torsdag den 3. marts 2016

Sprøde, smagfulde flutes uden surdej

Hvordan laver man et flute med rigtig god smag uden brug af surdej? Det kan man faktisk godt. I modsætning til mange købe-flutes, der ofte smager totalt kønsløst, kan man sagtens lave et godt og smagfuldt flute uden brug af surdej. Langtidshævning gør meget for et flute i forhold til smag. Surdej gør endnu mere og kan klart anbefales, hvis man har tålmodighed til at starte sådan en op og holde den ved lige. Men nogle gange har man bare travlt, og man vil alligevel gerne have et flute med lækker smag. Hvad gør man så?

Jeg har udviklet nedenstående opskrift, da vi stod og skulle have gæster, men jeg ikke havde tid til at bruge mange timer på hævning, som jeg ellers sædvanligvis gør. Derfor bruger jeg lidt mere gær end ved langtidshævning, men ikke så meget at brødet for gærsmag. Da jeg stod og skulle lave en dressing, hvor jeg brugte creme fraiche og havde en god rest tilbage, valgte jeg at drøne noget af det i dejen til flutet, da det giver en let syrlig smag til brødet. Ikke på linje med surdej, men alligevel giver det god smag. Har man ikke lige creme fraiche, kan man fint bruge et andet surmælksprodukt, f.eks. yoghurt naturel. Resultatet er et lækkert flute, som er knap så hårdt i overfladen som de flutes, jeg sædvanligvis bager, men som er fint sprøde alligevel. De kan også sagtens fryses ned og bliver sprøde og lækre, når de lunes i ovnen efterfølgende.

Sprøde, smagfulde flutes uden surdej (2 stk)

20 g gær
2 1/4 dl lunkent vand
1 dl creme fraiche (eller andet surmælksprodukt, f.eks. yoghurt naturel)
10 g havsalt
Ca. 460 g hvedemel

Rør gæren ud i lunkent vand og creme fraice. Rør salt i. Tilsæt mel lidt ad gangen og ælt dejen, til den er glat og tyggegummiagtig. Dejen skal slippe skålens kanter, men må gerne klistre en lille bitte smule, når du tager den op af skålen med hænderne. Den skal dog være til at håndtere. Jeg brugte den angivne mængde mel til flutene. Er den helt umulig og klistret, så tilsæt en lille smule mere mel, men kun lidt! For meget mel giver tunge, kendelige brød.

Stil dejen til forhævning tildækket i 45 minutter.

Slå luften ud af dejen. Den den i to og form til flutes. Læg flutene på en bageplade med bagepapir og lad dem hæve tildækket i 35 minutter, til de er hævet til dobbelt størrelse.

Sæt imens ovnens bradepande nederst i ovnen. Tænd ovnen på 230 grader. Når ovnen er varmet op og flutene er efterhævede, ridses flutene skråt med en skarp kniv. Sæt flutene ind midt i ovnen og hæld et glas iskoldt vand i bradepanden i bunden af ovnen. Luk med det samme, så dampen ikke suser ud af ovnen.

Bag flutene 18-20 minutter, til de er gyldne og sprøde. Hvis bunden virker lidt ubagt/farveløs, kan du tage bradepanden ud af ovnen og herefter flytte pladen med flutene ned nederst i ovnen i 3-5 minutter, til bunden har fået farve. Afkøl flutene på en rist. Hvis du skal servere dem straks, så lad dem lige hvile lidt, før du skærer dem ud, ellers risikerer de at være klæge indeni, hvis de er for varme.

Flutene kan fint fryses ned, efter de er afkølede. Lun dem, til de netop er sprøde, når du har taget dem op af fryseren og optøet dem.

Vi er nu halvvejs i konkurrencen om katte-hyggepakken, og det er dejligt at se, at der er interesse for giveaway'en :) Det skyldes måske især hjælpen fra dem, som har været så søde at dele konkurrencen på Facebook, så til dem skal der lyde en særlig tak! :) Jeg glæder mig til at glæde en af jer på tirsdag, når jeg trækker en vinder. Husk i øvrigt, at der kommer en ny konkurrence med endnu en katte-hyggepakke, når vi har fundet vinderen af den første, så hvis du ikke vinder, så fortvivl ikke :) Der er endnu en chance. Hvis du endnu ikke har deltaget og kender en kat, der vil blive glad for sådan en pakke med lækkerier og legetøj, så smut forbi min giveaway og se, hvordan du får fingrene i præmien :)

Oscaruddelingen er overstået, og vi er efterhånden ved at finde den rette døgnrytme igen. Det var hårdt at få vendt op og ned på døgnet på den måde, og jeg føler endnu ikke, at jeg er fuldt udhvilet om morgenen. Det hjælper dog ikke, at Phoebe mener, at hun skal ligge mellem mine knæ om natten, for det låser mig fast, og jeg kan ikke rigtigt finde nogen god sovestilling, så længe hun ligger der. Men man nænner jo ikke at flytte på hende :-3 Det er jo synd, når hun sover så godt.

Vi har for nyligt introduceret Ozzy til lidt allergikost fra et andet mærke, da vi leder efter godbidder til ham, som han kan tåle. Han tåler dem, og det er dejligt, men siden har startede på dem, har hans appetit været faldet ret meget. Og han får kun nogle få gram om dagen. Om det har noget med maden at gøre, ved vi ikke, men lige nu holder vi en pause fra dem og ser, om det hjælper. Han mave er noget hård og sløv i optrækket, så vi håber, at det hjælper, når vi får styr på den igen. Ellers må han en tur om dyrlægen, så hun kan se, om der er andet, der giver ham problemer i forhold til appetitten.

Det går ellers godt med ham. Han har ikke haft ondt ved gab siden operationen i september, men rødmen i hans kæbeled har været vedholdende og kun blevet bedre i den ene side. Derfor startede vi efter aftale med Tanddyreklinikken ham op på et kosttilskud i januar. Det er fedtsyrer, der af en eller anden årsag hjælper på både mund og led. Sådan noget fedtet stads, jeg smører op i ganen på ham, efter han har fået sin morgenmad. Vi havde ikke regnet med nogen effekt af det, for vi har efterhånden prøvet så meget uden effekt, men da vi skulle gøre status over de første to måneder på tilskuddet, blev vi positivt overraskede. Rødmen, der har været meget intens i den ene side på trods af operationen, der fjernede de sidste af hans tænder (og dermed bakterier i munden på ham), er nu meget bedre. Det er en helt vild ændring! Og vi er så glade for det. Jeg kørte den lange tur til Tanddyreklinikken i sidste uge for at købe mere medicin til Ozzy, og vi fortsætter ham nu på den kombination, han har fået i den periode, han har været i bedring, nemlig interferon og de her fedtsyrer. Såfremt alt går, som det skal, evaluerer vi først med klinikken om 3-4 måneder. Så vi håber, at det her kan gøre ham helt rask :)Han har tilsyneladende rester af sting tilbage fra operationen, selvom de skulle opløse sig selv, så vi skal selv prøve at kratte lidt i dem og se, om de løsner sig. Ellers skal vi et smut omkring egen dyrlæge for at få set på det. Pga. hans fortsatte behandling med interferon må han ikke blive vaccineret, hvilket han skulle have været meget snart, så vi håber, han ikke fanger noget i mellemtiden, før han stopper den behandling. Heldigvis har vi jo indhegnet haven, så det er sjældent, han ser andre katte end Phoebe. Det hjælper på det i hvert fald. Nu skal vi bare have hans appetit tilbage. Vi håber, at det hjælper at droppe slikket en periode. Vi må se. Ser frem til færre bekymringer i hvert fald med ham, for det fylder en del.

Der er også andre ting, vi bekymrer os for lige for tiden. Et nært familiemedlem kom i weekenden til skade ved et fald og brækkede ribben og punkterede en lunge. Søndag aften, da vi sad og ventede på Oscaruddelingen, fik vi et opkald fra Christians forældre om, at hun nu havde fået en blodprop i hjernen. Vi har været ret bekymrede for hende, og det fyldte også rigtig meget den nat, hvor vi ikke vidste, hvad der ville ske med hende, men heldigvis ser hun ud til at være i bedring. Vi håber for hende, at hun kommer sig helt oven på den forfærdelige omgang med den optræning, hun nu skal i gang med. Heldigvis er hun en aktiv og viljestærk kvinde, og jeg tror, det gør en stor forskel i sådan en situation. Selvom det er torsdag, er madplanen ikke helt på plads for ugen, for min hjerne arbejder lidt sløvt oven på søvnmanglen i starten af ugen, og maven er i seriøs kaos pga. vores Oscarsnacks, så det er svært at lave madplan. Så vi tager et par dage ad gangen mht. mad i de her dage. Det er heldigvis snart weekend, som nok mest kommer til at stå på afslapning, hvilket er meget velkomment oven på en træt uge fyldt med bekymringer. Inden weekenden skal jeg dog have lavet lidt herhjemme, så jeg må hellere komme videre i programmet. Rigtig god dag til jer :)

6 kommentarer:

 1. Åhhh hvor er jeg glad for at høre at det går bedre med Ozzy. Krydser finger for at det bliver ved at gå i den retning.

  Angående de der selvopløselige sting, så synes jeg ofte at jeg hører at de ikke altid selv opløses, men skal fjernes. Så det skal du ikk være bekymret for <3

  Dejligt at høre at Jeres familiemedlem er i bedring.

  God weekend, jeg håber snart I alle er på toppen igen <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er mest bekymret for den effekt, de har på hans mund, da de samler plak, så det kan godt være, at vi er nødt til at få dem fjernet hos dyrlægen. Det vil vi helst ikke udsætte ham for, så vi prøver lige selv at pille i dem først og se, om de løsner sig.

   Ja, det er rart. Vi er dog noget bekymrede for hans faldende appetit, så jeg går med en konstant knude i maven lige nu og er virkelig udmattet over at være bekymret for ham og skulle sørge for, at få ham til at spise nok i løbet af dagen :(

   Tak i lige måde :)

   Slet
  2. Det er aldrig sjovt når vores pelsbabyer er syge - jeg kender alt for godt til den der knude i maven. Den havde jeg i mange år, da vi havde Charlie (han var jo syg af epilepsi)

   Men jeg håber virkelig at tingene snart bliver nemmere for Jer og han begynder at få noget appetit igen

   kram

   Slet
  3. Tak skal du have. Ja, det kender I for godt. Vi ser lige tiden an, nu han kun får lov at få det foder, han plejer at have det godt på, men vender appetitten ikke tilbage inden for den nærmeste fremtid, skal han til tjek. Vi håber, det "kun" handler om hård mave.

   Slet
  4. X'er finger for at det "bare" er det

   Kram til Jer alle

   Slet