onsdag den 27. marts 2013

Hjemmelavede påskeæg med rom og nougat

Nu står påsken for alvor for døren. Påskedagene starter i morgen, hvilket også er starten på Christians ferie. Han plejer at fordele sine feriedage lidt hen over året, så han bruger ikke 3 uger til sommerferie, men har måttet bruge en hel del feriedage på at køre med mig til Hvidovre hospital. Det er en ærgerlig måde at bruge sin ferie på, for det er ikke ligefrem afslappende, men der var heldigvis dage tilovers, så han kan holde lidt ferie nu. Han går på ferie fra i dag, og har taget ferie hele næste uge også. Det bliver rigtig dejligt at have ham hjemme så mange dage. Det har jeg virkelig glædet mig til.

I aften skal vi have hans forældre på besøg til spisning, og jeg ville bage lidt godt til aftenkaffen i går, så jeg ikke skulle tænke på det i dag. Jeg fik lyst til at lave noget til Christians kollegaer også, når jeg alligevel skulle i gang, og i dag er sidste dag for dem inden påskeferien, men kunne ikke helt finde ud af, hvad jeg skulle bage. Til sidst kom jeg i tanke om, at vi har ret meget marcipan liggende, så jeg ville lave lidt hjemmelavede påskeæg til dem. Da jeg kom ud i spisekammeret, måtte jeg dog indse, at jeg havde husket forkert, for jeg har lavet en del med marcipan i år, så der var ikke så meget, som jeg huskede. Der var dog nok til at lave en portion små, lækre påskeæg, så planen alligevel kunne føres ud i livet.

Jeg valgte at ælte marcipanen med romessens og fylde æggene med blød nougat. Christian er vild med den kombination, og det var det, jeg havde hjemme til at lave, og så er det lidt mere interessant end "bare" ren marcipan. Christian har heldigvis husket at tage dåsen med æggene med på arbejde :)
Jeg synes selv, at resultatet blev godt. Jeg har endelig fundet den rette teknik til at forme æggene med, så de bliver pæne og æggeformede, så det var rigtig dejligt. De blev pyntet med lidt forskellig pynt, jeg havde hjemme bl.a. lidt forskellig sukkerpynt (violer og blå miniperler), frysetørrede hindbær, hakkede mandler og chokoladedrys. Sådan endte mine bite-size påskeæg med at se ud:
Hjemmelavede påskeæg med rom og nougat

Marcipan (ca. 60% mandler, f.eks. Anthon Berg eller Odense marcipan)
Romessens
Blød nougat
Mørk chokolade af god kvalitet (jeg brugte Toms guldbarre)
Selvvalgt drys som pynt

Jeg angiver ikke mængder i min opskrift, eftersom det jo kan være lidt forskelligt, hvor mange og store æg, man gerne vil lave, og hvor meget rom og nougat man ønsker i sine påskeæg, så det her er mere fremgangsmåden for at lave dem. Jeg brugte under en flaske (Dr. Oetker) romessens til ca. 300-350 g marcipan.

Start med at ælte marcipanen med romessensen. Smag på marcipanen undervejs, så du kan vurdere, om der er nok romsmag i. Sørg for at vaske/tørre bordet af efterfølgende, da det bliver snasket af det. Ellers er det svært at arbejde videre.

Rul herefter marcipanen ud til en lang pølse. Tykkelsen skal svare til, hvor brede du vil have dine påskeæg. Del pølsen i lige store stykker efter, hvor lange dine påskeæg skal være.

Skær nougaten i mindre stykker. Tag et stykke marcipan og tryk et hul midt i det. Put nougat i hullet og luk marcipanen rundt om. Tag marcipanstykket op i håndfladen, og tril det til en kugle mellem dine hænder. Herefter skal ægget formes. Gnid dine hænder mod hinanden, ligesom når man skal holde varmen, men læg mest pres i den ene ende, så ægget bliver mere spidst der. Der skal ikke rulles eller presses ret meget, så prøv dig frem. Ret evt. æggene lidt til efterfølgende med fingrene.

Forbered drysset. Hak mandler, hak de frysetørrende hindbær eller hvad du måtte bruge, så det er lidt mindre. Stil andet drys klar.

Nu skal chokoladen tempereres. Sæt en skål, der har en større diameter end din gryde, oven i en gryde med lidt vand i bunden. Skålen må ikke røre vandet. Hak chokoladen fint. Sæt gryden på blusset, og tag den af, når vandet koger. Put 2/3 af chokoladen i skålen og rør, til det er smeltet. Pas endelig på, at der ikke kommer vanddamp op i skålen! Put den resterende 1/3 chokolade i en anden skål og stil den på en bordskåner eller lignende. Hæld den lune, smeltede chokolade over den sidste 1/3 chokolade og rør, til det hele er smeltet sammen. Kan du ikke få chokoladen til at smelte, må du ikke genvarme den. Smelt i stedet lidt ekstra chokolade og rør i. Den færdigtempererede chokolade skal føles kølig, hvis du smører lidt på læben, og skal stivne hurtigt.

Hav en bageplade med bagepapir klar til dine æg. Vend æggene i chokoladen, så de er godt dækket, med et par gafler. Flyt forsigtigt æggene over på bagepapiret uden at lave mønster i chokoladen med gaflerne (du skal ligesom have fat under bunden på ægget, så den nærmest står på gaflen, og så forsigtigt rulle det af på papiret eller skubbe lidt med den anden gaffel). Drys med dit valgte drys. Nøjes med at overtrække et par stykker ad gangen, inden du putter drys på, da chokoladen stivner hurtigt, hvis den er tempereret korrekt.

Lad æggene stå og tørre, til chokoladen er helt stivnet. Opbevar påskeæggene i en lufttæt dåse. De kan holde sig nogle uger ligesom julekonfekten, men bliver mere kedelige med tiden, så spis dem inden for de første 1-2 uger.
Påskeæggene med de forskellige varianter af drys.


Jeg håber, at æggene bliver taget godt imod. Jeg tror, at Christian vil stille dem frem i eftermiddag.
Jeg havde egentlig ikke troet, at jeg skulle lave påskeæg i år, for det kræver trods alt noget energi, og jeg kan virkelig også mærke i dag, at jeg var i gang i går. Jeg valgte at købe Christians påskeæg for at spare energi og alligevel give ham lidt lækkert, men det hjælper jo ikke noget, når man så alligevel opfører sig, som om man er superwoman, og så kaster sig over at lave påskeæg til hans kollegaer. Men jeg bliver vist aldrig klogere. 

Christian har fået et stort, fint papæg fra Sv. Michelsen med skuffer, der indeholder 8 marcipanæg i forskellige varianter. Det blev han rigtig glad for, og han har siddet og nydt et par æg, siden han fik det i søndags. Jeg kunne slet ikke stå for det fine gule papæg. Synes, det er så fint :)

Jeg havde dog fået at vide, da jeg kontaktede Sv. Michelsen før købet, at der ville være æg med alkohol i også (irish trøffel og grand marnier bl.a.), så vi var noget overraskede over, at der ikke var nogen af den slags med. De er trods alt lidt mere "eksotiske" eller spændende end det, man oftest møder, nemlig noget med nougat og marcipan i forskellige varianter, så jeg skrev tilbage til dem og spurgte, hvordan det kunne være, når jeg nu havde fået at vide, at der skulle være de varianter med. Fik som svar, at vedkommende hos Sv. Michelsen havde taget fejl omkring indholdet, da hun nu havde erfaret, at det er et børneæg. Derfor er der ikke alkohol i. Jeg fik en undskyldning, og hun ville sørge for at sende en æske til mig. Den er kommet i dag, og jeg er vildt overvældet over, hvad de har sendt. De har sendt mig en æske med 300 g hjemmelavet chokolade. En virkelig flot gestus af dem for den lille fejl. Chokoladen vil helst sikkert blive stornydt herhjemme. Jeg kan desværre ikke selv tåle chokolade, men Christian elsker Sv. Michelsen-chokolade, og var rigtig glad for den julekalender han fik til jul sidste år, der også var fra Sv. Michelsen. Så jeg er sikker på, at han vil nyde den her chokolade :)

Sv. Michelsen har gratis fragt fra deres webbutik helt til slutningen af april, så jeg kan klart anbefale, at man tager et kig forbi (og jeg siger det af egen fri vilje, fordi jeg synes, det er skønt med lækker chokolade og fri fragt. Jeg er ikke betalt for at reklamere ;)). Du finder deres webbutik her: Sv. Michelsen Chokolade
Børneæg eller ej, så synes jeg, det er utrolig sødt, det æg. Se selv:
Jeg har også selv fået en sød lille gave af Christian (jeg fik den i fredags), en lille påskegave, fordi han syntes, jeg kunne trænge til en opmuntring. Den vil jeg vise frem i mit næste indlæg, da det her efterhånden er lidt af et maratonindlæg :)

Jeg er træt i dag. Det er en stor stressfaktor for mig at vente på noget fra posten, og jeg vågnede op kl 9 med voldsom hjertebanken over at være blevet vækket af en lyd (jeg springer op som trold af en æske, når jeg hører posten banke, så lyde, der vækker mig sådan en dag, sætter gang i samme reaktion hos mig). Jeg har ikke sovet siden, og er i seriøs søvnmangel. Har ikke sovet nok siden engang i sidste uge.
Derudover er jeg noget udmattet efter at have stået i køkkenet hele eftermiddagen i går. Kunne intet, da jeg var færdig, og Christian måtte lave mad til os, da han kom hjem. Er stadig rigtig skidt tilpas i dag, og den manglende søvn har ikke hjulpet på det. Så tænker, om jeg bør gå i seng til sædvanlig tid i aften, selvom Christian har fri i morgen, og vi plejer at sidde længe oppe, når han har fri. Men jeg skal jo helst kunne hænge sammen.

Det kunne have været rart at have det lidt bedre, når vi får gæster i aften, og jeg skal stå og lave mad, men det er heldigvis ikke uoverskueligt, det jeg vil servere, og i morgen har vi bare rugbrød på menuen (Christian køber et par fiskefrikadeller med hjem til mig i dag), så der kan jeg forhåbentlig slappe af.
Jeg har jo heldigvis bagt til i aften, så det skal jeg ikke tænke på. Jeg skal nok vende tilbage med opskrift og billeder i den nærmeste fremtid. Jeg vil ikke afsløre, hvad jeg har bagt, for jeg ved, de læser med, men det er ikke noget, jeg har serveret før ;) Og jeg er spændt på, hvordan resultatet er blevet.
Jeg glæder mig i hvert fald til at se Christians forældre i aften. Det er altid hyggeligt at have dem på besøg :)

2 kommentarer:

 1. Det er altid godt at få sovet ud engang imellem, og jeg synes da bestemt det er det værd at gå tidligt i seng, hvis du så er klar til fridagene dagen efter. :-)

  Dine påskeæg ser rigtig lækre ud. Jeg er ret så kedelig hvad angår fyldte chokolader, så masser af marcipan og nougat er storhit hos mig. :-) Jeg kan også godt lide andre kombinationer, men de to går man ikke fejl af. Jeg har også eksperimenteret lidt med påskeæg i år, men det er nok ikke de mest spændende hvad angår fyld. Synes ikke lige jeg kunne overskue at skulle lave det helt store.

  Det var da fantastisk at få en gratis æske chokolade på den måde. :-D Det er super service.

  Vi har tidligere købt chokoladejulekalendere fra Summerbird, og det første år var den rigtig god, men andet år var den meget kedelig med kun gængse smagsvarianter og alt for mange gengangere (tænk: mørk chokolade med nougat, et par dage efter lys chokolade med nougat), så sidste år afskrev jeg dem. I stedet købte vi en genbrugelig papjulekalender, som vi så selv fyldte med chokolade. Den er meget fin, eneste problem er at skufferne nogle gange er lidt for små til chokoladestykkerne. :-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Den type påskeæg her er i hvert fald det store hit herhjemme :) Ja, det var en flot gestus fra Sv. Michelsen.

   Jeg har været inde og kigge på din påskechokolade. Det ser meget fint ud :) Ja, der er noget forskel på, hvad der er i de gode julekalendere, det er også vores erfaring.

   Slet