onsdag den 30. marts 2016

Hjemmelavet smørrebrød - en guide

I søndags havde vi besøg af Christians forældre til spisning og lidt hygge. Som altid kan det være lidt svært at finde ud af, hvad vi skal servere, og denne gang gik jeg i en lidt anden retning, end jeg plejer. Jeg lavede nemlig hjemmelavet, højtbelagt smørrebrød. Det er noget, jeg har en del øvelse i, men eftersom jeg har været syg med maven sådan for alvor i 6 år efterhånden, er det ikke noget, jeg laver særlig tit. Maven elsker det nemlig ikke. Tidligere har det været en tradition med hjemmelavet smørrebrød som natmad nytårsaften (og mad til de efterfølgende dage), og det er bare super lækkert.

Men jeg fik lyst til at prøve igen. Vi har nogle gange i løbet af det sidste halve år fået højtbelagte smørrebrødsmadder med langtidsstegt flæskesteg, og det er gået okay mht. maven. Denne gang skulle der dog være lidt mere at vælge imellem. Jeg lavede 5 slags, nemlig leverpostej med bacon, dyrlægens natmad, æg og rejer, langtidsstegt flæskesteg med sprød svær og roastbeef. Der hører en masse lækkert tilbehør til som pynt og ekstra smagsgivere, og i dag vil jeg prøve at samle lidt generelle råd omkring arbejdet med smørrebrød til jer. Allerførst får du et billede af det super lækre smørrebrød, så du kan se, hvad vi snakker om :) I løbet af den næste tid vil du her på bloggen få min opskrift på hvert enkelt stykke lækkert smørrebrød.




Når man laver smørrebrød, kræver det god forberedelse og planlægning. Pålægget skal købes ind, tilberedes og afkøles før brug. Jeg laver som regel pålægget klar dagen før. Til ovenstående madder forberedte jeg i lørdags:

  • Bacon steges sprød på panden og lægges på fedtsugende papir. Afkølet opbevares det i en lufttæt bøtte i køleskabet.
  • Champignons drænes for vand (hvis man bruger dem fra glas, hvilket jeg foretrækker) og steges i lidt smør. Afkøles og opbevares i køleskabet.
  • Svinekammen forberedes og steges ved 90 grader, til den er 65 grader indeni. Herefter grilles sværen ved 250 grader, til den er sprød. Når den pakkes sammen, må sværen ikke dækkes af sølvpapir, da den ellers bliver blød! Pak folien om stegen, men lad sværen være fri.
  • Æg koges til æggemadder. Pilles og opbevares i køleskabet, til de skal bruges.
  • Rejer tages op af fryseren og lægges i køleskabet inden sengetid, da de tager ca. 12 timer om at tø op.


Derudover skal man have virkelig god plads. Både i køkkenet og i køleskabet. Vi ryddede det meste af køleskabet for at få plads til madderne, og køkkenborde og omkringliggende plads blev gjort klar, så jeg kunne bruge al pladsen til produktionen af smørrebrødet.

Smørrebrødet skal jo også stå på noget i køleskabet, og det fungerer bedst, hvis det er noget, der er helt fladt. Jeg har tidligere haft købt papiræsker hos bageren (det er ikke ret dyrt, og de vil sædvanligvis gerne sælge et par æsker, hvis man spørger), men oftest bruger jeg flade fade eller bakker, der passer ind på køleskabshylderne. I år er min sædvanlige bakke langt væk (ligger pakket ned i en flyttekasse endnu), så jeg valgte primært at bruge spækbrætter, som jeg pakkede ind i sølvpapir. Det giver et pænt, ensartet udseende på "fadene", der kan stilles direkte på bordet, og når madderne står fladt på brætterne, er der mindre risiko for, at pynt falder af eller brødet knækker. Afslut med at pakke vitavrap omkring madderne.

Ønsker man baconen og flæskestegssværene, samt de ristede løg sprøde ved servering, er det en god ide at smøre smørrebrødet den dag, det primært skal spises. Det vil nemlig suge lidt fugt fra madderne, når det ligger derpå, så det med tiden bliver blødere.

Smørrebrødet set oppefra.

 

Det, der gør smørrebrød til noget ekstra særligt og smukt, er også pyntningen af det. Der er rigelig pålæg på, og det pyntes med fine farver. Man spiser næsten lige så meget med øjnene som med maven, så det er ikke uden betydning. Vælg derfor smukke farver, når du laver smørrebrød. F.eks. kan man vælge at bruge rødløg i stedet for almindelige hvide, da det giver mere spræl på farverne af det færdige smørrebrød. Brug pynt, som komplementerer maden. Det skal passe til/forbedre den generelle smagsoplevelse af maden. Appelsinsaft smager skønt dryppet på rødkålen, så en appelsinspringer passer godt hertil. På samme måde passer en citronspringer til rejemadderne. Andre typer smørrebrød kan pyntes med en agurkespringer. En springer er en skive pynt, man lavet en ridse ca. 2/3 midt igennem og vendt "benene" hver vej, så den får et spiralagtigt udseende, når den placeres midt på smørrebrødet.

Derudover pynter jeg ofte med både af cherrytomat (en båd svarer ca. til 1/4 af tomaten alt efter størrelse), næsten altid med karse, da det giver en skøn smag og duft til smørrebrødet og passer til stort set al smørrebrød. Hvert stykke smørrebrød pyntes med salat, før pålægget lægges på. Jeg bruger sædvanligvis hovedsalat, men man kan også vælge at bruge f.eks. krølsalat. Til hver enkelt type smørrebrød hører sig også særlige typer tilbehør. Disse vil jeg komme nærmere ind på i opskrifterne på de enkelte stykker smørrebrød. Her kan du se en lille oversigt over pynten, jeg ud over kødpålægget bruger til ovenstående smørrebrød:

  • Agurk
  • Cherrytomater
  • Karse
  • Hovedsalat
  • Dild
  • Citroner
  • Appelsiner
  • Rødløg
  • Syltevarer (rødkål, agurkesalat, rødbeder)
  • Ristede champignoner i skiver
  • Sky
  • Ristede løg
  • Høvlet peberrod
  • Kaviar (sort stenbiderrogn)
  • Mayonnaise og remoulade


Mht. beregning af smørrebrød pr. person vil man af denne type skulle beregne 3-5 stykker pr. person alt efter, om det serveres som aftensmad eller blot som f.eks. natmad (hvis der f.eks. serveres en sildemad før eller kikse-/ostebord eller dessert efterfølgende, spises der naturligvis lidt færre stykker smørrebrød). Man skal have en ret velvoksen appetit for at kunne spise 5 stykker, men jeg er sikker på, at jeg kender et par stykker, der godt kunne, og det er bedre at lave lidt for meget end lidt for lidt i min verden ;)


De helt generelle råd herfra er:

  • Planlæg! God planlægning betyder virkelig meget, når man laver smørrebrød. Find ud af, hvor mange stykker smørrebrød af hver slags du vil lave og køb ind derefter. Beregn mængden af pynt ud herfra. Sørg for, at du har god tid til at forberede det pålæg, der skal laves på forhånd. Gør det gerne dagen før, så du er helt klar til blot at skulle smøre smørrebrødet den dag, det skal serveres, for det tager lang tid! Længere end man lige tror. Sørg på forhånd for at have fade eller lignende klar og lav plads i køleskabet. Lav også god plads i køkkenet, da du har brug for masser af plads, når du smører smørrebrødet.
  • Brug pålæg af god kvalitet. Lav det gerne selv eller køb noget, du ved, smager godt. Vær ikke nærig med mængden af pålæg. Ved et ordentligt stykke smørrebrød kan man - efter min mening - ikke se brødet :)
  • Tænk i farver, når du pynter. Man spiser næsten lige så meget med øjnene som med maven. Vælg dog pynt, der komplementerer maden! 


Hermed slut på min lille guide til hjemmelavet smørrebrød. I løbet af den næste tid vil I som sagt få en mere præcis opskrift på hver enkelt stykke smørrebrød :)
----------------------------------


Vi har haft en relativ rolig påske herhjemme. Smørrebrødet har været det store projekt, som der har været brugt en del tid på at forberede og udføre, og ellers har vi prøvet at slappe af. Påsken er uendelig kort i år, da Christian ikke har haft feriedage at tage af pga. jobskifte, så vi kunne godt have brugt lidt flere dage, ærlig talt. Men man må jo være glad for, at der trods alt har været lidt ekstra fridage.

Heldigvis er ugen her lidt kortere, end den plejer, da mandag var en helligdag, så vi kan efterhånden skimte weekenden i horisonten. Jeg er allerede godt i gang med ugens opgaver. I går fik jeg lavet madplan og handlet ind, og i dag står den på tøjvask. Tingene sejler generelt lidt, når andre ting fylder alt i perioder (pt. Ozzys problemer med appetitten), så vi er kommet lidt bagud. Så det skal der rettes op på nu :)

Som jeg skrev i sidste uge, er vi igen løbet ind i lidt problemer med Ozzy. Denne gang med hans appetit. Vi startede ham derfor op på lactulose for hans hårde mave, men i første omgang hjalp det ikke. Efter samråd med dyrlægen har vi sat hans dosis op, og efter det er begyndt at virke, er hans kvalme forsvundet, så det er jo dejligt :) Han spiser betydeligt pænere, og jeg skal ikke håndfodre ham hele tiden. Han er desværre ikke kommet op og spise det, han plejer, så vi er stadig ret opmærksomme på ham. Vi justerer hans dosis løbende, så han forhåbentlig kan slippe for kvalmen. Men der er sket en stor forbedring, siden han startede på lactulose, så det er vi glade for. Nu afventer vi svar fra Tanddyreklinikken omkring Jens' tanker om Ozzys skæve blodprøve, og så håber vi på et godt svar. At det kan være pga. interferonen og ikke er farligt. At det rettes op efter endt behandling. Det må tiden i hvert fald vise, for Ozzy skal jo ikke være på interferon for evigt. Så vi håber.

Ozzy nyder en forårsdag i haven.


I påsken var vi i haven for at beskære lidt. Okay; Christian var i haven for at beskære. Kattene og jeg var bare ude for at nyde den friske luft og selskabet :) De skal helst følge med i alt, der sker derude, og Ozzy har allerede været oppe og inspicere æbletræet efter beskæringen. Han sad længe i æbletræet i går og ventede på, at småfuglene skulle komme tilbage, efter han havde været oppe og jage en væk. ;) Phoebe har primært været tilvejrs på havens store klatretræ. Hun elsker at sidde og iagttage nabolaget fra øverste platform, 2 meter over jorden. Her er hun fanget med en smuk blå forårshimmel som baggrund:




Nu er mit vasketøj færdigt, kan jeg høre, så I får ikke mere herfra i dag. God onsdag til jer :)


2 kommentarer:

  1. Uhmm hvor ser det lækkert ud Christina,
    jeg vil gerne bestille et par stykker tak ;-)

    Din side er blevet rigtig pænt med det nye design, synes faktisk det er mere behageligt for øjnene at læse med nu :-)

    Vh Lykke

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for de pæne ord, Lykke :) Jeg er også meget godt tilfreds med det nye design. Det er mere roligt på en måde.

      Slet