lørdag den 29. december 2012

Nytårsdesserten: kaffeis med hvide og mørke chokoladebønner og digestive


Pyha! Troede ikke, jeg ville komme ind og skrive det her indlæg i dag, eller i det hele taget før engang efter nytårsaften, for vi har været helt afskåret fra verden i dag! Eller sådan føles det i hvert fald, når nettet går ned. Det har været væk næsten hele dagen, hvilket påvirker rigtig mange ting herhjemme, da meget er koblet op. Men nu er jeg tilbage! :D Christian gjorde et eller andet, og nu virker det. Superdejligt.

Nåh, men jeg er tilbage for at blogge opskriften på vores (eller dvs. Christians, for jeg kan ikke tåle det) nytårsdessert, der i år består af en kaffeis med hvide og mørke chokoladekaffebønner og digestivekiks. I dag har Christian smagt den til, og det lød til at være et hit :)

Grunden til, at jeg har lavet en kaffeis, er, at Christian har været helt vild med Ben & Jerry's Coffee coffe buzz buzz buzz-is, siden han smagte den for nogle år siden i Tivoli Friheden, der har deres egen Ben & Jerry's isbar. Desværre har den ikke været til at støve op siden, så jeg tænkte, at jeg ville kaste mig ud i en kaffeis med lidt improviseret fyld. Fyldet består af chokoladekaffebønner i hvid og mørk chokolade, som jeg lavede, da vi lavede konfekt i sidste uge. Jeg har en form i mit chokoladesmeltersæt med huller til at lave chokoladebønner i, og i den lavede jeg halvt af hvide og mørke chokoladebønner. Har man ikke sådan en form, kan man bare tilsætte noget grofthakket hvid og mørk chokolade til isen.

Jeg puttede også letknuste digestivekiks i, for det var virkelig godt i den strawberry cheesecake ice cream, jeg lavede i sommers, og jeg tænkte, at det ville passe godt i isen her. Det har Christian bekræftet nu :) Inspirationen til kaffeisen er hentet her: smells like home, og jeg har brugt mit cup-mål til at lave den med. Mit cupmål er dog 2,5 dl, lidt større end en amerikansk cup, og jeg har justeret lidt om på mængderne, men resultatet er rigtig godt, så der er trygt at følge min opskrift ;)

Kaffeis med hvide og mørke chokoladebønner og digestive

3 3/4 dl mælk (jeg brugte bare den, vi altid har herhjemme - minimælk)
188 g sukker
3 3/4 dl hele kaffebønner (jeg brugte Peter Larsens Etiopisk Mocca)
Et nip salt
3 3/4 dl piskefløde
8 past. æggeblommer
1 tsk vanillesukker
1/4 tsk malet kaffe (ligesom den, du brygger kaffe på i kaffemaskinen)

Fyld:
En god håndfuld af blandet, grofthakket hvid og mørk chokolade
En håndfuld letknuste digestivekiksPut mælken, sukkeret, de hele kaffebønner, saltet og 1 1/4 dl af piskefløden i en gryde og varm det godt op. Når det er godt varmt (det skal ikke op og vold-koge, men må gerne begynde at boble lidt), tager du gryden af og lægger låget på. Lad kaffemælken stå og trække i gryden på køkkenbordet i en time med låget på.

Hæld resten af piskefløden i en skål, og sæt en sigte over skålen.

Pisk æggeblommerne sammen i en anden skål. Opvarm kaffemælken igen og tilsæt den langsomt til æggene, mens du pisker godt imens. Du behøver ikke tilsætte al kaffemælken; det handler mest om, at æggene skal tempereres lidt. Det er vigtigt, at du pisker grundigt, når den varme væske hældes i æggene.

Hæld æggemælkeblandingen tilbage i gryden, og lad det koge sammen ved middelvarme, mens du rører godt imens. Når den er kogt tyk i det, tager du den af varmen og hælder den igennem sigten ned til resten af piskefløden. Pres godt med en ske eller lignende mod kaffebønnerne, så så meget væske som muligt kommer gennem sigten. Al smagen skal gerne med :) Kaffebønnerne, der er tilbage, kan du smide i skraldespanden.

Rør det hele forsigtigt sammen og rør vanillesukker og malet kaffe i ismassen. Lad massen stå og køle af, før du dækker den godt til og sætter den i køleskabet, ellers dannes der nemt kondens. Når den er kølet af, kan du dække skålen med vitavrap eller lignende og stille skålen i køleskabet, til ismassen er kølet helt ned. Jeg lod min stå natten over (lavede ovenstående trin om aftenen).

Når ismassen er helt kølet ned, kan du køre den på din ismaskine. Har du ikke sådan en, skal den bare fryses i en beholder, men der skal røres jævnligt under indfrysningen for at undgå iskrystaller.

Når isen er færdig på ismaskinen (hvis du bruger sådan en, der laver soft ice-konsistens som vores), hælder du den i en passende bøtte sammen med en god håndfuld blandet hvid og mørk chokolade, der er hakket groft (eller chokoladebønner, hvis du har formen til at lave dem), og en god håndfuld digestivekiks, du har knækket i lidt mindre stykker (bræk dem ikke i for små stykker, for så forsvinder de helt i isen). Rør godt rundt i ismassen for at fordele fyldet, før bøtten sættes i fryseren.

Bruger du ikke en ismaskine, kan du bare tilsætte fyldet med det samme. Det vil blive rørt ind i isen, når du rører jævnligt i bøtten under indfrysningen. Du kan stoppe med at røre i isen, når den får soft ice-konsistens.

Der er noget arbejde i den her is, men resultatet er en cremet is med en kraftig, men rund smag. Er man en rigtig kaffeelsker, er den vist ikke til at komme udenom ;) Du må selv vurdere, hvor meget fyld du vil have i. Jeg har puttet lidt ekstra hakket mørk chokolade i ud over chokoladebønnerne, men jeg vil måske nok undlade det næste gang, for der kom rigeligt fyld i ;) Derfor har jeg heller ikke skrevet det ind i opskriften.

Den færdige is ved prøvesmagningen i eftermiddag.


Jeg indrømmer - jeg er alt for langsom til at få taget billedet, når det handler om is. Det smelter jo hurtigt, det skidt ;) Men man kan vist godt ane chokoladebønnerne i isen og måske også lidt kiks her og der :)

Jeg kunne ikke nære mig for at lege lidt med kameraet, da jeg havde kaffebønnerne fremme, for de er altså smukke, synes jeg. Og ret fotogene :)

Sygdommen har efterhånden godt fat i os begge herhjemme. Vi har ondt i halsen, og jeg har hostet rigtig meget i nat, og er bare gået ned med flaget energimæssigt i dag. Også humørmæssigt, synes jeg, for når vi ikke har det godt, og jeg har det sådan her, får vi med al sandsynlighed ikke hygget med raclette nytårsaften, der kun er to dage væk nu. Der er et stort forberedelsesarbejde omkring at lave raclette, og jeg har mere lyst til at ligge under et tæppe end at sidde og hygge med maden i timevis, hvis jeg skal være helt ærlig.

Det påvirker da humøret en del, for jeg havde sådan glædet mig. Men det virker, som om intet nogensinde skal være sådan, som vi ønsker os det. Hele december har været et stort stresshelvede pga. syge katte, og vi er ikke ovre det endnu. Vores årsdag gik også op i kat. Min egen fødselsdag i år - min 30 års fødselsdag - blev ødelagt af mit helbred, så jeg måtte sidde og spise havregryn den dag :( Sidste år var der også hele perioden med galdestenssmerter, fejloperation og efterfølgende lange indlæggelse på Slagelse sygehus, som ødelagde december, vores årsdag, julen og nytårsaften også, da jeg sad med så megen kvalme, at jeg næsten ikke kunne være til :|

Sidste år havde vi også tanken om, at 2012 måtte blive et bedre år, for 2011 havde været et lorteår, i hvert fald den sidste halvdel, men det blev bare ved i 2012. Så jeg tør næsten ikke tro på, at det kan blive bedre. Der har i hvert fald ikke været meget fremgang, synes jeg...


Vi er derfor der, hvor vi ikke helt ved, hvad vi skal spise nytårsaften. Vi har en stor, fed oksemørbrad herhjemme, som vi kunne spise nogle bøffer af, og har også en culotte i fryseren. Jeg havde bare håbet på, at der var nem mad 1. januar, men det er der jo ikke, hvis man laver mørbradbøffer. Så er det kun den dag. Derfor giver det lidt ekstra grå hår i hovedet at skulle planlægge fremadrettet, eftersom vi jo har købt ind.. Men vi har aftalt at se, hvordan vi har det i morgen, og så finder vi ud af det der. Så må vi en tur i Kvickly eller noget, hvis vi mangler et eller andet... Nu har vi jo i hvert fald desserten hjemme :)

Jeg vil slutte af med et bare ekstra billeder fra jul. Det har været mig, der har haft kameraet fremme juleaften, men Christian fangede også lige et par billeder af mig :) Nedenfor er et af dem. Og så lidt Ozzy, der stod model ved juletræet den anden dag :)

Kan I have en rigtig god nytårsaften. Pas nu godt på jer selv! Vi ses i det nye år :)4 kommentarer:

 1. Jeg kan ikke se hvor du bruger de choko-kaffebønner, udover at du nævner dem i titlen på opskriften. De kaffebønner du bruger, er det ikke bare alm kaffebønner?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jo, det er almindelige kaffebønner :) Du fandt ud af det, kan jeg se. Se min besked nedenfor for nærmere uddybning.

   Slet
 2. Sorry.. det var fordi jeg ikke havde læst dit forord, eller hvad man skal kalde det. Må jeg spørge hvor du har den form til at lave choko-bønner med? Det lyder da vildt lækkert.

  Og hvor stor en portion is får man ved denne opskrift?

  SvarSlet
  Svar
  1. Helt i orden :) Som jeg skriver i opskriften, kan man fint bare bruge grofthakket chokolade i stedet for chokoladebønnerne, men har man en form til at lave dem i, giver det et flot udtryk i den færdige is.

   Formen fulgte med til min OBH chokoladesmelter, men jeg ved, at den slags forme også kan købes på nettet (f.eks. her: Chokoladeform - til gengæld kan det måske betale sig bare at købe en chokoladesmerter ifht. den på linket her, hvis formen stadig følger med, da sættet af og til ses til 100-150 kr). Smagen er jo den samme af chokoladen, uanset formen, men det ser flot ud.

   Det er ret lang tid siden, jeg lavede isen her, så jeg kan ikke huske, præcis hvor stor en portion der blev, men ser man på ingredienserne, må det ende ud med en portion omkring 0.8 liter. Dog skal man regne med en lidt større portion, da væske udvidder sig lidt, når det bliver frosset. Men jeg mener, at isen blev smidt i en en-liters isbøtte, så jeg vurderer, at den færdige portion vil være omkring en liter is inkl. fyld.

   Slet