tirsdag den 2. juni 2015

Ostebøffer med grove, krydrede ovnfritter og hvidløgsmayo

Det er efterhånden ret lang tid siden, der er kommet en ny opskrift herfra, så nu må det være på tide. Jeg får dog ikke lavet ret meget nyt for tiden, da livet er fyldt af meget andet end madlavning lige nu, så det er min sidste opskrift på lager. Jeg håber dog, at der bliver tid og overskud til at prøve nye ting inden for de næste måneder, så der skal nok komme flere nye opskrifter, når jeg kommer i gang igen.

Opskriften, I får i dag, er på ostebøffer med grove, krydrede ovnfritter og en nem hvidløgsmayo, og det er noget, vi har fået ret jævnligt, siden jeg "opdagede" det helt fantastiske ved ostebøffer. Det smager simpelthen så godt og "lugter lidt af" cheeseburger, som jeg desværre tåler dårligt, men rigtig godt kan lide. Vi har afprøvet hakket oksekød med lidt forskellig fedtprocent, og jeg synes, at det bedste resultat fås ved at bruge hakket oksekød med 15-18 % fedt. Det er noget mere, end vi sædvanligvis bruger, men lige til den her ret køber jeg gerne det. Man kan godt bruge 8-12 % hakket oksekød, men jeg ville ikke gå længere ned i fedtprocent, da det nemt giver en tør bøf. Osten på toppen af bøffen gør den så meget mere spændende end bare en plain hakkebøf. Jeg vil anbefale, at du bruger en toastost (de der single-pakkede osteskiver, man kan købe i supermarkedet), da det smelter nemmest og er dejligt cremet i konsistensen. Vi bruger som regel bare den almindelige, men det smager også dejligt med en cheddarversion, som jeg har set i Lidl og Kvickly.

Tilbehøret består bl.a. af sprøde, krydrede ovnkartofler, som vi spiser ofte, dog kun krydret med salt. Men til den her ret smager det skønt med et ekstra kick af krydderi på kartoflerne. Jeg har selv lavet en lille krydderiblanding, som er angivet nedenfor, som smager rigtig dejligt på. Alternativt kan man bruge et færdigt barbequekrydderi eller pommes frites-krydderi eller lignende, som du synes om.

Derudover får I opskriften på en nem hvidløgsmayo, som er dejlig som dyppelse til kartoflerne. Vi har sædvanligvis et glas salatmayonnaise fra Kraft hjemme, da det smager dejligt med en let syrlighed som dyppelse til stegte kartofler (et udmærket alternativ til bearnaise, som vi er kørt lidt træt i), og jeg spiser det ofte, som det er til kartoflerne, eller dypper kartoflerne i halvt mayo, halvt ketchup. Men her har jeg lavet en hvidløgsmayo med base af salatmayonnaisen, og den er rigtig god som dyppelse med lidt ekstra smag. Mængden i opskriften nedenfor rækker til ca. 1½ person, så jeg ville lave dobbelt portion til to personer, hvis I er helt vilde med hvidløgsmayo.


Ostebøffer med grove, krydrede ovnfritter og hvidløgsmayo (2 personer)

330 g hakket oksekød 15-18%
Salt
Friskkværnet peber
2 skiver toastost (almindelig eller cheddar)

6 store kartofler
2-3 spsk smagsneutral olie (jeg bruger raps)
Salt

Krydderidrys til kartoflerne:
1 tsk sød paprika
1/4 tsk røget paprika
1 tsk løgpulver
½ tsk hvidløgspulver
Lidt frisk hakket persille

Hvidløgsmayo (1-2 personer)
3-4 spsk salatmayonnaise
1-2 fed hvidløg
Salt
Lidt citronsaft

Derudover:
En let salat. 

Start med at lave kartoflerne. Skrub dem rene og skær dem i både. Læg dem med den ene snitflade nedad på en bageplade mad bagepapir, og pensl den anden snitflade med olie. Drys med fint salt og bag de grove ovnfritter ca. 1 time ved 200 grader, til de er gyldne. Har du meget travlt, kan du bage den 25-30 minutter ved 250 grader, men hold for guds skyld øje, for det går virkelig stærkt. De færdige fritter taget af bagepapiret og lægges i en dyb tallerken eller skål, hvor de overhældes med krydderiblandingen og persillen, og vendes lidt rundt, så krydderierne fordeles over kartoflerne.

Rør imens hvidløgsmayoen. Mål 3-4 store spsk. salatmayonnaise af, og put det en i skål. Smag til med presset hvidløg, salt og citronsaft. Husk på, at salt gør hvidløgssmagen kraftigere, og at jo længere mayonnaisen trækker inden servering, desto stærkere bliver den. Så nøjes evt. med et enkelt hvidløg, især hvis du laver den et par timer i forvejen. Mængden passer ca. til 1 person, hvis man går godt til mayoen, men da vi også spiser ketchup til de her grove fritter, rækker den til to personer. Vil tro, at mængden generelt rækker til ca. 1½ person.

Nu skal bøfferne laves. Jeg plejer at dele en pakke hakket oksekød med 500 g i tre portioner, altså til tre bøffer, og så fryse den ene ned. Det giver en ret stor bøf, så de kan sagtens laves mindre, hvis du synes. I opskriften her laver har jeg angivet den størrelse, vi sædvanligvis laver.

Del de 330 g oksekød i to lige store dele. Ælt hver del godt sammen og form den til en stor, ret flad bøf. Steg bøffen på en pande med lidt fedtstof (eller tørsteg, hvis du har slip-let), først ved hård varme, til bøffen har fået farve, og derefter ved middelvarme, til den er gennemstegt. Du kan evt. prikke et lille hul i bøffen og klemme lidt på den. Er kødsaften klar, er den gennemstegt. Er den stadig rød, skal den have lidt længere. Når bøfferne er færdige, krydres de godt med salt og rigeligt friskkværnet peber. Læg dem derefter på en mindre tallerken og læg en skive toastost på hver bøf. Sæt bøfferne i mikroovnen ganske kort ved fuld effekt (vores får ca. 40 sekunder ved fuld effekt), til osten er smeltet. Har du ikke en mikroovn, kan du give bøfferne kort tid i ovnen ved grill.

Server ostebøffer, fritter og hvidløgsmayo med en grøn salat on the side :)


Nu er vi inde i uge 2 i Ozzys interferonbehandling. Endnu har vi gudskelov ikke set, at han har bivirkninger af medicinen, så vi håber, at de bliver væk, og at det virker. Det skal det bare, for han skal af med den mundbetændelse. Endnu tror jeg dog ikke, der har været den store effekt, men jeg håber, at vi om en måned, når vi skal snakke med tanddyreklinikken igen, kan fortælle dem, at vi kan se fremskridt. Christian skal forbi dem i morgen for at hente flere sprøjter. De mente ellers, at vi godt kunne genbruge, men jeg vil helst have en ny hver gang, da den skal ind i munden på Ozzy og jeg, når jeg fylder sprøjten op med medicinen, er nødt til at køre den lidt frem og tilbage mellem flaske og sprøjte for at eliminere den luft, der meget gerne vil komme med ind i sprøjten. Vi håber bare sådan, at behandlingen virker, så vil I ikke være søde at krydse fingre for ham?

Han var i øvrigt ikke særligt glad for Christian i weekenden, hvor Christian slog græsset i haven. Ozzy har i det nedlagte højbed et område med højt græs, hvor han kan lege tiger i skjul, og han har rigtig nydt det. Desværre er tægerne helt vilde med at leve i græsset, så jeg har efterhånden pillet mange af ham allerede i år. Derfor havde vi snakket om at få det slået ned, fordi vi gerne vil slippe for, at han bliver angrebet af tægerne, så det gjorde Christian i søndags. Da Ozzy opdagede det, kiggede han på Christian og mjauwede! Hvordan kunne du gøre det?! Mit favoritsted i hele haven :'-( Det skulle jo til, men det er rigtig synd for ham og hjerteskærende, at han blev så ked af det. Senere klokkede Christian endnu engang i det ifølge Ozzy, da han kom ud i haven, mens der gik en skade på græsplænen, som Ozzy lå på lur efter. Christian havde ikke set Ozzy, så han vidste slet ikke, at han var ved at ødelægge Ozzys spionering af fugle. Skaden fløj og Christian fik øje på Ozzy, som sendte ham er "really"??-blik :|
Christian har dog slået græs ind under sommerfuglebusken i højbedet, så vi håber, at det kan blive en ny plads for Ozzy, når den lige åbner sig lidt. Jeg nåede at fange lidt billeder af missen i sit elskede høje græs, før den onde far kom og ødelagde det for ham:

Tigermis i skjul.

*Snif* - Jeg elsker dig, græs!Ellers har weekenden stået på oprydning af garagen. Jeg får jo snart en bil (yay!), så der skal være plads til den. Der stod meget dernede, som vi har skullet sortere ud i, og der er kørt en masse på genbrugspladsen og også noget ud på loppetorvet, hvor Christians forældre arbejder. Det var virkelig hårdt arbejde, og vi mangler at få placeret nogle af de ting, vi har fået med op i huset, men ellers er vi færdige, og der er klar til, at min bil kan rykke ind. Glæder mig så meget og havde håbet, at jeg allerede havde haft den i dag, men jeg har desværre ikke hørt noget til, at den skulle være klar. Fik ellers at vide, at den nok ville være klar i starten af denne uge, men starten af ugen er mig bekendt mandag eller tirsdag, så jeg burde høre fra den i dag. Det har jeg dog ikke gjort endnu, så jeg tvivler på, at vi kommer til at skulle hente den i dag. I morgen bliver det ikke, for Christian skal til Måløv (tanddyreklinikken), hvilket giver en ekstra times kørsel for ham, så vi kan ikke nå det inden lukketid hos bilforhandleren. Håber bare, at vi når at få bilen i denne uge. Men er nu glad for, at vi har fået ordnet garagen. Så er vi i hvert fald klar til at modtage den.

I går havde vi Christians forældre oppe til spisning. Vi har for noget tid siden fået et virkelig stort stykke oksetyndstegsfilet hjem, som jeg ville lave i søndags til os som forkælelse oven på vores hårde arbejde i lørdags. Da det var et meget stort stykke, ringede jeg til Christians forældre for at høre, om de ville spise med, men de skulle selv have gæster i søndags, så det blev først i går, de kom op. Nu smager sådan en steg også skønt koldt, så det gjorde ikke så meget. Som tilbehør fik vi sprøde ovnkartoffelbåde (denne gang bare med salt som krydderi), en stor salatbar og to slags sovs (en brun lavet på stegeskyen og favoritsovs, som vi helst foretrækker til sådan en steg). Som en overraskelse havde jeg bagt hindbærsnitter, som er i utrolig høj kurs hos dem alle, hvilket var en taknemmelighedslækkeri for deres hjælp til, at jeg kan blive kørende igen. Det rækker jo ikke så langt i forhold til deres gavmildhed, men det var noget, de blev rigtig glade for, og kagerne blev rigtig nydt. I dag har vi stadig rester af stegen, og det er jo dejligt, så jeg kan nøjes med at supplere salaten op og lave nye kartoffelbåde.
I dag skal jeg vist have kigget lidt på en madplan for ugen. Det er ellers lidt af en sløv dag, for jeg er lidt træt oven på at have haft gæster i går, og vejret er gråt, blæsende og regnfuldt. Ozzy kom da også ret hurtigt ind efter sin morgentur og ligger nu på sin taske her i stuen og sover til middag. Phoebe har indtaget hængekøjen i kradsetræet i stuen, hvor hun ligger rullet sammen og snorksover. Nu er det vist tid til, at jeg skal have lidt at spise, så jeg vil stoppe her og få lidt mad og komme i gang med ugens madplan. Rigtig god dag til jer alle derude. :)

6 kommentarer:

 1. I lige måde søde :-)

  Jeg trækker lidt på smilebåndet over den smækfornærmede Tigermis - jeg kan sagtens forestille mig hvordan han må have set ud

  Dejlig mad I har fået og jeg glæder mig til at se billeder af din nye dyt

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :) Ja, det er noget værre noget med missens tiger-ly :| Vi er begge ret kede af at skulle slå det ned, men det går ikke med alle de tæger.

   Vi må se, om jeg får taget lidt billeder af den, når jeg engang får den hjem. Ellers kan modellen ses på Peugeots hjemmeside.

   Slet
  2. Jeg HADER osse tæger, så alle 4 dyr har lige fået en pipette i nakken. Ikk noget jeg går indfor, de får osse kun når det ikk kan undgåes mere. Men de sover jo i vores seng, så er lidt hys med det.

   Jamen det er jo DIN dyt jeg vil se :-)

   Slet
  3. Vi kører ikke med pipetterne mod tæger, fordi de ikke virker mod lopper, og så skal tægerne sidde noget tid, før de ryger af. Foretrækker at fjerne dem med det samme, jeg ser dem. Pipetter mod lopper (nogle andre, der virker) får de, når de har tegn på lopper. Det har de dog ret sjældent.

   Ja, jeg ved det godt. Energien er bare ikke så høj pt., så jeg vil ikke gøre mig selv stresset over at love noget, jeg vil have svært ved at kunne holde. Men det lader til, at vi kan hente den i eftermiddag :)

   Slet
  4. Ingen stress over billeder, dem kan du jo altid gøre <3

   Slet