fredag den 1. november 2019

Halloween-romkugler

I går havde vi Christians forældre til middag. Menuen stod på pulled pork-burgere af den nakkesteg, jeg netop havde tilberedt sous vide, og som sædvanligt skulle der også være lidt sødt til kaffen efterfølgende. I anledning af halloween hyggede jeg mig med at klæde nogle lækre, hjemmelavede romkugler ud til aftenens forestilling :D Det blev til nedenstående halloween-romkugler i græskarmand-forklædning og en enkelt Frankensteins monster-romkugle <3 Jeg havde rigtig god tid til mit bageprojekt, eftersom nakkefileten passede sig selv i vandbadet, næsten helt til vi skulle spise den, så det var superhyggeligt med lidt fri leg i køkkenet :)

Vi har tidligere fået både halloween- og juleromkugler, når vi har besøgt vores kaffebar i Tivoli på de tilhørende højtider, og jeg har længe haft lyst til at lave min egen variant, så nu skulle det være. Det var betydeligt nemmere, end jeg havde turdet håbe på, og de bragte stor glæde hos familien, da de blev serveret i går. Herunder får du en udførlig opskrift og gennemgang af, hvordan jeg har lavet romkuglerne.

Inden længe kommer der et spændende tiltag her på bloggen, hvilket du kan læse mere om neden for opskriften :)Halloween-romkugler (5 store)

Chokoladekagebase til romkugler:
100 g blød margarine
1 1/4 dl sukker
1 æg
2 dl hvedemel
1½ tsk bagepulver
1 nip salt
½ dl kakao
½ dl mælk
½ dl koldt vand


Romkugledej:
Afkølet chokoladekage
25 g blød margarine
25 g flormelis
1½-2 spsk hindbærmarmelade
3 spsk romessens


Overtræk:
190 g marcipan + orange pastafarve
40 g marcipan + grøn pastafarve
20 g marcipan + sort pastafarve
Flormelis
Evt. et par sukkerøjne til Frankensteins monster


Chokoladekage:
Start med at lave chokoladekagen, der skal være basen for romkuglerne. Rør margarinen med sukker. Tilsæt ægget og pisk, til massen er ensartet. Tilsæt mel, kakao, salt (kan undlades, hvis du bruger smør i stedet for margarine), bagepulver, mælk og vand og pisk det hele sammen til en ensartet dej.

Fordel dejen i en form, ca. 17 x 25 cm, foret med bagepapir og bag kagen midt i ovnen ca. 30 minutter ved 170 grader. Tjek med en gaffel, om den er færdigbagt (der må ikke sidde rå dej på gaflen, når du stikker i kagen).

Lad kagen køle helt ned, før du fortsætter. Skal det gå stærkt, kan du smide den i fryseren i kort tid, når den er kølet en smule ned.


Overtræk:
Mens kagen køler, kan overtrækket forberedes:

Ælt 190 g marcipan med orange pastafarve, tilsat en lille smule ad gangen, så du kan justere på farven lidt hen ad vejen. Ælt, til farven er ensartet, og tilsæt mere farve, hvis du ønsker en mere kraftig farve. Jeg brugte en orange farve fra Wilton og tilsatte en smule lys gul fra samme mærke for at få helt rette farve. Ælt lidt flormelis ind i marcipanen, så den bliver mere smidig og knap så fugtig at stå med.

Ælt 40 g marcipan med grøn pastafarve tilsat lidt ad gangen, til du rammer den ønskede farve. Jeg brugte leaf green fra Wiltons pastafarver. Ælt lidt flormelis ind i marcipanen, så den bliver mere smidig og knap så fugtig at stå med. Pas på med at tilsætte for meget, da marcipanen så vil blive meget tør og svær at overtrække med.

Ælt 20 g marcipan med sort pastafarve, lidt ad gangen. Jeg brugte en sort pastafarve fra OFC. Tilsæt en lillebitte smule flormelis, så marcipanen ikke er så fugtig, men kun en lille smule, så den ikke bliver tør.

Sørg for at dække ned til med film, så den ikke bliver tør, før du skal bruge den.


Romkugler:
Rør en smørcreme af margarine og flormelis. Brug evt. bagsiden af en spiseske til at ælte margarinen sammen med flormelisen.

Smuldr den kolde chokoladekage i en stor skål (eller kør den i køkkenmaskinen med k-spaden, til den er findelt). Ælt smørcremen ind i den findelte kage. Tilsæt marmelade og romessens og ælt det hele godt sammen, til det er helt ensartet.

Del romkugledejen i fem lige store dele og tril hver del til en kugle.

Rul den orange marcipan ud meget tyndt (ca 2 mm tyk). Fordel evt. lidt flormelis på bordet at rulle ud i. Overtræk en romkugle ved at lægge marcipanen over kuglen og skær marcipanen til, så den passer om kuglen. Saml den bag på romkuglen, så den har en fin og ensartet forside og top.

Fortsæt med at overtrække yderligere tre romkugler på denne måde. Måske skal du rulle marcipanen ud igen, så den passer i facon til dine romkugler.

Form 4 små stilke af den grønne marcipan og  læg dem til side.

Rul resten af den grønne marcipan ud og overtræk den sidste romkugle.

Brug en skarp kniv til at skære ansigter i romkuglerne. Giv evt. Frankensteins monster sukkerøjne, hvis du har mulighed for det - det giver ham så meget personlighed :D

Form hår og møtrikker til Frankensteins monster af den sorte marcipan. Fordel hår og møtrikker på ham og fordel de grønne stilke på græskarromkuglerne.

Opbevar halloween-romkuglerne til køl i en lufttæt boks, til de skal spises.


De færdige romkugler, som jeg har hygget mig med at udskære og pynte <3
Jeg elsker halloween! Synes, det er så hyggeligt at følge på Facebook, hvordan mine venner pynter deres huse op, klar til at få børn på besøg til "slik eller ballade", holder halloween-temafødselsdage og laver "ulækre" halloweenretter og flotte halloweenkager <3 Jeg elsker enhver lejlighed til at lege lidt ekstra i køkkenet, så det er spændende at følge med i, hvad andre laver af sjove ting.
Halloween er også en god undskyldning for at se uhyggelige film (eller hyggelige "uhyggelige" film, som f.eks. Hocus Pocus eller andre knap så uhyggelige heksefilm), så vi har været i gang med at se nogle af de gode, gamle klassikere, i skæret fra min lille keramikgræskarmand. Har desværre ikke længere hænder og arme til at skære en græskarlygte, men min lille keramiklygte er en fin erstatning, og nu har jeg jo også lige skåret romkuglegræskarmand, så det er en okay erstatning :)


Som jeg skrev i indledningen, kommer der snart lidt nyt her på bloggen. Julen nærmer sig, og ligesom de seneste år har jeg igen i år lavet en superfin adventskalender til kat med fire fine pakker, som jeg udlodder her på bloggen. Konkurrencen vil blive slået op inden for den nærmeste fremtid, så følg med, hvis du kender en kat, der skal forkæles med sådan en fin kalender :)
Jeg har endelig fået min henvisning til reumatolog nu og har fået en tid i slutningen af november. Er spændt på, hvad det vil bringe med sig. Det går desværre stadig ned ad bakke for mig. For omkring en måned siden begyndte jeg at få smerter i min ene ankel. Mine smerter i benene sidder ellers i skinnebenene/senerne, men nu er ankelleddet så påvirket. Det er desværre ikke blevet meget bedre gennem den måned, det er stået på, og nogle dage - når jeg har stået og gået for meget - kan jeg nærmest ikke gå.
Det føles næsten som en forstuvning, uden jeg overhovedet er kommet til skade med foden. Derfor har jeg fået et par krykker hjem, der skal hjælpe mig de dage, hvor leddet er så stift og usmidigt, til jeg lige får det i gang. Det er dog en udfordring for arme og håndled, der jo også er påvirket, så jeg prøver at bruge krykkerne så lidt som muligt.

Jeg kan ikke helt lade være med at tænke på, om det her er opstarten af den leddegigt, jeg ved, der med al sandsynlighed venter mig i fremtiden (som min blodprøve har vist pga. antistoffer). Jeg kan også mærke, at særligt mine led i fingrene nemt bliver ømme og smertende (dog forbigående, heldigvis), så jeg er noget spændt på, hvordan det går hos reumatologen sidst på måneden.


Det er blevet koldere i vejret, og selvom man skulle tro, at det ville få kattenes pels til at blive mere kraftig, er det faktisk også sæson for ekstra fældning. I hvert fald hos vores inde/udekatte herhjemme. Det er første kolde periode, hvor Julius' pels rigtigt har skullet vokse sig stor, og pelsen giver ham nogle problemer. Den driller ham i maven, så vi prøver at finde ud af, hvordan det skal håndteres. Pt. får han ekstra kattemalt, men hvis det ikke er nok, må der et foderskifte til. Det er ikke nemt med verdens mest kræsne kat (når det kommer til tørkost), så vi forsøger i første omgang at få det til at fungere på det nuværende foder. Ud over malten arbejder jeg også på at lære ham at blive friseret nogle gange om dagen, så jeg får taget en del af de løse hår, der ellers ville komme i maven, når han vasker sig. Han kan heldigvis godt lide at blive friseret, men har ikke altid tålmodighed til det.

Phoebe har også problemer med pels, men det har hun ind imellem, og da hun efterhånden har boet her mange år, ved vi bedre, hvad hun har behov for, når det står på. Vi skal stadig lære, når det kommer til Julius, da nogle ting stadig er nye for os med ham. Men vi er meget opmærksomme på ham, så det skal nok ordne sig med tiden, er jeg sikker på.
Den seneste tid har været mere rolig herhjemme. Vi har ikke haft så mange aftaler, og tiden går pt. med at arbejde på projekt haveskur. Vi bor et sted, hvor hus og have ligger noget højere end garagen, hvor alle haveredskaber, plæneklipper mv. befinder sig, så det er et kæmpe mas, hver gang der skal laves noget i haven. Derfor er Christian nu ved at lave et skur oppe ved siden af huset, så vi noget nemmere kan komme til tingene. Det er en længere proces, men der er skub i arbejdet, så jeg forventer, at de er helt færdigt inden for nogle uger. Christian arbejder flittigt på det hver dag efter arbejde, til det bliver mørkt, så det går så hurtigt, som det overhovedet kan.

Vi har dog også haft nogle ture hjemmefra den seneste måned, bare os to, hvilket har været rigtig dejligt. I starten af oktober var vi i Roskilde og se stand-up. Jeg var så heldig at få billetter til Torben Chris' ABC i fødselsdagsgave i januar, så jeg har tålmodigt gået og ventet på, at det skulle blive oktober, så vi kunne komme afsted. Det var en virkelig sjov og underholdende aften, og jeg kan kun anbefale at se showet, hvis man har muligheden :)
Derudover har vi været en del i biografen. Vi har fået set Joker, som bestemt ikke skuffede, selvom den var hypet helt op over skyerne, og senest så vi Double Tap, fortsættelsen af Zombieland, en af mine favorit horrorkomedier. Den levede også helt op til vores forhåbninger, og vi sluttede aftenen af på en kinesisk restaurant med lækker mad. Jeg er kommet lang vej mht. min maves helbred, siden før jeg startede på LDN. Medicinen har repareret mine tarme, så jeg nu bedre kan spise noget forskelligt, og jeg nyder det virkelig i fulde drag! Vi havde bare en helt perfekt dag med biografdate og middag sidste weekend <3


Nu vil jeg gå i køkkenet og starte en risengrød op. Det er lige vejr til det i dag, hvor kulden virkelig går gennem marv og ben. Det bliver helt sikkert koldere, når vi rammer vinter, men overgangen fra semilunt vejr til vintervejr er en hård omgang. Heldigvis giver kulden og mørket masser af mulighed for hygge under et tæppe i sofaen i stearinlysets skær. <3

2 kommentarer:

 1. Arh hvor er de meganuttede! <3
  Altså både kager og katte :D

  Vi skulle have set Zombieland 2 tidligere i denne uge, men nu har vi udskudt det til i morgen. Håber den er lige så god som etteren.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak!😄♥️
   Håber, I har haft en god tur i biografen i dag. Jeg synes i hvert fald, at den var meget underholdende og en værdig efterfølger 🙂

   Slet