tirsdag den 10. april 2012

Lidt aftenhygge

I aften har vi haft Christians forældre på besøg til lidt aftenhygge. Det er faktisk ikke ret længe siden, de tog hjem. Det har været en rigtig dejlig aften, hvor vi mødtes efter aftensmadstid og så har siddet og spillet spil helt frem til midnat.
I eftermiddags bagte jeg en portion 
hindbærsnitter til i aften, og her midt på aftenen bagte jeg en lille portion boller, da vi fik plads i maven til lidt godt. Så der var lune, friskbagte boller og hindbærsnitter, så der er blevet guffet. :)

De her boller er nok det bagværk, jeg har bagt alleroftest, siden jeg begyndte at bage som barn. De er superlækre og bløde, og de tager ingen tid at lave. Det er lidt tricky med melmængden, men så længe man passer på ikke at komme for meget i ad gangen, er det slet ikke svært :)

Lynboller (6 store eller lidt flere mindre boller)

75 g margarine eller smør
1 dl mælk
40 g gær
1 spsk sukker
½ tsk salt
1 æg
Hvedemel

I den her opskrift er der ikke angivet hvor meget mel, der skal i af en grund. Det er simpelthen vigtigt, at man putter lidt i ad gangen, så der kun lige præcis er mel nok i for at kunne forme bollerne. Hvis man ikke gør det på den her måde, vil bollerne blive tørre og kedelige.

Smelt margarinen og hæld mælken i. Smuldr gæren og hæld mælkeblandingen i. Rør gæren ud i blandingen. Rør salt, sukker og æg i.
Rør mel i lidt ad gangen. Der skal kun så meget mel i, at den lige kan formes. Den er meget blød og lidt fedtet i det. Er den ikke det, er der kommet for meget mel i!

Form boller af dejen ved at rulle dem i en hul hånd mod bordet, hvor dejen ligesom presses ind under sig selv, mens man kører hånden rundt i cirkler. Sådan får man de pæneste boller.

Sæt bollerne på en bageplade med bagepapir og lad dem hæve tildækket i 15 minutter. Tænd ovnen på 200 grader.

Bag bollerne midt i ovnen, til de er gyldne ovenpå ca. 12-15 minutter. Spis dem lige så snart, de har kølet lidt af. De smager allerbedst, når de er lune og på dagen, de er bagt.

Dejen røres sammen og formes til boller.

Bollerne efter at have hævet tildækket i 15 minutter.

De færdige, superbløde og lækre boller.
Jeg er glad for, at vi har haft sådan en dejlig aften. Vi havde godt snakket om, at vi lige skulle se dem i påskedagene, men begyndte først her i weekenden at snakke om, hvad der egentlig skulle ske. Jeg foreslog selv, at vi kunne få dem op til aftensmad og efterfølgende hygge, men det endte med at vokse sig meget stort i hovedet på mig, så jeg blev stresset og fik angst, og havde bare en meget dårlig dag i går. Så det endte med, at Christian lavede aftensmad til mig, fordi jeg ikke kunne overskue noget.

Men vi fandt ud af at skære det ned, så der ikke var så meget, jeg skulle tænke på at forberede, så der var mindre stress.
I dag har jeg så bagt i eftermiddag og lidt i aften, mens Christian har støvsuget og lavet aftensmad, så jeg kun skulle tænke på at bage lidt og så ellers slappe af ind imellem.

Nu går det også værre psykisk for tiden, end når jeg har det "almindeligt", så jeg er meget mere stresspåvirkelig pt. Men det er frustrerende, at jeg ikke bare kan gøre det, som jeg har lyst til, uden at få det dårligt eller blive stresset. For jeg ville rigtig gerne have lavet noget mad til os. Det behøvede ikke engang være noget særligt. Men det blev bare for meget lige nu åbenbart.

Heldigvis fandt vi en løsning, hvor vi alligevel fik en masse tid sammen med dem, uden jeg kørte mig selv fuldstændig flad, så jeg kunne nyde selskabet og rent faktisk hygge mig. Og det har jeg. Det har været en dejlig aften.

Nu vil jeg finde min seng. Natnat derude.

3 kommentarer:

 1. Hjælp dog en mand, der bare vil lave nogle velsmagende boller til ungerne. Uden de store dikkedarer.
  Bare gode boller med smør osv.
  Mvh
  Preben

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Preben.
   Har du prøvet bollerne i denne opskrift, du kommenterer? De er meget populære herhjemme, og det er altid dem, jeg bager, når vi holder fødselsdag, eller bare skal have en hurtig bolle. De skal spises samme dag, da de med mængden af smør hurtigt blive tørre.

   Jeg har andre opskrifter på boller, der indeholder mindre fedtstof, og derfor er mere friske længere. Gulerodsbollerne er også et kæmpe hit herhjemme, og meget luftige og lækre http://thebigmeowski.blogspot.dk/2012/02/gulerodsboller.html

   Jeg har også bagt nogle boller med italiensk hvedemel. Pga. melet bliver de også ultraluftige http://thebigmeowski.blogspot.dk/2012/12/store-luftige-boller-med-italiensk.html

   Man kan også bage boller med ølandshvedemel, hvilket giver lidt grovere smag til bollen, uden den er direkte grov, som hvis man brugte grahamsmel eller lignende grovere meltyper http://thebigmeowski.blogspot.dk/2013/03/boller-med-landshvede-og-durum.html

   Men prøv at starte med lynbollerne, som du kommenterer her på. Det er bare meget vigtigt, at du putter så lidt mel i som muligt. De skal kun lige være til at forme. For meget mel gør dem tunge.

   Slet
  2. Du kan også bage de her teboller og så undlade chokoladen. De er også rigtig lækre, men kræver så, at man har noget tålmodighed, da hævetiden tager noget tid. http://thebigmeowski.blogspot.dk/2012/03/luftige-chokoladeboller.html

   Slet