fredag den 1. marts 2013

Boller med ølandshvede og durum

Som jeg skrev i mit sidste indlæg, var Christian til spisning i fotoklubben i onsdags, fordi et af medlemmerne fyldte 90 i denne uge. Så han gav smørrebrød, hvilket var rigtig pænt af ham :) Det var dog svært på forhånd at vide, hvor meget de fik at spise derude, og jeg har oplevet tidligere, hvor Christian har været ude til noget lignende (spisning), hvor han er kommet hjem og er sulten, så jeg tænkte, at jeg ville bage nogle boller, til han kom hjem.

Jeg fik lyst til at eksperimentere med en bolleopskrift, hvor jeg brugte ølandshvedemel, fordi jeg for nylig har fået købt noget hjem, efter vores Kvickly endelig har fået taget noget hjem af Claus Meyers ølandshvedemel, og vi er ret begejstrede for smagen herhjemme. Som jeg har skrevet tidligere, kan ølandshvedemelet optage en del mere væske end almindeligt hvedemel, hvorfor det så også kan give lidt fladere bagværk. Derfor valgte jeg at blande durummel i bollerne også for at få dem lidt højere og mere luftige.
Resultatet var nogle gode, luftige boller, der smager af lidt mere end almindelige lyse boller. Jeg er i hvert fald tilfreds med resultatet :) Næste gang vil jeg dog give dem lidt kortere tid i ovnen, da jeg synes, de blev lidt mørkere, end jeg synes, de skal være. Alternativt kan man bage dem ved 200 grader i stedet for 225, hvis man synes. Så skal man bare holde øje med bagetiden, da den angivne så ikke passer helt :)

Boller med ølandshvede og durum (6-7 stk.)

25 g gær
1½ dl mælk
1 tsk salt
1 tsk sukker
½ sammenpisket æg
4 spsk olie (jeg brugte raps)
75 g durummel
Ca. 180 g ølandshvedemel

Smuldr gæren i en skål. Lun mælken, så den er lillefingervarm (jeg gør det bare i mikroovnen). Rør salt og sukker i.

Tilsæt det halve, sammenpiskede æg og olien.

Rør durummelet i, og rør, til det er en tyk grød. Rør herefter ølandshvedemelet i lidt ad gangen. Undlad at overmætte dejen. Der skal ikke mere mel i, end du kan ælte dejen, uden den hænger for meget ved i fingrene. Dejen vil klistre lidt, da der er durummel i. Jeg synes altid, den slags deje klistrer lidt mere. Ælt dejen, så den er glat og sammenhængende.

Lad dejen hvile tildækket et lunt sted i 1 time.

Slå luften ud af dejen, og form den til 6-7 boller. Læg dem på en bageplade med bagepapir. Lad bollerne hæve tildækket et lunt sted i 1 time.

Pensl bollerne med lidt mælk, og bag dem ca. 10 ved 225 grader. Mine fik 12 minutter, og vores ovn varmer ret kraftigt, og jeg synes, de blev lidt mørkere, end jeg gerne ville have dem (dog uden det påvirkede smagen), så jeg vil anbefale en bagetid på ca. 10 minutter. Tjek dem efter 8 minutter, om de er færdige (så har de fået farve under bunden og er ikke for mørke ovenpå).

Bollerne med min hjemmelavede æblemarmelade med kanel i baggrunden.

Smovsetid!Christian blev rigtig glad for bollerne, selvom han faktisk havde spist helt pænt derude i fotoklubben. Jeg er lidt misundelig på hans smørrebrødsspiseri. Jeg har sådan en crawing for rugbrødsmadder for tiden, især kunne jeg godt spise en mad med æg, mayo og rejer (og citron, men det er vist udelukket totalt) og en mad med fiskefrikadelle og remoulade. Men det må vist blive ved drømmen, for lige pt. har min mave det bare rigtig skidt :( Så i aften står den - for en gangs skyld - på lasagne fra fryseren til mig. Hvad Christian skal have, ligger ikke helt fast endnu, men vi har flere forskellige nedfrosne retter i fryseren, han kan vælge imellem.

Pga. maven kan jeg heller ikke endnu fastlægge, hvornår jeg skal besøge min gode veninde Christina i Jylland. Jeg må vente og se tiden an og håbe på, at maven og energien snart får det lidt bedre.

Vejret er helt fantastisk for tiden. Der har været meget solskin de sidste dage, især i den første halvdel af dagen, og både kattene og jeg nyder det. Lige nu har jeg døren til at stå på klem, for her er simpelthen bare så varmt! Phoebe nyder at få lov til at løbe ud og ind, som hun har lyst, hvilket hun jo ikke plejer at må. Men jeg holder øje med hende, så hun ikke får ideer om at klatre. Mest tænker hun vist også bare på at nyde selskabet, når hun er ude, for drengene bruger også meget tid udenfor lige nu. I går fik jeg taget lidt nye billeder af hende, da hun legede med en stor fasanfjer, vi har købt hjem til hende (hun er tosset med fjer), men dem vil jeg vise jer en anden gang :)

Det var ikke det eneste tidspunkt, jeg havde kameraet fremme de sidste dage. Jeg har ikke så megen energi for tiden, men kan heller ikke holde til at sidde stille ret længe ad gangen pga. nakke og ryg, så jeg tog mig sammen og prøvede at lave et billede ud fra bogstavet f. Dvs. at motivet skulle starte med det bogstav. Jeg er ret godt tilfreds med resultatet. Det er et billede af fudge og frysetørrede hindbær taget med mit makroobjektiv. Jeg bliver overrasket positivt, når jeg går tilbage til min 100mm makro, fordi det bare er sådan et godt objektiv. Det er et meget skarpt objektiv, og giver noget skarpere billeder end min 50mm, som jeg ellers bruger oftest pt., nu jeg ikke tager så mange makrobilleder. For den er rigtig god til katteportrætter :) Anyways.. jeg synes, at I også skulle have lov at se resultatet :) Det ligger i øvrigt også på min fotoblog.Nu vil jeg ønske jer en god weekend :) Jeg har en stor trang til at komme hjemmefra og ud, nu vejret er så dejligt. Jeg ved ikke, om det er noget, vi kommer til at gøre, fordi min energi bare er så sparsom, men vi har begge lyst til at komme lidt hjemmefra, så det kan da godt være, vi tager lidt ud. Nu må vi se :)

2 kommentarer:

 1. Dit fudge billede er rigtig flot, og farverne komplimenterer hinanden godt. Jeg kan også godt lide supernærbilleder.

  Jeg elsker boller med smør! Vi er kommet hjem fra en weekend i København, så vi skal bare have nogle boller fra fryseren med pålæg, hvilket er hurtigt og nemt, men også noget som vi er rigtig glæde for. :-) Har du et favoritbrød/-bolle? Jeg kan godt lide med nogle gode kerner i, men gulerodsboller med græskarkerner er også en favorit.

  Jeg plejer også at lave mit eget marmelade, men jeg har ikke prøvet æblemarmelade endnu. Jeg er mest til "de røde", såsom hindbær og jordbær. Jeg har også lavet nogle med mango og appelsin, hvilket blev vældig godt. Jeg er ikke så glad for de syrlige syltetøj.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have :) Jeg er rigtig glad for farver, og tænker meget over det, når jeg tager makrobilleder, hvilket vist godt kan ses på min fotoblog :)

   Det svinger lidt, hvad vi har lyst til med brød. Af boller bager jeg oftest enten mine lynboller (fordi de er hurtige, og smager supergodt her og nu), eller gulerodsbollerne, fordi de også bare smager rigtig godt, og har en god konsistens. Og så er de noget sundere. Derudover er gulerødder rigtig godt for mit helbred, så det er også et plus.
   Mht. brød kan jeg godt lide at eksperimentere lidt. Jeg laver tit mine egne brød ud fra de ideer, jeg nu har. Oftest langtidshæver jeg det (uden køleskab dog for det meste) for at få et luftigt og godt brød. Vi er særligt glade for brød med ølandshvedemel, for det har bare en rigtig god smag og har gode bageevner også :)

   Jeg gør ikke så meget i marmelade, men vi havde så mange æbler i efteråret, at jeg måtte prøve at bruge dem til andet end æblegrød og æbletærter. Og jeg er så glad for at have prøvet det, for jeg er simpelthen helt vild med smagen af den æblemarmelade med kanel. Især oven på en stærk ostemad. Mums!

   Slet