mandag den 23. januar 2012

Restemad behøver ikke være kedeligt

Vi købte jo som bekendt en cuvettesteg, som vi lavede i lørdags. I går fik vi rester af den, nemt og lækkert. Men da der stadig var noget kød i overskud, bestemte jeg mig for, at jeg i dag skulle prøve at bage Claus Meyers burgerboller. Og så var planen, at vi skulle spise dem med resterne af kødet i. Eller dvs. Christian skulle, for min mave er stadig for sart til, at jeg tør spise remoulade og ristede løg, så jeg brugte et par færdige bøffer til at putte i min.

Jeg har absolut ikke fortrudt, at jeg kastede mig ud i at bage de burgerboller. For det første var det rigtig nemt, selvom det selvfølgelig tog lang tid (pga. lang for- og efterhævning. Selve arbejdstiden var meget kort), og for det andet var resultatet simpelthen bare SÅ godt. Det var så utroligt luftige og lækre i konsistens og smag. Så det er ikke sidste gang, jeg bager dem! :)

Jeg lavede kun en halv portion af bollerne, da vi ikke får spist 14 burgerboller sådan lige. Men opskriften herunder er den oprindelige på 14 stk. Her kommer opskrift og billeder.





Burgerboller (Claus Meyer) 14 stk.

5 dl lunkent vand
25 g gær
900 g hvedemel
75 g sukker
15 g havsalt
75 g blødt smør (jeg brugte margarine)
Sesamfrø

Rør gæren ud i vand og tilsæt sukker og salt. Rør lidt, så det næsten er opløst. Rør melet i og ælt dejen lidt. Ælt til sidst det bløde smør ind i dejen og ælt det hele godt sammen, gerne på en røremaskine. Den fik 8-10 minutter på maskinen herhjemme.

Stil dejen til forhævning tildækket og lunt i 1 time.

Del dejen i to og rul hver del ud til en pølse. Del hver pølse i 7 stykker (det giver boller på størrelse med de små fra supermarkedet) og rul hver stykke dej til en bolle.

Dejen var godt mættet af mel, og var derfor svær at rulle til en pæn bolle, synes jeg. Det er noget nemmere at rulle boller, hvis de er lidt fedtede (det er de, der indeholder en del smør/margarine) eller klistrede (som en dej med durum, f.eks. gulerodsboller). Derfor fugtede jeg hver lille klump dej, før jeg rullede den. På den måde tog den fat i bordet og var til at trille. Jeg triller bollerne i en hul hånd mod bordet, hvor jeg ligesom presser den ind under sig selv, mens jeg kører i ring. Håber, det giver mening. På den måde får man flotte, ensartede boller.
Dyp hver bolle i sesamfrø og sæt dem på en bageplade med bagepapir. Jeg havde 4 på den ene plade, og vil ikke anbefale, at man har mere end 5 pr. plade (Claus Meyer skriver 7), afhængigt af hvor fladt man presser dem senere.

Lad bollerne hæve tildækket i 30 minutter.

Tryk en bageplade ned oven på bollerne, så de får den størrelse, du ønsker. Det kan lade sig gøre, uden de hænger fast i bagepladen, fordi bollerne har sesam på toppen.

Lad de flade boller hæve endnu 1 time tildækket.

Bag bollerne ved 220 grader. Claus Meyer skriver 12-14 minutter, men det er forskelligt fra ovn til ovn. Vores varmer godt, og bollerne skulle have omkring 10 minutter i vores ovn.
Afkøl dem på en rist.

Så lidt billeder :)


Bollerne er formede og dyppet i sesam.


Så blev bollerne trykket flade.


De færdige boller.

Spisetid!


10 kommentarer:

  1. Fik du ca. 7 boller ud af opskriften? Jeg er nemlig i gang med at lave dem nu her - fik bogen i julegave sidste år, så det er vidst også på tide, at jeg får afprøvet nogle af hans opskrifter :D

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Carina :)
      Jeg fik 7 boller ud af ½ portion af ovenstående opskrift. Jeg tror, de bliver giga, hvis man kun laver 7 ud af den fulde opskrift. Så hvis du laver fuld portion, får du ca. 14 burgerboller. Man kan lave dem lidt større, så får man ca. 10-12 stk., men det er jo en smagssag. Der er godt med gods i dem, selvom de er lette og luftige, så de mætter mere end de der "luftburgerboller", man kan købe i butikkerne.

      Jeg halverer ofte hans opskrifter i bogen, da de oftest gælder til flere brød eller flere boller, end vi lige får spist.

      Tillykke med bogen i øvrigt. Det er en af mine absolut favoritkoge/bagebøger. Den er så overskueligt skrevet og nem at gå til, og brødene deri er helt fantastiske :)

      Slet
  2. He he mente også ud af den halve opskrift :P Synes nemlig også det bliver lige rigeligt med 14 boller.

    Ja, det kan der være noget om - lavede også et andet brød på et tidspunkt ud af en af opskrifterne fra bogen, og der var også meget brød ud af den fulde opskrift.

    Glæder mig i hvert fald til at smage dem :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Okay :D Jeg har haft lavet 5-6 boller af ½ portion dej også, men jeg tror ikke, man kan spise meget mere end to burgere, så hvis det kun er til to mennesker, er der jo rigeligt med 6-7 boller. Det er i øvrigt også den her opskrift, jeg har taget udgangspunkt i til mine miniburgerboller.

      Ofte er opskrifterne til 2-3 brød, så man må selv skære lidt ned. Men bogen har givet mig en stor forståelse for, hvordan man får brød til at være, som man gerne vil have det - med hævetid, mel vs. væske og den slags. Så jeg har kunnet improvisere mig frem til mine egne opskrifter på brød.

      Pt. har jeg gang i hans surdej. Den lykkedes for mig første gang, jeg lavede den, og den levede længe herhjemme. Nu, hvor det er koldt igen, prøver jeg at starte en ny op. Må se, om det lykkes. Det er ikke helt nemt, for det kommer an på hvilke gærstammer, den fanger under gæringen. Og jeg har oplevet, at det ender ud i bræklugtende snask, yrk! Men når den virker, er den virkelig god. Ellers må jeg hoppe over og prøve en af Rikke Grybergs. Hun har nemlig opskrift på nogle, der får tilsat en smule gær i starten. Men foretrækker at lave den på vilde gærstammer, så nu må vi se :)

      Slet
  3. Så blev de bagt, og mums de var godt nok lækre :D Og synes størrelsen på de 7 ved halvering af opskriften passede rigtig godt :)

    Har aldrig rigtig fået eksperimenteret med rigtig surdej - men synes meget af det ser rigtig godt ud :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er godt at høre, at de var et hit. :) Jeg synes, de er superlækre. De oversteg i hvert fald mine forventninger, da jeg prøvede dem første gang, så det er dem, jeg altid bager. Ja de 7 er vist en ret ok størrelse.

      Det giver en kraftig smag, som jeg primært foretrækker til flutes og enkelte hvedebrød. Men bager ikke alt med surdej, for jeg kan godt lide smagen af et almindeligt lyst brød også. Især hvis det er lavet med god mel, der rent faktisk smager af noget, eller af ølandshvede eller grovere meltyper. Glæder mig meget til at komme i gang med mere brødbagning her i det nye år :)

      Slet
  4. Hej Christina :-)

    Jeg skal servere miniburgers til en børnefødselsdag om et par uger, tror du jeg kan bage bollerne nu og så fryse dem ned?

    Mvh

    Anne Mette

    SvarSlet
  5. Hej Anne Mette :)
    Jeg har ikke prøvet at fryse disse burgerboller ned, men min erfaring med købte boller er, at de bliver mere tørre og skrøbelige i konsistensen, når man har haft dem frosset. Men smagen tager ikke skade, hvis de ikke får lov at ligge i flere år.

    Jeg vil tro, at sesamfrøene nok ryger af, efter de har været i fryseren, fordi de jo ikke sidder supergodt fast.

    Hvis det var mig, der skulle servere dem, ville jeg enten lave dem dagen i forvejen og opbevare dem i en pose til næste dage, eller, hvis du allerhelst vil fryse dem, tø dem langsomt op og undlade at give dem for hård varme, når de skal lunes igen. Kulde fra fryser og køleskab hiver fugten ud af madvarerne, og derfor skal man passe lidt på med varmen til den slags brød. Det bliver nemt tørt.

    Håber, du finder en løsning på det, og I får en dejlig fødselsdag. Er sikker på, at miniburgerne vil gøre glæde :)

    Mange hilsner
    Christina

    SvarSlet
  6. Hej Christina

    Jeg er stærkt fristet til at bage disse boller som miniboller til raclette til nytårsaften (inspireret af dig). Hvor langt tid giver du bollerne i miniversion?

    Mvh Pernille

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Pernille.
      Som der står i opskriften på miniversionen af ovenstående burgerboller, er bagetiden generelt 12-14 minutter http://thebigmeowski.blogspot.dk/2012/04/highlights-fra-vores-racletteaften.html
      Hold øje med dem, da de har en tendens til at blive mørke under bunden. Så jeg ville tjekke efter 9-10 minutter, om de var færdige ved at tjekke under bunden. Den (bunden) skal have farve, men ikke være for mørk.

      Hvis du holder øje med dem, kan det ikke gå galt :) Der er noget forskel på, hvor hårdt ovne varmer, så bagetiden kan være lidt forskellig fra ovn til ovn. Bagetiden afhænger også af, hvor store og høje, du laver dine boller. Men som sagt: hold øje. Miniburgerne er superlækre. Synes, det er så hyggeligt med sådan nogle små hapsere.

      Godt nytår til dig :)

      Slet