torsdag den 7. marts 2013

Ovnbagt æggekage med grøntsager og cheddar

Vi købte i sidste uge en stor broccoli, fordi jeg troede, vi skulle bruge den i en salat eller lignende, men madplanen skred lidt, som den jævnligt gør, når min mave giver mig problemer, så vi fik den ikke spist. Derfor ville jeg gerne bruge broccolien den her uge, inden den blev for gammel, og overvejede at lave en tærte. Efter kig på et par opskrifter endte jeg dog med at droppe ideen, så vi undgik brød og creme fraice (ikke for sundhedens skyld men for mit helbreds), og fandt ud af, at jeg ville prøve at lave en ovnbagt æggekage, hvori jeg ville putte broccoli.

Resultatet blev rigtig godt, når jeg skal sige det selv. Det smagte rigtig dejligt. Jeg brugte også kogte kartofler og revet cheddar i min æggekage, men man kan jo bruge mange forskellige grøntsager. Det er en fin "tøm køleskabet"-opskrift, hvis man står og har nogle grøntsager (og evt. en rest skinke, pølser eller andet), man lige skal have brugt op. Det er en god ide lige at svitse eller dampe de grøntsager, man vil bruge til æggekagen, så de bliver helt møre, når de er bagt færdige i æggekagen.
Vi fik frikadeller til i går, men grøntsagsæggekagen kan spises som tilbehør til mange forskellige retter. Nedenstående opskrift rækker til 2-3 personer alt efter mængden af tilbehør. Vi fik bare lidt frikadeller til og intet andet, og levnede lidt mere end 1/6. Med mere tilbehør, f.eks. brød, rækker den nemt til 3 personer.
Ovnbagt æggekage med grøntsager og cheddar (2-3 personer)

6 æg
12 spsk mælk
1 spsk hvedemel
1 tsk salt
Lidt friskkværnet peber
4-6 mellemstore, kogte kartofler
Ca. ½ broccoli, letdampet
En lille håndfuld revet cheddar (anden ost kan også bruges. Bare brug en, der smager af noget)

Skræl og kog kartoflerne, og lad dem køle af nogle timer i køleskabet. Eller brug en rest fra dagen før.

Del broccolien i små buketter. Læg dem i en varmefast skål og overhæld dem med kogende vand. Dæk skålen med sølvpapir, og lad den stå i ca. 10 minutter, til broccolien næsten er mør. Den skal stadig have bid. Hæld broccolien over i en si og skyl den med koldt vand. Lad den dryppe af, før du putter den i en pose eller lignende, og lægger den i køleskabet til senere brug (den kan også bruges med det samme).

Rør melet sammen med halvdelen af mælken, til det er klumpfrit. Rør æggene i og derefter resten af mælken. Rør saltet i og lidt friskkværnet peber. Sørg for at få rørt det hele sammen til en ensartet masse. Rør en lille håndfuld revet ost i.

Smør et ovnfast fad med lidt smør eller margarine. Skær kartoflerne i mindre tern og del evt. broccolien i mindre buketter om nødvendigt. Fordel kartofler og derefter broccoli i fadet og hæld æggemassen over.

Bag æggekagen i ovnen ved 180 grader i ca 40 minutter, afhængig af fadets størrelse, til æggemassen er stivnet. Hvis æggekagen ikke er særligt høj, skal den naturligvis have kortere tid. Jeg bagte min æggekage i mit Le Creuset-fad (som jeg fik i julegave af min far og Marianne - jeg er superglad for fadene, de er virkelig gode), der er 26 cm langt (og vist 19 cm bredt).

Et fad smøres og kogte kartofler og broccolibuketter fordeles over bunden.

Æggemassen med revet ost fordeles over grøntsagerne.

Den færdige æggekage.

Min tallerken :) Æggekagen er drysset med lidt friskklippet purløg.


Det har været utrolig lækkert forårsvejr den seneste tid, så vi har haft døren til at stå på klem til haven, hvilket kattene har nydt godt af, som jeg har fortalt i de sidste indlæg. Men nu er der virkelig kommet et omslag i vejret. Det er meget blæsende i dag, og indtil for en time siden var her også gråvejr. Nu skinner solen dog, men det ændrer ikke på, at det er bidende koldt pga. blæsten. Kattene er heller ikke vilde for at komme ud i dag. Phoebe har været ude og luftet pelsen et par gange, men sidder hurtigt ved døren og vil ind igen. I dag står den ikke åbent pga. kulden.
Men det er åbenbart noget, vi godt kan vænne os til, for det bliver frostgrader snart igen. Forår er virkelig en lumsk og omskiftelig sæson. Den ene dag kan man gå ude i haven kun i en tynd trøje, og næste dag skal man have vinterjakke og vanter på.

Jeg var med kattene i haven i går, da vejret var rigtig lækkert, og nød solen og den friske luft. Havde som sædvanligt kameraet med ude, så det blev til et par enkelte billeder.

Ozzy i modlys med tujaerne i baggrunden.

Putte elsker at ligge i en af de bunker blade, vi fejede sammen i efteråret. Ved ikke, om det er, fordi det er lunt,
eller fordi de knitrer så dejligt :D

Frække Phoebe. Hvem kan dog ikke elske det "lille" ansigt der?

Phoebe japper af en fugl i haven.


I aften skal vi have de rugbrødsmadder, som jeg har crawet så længe. Christian køber en fiskefrikadelle med hjem fra slagteren til mig, og vi har pålæg herhjemme derudover. Paradoksalt nok har jeg ikke engang lyst til rugbrød i dag, fordi jeg har ondt i maven. Hvilket er virkelig typisk, for jeg har tøet rejer op, jeg skal spise, og dem kan man jo ikke gemme, så det bliver i dag, vi skal have det. Forhåbentlig kommer lysten, når vi skal spise, og jeg håber, jeg undgår at få mere ondt.

Men det er rart med nem mad, for jeg kom til skade med min finger for et par dage siden, og har et halvstort, gabende sår på min højre langefinger efter en kamp med fryseren, hvor en skuffe faldt ud af den. Opdagede efterfølgende, at jeg havde blod ned ad fingrene, så jeg har skåret mig på skuffen på en eller anden måde. Det har gjort arbejdet i køkkenet noget besværligt de sidste dage, og Christian lavede da også mad til os den dag. I går lavede jeg ovenstående æggekage, men såret sprang op, da jeg skulle vaske op bagefter, så jeg er glad for, at jeg ikke skal stå så meget i køkkenet i dag. Håber, det snart gror lidt bedre sammen.


Ellers sker her ikke så meget. Jeg har gang i at vaske sengetøj lige nu, men det er også det. Christian lavede vandprøver af akvarievandet i går, og de var heldigvis fine. Vi er ved at finde ud af, hvor ofte vi skal skifte vandet i det for at have den rette balance. Især efter den seneste ubalance er det nødvendigt. Man må helst ikke skifte for meget vand for tit for planternes og vandkvalitetens skyld, men det skal gøres ofte nok til, at der ikke er for store mængder nitrat i vandet. Det er lidt af en videnskab.

Men det kunne han lige svinge sig op til at gøre i går. Vi er begge ret energiforladte for tiden, så vi er ikke så meget værd om aftenen. Vi drømmer begge om at få et fjernsyn i soveværelset, for det havde været rart at kunne ligge derinde og se tv om aftenen de dage, vi er så trætte. Men det har halvlange udsigter endnu, da vi først skal have totalrenoveret det rum, der skal blive vores soveværelse i fremtiden, og det er svært at sige, hvornår vi kommer i gang med det. Men det kunne da være rart at kunne ligge der i sengen på den slags aftener og se tv. Glæder mig, til det engang bliver sådan :)

2 kommentarer:

 1. Vi bruger også nogle gange æggekage som restemad - det smager godt, er nemt, og så er retten fantastisk velkommende overfor alle rester. :-) Vi bruger tit også wokret som restemad. Vi køber dog her typisk færdige wokblandinger fra frost, selvom jeg engang imellem tænker at NU, når jeg får tid, så indkøber jeg alle mulige forskellige grøntsager og lave mange forskellige slags wokblandinger til fryseren - jamen, så når jeg ikke til det alligevel. Og en 10'er i Rema1000 for en pose er jo heller ikke alverden. :-)

  Vi skal også have rugbrød i aften! For nogle år tilbage var jeg faktisk ikke særlig glad for rugbrød, fordi jeg var vant til at få det tørre, kedelige fra supermarkedet, men så blev jeg introduceret for det friskbagte fra bageren, og det smager jo slet ikke ens! Så nu er jeg faktisk ret glad for rugbrødsmadder, og vi får det også nogle gange til aftensmad, når det skal være nemt.

  Hvordan har kattene det med et akvarium? Synes de det er god katte TV? :-)

  Held og lykke med fingeren! Det er så belastende at skære sig dér, for man bruger jo sine hænder hele tiden.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er dejligt nemt med wokmad også. Det får vi dog stort set aldrig mere, efter min maves helbred er gået fløjten. Det smager bare ikke særligt spændende uden krydderier :s

   Nogle supermarkedsrugbrød er ok. Man skal bare vælge de rigtige. I går fik vi et med gulerødder, og det var rigtig lækkert.

   De er rigtig glade for det. Især Phoebe og Putte. De har deres egen stol foran akvariet (to faktisk - en på hver side), hvor de sidder og kigger fisk. Akvariet er dog ret højt (det er et 350 liters juwelakvarium), så vi ville gerne have en højere stol til dem, så de bedre kunne se, men de står ofte bare op ad akvariet :D Putte sover også oven på det af og til. Der er dejligt varmt og en storslået udsigt over stue og køkken derfra.

   Tak, det går heldigvis fremad :) den har det meget bedre i dag. Den er vist ved at hele indefra nu. Det er ret problematisk at have den slags sår på fingrene, for ja, man skal jo bruge dem hele tiden :)

   Slet