søndag den 15. juli 2012

Chocolate fudge brownie

Først, for at gøre en kort historie lang... Jeg købte for nogle måneder siden noget flødeost naturel i Lidl, da de havde tilbud, fordi jeg plejer at bruge den til cream cheese frosting, f.eks. til gulerodskagen, så jeg tænkte, at jeg nok ville få det brugt. Men tiden løber lidt fra mig nu, da de kun er holdbare til den her måned, så jeg har fundet en spændende opskrift på strawberry cheesecake ice cream, som indeholder flødeost naturel, som jeg har tænkt mig at bruge den ene bakke flødeost i. Jeg tænkte, at det kunne være lækkert med sådan en dessert, når vi forhåbentligt i fremtiden skal ud og spise med Christians forældre, som vi gerne vil have med en tur på Bones.

Men jeg syntes, det var fint, hvis der var lidt forskelligt at vælge imellem, så jeg kom på, at jeg endelig ville få afprøvet opskriften på chokoladeisen i min Ben & Jerry's Ice Cream & Desserts Book og lave chocolate fudge brownie-is. Der er også en opskrift på brownien i bogen, men jeg valgte at lave min sædvanlige brownie (modereret opskrift fra Karolines Kogebog), da der i den i bogen skulle knap ½ kg sukker i! Og det syntes jeg ikke lige, jeg havde lyst til at bruge.
Resultatet blev rigtig godt med min brownie. Det smager ret meget som Ben & Jerry's chocolate fudge brownie. Og jeg har puttet masser af brownie i isen, lige som vi godt kan lide det :D

Vi har i øvrigt en ismaskine med køleelement, hvor isen indfryses til en softice-agtig tilstand, og den skal så fryses færdig i fryseren. Hvis man ingen ismaskine har, vil jeg anbefale, at man hælder ismassen i en bøtte og sætter den i fryseren. Rør i den ofte, i hvert fald hvert kvarter, til den er softice-agtig i konsistensen. Rør så brownien i og lad det fryse helt, uden du rører mere i det. Hvis man putter brownien i for tidligt, vil den bare synke tilbunds. Der skal røres i den, så man mindsker risikoen for, at isen krystalliserer.
Chocolate fudge brownie (ca. 1 liter)

113 g udsødet chokolade (se nedenfor)
2,4 dl kold mælk
2 past. hele æg
2,4 dl sukker
2,4 dl piskefløde
1 lille tsk vanillesukker (strøget eller lidt mindre) eller 1 tsk vanilleessens
1 nip salt
Brownie efter lyst, hakket til grove stykker (jeg tror, jeg brugte ca. 3 store dl brownie)

Der er lidt forskel på de råvarer, der er normale i husholdningen i USA i forhold til i Danmark. Derfor måtte jeg også lige finde ud af, hvad usødet chokolade er. Så vidt, jeg fandt frem til, er det chokolade, der indeholder mindre end 30% sukker. Derfor brugte jeg en plade Marabou Premium med 86% kakao. Den er dog kun 100 g, så jeg tog de sidste 13 g fra en plade 70% chokoladeplade (også Marabou Premium), vi havde herhjemme.

Isen er ret sød, ligesom så mange andre amerikanske opskrifter, jeg har prøvet, så jeg vil overveje at putte lidt mindre sukker i næste gang.

Tag to gryder, hvor den ene er lidt mindre end den anden. Den mindste må ikke nå bunden af den anden. Hæld lidt vand i den store og lad det koge op. Skru ned, så det kun småbobler, og sæt den mindre gryde oveni. Bræk chokoladen i mindre stykker og smelt den i gryden. Rør mælken i lidt ad gangen. Rør godt, så det bliver optaget. Lad det varme lidt op og pisk imens, til du har en glat masse. Tag gryden af varmen og lad den køle ned. Sæt den evt. i køleskabet, dog ikke tildækket, da det danner kondens! Rør i den af og til.

Pisk æggene godt, til de er luftige. Pisk sukkeret i lidt ad gangen og pisk, til sukkeret er optaget og massen er let og fluffy. Rør herefter fløde, vanillesukker (eller essens) og salt i. Rør til sidst chokolademassen i, og rør, til det er optaget.
Dæk skålen til og sæt den i køleskabet, til ismassen er kølet helt ned. Det tager 1-3 timer.

1 time, før du går i gang med at køre ismassen på ismaskinen, hakker du noget af brownien (jeg brugte nok omkring 3 dl hakkede browniestykker - se opskriften på brownien nedenfor) i mindre stykker og lægger i en skål. Dæk skålen til og sæt den i køleskabet.

Frys ismassen på ismaskinen. Et par minutter, før den er færdig, hælder du browniestykkerne i ismassen og lader dem fryse med de sidste minutter. Hæld isen i en bøtte og frys den færdig i fryseren.


Brownies (en lille bradepande - ca. 20 stk)

250 g margarine (eller smør)
150 g mørk chokolade (ca. 50% kakao)
4 æg
250 g sukker
150 g hvedemel
3 spsk kakao

Bræk chokoladen i mindre stykker og smelt den i en gryde sammen med margarinen. Lad det køle af, mens du forbereder resten.

Rør æg og sukker luftigt, til det er helt lyst og fluffy. Bland mel og kakao og vend det i dejen. Fold det forsigtigt ind, så luften ikke ryger ud af æggesnapsen. Vend til sidst forsigtigt chokoladeblandingen i.

Put bagepapir i en bradepande ca. 20x30 cm og fyld kagedejen i. Bag kagen midt i ovnen ca. 35 minutter ved 175 grader. Tjek efter 30 minutter, om kagen er færdig, for det er vigtigt, at den ikke får for meget, da den så bliver tør i det. Den skal ud, lige når der ikke længere hænger dej ved gaflen, du tester med.

Lad kagen køle ned i bradepanden.

Som jeg tidligere har skrevet, putter jeg oftest hakket chokolade i den her også, når den ikke skal bruges til is eller i den her chokoladeis i små stykker, for det smager vildt godt. Plejer at bruge 200 g hakket lys Marabou eller 100 g hakket lys Marabou og 100 g hakket hvid chokolade. Hakkede valnødder er også godt i :) Men jeg har lavet den her helt plain, da den bare skal være blød og lækker i isen.

En testportion i går. Kuglerne smelter dog hurtigt og jeg var lidt sløv med kameraet ;)


Der var en del brownie i overskud, så Christians forældre kom og hentede lidt i fredags, og Christian har også guffet lidt kage til en kop kaffe de sidste dage. Man kan også godt fryse resten ned, hvis man ikke lige har tænkt sig at spise resten på én gang. 
Jeg er i hvert fald positivt overrasket over resultatet. Det smager rigtig dejligt, og der er rigeligt med brownie i, og den bliver helt cremet, når den bliver blandet med isen. Rigtig lækkert.

Jeg fik kørt strawberry cheesecake-isen i går, så jeg skal nok vende tilbage med resultatet i den nærmeste fremtid, når vi lige får smagt lidt på den, og jeg får taget lidt billeder. Men det umiddelbare indtryk var, at den er ret lækker :)


Vi skal vist desværre have Mille til dyrlægen i næste uge :( Hun virker noget ved siden af sig selv. Hun har ellers en rigtig god appetit, men hun spiser meget lidt for tiden. Opgiver nærmest rimelig hurtigt. Endda med sin favoritmad, som hun plejer at støvsuge skålen for. Så det er ikke et godt tegn. Vi håber, at det "kun" er hendes tænder, der er noget med, for vi vidste, at hun skulle have ordnet dem inden for den nærmeste fremtid. Vi har bare gået og ventet på, at hun blev lidt mere frisk, da hun har gået med lidt hosten mm. noget tid. Men det plejer at gå over, og da hun var til dyrlægen i foråret, sagde de, at der ikke var tegn på, at det havde sat sig til noget, der skulle behandles. Men det er altså ikke gået helt i sig selv denne gang, så hun hoster stadig ind imellem.

Og hun er også lidt mere tilbagetrukket, end hun plejer at være. Ikke helt så "klistret", hun plejer at sidde på benene af os konstant. Dog er det blevet en smule bedre de sidste dage, hvor vi har været meget aktive med at hente hende ind i stuen fra gæsteværelset, hvor hun sover på sengen, og hun har sovet i sengen med os i går nat og her til morgen også, efter Christian var oppe og fodre kattene kl 8. 

Vi håber på at få en tid til hende en af de første dage i næste uge. Jeg prøver i hvert fald at ringe til dyrlægen i morgen tidlig, så må vi se. Det er ikke superakut, men når hun ikke spiser nok, skal hun altså afsted hurtigt. Hun er langt fra overvægtig, så hun skal helst ikke blive en tynd mis. 
Håber, det ikke er alt for alvorligt med hende. Hun er jo en gammel dame på 15 år, men jeg er slet ikke klar til, at hun ikke er her mere :( Hun er ellers sådan en frisk kat. Her er hun med mig i haven i forgårs og på sin vinduesplads senere på aftenen.4 kommentarer:

 1. Er der mulighed for, at du kan lægge opskriften på Ben&Jerrys brownie fra opskriftsbogen ud? :-) Super spændende blog og tak for idéen!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for de pæne ord :) Jeg lægger den ikke ud, da jeg bevidst har valgt en anden brownie, fordi Ben & Jerry's' brownie var total sukker-overload. Jeg blev bekræftet i, at det var det rigtige valg at bruge en anden opskrift på brownien, da isen i sig selv viste sig at være ret sød, så den har ikke også behov for en brownie fyldt med sukker.

   Men jeg kan anbefale at købe bogen. Den fås til næsten ingen penge (med levering fra England er prisen 64 kr) på Amazon:
   http://www.amazon.co.uk/gp/offer-listing/0894803123/ref=sr_1_1_olp?ie=UTF8&qid=1347225093&sr=8-1&condition=new

   Jeg lavede en hurtig søgning, og fandt denne blog med opskriften, hvis det bare er den, du leder efter:
   http://awaywiththefairycakes.blogspot.dk/2011/06/ben-jerrys-superfudge-brownies.html :)

   Du må selv lige copy-paste de ovenstående links, da de åbenbart ikke bliver til hyperlinks i kommentarerne.

   Slet
 2. du skriver at man skal holde lidt igen med sukkeret i isen da den er rigeligt sød men har du ikke glemt at angive hvor meget sukker der skal i .
  den ser lækker ud..og jeg har lige fået ismakine ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej med dig :)
   Jo du har da helt ret! Det har jeg fuldstændig glemt. Jeg har skrevet det ind i opskriften nu. Du kan godt skære lidt ned på sukkeret, hvis du har lyst, men den er også helt fin, som den er. Den blev i hvert fald spist med god appetit herhjemme.

   Jeg har lavet en lækker kaffeis med chokoladestykker og digestivekiks for nogle dage siden, som skal spises til dessert nytårsaften. Jeg regner med, at den kommer på bloggen en af de næste dage. Kæresten er pjattet med den - han fik lov at smage, da jeg lavede den. Så det tegner godt :)

   Slet