onsdag den 15. februar 2012

Saltflute

Det her er en gammel klassiker, noget af det ældste, jeg har i min opskriftsamling. Den har overlevet så længe, fordi det simpelthen er et superlækkert flute, der passer til meget forskelligt mad, og så er det ret hurtigt og nemt at lave.
Det er også en af min fars favoritter, og han bliver så glad, når jeg har haft bagt flutes og tager med hjem til ham :)

Jeg har i øvrigt også haft brugt flutet i racletten. Jeg sørger for at bage et flute, der ikke er for tykt, så det passer i de små spader i racletten. Når man så luner det i raclettens spader, pensles det med hjemmelavede krydderolier (citron/hvidløg eller chili/paprika) og bages, til det er sprødt ovenpå. Det smager bare supergodt!


Saltflute (1 stk)

20 g gær
2 dl vand
1 tsk salt
Ca. 300 g hvedemel

Æg til pensling
Groft salt

Rør gæren ud i lunkent vand. Rør salt og mel i. Ælt dejen godt og stil den til forhævning tildækket i 15 minutter.

Form dejen til et langt, tyndt brød. Lad det efterhæve tildækket på en bageplade med bagepapir (eller en bagespade, hvis du bager det på en bagesten) i 10 minutter.

Rids flutet og pensl det med sammenpisket æg. Drys ovenpå med groft salt.

Bag det midt i ovnen (hvis du bruger bageplade. Hvis du bruger bagesten, skal den stå i den nederste halvdel af ovnen uden at være helt i bunden) ved 225 grader i 15-20 minutter, til flutet er gyldent og sprødt ovenpå og har fået farve under bunden. Er man i tvivl, kan man altid banke flutet under bunden. Lyder det hult, er det gennembagt. Bagetid er altid relativ, da ikke alle ovne varmer lige meget.

Flutet kan fryses. Hvis du vil fryse det eller bage det, dagen før det skal bruges, skal du lade det køle helt af, før du pakker det i en pose, og vi snakker 100% her. For hvis det ikke er helt koldt, vil den kondens, som dannes i posen, opløse det grove salt på toppen af flutet og gøre brødet lidt mere kedeligt. Det smager stadig godt, men det smager bedst, hvis saltet er intakt.
Når du så skal bruge det, skal det bare bages i ovnen (optøet), til det er sprødt udenpå.

Jeg har tit bagt brød af en hel pakke gær (50 g) og formet det til to store flutes. Det ligner måske nærmere brød så, for skiverne bliver lidt større, men det fungerer udmærket :)

Det smager i øvrigt suverænt med hjemmelavet hvidløgssmør!

Det færdigbagte saltflute.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar