lørdag den 27. december 2014

Lakseplatte med dildcreme og sprøde kartoffelrøsti

Velkommen tilbage på bloggen her oven på julen. Jeg håber, at I alle havde en fantastisk juleaften, og har haft nogle gode juledage også :) Vi havde selv en hyggelig juleaften sammen med Christians forældre, og har brugt de sidste dage på at slappe rigtig meget af.

Men nu skal der lidt gang i bloggen igen :) For noget tid siden gav jeg jer opskriften på nogle superlækre kartoffelrøsti og lovede at komme tilbage med resten af opskriften på den platte, som de var en del af. Platten egner sig fint til en let aftensmad, sådan som vi spiste den, eller den kan laves i mindre portionsstørrelser f.eks. a 1 røsti med lidt røget laks og lidt mindre salat, end vi spiste til. Er sikker på, at det kan blive en superlækker forret, f.eks. til nytårsaften :) Jeg havde en rest friske, grønne asparges liggende, som jeg dampede og serverede på platten, men de kan sagtens undværes. Derudover fik vi lækkert, hjemmebagt brød til.

Det smagte simpelthen superlækkert! Sprødheden af salaten passede rigtig godt ind i retten, så vælg endelig en sprød salat, når du laver den. Jeg brugte hjertesalat, og det passede rigtig godt til. Som lidt pynt havde jeg hakket lidt rød peber i små strimler og skåret lidt små gulerodsstave, men det er primært for syns skyld, for jeg kan godt lide, at der er lidt farve på sådan en ret. Dressingen til retten bestod af det fyld, jeg tidligere har lavet til lakserouladen, som i øvrigt også egner sig til en rigtig god forret nytårsaften :) Den fuldendte retten og bandt elementerne af platten sammen. Det var lidt svært at få et rigtigt interessant billede af platten, men jeg kan garantere for, at det smagte virkelig vidunderligt :) Det kan naturligvis anrettes noget anderledes og pænere, end jeg fik gjort her, men vi skulle som sagt bare have det som en let aftensmad, så det her er, hvordan min tallerken kom til at se ud :)

Lakseplatte med dildcreme og sprøde kartoffelrøsti (hovedret til 2 personer)

200 g røget laks

1 portion kartoffelrøsti med hvidløg (6 stk)

2 hoveder hjertesalat
Lidt andre grøntsager som pynt (jeg brugte gulerod og rød peber)
Evt. 6 grønne asparges (kan undlades)

Godt brød, gerne hjemmebagt (f.eks. hvedebaguetter eller surdejsflutes, hvis du skulle være så heldig at have en surdej stående)

Dildcreme:
1½ dl flødeost naturel
1½ dl creme fraice 18%
Ca. ½ tsk salt
Citronsaft
En lille potte dild

Start med at lave kartoffelrøstierne. De kan opbevares i køleskabet, til de skal spises, og lige lunes på en pande eller i mikroovnen alt efter, hvor sprøde man ønsker dem ved serveringen.

Lav derefter dildcremen. Den har godt af at stå og sætte sig i køleskabet noget tid, da den på den måde bliver mere fast i det. Rør flødeost sammen med creme fraice. Smag til med salt og citronsaft, og rør til sidst hakket dild i (som du naturligvis har skyllet først, og dernæst hakket).

Serverer du også asparges, bringes en gryde med lidt salt i kog. Kog aspargeserne kort, til de knap er møre, men stadig har masser af bid, vi snakker kun et par minutter.

Del hjertesalaten i blad og skyl dem. Ryst vandet af eller tør det med køkkenrulle. Hak evt. andre grøntsager eller skær i strimler.

Anret salaten på en tallerken sammen med aspargeserne. Anret på hver sin tallerken laksen,som deles i skiver, og røstierne. Lun brødet og skær det i ud i skiver. Sæt det hele på bordet sammen med dildcremen, så man selv kan blande sin egen platte :) Vælger du at lave platten som forret, kan du selv anrette en tallerken med de enkelte dele, så det ser fint ud :) Server med brød og dressing til, som gæsterne selv kan tage.

De sprøde kartoffelrøsti med hvidløg steges.

Lakseplatten i et lidt bedre overblik.
Puh, det har været en hård måned, synes jeg. Ikke mindst de sidste dage op til jul, hvor der virkelig har været pres på med at få de sidste ting på plads, og også turen til Jylland for at bytte gaver, hvorefter jeg blev meget syg i maven. Jeg nåede heldigvis at få det nogenlunde tåleligt, så jeg ikke havde det så skidt juleaften, men i dag sidder jeg igen og har det rædselsfuldt, efter vi har gjort det af med resterne af julemaden de sidste dage. Så nu står den igen på lasagne for mit vedkommende.

Det er egentlig noget deprimerende, for december og i særdeleshed julen er en tid, hvor man har lov til at spise lidt ekstra lækkerier; hjemmebagte småkager, konfekt og alt det andet gode, men fordi jeg helst skal kunne hænge sammen til at kunne spise med juleaften, er det helt anderledes for mig, fordi jeg er nødt til at spise endnu mere påpasseligt, end jeg plejer, så jeg ikke bliver syg. Det er jeg så desværre nået at blive alligevel, så heller ingen guf til min i juledagene eller ferien her, hvor vi ellers har mange dage til at se gode film og spille spil og den slags, hvor man ellers normalt nok ville have sat en slikskål på bordet eller noget...

Jeg håber bare, at jeg kan nå at få det bedre inden nytårsaften. Vi holder det bare hjemme, som vi plejer, men jeg ville jo gerne lave lidt ekstra god mad til os. Det bliver nok desværre ikke noget ekstraordinært, som jeg ellers gerne ville, for jeg er jo stadig stressramt, og der skal ingenting til, før jeg igen står med hjertebanken og bliver så utroligt træt. Så vi prøver at holde det lidt low key, men stadig lækkert. Menuen er ikke fastlagt endnu, men jeg ved, at den kommer til at indebære noget godt rødt oksekød i hvert fald. Jeg er også lidt i tvivl, om jeg kommer til at få lavet kransekage i år. Det er ellers noget, som Christian elsker, men vi må se. Jeg har en færdig kransekagemasse i køleskabet, som min far har sendt mig, da han har nogle kontakter, der kan skaffe den slags, så måske bliver det bare noget lavet af det, hvis jeg orker. Ellers håber jeg på at kunne lave lidt kransekagekonfekt i år som et forsøg. Det drømmer jeg i hvert fald om :) Bliver det til noget, kommer der selvfølgelig en opskrift her på bloggen. Jeg har tidligere lavet kransekage både i tårn og stænger med nougat, og de opskrifter kan du finde her: kransekage (tårn) og her: kransekagestænger med nougat.

Jeg har ellers tusind ideer om en masse lækkerier, jeg kunne lave til os nytårsaften. Men det er jo ikke arbejdet værd, hvis jeg går helt i gulvet pga. stressen omkring arbejdet, og i øvrigt slet ikke kan tåle at spise de ting, jeg går og drømmer om. Det ærgrer mig, ikke mindst fordi jeg jo er ret glad for at lave mad og naturligvis også at spise den. Men jeg er nu sikker på, at vi nok skal få en dejlig aften, uanset hvad der ender med at komme på bordet. Og jeg glæder mig meget til fyrværkeriet. Jeg elsker fyrværkeri! I år er der nye regler, hvilket har været rart, for vi har ikke hørt mange brag her i december. Kattene bliver meget bange for det, så det er bedst, at det holder sig til en kort periode, synes jeg.

Apropos kattene så har de været meget deltagende i vores juleforberedelser. De har været med til at "teste" træet, om det nu var bundet godt nok fast i loftet :D, ligget under det og afprøvet, om julepynten nu hang ordentligt fast. Phoebe har også været oppe og klatre i det, så det er godt, at det har været bundet fast i loftet. 6½ kg kat kan virkelig lave en masse ravage, og hun prøver da også. Hun vil gerne plyndre juletræet, klatre i det og æde ledningerne, så vi skal holde øje med hende. Phoebe og Ozzy har også taget nogle gevaldige jageture rundt om og under juletræet, så vi er ret glade for, at det er godt tøjret i loftet. ;)

Mig? Uartig?? Jeg er bare en sød, lille, uskyldig Phoebe-mis. Se selv, mor, hvor artigt jeg sidder!

Ozzy under juletræet med en af gaverne fra os: en stor bold af sammenpresset katnip.


De fik fine julegaver fra "bedsteforældrene", 3 lækre legepinde og en kasse kattegræs. Fra os har de fået lidt legetøj i går, hvor der var lidt mere ro på, og de havde bedre mulighed for at nyde det.
Jeg har selv af køkkenrelaterede ting bl.a. fået en Le Creuset-gryde, som jeg har gået og sukket efter rigtig længe, og et abonnement på magasinet Mad! Især gryden var en stor overraskelse, og jeg glæder mig rigtig meget til at få den i brug :) Den er så fin <3 Vil slutte af med et billede fra juleaften, som Christian har taget af mig, der sidder med Phoebe på skødet. Hun lå i sin papkasse, da vi dansede om træet, og kiggede på os, som om hun tænkte: "nu er de da blevet helt tossede!" :D Måtte lige tage hende op bagefter :) Ozzy deltog i øvrigt også i dansen om juletræet, hvor han havde travlt med at gå rundt inde på pakkerne og mærke, om nogen af dem mon var til ham :D Han var ret killingeagtig, bare fordi der lå kasser med bånd om nede under juletræet :) Vi måtte passe på ikke at komme til at jokke ham på halen, når vi gik rundt. Tror, han syntes, det var superhyggeligt med alle de pakker. Her til sidst billedet af mig og Phoebe :)

6 kommentarer:

 1. Sikke et dejligt billede af Jer to <3

  Og det lyder som om I har haft en fantastisk dejlig aften.

  Ozzy lyder til at have hygget sig og er ved at være ovenpå igen

  Kram

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg synes også, det er et dejligt billede :) Vi havde en god aften, ja.
   Ja, Ozzy har det meget godt. Hans mave er dog ikke i orden endnu, men vi arbejder på det stadigvæk. :)

   Slet
  2. Dejligt at høre at der er fremgang hos ham <3

   Slet
  3. Desværre går det ikke lige så godt i dag. Maven er begyndt at drille igen, selvom han stadig er i behandling med mælkesyrebakterier :( Hans appetit er heller ikke fantastisk. Men det er vist det her forløb i en nøddeskal; det går meget op og ned, og man når knap at trække vejret roligt, mens det går bedre, før det igen går den anden vej :( Heldigvis går det stadig ok med munden, så det er "kun" maven, der driller endnu. Men det er ikke nemt at få styr på den, når han har foderallergi. Vi må vist bare tage en dag ad gangen :|

   Slet
  4. Ja, det er træls. Han har lige været ude i sneen. De får ellers ikke lov at komme ud, når det er mørkt, men vi har været ude og handle hele eftermiddagen, og han ville så gerne ud. Så han og Phoebe har været ude og fræse rundt i sneen :D Vi har fået en del sne her, i hvert fald et par cm, så det er jo også lidt spændende for dem, selvom de nok helst var foruden. Især Phoebe. Man skulle ikke tro, at hendes race var bygget til at bo udenfor i snefyldte områder. Der er der i hvert fald ingen, har fortalt hende. Hun HADER regn, blæst og sne. Så vil hun hellere ligge og fise i sin kasse indenfor. :D Hun har dog været ude et par korte ture i aften.

   Slet