tirsdag den 10. januar 2012

Back on track - kransekage

Jeg er glad for, at jeg i går fik opdateret min blog med, hvad der er sket siden sidst. Det giver mig også mulighed for at se fremad, føler jeg. For selvom jeg stadig har lidt vej endnu, før jeg er helt rask, er det allerværste overstået (7-9-13), og jeg kan nu forhåbentlig koncentrere mig lidt mere om andre ting også her på bloggen end bare sygdom.

Med det in mente vil jeg vende tilbage til min store passion for madlavning. Det har været hårdt at skulle i gang igen, og Christian har hjulpet rigtig meget, især i starten. Men jeg er efterhånden kommet godt efter det, og laver det meste mad selv nu. Får også bagt lidt. Bagte franskbrød i går, og til nytårsaften bagte jeg kransekage. Det blev til to mindre kransekager, så Christians forældre også fik en hjemmebagt. Christian tog så fine billeder af den nytårsaften, som jeg synes, I skal se. Jeg smider også lige opskriften.

Kransekage (til 2x 5 små ringe og en top eller omkring 8 til en kransekage + top)

500 g ren rå marcipan (jeg foretrækker Anton Berg)
1-2 past. æggehvider
Flormelis

Glasuren:
1 past. æggehvide
Flormelis

Ca 100 g mørk chokolade

Ælt marcipanen med en æggehvide, til det er en klistret, ensartet masse. Den skal ikke være alt for våd, men jeg brugte et bæger past. æggehvider her til nytår, og det indeholder 1½ æggehvide. Ælt lidt flormelis i lidt ad gangen. Smag på det jævnligt. Det skal være ret sødt, men ikke så meget at man får ondt i tænderne ;)

Stil dejen i køleskab i 3-4 timer. Det gør, at den bliver mere fast og nemmere at arbejde med.

Jeg er så heldig at have et sæt kransekageforme, så jeg skal ikke tænke så meget over længden på ringene, når jeg ruller ud. De skal bare passe i hullerne. Laver dem fra de mindste og udefter. Hvis man ikke er så heldig at have sådan en form, skal man starte med at lave en pølse, der er 14 cm lang og forme den til en ring. Den næste skal være 16, så 18 osv. derudaf. Diameteren på ringene er ca. 1½ cm.
Lav en top, der passer til den mindste ring. Form en kugle marcipan og tryk den flad. Den skal have samme højde som ringene.

Når man så skal bage dem, skal man, hvis man ikke ejer et sæt kransekageforme, sørge for at have en ekstra bageplade under den, hvor ringene ligger på. På den måde bliver de ikke brændt på i bunden.
Bag dem 8-10 minutter ved 225 grader. Hold øje! De må ikke blive for mørke.

Når ringene er kølet af, kan man vælge at fryse dem ned. Så tør man dem bare op, inden de skal bruges. Skal de bruges hurtigt, røres en glasur af æggehvide og flormelis, så den er godt tyk og sprøjtes på i zigzagmønster på kransekagen. Lad kransekageringene ligge, til glasuren er helt stivnet. Smelt derefter chokoladen og pensl ringene under bunden. Start med den største. Sæt næststørste ovenpå, når den er penslet osv., så chokoladen kommer til at fungere som lim mellem ringene, når det stivner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar