torsdag den 26. april 2012

Hvedebrød med durum og surdej

I går bagte jeg som sagt et improviseret hvedebrød til vores aftenskaffe, og det blev supergodt. Det smagte så godt i sig selv, at det næsten var synd at putte andet end smør på, da det var lunt. Krummen var sej og saftig, og smagen rigtig fin. Jeg brugte det gode mel til det (Økologisk Bornholmsk hvedemel, købt i Superbest), der giver brødet noget lidt ekstra i både smag og konsistens, og så tilsatte jeg også lidt durum for at give ekstra sprødhed.

Brødet blev bagt på min bagesten, hvilket også gjorde meget for sprødheden af bunden. Jeg elsker den sten. Den er virkelig suveræn til at bage brød på.
Det var et af de der brød, hvor man ikke tilsætter så meget gær, og derfor lader det hæve rigtigt længe. Fra jeg gik i gang med brødet, gik der ca. 6 timer, til vi spiste det. Det lyder måske af meget, men selve arbejdsindsatsen i at lave sådan et brød er virkelig minimal.


Hvedebrød med durum og surdej (1 stort)

5 g gær
2 ¼ dl lunkent vand
10 g havsalt
1 dl surdej
125 g durummel
325 g hvedemel (gerne med højt proteinindhold. Jeg brugte Økologisk Bornholmsk hvedemel)

Rør gæren ud i vandet og rør salt og surdej i. Tilsæt melet og ælt dejen grundigt. Er det på en køkkenmaskine, så lad den køre omkring 8 minutter. I hånden skal den have noget længere tid.

Lad dejen forhæve tildækket i en skål i 2 timer.

Slå luften ud af dejen og form den til et brød (jeg formede den til et kort brød, da jeg af erfaring vidste, at det hæver meget, og derfor vil jeg helst undgå, at det hæver ud over min bagespade. Derfor endte mit brød også med at blive lidt bredere, end hvis man bager det som et noget længere brød på en bageplade).

Lad brødet hæve på en godt melet bagespade eller en bageplade med bagepapir tildækket i 3 timer.

Sæt bagestenen ind i ovnen i den nederste halvdel (ikke helt nederst, men mere så meget mod midten, den kan, uden at være på midterste ribbe), og tænd på 225 grader. Varm stenen godt op. Bruger du en bageplade, skal du bare nøjes med at tænde for ovnen.

Bag brødene ca. 20 minutter. Hold øje med dem. På en bagesten kan det ikke gå så galt, men brød på bageplader kan godt blive en smule brændt under bunden, hvis de får for meget. Brødet er færdigt, når det lyder hult, hvis man banker det under bunden. Der er som bekendt forskel på ovne, så tjek undervejs.

Lad brødet køle lidt af tildækket på en rist, før det spises.

Den forhævede dej formes til et brød og stilles til efterhævning.

Brødet efter efterhævningen.

Det færdige brød.

Den fine krumme.


Det er noget af en gråvejrsdag i dag. Blev vækket i morges af regnen, der piskede mod ruden. Og så blæser det. Så det er næsten ikke vejr at sende en kat ud i. De har dog været ude og vende haven, men lige nu ligger de allesammen og snorker rundt omkring i huset.

Sløvdagsgab.


Lige nu sidder jeg og venter på, at Christians far kommer forbi og henter resten af vores brød fra i går. Der var stadig halvdelen tilbage, efter vi havde spist det, vi kunne, og det er jo ærgerligt, hvis det skal gå til spilde. Heldigvis vil de gerne aftage det, så det er jo dejligt :)
Jeg tåler ikke ret meget brød ad gangen, så det er for meget for os at få spist.


I dag havde jeg egentlig tænkt, at jeg skulle i gang med at bage nogle surdejsflutes til fryseren, da vi skal bruge et på lørdag, og jeg ikke skal bruge ovnen til aftensmad i aften, men jeg ved ikke lige, om det bliver i dag, jeg får det gjort. Nu må vi se. Det kommer meget an på energien.
Aftensmaden i aften består af en gammeldags grydekylling med brun sovs, hvilket jo smager rigtig dejligt, men også kræver lidt energi at lave. Men glæder mig i hvert fald til det. Kødet bliver rigtig mørt og sovsen er utrolig lækker. Lidt hjemmelavet agurkesalat havde været godt til, men eftersom min mave stod helt af i januar efter et møde med syltede agurker, holder jeg mig helt fra det sure.

Vi må se, hvad dagen ender med. I det mindste ved jeg, at den ender med godt selskab og hygge med Christian, da han ikke skal afsted til noget i dag. Det glæder jeg mig til.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar