Jeg lader mig selv blive revet med af stemningen, for som I nok efterhånden ved, elsker jeg de her særlige dage med traditioner - også i køkkenet - og det giver mig god mulighed for at gå i køkkenet og være lidt barnlig. De år, jeg har lavet græskarlygte, har jeg sædvanligvis brugt kødet fra græskaret i kager. Sidste år lavede jeg dog nogle supernuttede og uhyggelige spøgelser af kransekage. I år ville jeg også gerne lave noget fint og sjovt, og ligesom sidste år valgte jeg at tage udgangspunkt i noget, jeg ved, er rigtig lækkert, nemlig mine romkugler. De blev trillet i brun krymmel og monteret med flagermusevinger lavet i chokolade, sukkerøjne og små chokoladeører, og blev noget så nuttede! Er virkelig tilfreds med resultatet.
I starten af sidste uge lavede jeg chokoladekagen, som er base for romkuglerne. Den er god og mørk, og smagen bliver helt, som den skal være, når den senere blandes med resten af de anførte ingredienser. Kagen blev frosset ned, til jeg skulle lave romflagermusene i fredags. Torsdag lavede jeg flagermusevinger og -ører, og de blev opbevaret i en lufttæt bøtte til fredag, hvor jeg lavede flagermusene færdige. Det er et stort arbejde med chokoladen, så det er godt at lave den lidt på forhånd. Jeg tempererede chokoladen, og resultatet blev helt perfekt. Sprøde og blanke vinger. Der går en del chokolade til vingerne, så jeg lavede 4 mellemstore flagermus (8 vinger). Resten af romkugledejen blev frosset ned til en anden god gang.
Flagermusene var så nuttede, at jeg fik seriøs medlidenhed med dem, da de fredag aften stod på Christians tallerken med store, bedende øjne og næsten sagde "don't eat meeee!". Men de er jo for lækre til bare at have stående til pynt, så de måtte lade livet. Lidt barbarisk var det dog ;) Hvordan kan man dog få sig selv til at spise noget så nuttet?
Flagermus (romkugledej 18 mellemstore romkugler - vinger til 4 flagermus)
Chokoladekage som basis for romkuglerne:
200 g margarine eller smør
2½ dl sukker
2 æg
4 dl hvedemel
3 tsk bagepulver
1 dl kakao
1 dl mælk (+½ dl)
1 dl koldt vand
Rør margarine og sukker sammen. Rør æggene i og pisk, til massen er ensartet. Tilsæt mel, kakao, bagepulver, mælk og vand. Pisk, til dejen er ensartet. Pisk derefter den ekstra halve dl mælk i lidt ad gangen, til dejen er knap så stiv. Hvor meget, der skal i, afhænger af størrelsen på æggene.
Hæld dejen i en bradepande (ca 20x30 cm) foret med bagepapir og bag kagen midt i ovnen ved 170 grader i ca. 30 minutter. Tjek med en gaffel, om kagen er gennembagt (der skal ikke hænge rå dej på gaflen, når du prikker i kagen).
Lad kagen køle helt af. Opbevar den herefter i køleskabet i en pose, til den skal bruges til romkuglerne (hvis det er inden for et døgn - ellers kan den fint fryses ned).
Til romkuglerne:
Chokoladekage som anvist ovenfor
100 g blødt smør eller margarine
100 g flormelis
1½ flaske romessens (jeg bruger Dr. Oetkers. Bruger du en anden, så smag til lidt ad gangen)
Hindbærmarmelade
Vinger og ører (til ca. 4 mellemstørrelse romkugler eller flere mindre, 8 vinger a ca. 5½-6 cm):
150 g mørk chokolade (ca. 50% kakao)
En engangssprøjtepose (eller frysepose)
Bagepapir
Tape
Tandstikker
Pynt:
Chokoladekrymmel
Sukkerøjne (mine er købt via en kagebutik på nettet)
Flagermusevinger og -ører:
Du kan hente mine skabeloner her: Skabelon til flagermusevinger. Den første side med fire sæt vinger på er den, jeg har brugt til de her flagermus (ca. 5½ cm i diameter). Du kan naturligvis selv tegne vinger, der er mindre, hvis du ønsker det. På side to er tre sæt lidt større vinger.
Hvis du selv vil lave vinger: Start med at tegne en flagermusevinge op, som du er tilfreds med i størrelse og udformning. Klip vingen ud og tegn efter den, når du skal lave resten af vingerne (vend den om, når du skal lave den modsatte vinge) - tegn evt. skabelonen op på et stykke karton, da det gør det lidt nemmere at tegne efter.
Tape dit papir med optegnede flagermusevinger fast på køkkenbordet. Læg bagepapir over og tape det til bordet, så det sidder stramt hen over flagermusevingerne.
Hak 2/3 af chokoladen groft og smelt det over vandbad. Den sidste 1/3 hakkes ultrafint og puttes i en anden skål. Hæld den smeltede chokolade over den finthakkede og rør en smule, til det hele er smeltet sammen. Fyld chokoladen i sprøjteposen og klip et lille hul i enden af den. Sprøjt chokolade langs kanten af flagermusevingerne. Sprøjt herefter lidt chokolade ud i en af vingerne og fordel det med en tandstik, så hele vingen er dækket. Hold imens sprøjteposen med chokoladeindholdet inde i den anden hånd, så chokoladen holder sig varm og flydende. Fortsæt med at lave resten af vingerne på denne måde. Såfremt chokoladen er ordentlig tempereret, vil chokoladen stivne meget hurtigt.
Til sidst laves 2 små flagermuseører til hver flagermus, du ønsker at lave. Bare en lille klat chokolade med en spids ende sat på bagepapir.
Tip: hvis du ikke vil temperere chokoladen, eller det driller, så sæt de færdigoptegnede vinger og ører i køleskabet kortvarigt.
Når vingerne er størknede, pilles de forsigtigt af papiret, men ligger med samme side opad. Sæt to streger smeltet chokolade på tværs af vingerne og sæt en tandstik i hver chokoladestreg. Hold fast kortvarigt, mens det stivner. Gentag for hver vinge. Fordel til sidst den overskydende chokolade langs og mellem pindene for at stive vingen lidt af. Når chokoladen er stivnet, kan de færdige vinger opbevares i en lufttæt bøtte med mellemlægspapir imellem (ikke i køleskabet!). Vingerne kan fint laves et par dage før flagermusene, da det er et stort arbejde.
Papiret med de optegnede vinger sættes fast på bordet med tape. Over papiret lægges bagepapir, som ligeledes tapes stramt hen over vingerne. |
De færdige vinger. Tandstikker limes på med smeltet chokolade. |
Close-up af en færdig vinge. De fastlimede tandstikker forstærkes med lidt ekstra smeltet chokolade mellem og omkring tandstikkerne. |
Den færdige vinge vendes om, da bagsiden af vingen er flot glat og skal fungere som forside på de færdige flagermus. |
Romkugler og samling af flagermusene:
Ælt flormels sammen med smør til en smørcreme.
Smuldr den kolde chokoladekage, og ælt den sammen med smørcremen. Tilsæt romessens (eller rigtig rom, hvis du hellere ønsker det) og marmelade lidt ad gangen, til du har den ønskede smag. Form kugler af dejen i den størrelse, du ønsker (i forhold til din vingestørrelse). Jeg lavede 4 af mellemstørrelse til flagermus og to almindelige romkugler, og resten af dejen, måske 2/3, blev smidt i fryseren til nemme romkugler en anden god gang :) Tril de færdige romkugler i chokoladekrymmel. Stil romkuglerne i køleskabet, så de får lov at sætte sig og bliver lidt hårdere.
Imens smeltes lidt chokolade på samme måde som anvist ovenfor (2/3 grofthakket chokolade smeltes over vandbad og røres derefter i 1/3 meget finthakket chokolade).
De nu afkølede og mere faste romkugler tages ud af køleskabet. Vingerne stikkes forsigtigt(!) ind i hver side af romkuglerne. Find ud af, hvor øjnene skal sidde. Tryk dem let ind i romkuglen her og fjern dem så. Sæt en lille klat smeltet chokolade, hvor hvert øje skal sidde, og sæt øjnene fast her. Hold på dem kortvarigt, til de sidder fast. Sæt også to små klatter smeltet chokolade oven på hovedet af flagermusen, hvor ørerne skal sidde. Sæt et øre i hver klat chokolade. Opbevar de færdige flagermus i køleskabet (gerne utildækket, om muligt). Spis dem relativt hurtigt, da romkuglerne efter et døgn i køleskabet godt kan afgive lidt fugt (hvilket påvirker udseendet en smule).
Mine flagermus blev lavet med to forskellige slags krymmel, da jeg havde både en lys og en mørk chokoladekrymmel hjemme. Det er svært at vælge en favorit, for de er jo supernuttede hver for sig :) |
Det var super hyggeligt at arbejde med flagermuseprojektet i sidste uge. Og så elsker jeg bare, når en ide, jeg har, ender med at kunne føres ud i livet. Jeg var meget i tvivl, om det ville fungere med at få vingerne monteret med tandstikker, men det fungerede super godt. Og pga. den ekstra forstærkning med chokolade omkring tandstikkerne, var der ikke en eneste vinge, der knækkede, hurra! Jeg har fundet inspiration af flagermusedesignet fra en håndfuld forskellige billeder på Pinterest, men har adapteret og tilpasset det, så jeg kunne lavet det præcis, som jeg ønsker, og designet med tandstikker er min egen ide. Skabelonen til vingerne har jeg også selv tegnet i hånden (tydeligvis, som I nok kan se ud fra blyantstregerne på skabelonen, I kan hente ;)).
Selvom jeg brugte en del tid på at lave de her flagermus i sidste uge, skete der også andre ting herhjemme. I onsdags var vi i biografen og se The Martian. Det var en spændende historie, og blev spillet rigtig godt af de medvirkende. To af mine favoritter, Matt Damon og Jeff Daniels, var blandt skuespillerne i den her film, og det glæder jo altid mit hjerte lidt ekstra at se film med dem. Historien var dog ikke så kompliceret, mente Christian, og det har han nok ret i. Jeg tror dog, at man får endnu mere med, hvis man læser bogen, så det vil jeg overveje i fremtiden. Scenariet, som det hele udspiller sig omkring, virker dog som noget, der kunne ske i virkeligheden (i en nær fremtid?), og det er jo altid interessant, når det drejer sig om rumfilm.
Til sammenligning har vi lige set Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back i weekenden, og der er langt fra den relative realisme, som The Martian indeholder, til Star Wars' langt fra videnskabelige univers. Begge er sciencefiction, men hvor The Martian læner sig op ad science fact, er Star Wars mest science fiction. Men det gør ikke så meget, for man kender præmissen, når man sætter sig for at se filmen. Christian kunne dog ikke lade være med at bemærke, hvor stor forskellen var på, hvad man kunne slippe afsted med i film for 35 år siden i forhold til i dag, da vi så en scene i Star Wars, hvor vores helte går ud af rumskibet på en asteroide kun iført, hvad der synes at være et lille iltapparat. Det ville man ret sikkert ikke lave i en hel ny film i dag.
Vi mangler nu kun en enkelt Star Wars-film, før vi er klar til præmieren på den helt nye i serien, som kommer i midten af december. Så må vi se, om vi når i biografen. December er altid fyldt helt op herhjemme, men vi er da spændte på, hvad der kommer til at ske i den nye film. :)
I lørdags var vi til messe her i byen, hvor en masse lokale firmaer havde stande. Der var lidt smagsprøver og konkurrencer, og vi fik begge en lille tur i en massagestol, hvilket var en lidt blandet oplevelse. Det var meget hårdt for nakken og ryg på mig, mens det stod på, men smerterne lettede heldigvis, efter turen var slut. Jeg kom hjem med en pose æblebolcher fra en lokal producent, og Christian købte en pose lækker, friskmalet kaffe. Derudover vandt jeg nogle ansigtsmasker på indgangsbilletten, som jeg glæder mig til at prøve.
Ellers har vi bare prøvet at slappe lidt af her i weekenden. Senere i den her uge skal jeg forbi en gynækolog, som skal lave en ny undersøgelse, efter jeg i sommers fik konstateret celleforandringer i det skrab, kvinder i min alder bliver tilbudt at få lavet hver tredje år, og det er jeg ærlig talt lidt anspændt omkring. Håber, at lægen er flink, og at undersøgelsen kommer til at gå godt. Også mht. resultatet. Vi må se. Glæder mig i hvert fald, til det er overstået.
Nu er det vist tid til at få lidt at spise og så komme videre med dagen. I må have en rigtig dejlig dag alle sammen :)
Du er simpelthen SÅ søde de flagermus, kan godt forstå du fik medlidenhed med dem :-D
SvarSletPuuuhhh håber dit gynækologbesøg viser sig ikke at blive slemt, men forstår din bekymring :-(
Kram
Tak :) Ja, kan man andet? ;)
SletJeg håber det også. Håber, der er godt nyt i hvert fald.
Åhhh hvor er de fine dine små flagermus. Jeg lavede nemlig små edderkopper med romkugler, men de her er da meget sødere - men er bange for, at min tålmodighed vil blive sat lidt for meget på prøve med vingerne ;-)
SvarSletMvh Matilde
Er sikker på, at dine edderkopper også er rigtig søde :) Jeg har tænkt, mht. vingerne, at man evt. kunne lave dem i brunt eller sort karton. Så slipper man for chokoladearbejdet. Jeg ville i så fald lime/tape tandstikker på pappet, så pap (og lim/tape) ikke rører det, der skal spises - bare for en sikkerheds skyld.
SletJeg forstår godt det med chokolade og tålmodighed. Jeg er ikke verdens mest tålmodige person og generelt hader jeg at arbejde med chokolade. Synes dog, at det var arbejdet værd i det her tilfælde :) Overvejede også vinger i fondant, men jeg tror simpelthen, at fugten fra romkuglerne ville opløse sukkeret i det. Så endte med at måtte tage kampen med chokoladen. Det gik heldigvis godt :)
Hvor er de bare skønne :)
SvarSletDe er godt nok søde, hvor er du kreativ :-)
SvarSletVh Lykke
Tak for de søde ord, Lykke :) Synes også, de blev ret fine.
Slet