lørdag den 28. december 2013

Mine bedste opskrifter til lækker nytårsmad

Nu nærmer nytårsaften sig, hvilket for de fleste indebærer ekstra lækker med i godt selskab og måske et par drinks også :)

For mig har nytårsaften de fleste år været ret uformel, stille og rolig aften. Sådan foretrækker jeg det. Men derfor kan man jo godt gøre lidt ekstra ud af maden og de andre lækkerier, som hører til sådan en aften. Dem kan vi sagtens nyde, selvom vi plejer bare at sidde os to herhjemme hos kattene.

Det er lidt forskelligt fra år til år, hvad vi har fået. I en årrække har jeg nytårsaften lavet raclette, hvilket er en superhyggelig ting at sidde omkring. Så kan man selv tilberede maden stille og roligt og spise den i sit eget tempo. Jeg har efterhånden gjort det så mange gange, at jeg har fået lavet en lille liste over, hvad man kan lave af lækre ting på racletten. Den senest tilstødende ret er miniburgere, hvilket virkelig kan vække glæde i alle aldersgrupper. De fleste elsker en god burger, og det er ikke til at stå for sådan nogle nuttede, som hapse-burgere :)

Fordelen ved raclette er også, at det kan varieres i det uendelige, både med det, som laves på racletten og med tilbehøret. Vi får oftest en god salat til, men jeg har også tidligere serveret en pastasalat f.eks. Det kommer jo også an på, hvad der skal på racletten. I kan finde min liste over lækre ting til racletten inkl. opskrifter og billeder her: Highlights fra vores racletteaften.

Miniburgere <3
Noget andet, som mange spiser til nytåer, er rødt oksekød. Det er superlækkert og noget, vi elsker herhjemme. Vi er vilde med culottesteg, ikke mindst pga. "muh-sværen" på toppen, der giver ekstra smag til kødet. Fordi en culotte skal skæres på en bestemt måde, kan nogle måske godt holde sig fra at lave sådan en, men det er faktisk ikke ret svært at skære den ud. Man skal blot kigge på kødfibrene og skære på tværs af dem. De er ret nemme at se på bagsiden af stegen, så vend den om, når du skærer den ud. Jeg har for længe siden lagt en opskrift på bloggen om, hvordan jeg laver culottesteg, hvilket giver en god rettesnor at gå efter. Vores bliver stegt medium-rød, som vi foretrækker det :) Jeg har været inde og pille lidt i opskriften i eftermiddag, eftersom jeg siden dengang har lavet mange culotter og er blevet lidt klogere. Trækketiden for en god oksesteg er alfa og omega, for der fordeles kødsaften tilbage i kødet. Så lad den endelig hvile lidt, før du skærer den ud. Gennemgangen af tilberedningen af en culottesteg (eller cuvette) kan du finde her: Det si'r muh! Jeg har i øvrigt brugt samme fremgangsmåde, da jeg tidligere på året tilberedte et stykke oksefilet. Den blev også helt perfekt :)


Som med tilbehøret til racletten kan man jo variere tilbehøret til en culotte i det uendelige. Vi plejer at få ovnbagte kartoffelbåde, favoritsovs og en god salatbar til, for sådan foretrækker vi det, men man kan jo lave meget forskelligt tilbehør, så slip fantasien løs :)
Man kunne også lave en forret til nytår, men det plejer vi at springe over, da vi simpelthen ikke kan spise det og gerne vil efterlade lidt plads i maven til snacks og den slags i løbet af aftenen. Derfor får vi det ret sjældent. Men dessert hører jo til sådan en nytårsaften. Sidste nytår lavede jeg denne kaffeis med hvide og mørke chokoladebønner og digestive. Christian havde smagt Ben & Jerry's kaffeis engang i Friheden i Århus, men den har ikke været til at skaffe, hvilket ærgrede ham noget, da han elskede den. Så jeg ville forkæle ham lidt med den her is til nytår. Resultatet blev også bare rigtig godt, så den kan anbefales :)Jeg har også haft lavet andre is her på bloggen, hvilket I kan finde opskrifter på i opskriftindekset. Her vil jeg blot fremhæve chocolate fudge blownie-isen, der i sig selv er superlækker og vanilleisen. I år vil desserten herhjemme være en hjemmebagt, lækker dobbelt- eller trippel chocolate brownie (brownie med masser af chokoladestykker i) med en god vanilleis til. I år er den dog købt pga. mit stressniveau, men jeg har tidligere lavet ovenstående vanilleis til brownies som dessert, og det er superlækkert. Har man lyst, kan man også servere lidt frisk frugt ved siden af.

Vanilleisen er også god til en rigtig god tærte, f.eks. æbletærte eller hindbærtærten med marcipan. Hvad man serverer som dessert, hænger jo også sammen med, hvor tung ens hovedret er. En culotte kan man servere det meste efter, men mere fed og tung mad kræver en lettere dessert. Og så kommer det jo også an på publikummet. Børn elsker ofte pandekager med is, hvilket er endnu en måde at bruge vanilleisen på. Christian elsker det også, så det har været dessert herhjemme nogle gange efterhånden :) Man kan jo i øvrigt putte mange lækkerier i pandekager, så kun fantasien sætter grænsen :)

Hindbærtærte med marcipan.
I løbet af aftenen eller natten vil man måske gerne have et par lækre drinks. Det er ikke noget, jeg gør så meget i, da jeg ikke tåler alkohol særligt godt, men jeg foretrækker generelt drinks, der har en god, frugtagtig eller sød smag. Derfor måtte jeg også prøve at lave en strawberry daiquiri i sommers for at prøve at knuse is med min Bamix stavblender (som jeg virkelig elsker). Den blev virkelig lækker, så det kunne være en god drink til en nytårsaften :) Man kan jo efterhånden få friske jordbær året rundt, selvom de er bedst om sommeren, men da der er jordbærsirup i drinken her, er der rigelig jordbærsmag. Bruger du frosne jordbær, så husk at skolde dem først.
De sidste opskrifter, jeg vil vente her i indlægget, er på kransekage, hvilket hører sig til sammen med champagnen kl 24. Eller det er i hvert fald blevet indført, siden jeg fandt sammen med Christian, da han er vild med marcipan ;) Jeg har kransekageforme, men man kan sagtens lave det uden. Der skal man bare lave ringene med ca. 2 cms størrelse imellem (dvs. 14 cm, 16 cm osv. længde pølser, som formes til ringe). Når de bages, skal man have to ovnplader oven i hinanden som skal røre hinanden (dvs. at de begge skal ind i samme rille i ovnen), så kransekagen ikke brænder på i bunden. Det vil den gerne pga. sukkerindholdet i marcipanen.

Kransekageringene pyntes med glasur lavet med past. æggehvide (gør glasuren meget stiv, når den er stivnet). Når glasuren er tør, pensles bundene af ringene med smeltet, mørk chokolade og sættes sammen til et tårn. Og så kan man pynte, hvis man vil. Med lidt flag eller knalderter eller hvad man nu har lyst til. Opskriften på kransekagen kan du finde her: Back on track - kransekage.
Sidste år bagte jeg kransekagestænger med nougat i stedet for det sædvanlige kransekagetårn. Det var også meget lækkert og populært herhjemme. Dem kan du finde opskriften på her: Årets kransekage - stænger med fyld af nougat.
De bagte ringe eller stænger kan laves i god tid i forvejen og fryses ned. Så skal de bare tøs op til nytårsaften og pyntes med glasur og smeltet chokolade, så er de klar til servering :) Kransekage har faktisk godt af at blive frosset. Det har det kun godt af. Det giver en rigtig god konsistens af stængerne.Vores nytårsaften i år bliver som bekendt lidt mere low key, end den plejer at være af hensyn til stressen, men jeg kan ikke helt holde mig fra at gøre lidt ud af den alligevel. Jeg har dog måttet overgive mig til, at vi har købt kransekagen til Christian ved en bager, og isen til desserten også er købt (dog en fra Hansens, så det er en god kvalitet). Men vi skal have en lækker culotte med alt det sædvanlige tilbehør, og jeg bager en brownie, som Christian skal spise med den gode vanilleis fra Hansens.

Der er også købt lidt serpentiner ind, og vi har været forbi vores plantecenter for at købe fyrværkeri, som vi plejer. Det kunne vi ikke helt holde os fra. Det er en dyr fornøjelse, men vi elsker begge fyrværkeri, så der skulle lidt til. Vi fik endda en gratis raket derude, så det var en dejlig overraskelse. Det var rigtig pænt af dem.

Jeg regner med, at vi får en stille og rolig nytårsaften uden for megen stress. Og nem mad dagen efter med rester af den lækre culotte. Det glæder jeg mig rigtig meget til :) Vi var ude og handle i går på en maratonindkøbstur, men nu har vi også det hele hjemme, tror jeg. Så vi mere eller mindre kan blive hjemme til efter nytår. Så nu er der dømt afslapning. Vi har ikke de store planer for dagene, men vi må se, hvad vi kan finde på. Måske skal vi i biografen og se The Hobbit, for Christian er glad for Tolkien. Vi har bare ikke lige planlagt hvornår endnu. Ellers tager vi dagene, som de kommer og får set lidt film og den slags.

Jeg vil ønske jer en rigtig god nytårsaften. Pas godt på jer selv derude :)

2 kommentarer:

 1. Jeg ønsker for jer et godt og fredfyldt 2014, håber I kom stille og roligt ind i det nye år.

  Tak for en dejlig blog, håber du kan holde dampen oppe i år, det er altid livsbekræftende at læse om kattene og om dig selv.

  *knus' Lisa

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for nytårshilsenen :) Det var en lidt kaotisk dag, for der er så meget, der skal presses ind på alt for kort tid, men vi havde en okay dag, alt i alt. Også et godt nytår til jer.

   Tak for de pæne ord. Jeg satser på, at bloggen kører videre, som den har gjort hidtil :)

   Slet