lørdag den 21. december 2013

Opskrifter og tips til den gode julemad

Nu er det ved at være lige op over. Om få dage skal vi i gang med julemaden. Men hvordan laver man så en god og saftig andesteg uden at få stress juleaften? Hvordan får man den mest saftige flæskesteg? Og næsten vigtigst af alt: hvordan laver man en fantastisk sovs?

Lad os starte med flæskestegen. I mange år har jeg faktisk kun lavet ribbensstege, fordi det er et stykke kød med en god fedtmarmorering, som man kan stege til døde, uden den bliver tør. Jo længere, desto bedre, faktisk (selvfølgelig uden den bliver til kul ;)). Jeg har tidligere ikke lavet ret mange svinekamme, fordi jeg altid syntes, det har en tendens til at blive så tørt i det. Men eftersom jeg ikke længere kan tåle ribbenssteg pga. det høje fedtindhold, valgte jeg at tage kampen op! Svinekam er en ret mager udskæring og må derfor ikke få for længe. Derfor er et stegetermometer alfa og omega for at lave en perfekt flæskesteg, uanset om du langtidssteger eller bare gør det traditionelt på 200 grader.

Jeg lavede tidligere på året et indlæg om langtidsstegt svinekam med sprød svær, som jeg synes, er en udmærket rettesnor. Langtidsstegning giver klart den mest saftige og lækre flæskesteg. I indlægget beskriver jeg to metoder til at lave den perfekte flæskesteg. Af de to bruger jeg oftest den metode, hvor jeg steger stegen ved 90 grader, til den er en 63-65 grader indeni. Når temperaturen er ved at være nået, kan man skrue ned på 70 grader og lade stegen stå, til man er klar til at lave den færdig. Når man er klar, tager man stegen ud og skruer ovnen på på 225 grader og grill. Når ovnen er varm, vippes stegen ind og står, til sværene er poppet op og er sprøde. Derefter skal stegen hvile, før den skæres ud. Kernetemperaturen er god omkring 67 grader, synes jeg. Så er stegen mest saftig. Da den er stegt ved lav temperatur, behøver den ikke hvile så længe. 10 minutter er fint, synes jeg. Så passer det med, at du laver sovsen :)

Husk i øvrigt med langtidsstegning, at jo større stegen er, jo længere tid skal den have i ovnen. Så begynd i god tid! Du kan altid have den stående på 70 grader et stykke tid, så den holder kernetemperaturen på 65 grader, til du er klar til at grille sværene. Laver du flæskesteg på den traditionelle måde, dvs. ikke langtidsstegning, og sværene ikke er sprøde, når stegen er 65-67 grader og færdig, kan du skære sværene af, efter du har taget stegen ud af ovnen. Derefter kan du stege dem sprøde i ovnen ved 250 grader eller grill, mens stegen hviler. Så undgår du at få en tør flæskesteg på trods af, at sværene ikke var klar, da du tog den ud af ovnen :)

Mht. væsken, der skal i bunden af fadet, når du steger en svinekam, bør du ikke hælde for meget ved, da det er begrænset, hvor meget smag en svinekam afgiver til skyen, da den er ret fedtfattig. Nogle mener, at det er en god ide at stege benene med fra svinekammen, hvis man har et stykke med ben. Men i så fald skal man skære benene fra og lægge dem i fadet, ikke lade dem blive på. Hvis man steger svinekammen på den traditionelle måde ved 200 grader, vil noget vand fordampe undervejs. Derfor skal man holde øje. Det er ikke i samme grad et problem, når man kun steger ved 90 grader under langtidsstegning, men det er en god ide at holde øje alligevel. Især når man til sidst tænder for grillen. Ellers er der ikke noget at lave sovs af. Er der for meget væske alligevel, når man er klar til at lave sovsen, kan man koge den ind, så bliver den mere koncentreret i smagen. Jeg bruger som regel et fad, der er lidt større en stegen og hælder vand ved, så det er et par cm. op ad siden på det. Det plejer at passe.

Jeg sætter gerne kødnåle i hver side for at støtte sværen. Den vil gerne falde ned under stegningen, men det kan man
afhjælpe noget, hvis man bruger kødnåle :)



Til jul spiser mange også and. Det er faktisk min egen favoritspise til jul. Sidste år lagde jeg en opskrift på traditionel andesteg med æbler og svesker på bloggen. Den er ret udførlig og "and for dummies"-agtig. Det er faktisk ret simpelt at lave en lækker andesteg! Med anden er man heldig mht. stress. Man kan med fordel stege den dagen i forvejen, hvilket jeg altid gør. Det er også smart, hvis man skal lave flæskesteg på selve dagen. Jeg er så heldig, at Christians mor står for flæskestegen, så den skal jeg ikke tænke på, men der er alligevel så meget andet at nå den 24., så det er en god ide at lave anden dagen i forvejen.

Man steger den næsten færdig (se opskriften ovenfor for en udførlig gennemgang af, hvordan man laver en and med æbler og svesker fra bunden) og pakker den godt ind i sølvpapir og så i køleskabet. Dagen efter kan man så partere den i passende stykker, fjerne æbler og svesker og smelte lidt af andefedtet, man har gemt. Derefter pensles stykkerne godt med det. På den måde får man også lækkert, sprødt skind på sin and. Win-win :) Så skal den lige lune i ovnen ved 180 grader, til den kun lige er godt gennemvarmet, så den ikke bliver tør, en 15-20 minutter, tror jeg, anden plejer at få her. Og så er den klar til servering.




Som et lille ekstra tip til anden får I denne gang en tegning, som forhåbentlig kan hjælpe med at forstå, hvor stykkerne på anden sidder, og hvor man skal klippe :)  Når jeg parterer, fjernes først kødnåle, selvfølgelig, og derefter klipper jeg op langs ryggen og brystet på anden, så der er to ens sider. Så skrabes æbler og svesker ud. Derefter klipper jeg langs låret om mod ryggen. Så har man et stykke med over- og underlår (underlåret er den der drumstick, man kender som et kyllingelår). Klip langs underlåret, så du har den sædvanlige lårfacon, som et kyllingelår. Nu har du over- og underlår delt. Derefter klipper jeg brystet frit fra ryggen og deler det i passende stykker på tværs. En stor ands bryst kan nemt deles i 3 (pr. halvdel, dvs. 6 stykker bryst pr. and i alt).




Noget af det, der virkelig binder en julemiddag perfekt sammen, er sovsen. Jeg laver altid en opbagt sovs, hvor jeg bruger fedtet fra and eller flæskesteg til at lave opbagningen med. Når man er færdig med at stege sit kød, sir man væsken over i en klar glasskål (med mindre man laver anden dagen før, se nedenfor). Tilsætter man et par dråber madkulør, kan man nemt skille fedt fra sky, da fedtet ikke tager farve af kuløren. Brug en ske til at si fedtet fra skyen, så meget som du kan. Gem fedtet.

Laver du anden dagen før, smider du bare både sky og fedt i en bøtte og ind i køleskabet. Dagen efter er det stivnet, og fedtet ville ligge oven på skyen som et hvidt lag. Der er meget fedt fra en and, så der en del at tage fra der. Skrab fedtet af og put det i en anden bøtte (noget skal som anført også bruges til at pensle andestykkerne med). Der er ofte ikke ret meget sky fra anden, men den er meget kraftig, så den kan fortyndes en del. Ved svinekammen er skyen ikke ret kraftig, så den kan ikke fortyndes ret meget. Men der er tips til, hvordan man alligevel får sin sovs til at smage af noget!

Når du laver sovsen, smelter du noget af fedtet (eller opvarmer, hvis det er flæskestegen) i en gryde, til det syder. Det er en god ide at bruge fedtet til opbagningen, da der sidder en del smag i fedtet. Jeg plejer at bruge ca. 6 spsk fedt til andesovsen og noget mindre til flæskestegen, måske en 3-4 spsk. Derefter røres mel i lidt ad gangen, til man har en tyk grød (ikke klumpet). Klumper det, kan du tilsætte sky lidt ad gangen og røre, til det er klumpfrit. Hvis dine sovser har tendens til at klumpe, når du opbager, er det bedste tip at tilsætte skyen lidt ad gangen og røre godt, så du får rørt alle klumper ud. Sovsen vil nu blive ret tyk og kan fortyndes lidt. Det er intet problem med andesovsen, men flæskestegssovsen kan ikke fortyndes ret meget. Med dem begge gælder, at du skal tilsætte vand lidt ad gangen og smage til, ellers kan du ende med en smagløs og kedelig sovs!

Bliver sovsen for tynd, kan du jævne med Maizena sovsejævner. Den bruger jeg altid, og det fungerer godt. Sovsen skal også smages til. Primært med salt. Men et godt tip til at fremhæve mere smag i sovsen, er at bruge et nip sukker. Bare hvad man kan have mellem to fingre, ellers bliver den nemt for sød. Det gør en stor forskel. I flæskestegssovsen tilsætter jeg også gerne en smule fløde (jeg har ofte "flødetabletter" i fryseren - rester af fløde, som jeg hælder på isterningeposer, så det er nemt lige at fræse i sovsen en ad gangen), da det runder smagen virkelig godt af på en flæskestegssovs. Andesovsen er ret fed i sig selv, så der skal ingen fløde i. Til sidst kan man give et par dryp kulør ekstra, hvis sovsen er for bleg.

Under begge opskrifterne, jeg har linket til ovenfor, er der i øvrigt opskrifterne på den sovs, der hører til den angivne ret og en mere udførlig beskrivelse af, hvordan man laver de enkelte retter :) Så tag et kig forbi.

Lækker andesovs, mums!



Til de brune kartofler bruger jeg altid kartofler fra glas. Helst perlekartofler. Nogle synes, det er blasfemi, men jeg foretrækker dem. Har prøvet med kartofler, man selv skræller og koger, men karamellen hænger ikke særlig godt fast på dem, synes jeg.

Jeg skyller kartoflerne i en si (ca. 1 glas pr. 3 mand) og lader dem dryppe af, mens jeg smelter sukkeret. På en pande drysser jeg sukker godt ud over, så bunden er dækket. Derefter smelter jeg sukkeret. Når det næsten er smeltet uden at være blevet mørkt i farven, putter jeg en klat margarine eller smør i og rører godt rundt, til det bobler. Derefter ryger kartoflerne i. Rør godt i starten og skru så ned til middelvarme. Vil dit sukker på panden klumpe, kan du tilsætte en smule vand. Så vil du have en kogende sukkerlage. Når vandet er fordampet, vil sukkeret være godt smeltet, og hænger godt ved kartoflerne. Vend dem jævnligt. Og brug for guds skyld et stænklåg. De vil gerne eksplodere ud over hele køkkenet og op ad dine arme! Taler desværre af erfaring. Har brændt mig mange gange på den måde. Kartoflerne skal i alt have omkring 20 minutter, så det passer med kogningen af de hvide kartofler. Når de ser færdige ud, kan de holdes lune på lavt blus (skruer ned på 2 af 9 oftest) og vendes lidt, til resten af maden er færdig.

De brune kartofler komplementerer bare julemaden perfekt!



Vi får ofte rester af andesteg dagen efter jul alt efter, hvor meget der nu er tilbage. Det er stadig lækkert og pensles lige med lidt fedt og så i ovnen. Flæskestegen er dog ikke en, man bør genvarme. Den bliver kedelig af det, så spis den endelig kold. I min familie var det en tradition med en flæskestegsmad, før vi gik i seng den 24. En skøn tradition. Det går desværre ikke mere pga. mit helbred, men det kan anbefales. Man kan også spise stegen kold med lunt tilbehør dagen efter eller som pålæg, men der er også en superlækker måde at bruge rester af flæskesteg: flæskestegssandwiches! Jeg vender tilbage med en opskrift på nogle lækre sandwichboller og opskriften på min egen flæskestegssandwich en af de næste dage. Det er en oplagt og skøn måde at bruge resterne af den supersaftige flæskesteg på :)


Jeg er ikke kommer så langt i dag. Prøver at geare ned, så jeg har kræfter til at skulle i gang med at forberede julemaden og alt det andet, vi skal have klaret, de næste dage. Christian er til fødselsdag nu, men jeg er hjemme pga. stress. Det er nødvendigt for at klare juledagene for mig. Jeg ved ikke lige, hvad jeg skal lave i dag, men måske skal jeg have kigget mere på noget vasketøj. Vi skal måske have frikadeller med flødekartofler i aften, for det, der var på madplanen, måtte jeg aflyse, efter min mund gjorde problemer over det i går. Så det kan jeg desværre ikke gentage i dag :|

I dag kommer mit nye objektiv hjem til mig i dag. Det ligger allerede og venter på mig i pakkeboksen. Christian tager det med hjem. Glæder mig rigtig meget til at få det hjem. Måske kan jeg øve mig til på at bruge det til at spionere på haves fugle, selvom vinduerne her forværrer billedkvaliteten betydeligt. Men det må så blive en udfordring :) Kunne dog godt bruge noget snevejr snart. Det er supersmukt at fotografere i. Tog det her billede sidste år i november med Christians 70-200 mm (magen til den, jeg får hjem).




Vil ønske jer god fornøjelse med julemaden. Jeg håber, at I kan bruge nogle af mine tips ovenfor og de opskrifter, jeg linker til, så det bliver en smule nemmere og mindre stressende :)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar