lige også have lidt glæde af dem selv. Så lørdag eftermiddags bagte jeg æbletærte til Christian og hans forældre spiste, da de var heroppe om aftenen for rigtigt at hilse på Phoebe for første gang. 

Æbletærte (1 stor)

Tærtedej
150 g margarine
150 g mel
30 g flormelis
1 stang vanille

Marcipanremonce
75 g margarine
75 g sukker
75 g marcipan
3 æg
1 spsk hvedemel

2-3 æble med skræl
2-3 tsk. kanel eller efter smag.

En springform med løs bund.
Lidt margarine og mel til at smørre formen med.

Start med at lave tærtedejen. Bland mel, flormelis og kornene fra vanillestangen og ælt det sammen med margarinen (kan sagtens skiftes ud med smør, hvis du mere er til det). Kør den evt. på en køkkenmaskine, hvis du har sådan en. Når den er æltet godt sammen, sætter du den i køleskabet i mindst ½ time, til den er godt kold og nemmere at arbejde med.

Mens dejen er i køleskabet, laves marcipanremoncen. Ælt margarine, sukker og marcipan godt sammen, så det er mere eller mindre ensartet. Rør derefter æggene i et ad gangen, og til sidst melet. Rør/pisk, til remoncen er ensartet og uden for mange klumper.

Fjern kernehuset fra æblerne og skær æblebådene i tynde både. Mine var ca. ½ cm brede (ved skrællen)..
Smør springformen godt med margarine og hæld lidt mel i. Vend formen, så melet bliver fordelt godt over det hele. Bank evt. overskydende mel af ved at have formen med bunden opad hen over en håndvask.

Tag din afkølede tærtedej og fordel 2/3 over bunden af formen ved at trykke den ned mod den melede bund. Resten af dejen klemmes op ad kanterne, så de er ca. 3 cm op ad kanterne. 

Hæld remoncen ud over bunden. Drys med lidt kanel og fordel æblebådene i et pænt mønster ovenpå. Skær kanten på tærten pæn lige, det gør resultatet meget finere :)

Bag tærten midt i ovnen ca. 35-40 minutter ved 200 grader, til den er gylden ovenpå. Den kan evt.  flyttes lidt ned i ovnen, hvis den bliver lidt mørk før tid. 

Server den lune eller afkølede æbletærte med flødeskum eller creme fraice rørt med vanillesukker.

Æbletærten, før den kom i ovnen.

Den færdige æbletærte.

Serveret med creme fraice (18%) rørt med vanillesukker.

 
Vi har også været en tur i skoven den her weekend. Det var vi i går eftermiddag. Man må nyde de fantastiske farver, mens de er der. Det er så hurtigt overstået. Det var en rigtig dejlig tur. Jeg har ikke haft energi til at komme så meget ud i lang tid pga. sygdom og i foråret manglende kræfter efter min operation og efterfølgende indlæggelse, men jeg havde bare sådan lyst til at komme af sted i går, så vi kørte en lille tur ud i en skov i nærheden af, hvor vi bor. 

Der var fuldstændigt stille derude og den der særlige duft af efterårsskov. Det var rigtig skønt at være af sted. Vi havde også kameraerne med i går, og her er et udpluk af, hvad jeg fangede af efterårsbilleder derude :)
I weekenden havde vi Phoebe i haven for første gang. I snor, så der var lidt styr på hende. Det er noget af en omvæltning for hende, og det er lidt overvældende. Og så er det koldt, synes hun. Hun bævrer i hvert fald en del derude. Selen er dum, synes hun, men hun vænner sig nok til den med tiden. Hun gik ikke så meget rundt derude, kun lidt langs hegnet, hvor hun prøvede at se, om hun kunne presse hovedet gennem hegnmaskerne. Det kunne hun selvfølgelig ikke.

I dag har jeg også været ude med hende. Det er noget koldere i dag end i weekenden, så det er lidt et kuldechok at komme ud. Men hun fik da gået lidt rundt derude sammen med drengene, der begge synes, det er sjovt at jage hendes selesnor. Nu er vi inde i varmen igen, og hun putter i en varm katteseng her et par meter fra mig. Så står den nok på middagssøvn for hende. Hun var i hvert fald helt væk, efter hun var ude i lørdags ;)


4 kommentarer:

 1. Meget meget smuk tærte - lige som en æbletærte skal være :-)

  SvarSlet
 2. Tak for opskriften, den smager fantastisk !
  Knus :0)

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekomme. Dejligt at høre, at du kunne lide den :)

   Slet